ΕΙΔΗΣΕΙΣ

26/3/15

ΠΟΕΔΗΝ, Αμφίβολες οι προσλήψεις προσωπικού στα Νοσοκομεία, Επέκταση ειδικής πρόσθετης άδειας του άρθρου 105 του Ν. 2071/92


Συνέχιση της ταλαιπωρίας των ανασφάλιστων πολιτών για Υγειονομική κάλυψη, Αμφίβολες οι προσλήψεις προσωπικού στα Νοσοκομεία

ΠΟΕΔΗΝ
ΑΘΗΝΑ 24/03/2015
ΑΡ. ΠΡΩΤ. 137

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Το Υπουργείο Υγείας σύστησε ΟΜΑΔΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ – Επιτροπή, για το ζήτημα της Υγειονομικής Περίθαλψης των ανασφάλιστων πολιτών.
Μάλιστα κοινοποίησε στα μέλη της Επιτροπής, σχέδιο Κοινής Υπουργική Απόφασης που θα αποτελέσει τη βάση συζήτησης.
Με το εν λόγω σχέδιο αναδιοργανώνεται το υφιστάμενο Νομοθετικό πλαίσιο χορήγησης βιβλιαρίων απορίας, έπειτα από κοινωνική έρευνα, με τα ίδια εισοδηματικά κριτήρια (ετήσιο εισόδημα έως 6.000€) που ισχύουν σήμερα.
Με βάσει το συγκεκριμένο σχέδιο θα χορηγηθούν μερικές δεκάδες περισσότερα βιβλιάρια απορίας και μόνο.
Με την επικοινωνιακή διαχείριση του ζητήματος, δεν εξασφαλίζεται η καθολική και η Δωρεάν Υγειονομική περίθαλψη των Ανασφάλιστων στις Μονάδες του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Τα 2 εκατ. Ανασφάλιστων πολιτών θα συνεχίσουν να αγοράζουν τις υπηρεσίες. Όσοι διαθέτουν χρήματα που είναι πολύ λίγοι. Οι υπόλοιποι οδηγούνται στα αζήτητα ή τη φιλανθρωπία.
Οι Επιτροπές που συστήνουν τα Νοσοκομεία υποδοχής των ανασφάλιστων, θα συνεχίσουν να συνδέουν την πρόσβαση με ατομικά και οικογενειακά οικονομικά κριτήρια, δεν θα καλύπτονται οι διαγνωστικές εξετάσεις, τα εμβόλια και το σύνολο των φαρμάκων, αφού είναι αδύνατον να καλυφθεί το ύψος της συμμετοχής από τα μηδενικά εισοδήματα που διαθέτουν οι ανασφάλιστοι.
Η διασφάλιση της Δωρεάν και καθολικής υγειονομικής κάλυψης του συνόλου των πολιτών στο Δημόσιο Σύστημα Υγείας, δεν επιλύεται με σχέδια επί χάρτου, αλλά με τη θέσπιση ανοικτών διαδικασιών πρόσβασης, καθώς επίσης με την κάλυψη του συνόλου των λειτουργικών δαπανών των Νοσοκομείων και την πρόσληψη του απαραίτητου μόνιμου προσωπικού.
Με βάση τα στοιχεία του εφετινού προϋπολογισμού οι λειτουργικές δαπάνες μειώνονται περαιτέρω 290 εκατ. ευρώ, σε σχέση με πέρυσι (τα τελευταία έτη μειώθηκαν πάνω από 60%). Για τη κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών της χώρας «σκουπίστηκαν» τα ταμειακά υπόλοιπα και αποθεματικά των Νοσοκομείων που ούτως ή άλλως ήταν «λειψά» για την εξόφληση των ληξιπρόθεσμων οφειλών.
Το προσωπικό αποδεκατίστηκε.
Αποχώρησαν ήδη 15.000 και έως τέλους του έτους θα συνταξιοδοτηθούν άλλοι 5.000, λόγω των επικείμενων δυσμενών αλλαγών στις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις. Δεν προσλήφθηκε ούτε ένας υπάλληλος τα τελευταία τέσσερα έτη.
Ο Υπουργός Υγείας στην πρώτη συνάντησή μας, με την ανάληψη των καθηκόντων του, δεσμεύτηκε ότι εντός των επόμενων ημερών θα προκηρυχθούν οι 1.095 θέσεις μόνιμου προσωπικού του έτους 2014, που εγκρίθηκαν από τη προηγούμενη κυβέρνηση.
Ο Υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης στη συνάντηση μας αμφισβήτησε τη δυνατότητα προκήρυξης θέσεων προσωπικού, που ήταν εγκεκριμένες το προηγούμενο έτος. Διατύπωσε μάλιστα τη θέση της κυβέρνησης, ότι οι εγκρίσεις προσλήψεων θα κινηθούν με βάση τα προβλεπόμενα στο προϋπολογισμό του έτους 2015, ο οποίος προβλέπει 15.000 προσλήψεις για όλο το Δημόσιο Τομέα, στις οποίες περιλαμβάνονται οι επαναπροσλήψεις των απολυμένων και διαθέσιμων.
Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ 22/03/2015 ο Υπουργός Υγείας κος Κουρουμπλής δήλωσε μεταξύ άλλων κατά λέξη τα εξής:
«Αρκεί μόνο να αναφέρω ότι ενώ το έτος 2014 είχαν εγκριθεί 1.095 προσλήψεις μόνιμων θέσεων Ιατρικού και Νοσηλευτικού προσωπικού, η προηγούμενη κυβέρνηση δεν προέβη καν στη προκήρυξη, με συνέπεια να χαθούν για το σύστημα».
Οι δεσμεύσεις του λοιπόν στη συνάντησή μας ήταν χωρίς αντίκρισμα.
Επικοινωνιακά συνεχίζουν να αντιμετωπίζονται οι μεγάλες ελλείψεις προσωπικού.
Η δημοσιονομική προσαρμογή συνεχίζεται!!!
Οι ανασφάλιστοι πολίτες θα συνεχίσουν να ταλαιπωρούνται αποκλεισμένοι από το Σύστημα Υγείας.
Η ανεμπόδιστη πρόσβαση των Ανασφάλιστων προκαλεί δημοσιονομικό κόστος. Κολλάει απ' ότι φαίνεται η κυβέρνηση στα ισοδύναμα μέτρα τα οποία θα πληρώσουν πάλι οι χρήστες των υπηρεσιών.
Όπως με τα 5 ευρω εισιτήριο εξέτασης στα εξωτερικά ιατρεία.
Ανακοινώθηκε η κατάργησή του από τον Υπουργό Υγείας. Υπεγράφη το ΣΧΕΔΙΟ της ΚΥΑ, η οποία διαβιβάστηκε προς υπογραφή στο Υπουργείο Οικονομικών. Καθυστερεί όμως η υπογραφή της, αφού ψάχνονται τα ισοδύναμα μέτρα για την μη διατάραξη της Δημοσιονομικής προσαρμογής!!!
Είναι επιτακτική ανάγκη η συνέχιση της διεκδίκησης Εθνικού Συστήματος Υγείας με Δωρεάν, εύκολη και καθολική πρόσβαση, πλήρως στελεχωμένο με μόνιμο προσωπικό και επαρκώς χρηματοδοτούμενο.

