ΕΙΔΗΣΕΙΣ

3/3/15

Στην εποπτεία του Ξανθού το ΕΚΑΒ, Ποιοι αναλαμβάνουν ΕΟΠΥΥ, ΕΟΦ, ΕΟΜ και 1η ΥΠΕ Αττικής


Τρίτη, 3 Μαρτίου 2015

Ποιες αρμοδιότητες έδωσε στον Ανδρέα Ξανθό ο Αλέξης Τσίπρας

Από Νίνα Κομνηνού

Την ανάθεση των αρμοδιοτήτων στον αναπληρωτή υπουργό Υγείας Ανδρέα Ξανθό υπέγραψε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας. Η απόφαση δημοσιεύθηκε στις 2 Μαρτίου στο ΦΕΚ και σύμφωνα με αυτή ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας κ. Α. Ξανθός αναλαμβάνει τη Δημόσια Υγεία, την πρωτοβάθμια φροντίδα, την Ψυχική Υγεία και τους μεγάλους οργανισμούς, εκτός του ΕΟΠΥΥ, ο οποίος είναι στην αρμοδιότητα του υπουργού.

Συγκεκριμένα, οι αρμοδιότητες του αναπληρωτή υπουργού καθορίζονται ως εξής:
Από τη Γενική Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας, αναλαμβάνει τις Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και Πρόληψης, Επαγγελματιών Υγείας, το τμήμα Παραγόντων Κινδύνου, Κοινωνικών παραγόντων για την Υγεία και Εξαρτήσεων της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας,
Από τη Γενική Διεύθυνση Ανθρωπίνων Πόρων και Διοικητικής Υποστήριξης, αναλαμβάνει τις Διευθύνσεις Ανθρωπίνων Πόρων Νομικών Προσώπων, Ψυχικής Υγείας, Τεχνικών Υπηρεσιών, Ανάπτυξης Μονάδων Υγείας, της οποίας οι αρμοδιότητες ασκούνται από κοινού με τον υπουργό.
Ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας αναλαμβάνει, επίσης, τους εξής εποπτευόμενους φορείς:
Το ΕΚΑΒ, το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας (Ε.ΚΕ.Α), τον ΟΚΑΝΑ, του οποίου η εποπτεία ασκείται από κοινού με τον υπουργό, το Ελληνικό Κέντρο Ψυχικής Υγιεινής και Ερευνών, το ΚΕΘΕΑ, τους Κοινωνικούς Συνεταιρισμούς Περιορισμένης Ευθύνης, των οποίων η εποπτεία ασκείται από κοινού με τον υπουργό, τις αστικές μη κερδοσκοπικές εταιρείες που αφορούν την Ψυχική Υγεία.
Κοινοβουλευτικές αρμοδιότητες
Στον κ. Α. Ξανθό ανατίθενται οι κοινοβουλευτικές αρμοδιότητες, η νομοθετική πρωτοβουλία η οποία ασκείται από κοινού με τον υπουργό, η πρόταση για την έκδοση ατομικών και κανονιστικών διαταγμάτων.
Ανατίθενται, επίσης, η έκδοση πράξεων ατομικού και κανονιστικού χαρακτήρα, η πρόταση για την έκδοση διαταγμάτων και η έκδοση πράξεων από κοινού με άλλους υπουργούς, αναπληρωτές υπουργούς και υφυπουργούς, η υποβολή ερωτημάτων στο Νομικό Συμβούλιο του Κράτους και η αποδοχή των σχετικών γνωμοδοτήσεων, η αρμοδιότητα του διορισμού των διοικήσεων των εποπτευόμενων φορέων.

Από τις αρμοδιότητες εξαιρούνται και παραμένουν στον υπουργό:
Ο προσδιορισμός της πολιτικής του υπουργείου στο πλαίσιο των αποφάσεων του υπουργικού συμβουλίου και των λοιπών συλλογικών κυβερνητικών οργάνων, καθώς και ο συντονισμός της εφαρμογής της πολιτικής αυτής.
Η εκπροσώπηση του υπουργείου στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τους διεθνείς οργανισμούς.
Ο διορισμός, η πρόσληψη, η απόσπαση, η μετάταξη και η τοποθέτηση του κάθε φύσης και σχέσης εργασίας προσωπικού των υπηρεσιών και νομικών προσώπων δημοσίου και ιδιωτικού δικαίου αρμοδιότητας του υπουργείου Υγείας.
Πηγή:  ygeia360.gr
Ποιοι αναλαμβάνουν ΕΟΠΥΥ, ΕΟΦ, ΕΟΜ και 1η ΥΠΕ Αττικής
Από Νίνα Κομνηνού

Ξεκινά σταδιακά η αλλαγή προσωπών στους οργανισμούς που εποπτεύονται από το υπουργείο Υγείας.

Σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσιεύει και η εφημερίδα «Το Βήμα», στον ΕΟΠΥΥ και στον ΕΟΦ αναμένεται να τοποθετηθούν δύο καθηγητές από το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων.

