ΕΙΔΗΣΕΙΣ

13/2/14

Ράντζα και μεγάλη έλλειψη φαρμάκων στο «Σωτηρία»

 Οκτώ ώρες (!) αναμονή για εξέταση χτες στο «Παπαγεωργίου» της Θεσσαλονίκης

Η αθλιότητα των ράντζων -μετά την κατάργηση των κλινικών- και οι ελλείψεις φαρμάκων -μετά τις άγριες περικοπές στις λειτουργικές δαπάνες στα δημόσια νοσοκομεία- άρχισαν να γίνονται καθημερινό φαινόμενο στο «Σωτηρία». Ακόμα και διασωληνωμένοι ασθενείς, που μεταφέρθηκαν με το ΕΚΑΒ, νοσηλεύονται στους διαδρόμους των κλινικών λόγω έλλειψης κρεβατιών ΜΕΘ.

Σύμφωνα με τους εργαζόμενους στο «Σωτηρία», τα ράντζα αποτελούσαν σποραδικό φαινόμενο. Μετά, όμως, το κλείσιμο δύο παθολογικών κλινικών (60 κλινών) και τη μείωση συνολικά των κρεβατιών σε 710, τα ράντζα είναι καθημερινό φαινόμενο στις κλινικές, κυρίως στις πνευμονολογικές. Η κατάσταση επιτείνεται απ' το γεγονός ότι τα πολυιατρεία του ΕΟΠΥΥ δε λειτουργούν λόγω της απεργίας των γιατρών, ενώ οι ασθενείς στοιβάζονται στο χώρο της αναμονής απ' το πρωί μέχρι το βράδυ, γιατί δεν υπάρχουν τραυματιοφορείς να τους μεταφέρουν στους θαλάμους!

Στην αθλιότητα των ράντζων έρχονται να προστεθούν οι τρομακτικές ελλείψεις σε φάρμακα. Οπως αναφέρθηκε σε πρόσφατη σύσκεψη υπηρεσιακών παραγόντων του νοσοκομείου, τις τρεις τελευταίες μέρες του Γενάρη δεν υπήρχε στο ταμείο ούτε ένα ευρώ, έστω για παυσίπονα! Το κονδύλι για τα φάρμακα στο «Σωτηρία» μειώθηκε από σε 9 εκ. ευρώ για το 2014 -έναντι 13 εκ. το 2013 (-30,7%).

Συνολικά, τα κονδύλια για τις λειτουργικές δαπάνες του «Σωτηρία» μειώθηκαν σε 25 εκ. ευρώ για το 2014 (από 31,94 εκ. ευρώ το 2013, μείωση 21,7%). Προκύπτει, δηλαδή, αναλογικά ότι η μεγαλύτερη μείωση στο σύνολο των λειτουργικών δαπανών έγινε στα φάρμακα, με αποτέλεσμα αυτήν τη στιγμή να μην υπάρχουν στο νοσοκομείο άκρως απαραίτητα σκευάσματα. Τα ζητήματα αυτά έθεσαν χτες οι εργαζόμενοι σε συνάντηση με τη Διοίκηση, αλλά δεν πήραν καμιά ουσιαστική απάντηση.

Το αδιαχώρητο επικρατούσε χτες και στο νοσοκομείο «Παπαγεωργίου», καθώς ήταν το μοναδικό νοσοκομείο που εφημέρευε στη Θεσσαλονίκη. Εξαιτίας της μεγάλης προσέλευσης, η αναμονή των ασθενών έφτασε και τις 8 ώρες! Η συμφόρηση είναι αποτέλεσμα της κατάργησης των δομών του ΕΟΠΥΥ, καθώς οι ασθενείς αναγκάζονται να αναζητούν υπηρεσίες ΠΦΥ στα επείγοντα εξωτερικά ιατρεία των νοσοκομείων.

Χτες, όπως και κάθε βδομάδα, οι συνταξιουχικές οργανώσεις της Θεσσαλονίκης έκαναν συγκέντρωση έξω από τα γραφεία του ΕΟΠΥΥ στην Αριστοτέλους, με αίτημα αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν Κέντρα Υγείας για όλο το λαό, να καταργηθεί κάθε επιχειρηματική δράση στην Υγεία. Με το ίδιο αίτημα οι Λαϊκές Επιτροπές Πειραιά καλούν σήμερα σε συγκέντρωση στις 6.30 μ.μ. στο Εργατικό Κέντρο (Ομηρίδου Σκυλίτση 19). Παράλληλα, την Τρίτη, 18 Φλεβάρη, θα γίνουν παρεμβάσεις στις 10 π.μ. στα νοσοκομεία Νίκαιας, «Τζάνειο» και «Μεταξά».

πηγη:

About " "

Το EKABNews έχει δημιουργηθεί και υποστηρίζεται από εργαζόμενους του ΕΚΑΒ με σκοπό την συγκέντρωση των δημοσιευμάτων που αφορούνε την υπηρεσία και όχι μόνο.. Η ενημέρωση των συναδέλφων , η παρουσίαση διάφορων θεμάτων που αφορούνε τον χώρο, η προβολή των τοπικών νέων ανά παράρτημα, αλλά και η γενικότερη προβολή του ΕΚΑΒ.. είναι μερικοί από τους στόχους της σελίδας. Ευχαριστούμε για την υποστήριξη!

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τους φίλους αναγνώστες:

ΟΧΙ SPAM,
ΟΧΙ GREEKLISH,
ΟΧΙ ΠΡΟΣΒΛΗΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ

Παρακαλούμε το σχόλιό σας να είναι σχετικό με την παραπάνω ανάρτηση.
Γενικές απορίες μόνο στη σελίδα μας στο facebook.

 
Copyright © 2013 EKABNews