Για τη θέση του προέδρου του ΕΟΠΥΥ έχει προταθεί ο οικονομολόγος, καθηγητής στο πανεπιστήμιο Ιωαννίνων κ. Μιχάλης Χλέτσος, ενώ στη θέση του προέδρου του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΟΦ) αναμένεται να τοποθετηθεί η αναπληρώτρια καθηγήτρια Φαρμακολογίας στο πανεπιστήμιο Ιωαννίνων κα. Κατερίνα Αντωνίου.

Τον Εθνικό Οργανισμό Μεταμοσχεύσεων αναμένεται να αναλάβει ο γνωστός Καθηγητής Επείγουσας Ιατρικής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Ανδρέας Καραμπίνης.

Στη θέση του διοικητή της Α΄ΥΠΕ (Αττικής) αναμένεται να τοποθετηθεί ο παθολόγος της Προπαιδευτικής Παν/κής Κλινικής από το Νοσοκομείο «Αττικόν» κ. Άγγελος Παπαδόπουλος.

Ποιος είναι ο Μιχάλης Χλέτσος
Ο Μιχάλης Χλέτσος είναι οικονομολόγος. Έχει διδάξει στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και στο Πανεπιστήμιο Κρήτης. Έχει εργαστεί ως ερευνητής στο ΚΕΠΕ, στο Εθνικό Ινστιτούτο Εργασίας και ήταν διευθυντής στη διεύθυνση Ερευνών και Μελετών του Παρατηρητηρίου Απασχόλησης Ερευνητική Πληροφορική (Π.Α.Ε.Π.) Α.Ε. Σήμερα διδάσκει στο τμήμα Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο. Είναι Διευθυντής του Εργαστηρίου Εφαρμοσμένης Οικονομικής και Κοινωνικής Πολιτικής του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα εστιάζονται στο χώρο των οικονομικών της κοινωνικής προστασίας, των οικονομικών της εργασίας και της δημόσιας οικονομικής.

Ποια είναι η Κατερίνα Αντωνίου
Η Κατερίνα Αντωνίου είναι αναπληρώτρια καθηγήτρια Φαρμακολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και ήταν υποψήφια βουλευτής με τον ΣΥΡΙΖΑ σε παλαιότερες εκλογές.
Πηγή:  ygeia360.grΤελευταία ενημέρωση, 4-3-2015, 13:35

Μισά μισά τα νοσοκομεία σε Κουρουμπλή-Ξανθό! Πως μοιράστηκε η «πίτα» στους οργανισμούς

Γράφει: Έλενα Μπρέγιαννη

Τα δύσκολα της Υγείας και των νοσοκομείων φαίνεται πως ανατέθηκαν τελικά στον αναπληρωτή υπουργό Υγείας Ανδρέα Ξανθό, οι αρμοδιότητες του οποίου καθορίστηκαν πλέον και επισήμως.

Με αρκετούς οργανισμούς στην …πλάτη του αλλά χωρίς τους καίριους ΕΟΠΥΥ και ΕΟΦ, και με τις …βαριές υποθέσεις των νοσοκομείων θα πορευτεί στην οδό Αριστοτέλους ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός.
Οι αρμοδιότητες του καθορίστηκαν και εξεδόθησαν και σε ΦΕΚ και δείχνουν αν μη τι άλλο ξεκάθαρα πως έχει να σηκώσει πολύ…κουπί.

Άλλωστε αναλαμβάνει τους δύσκολους τομείς των δημοσίων νοσοκομείων όπως τη διαχείριση του ανθρώπινου δυναμικού με τον Παναγιώτη Κουρουμπλή να κρατά τελικά τα οικονομικά και την υψηλή εποπτεία.
Ο Παναγιώτης Κουρουμπλής είναι και αυτός που θα διατηρήσει τον έλεγχο του τομέα των φαρμάκων αλλά και του ΕΟΠΥΥ που αναμένεται να καθορίσει και την πορεία της περίθαλψης των Ελλήνων το επόμενο διάστημα.

Βέβαια ο κ.Ξανθός διατηρεί τον έλεγχο του ΠΕΔΥ και γενικότερα της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, του ΕΚΑΒ, του ΟΚΑΝΑ, του ΚΕΘΕΑ, του Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας (Ε.Κ.Ε.Α) και διαφόρων άλλων φορέων της ψυχικής υγείας.

Είναι ξεκάθαρο βέβαια ότι την πολιτική στον τομέα της Υγείας θα την καθορίζει ο Παναγιώτης Κουρουμπλής ενώ θα είναι και αυτός που θα μπορεί να διορίζει, να προσλαμβάνει, να κάνει αποσπάσεις και μετατάξεις του προσωπικού των υπηρεσιών.

Δείτε αναλυτικά παρακάτω όλες τις αρμοδιότητες του Αν.Ξανθού:

Άρθρο 1
1. Από τη Γενική Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας
α) της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και Πρόληψης,
β) της Διεύθυνσης Επαγγελματιών Υγείας,
γ) του Τμήματος Παραγόντων Κινδύνου, Κοινωνικών Παραγόντων για την Υγεία και Εξαρτήσεων της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας.
2. Από τη Γενική Διεύθυνση Ανθρωπίνων Πόρων και Διοικητικής Υποστήριξης
α) της Διεύθυνσης Ανθρωπίνων Πόρων Νομικών Προσώπων,
β) της Διεύθυνσης Ψυχικής Υγείας,
γ) της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών,
δ) της Διεύθυνσης Ανάπτυξης Μονάδων Υγείας, της οποίας οι αρμοδιότητες ασκούνται από κοινού με τον υπουργό.
3. Της εποπτείας των εξής εποπτευόμενων φορέων του Υπουργείου:
α) Εθνικού Κέντρου Άμεσης Βοήθειας (Ε.Κ.Α.Β),
β) Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας (Ε.Κ.Ε.Α),
γ) Οργανισμού Καταπολέμησης των Ναρκωτικών (Ο.Κ.Α.Ν.Α), του οποίου η εποπτεία ασκείται από κοινού με τον Υπουργό,
δ) Ελληνικού Κέντρου Ψυχικής Υγιεινής και Ερευνών,
ε) Κέντρου Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων (Κ.Ε.Θ.Ε.Α),
στ) των Κοινωνικών Συνεταιρισμών Περιορισμένης Ευθύνης, των οποίων η εποπτεία ασκείται από κοινού με τον Υπουργό,
ζ) των Αστικών μη Κερδοσκοπικών Εταιρειών που αφορούν την Ψυχική Υγεία.

Άρθρο 2
Στις κατά το άρθρο 1 αρμοδιότητες περιλαμβάνονται:
α) οι κοινοβουλευτικές αρμοδιότητες,
β) η νομοθετική πρωτοβουλία η οποία ασκείται από κοινού με τον Υπουργό
γ) η πρόταση για την έκδοση ατομικών και κανονιστικών διαταγμάτων,
δ) η έκδοση πράξεων ατομικού και κανονιστικού χαρακτήρα,
ε) η πρόταση για την έκδοση διαταγμάτων και η έκδοση πράξεων από κοινού με άλλους υπουργούς, Αναπληρωτές Υπουργούς και Υφυπουργούς,
στ) η υποβολή ερωτημάτων στο Νομικό Συμβούλιο του Κράτους και η αποδοχή των σχετικών γνωμοδοτήσεων,
ζ) η αρμοδιότητα του διορισμού των διοικήσεων των εποπτευόμενων φορέων της παραγράφου 3 του άρθρου 1 η οποία ασκείται από κοινού με τον Υπουργό.

Άρθρο 3
Από τις αρμοδιότητες που ανατίθενται με το άρθρο 1 εξαιρούνται και παραμένουν στον Υπουργό:
α) ο προσδιορισμός της πολιτικής του Υπουργείου στο πλαίσιο των αποφάσεων του Υπουργικού Συμβουλίου και των λοιπών συλλογικών κυβερνητικών οργάνων καθώς και ο συντονισμός της εφαρμογής της πολιτικής αυτής,
β) η εκπροσώπηση του Υπουργείου στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τους διεθνείς οργανισμούς,
γ) ο διορισμός, η πρόσληψη, η απόσπαση, η μετάταξη και η τοποθέτηση του κάθε φύσης και σχέσης εργασίας προσωπικού των υπηρεσιών και των νομικών προσώπων δημοσίου και ιδιωτικού δικαίου αρμοδιότητας του υπουργείου Υγείας, με την επιφύλαξη της περίπτωσης ζ του άρθρου 2.

Πηγή: healthreport.gr

Για το  ΕΚΑΒNews : Αλέξης ΚιτσόπουλοςAbout " "

Το EKABNews έχει δημιουργηθεί και υποστηρίζεται από εργαζόμενους του ΕΚΑΒ με σκοπό την συγκέντρωση των δημοσιευμάτων που αφορούνε την υπηρεσία και όχι μόνο.. Η ενημέρωση των συναδέλφων , η παρουσίαση διάφορων θεμάτων που αφορούνε τον χώρο, η προβολή των τοπικών νέων ανά παράρτημα, αλλά και η γενικότερη προβολή του ΕΚΑΒ.. είναι μερικοί από τους στόχους της σελίδας. Ευχαριστούμε για την υποστήριξη!

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τους φίλους αναγνώστες:

ΟΧΙ SPAM,
ΟΧΙ GREEKLISH,
ΟΧΙ ΠΡΟΣΒΛΗΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ

Παρακαλούμε το σχόλιό σας να είναι σχετικό με την παραπάνω ανάρτηση.
Γενικές απορίες μόνο στη σελίδα μας στο facebook.

 
Copyright © 2013 EKABNews