ΓΙΑ ΤΗΝ Ε.Ε. ΤΗΣ ΠΟΕΔΗΝ

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΜΙΧΑΛΗΣ ΓΙΑΝΝΑΚΟΣ ΕΡΜΗΣ ΚΑΣΣΕΣ

Πηγή: poedhn.gr

Επέκταση ειδικής πρόσθετης άδειας του άρθρου 105 του Ν. 2071/92

ΠΟΕΔΗΝ
ΑΘΗΝΑ 20/3/2015
ΑΡ.ΠΡΩΤ. 4186

ΠΡΟΣ: ΥΠΟΥΡΓΟ ΥΓΕΙΑΣ κο Π.ΚΟΥΡΟΥΜΠΛΗ

ΚΟΙΝ.: ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ

Κύριε Υπουργέ,

Με τις διατάξεις του άρθρου 105 του Ν.2071/92 χορηγείται ειδική πρόσθετη άδεια σε Νοσηλευτές, Μαίες, Βοηθούς Νοσηλευτές και Φυσιοθεραπευτές πλήρους απασχόλησης που εργάζονται σε χειρουργεία, ανάνηψη, μονάδες εντατικής θεραπείας, μονάδες αυξημένης φροντίδας, μονάδες στεφανιαίων νόσων, περιτοναϊκής κάθαρσης, μονάδες AIDS, υπηρεσίες αιμοδοσίας, μονάδες μεσογειακής αναιμίας και αιμορροφιλικών των Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων.
Με την εν λόγω ρύθμιση προστατεύεται το προσωπικό από τις Επικίνδυνες και Ανθυγιεινές Συνθήκες Εργασίας που επικρατούν στα εν' λόγω τμήματα.
Με την εξέλιξη των Νοσοκομείων δημιουργήθηκαν νέα τμήματα στα οποία επικρατούν εξίσου Επικίνδυνες και Ανθυγιεινές Συνθήκες Εργασίας.
Στο Αιμοδυναμικό και τον Αγγειογράφο, οι συνθήκες εργασίας είναι αντίστοιχες με τα Χειρουργεία (επεμβάσεις, έκθεση σε ιοντίζουσα ακτινοβολία), ο χώρος εργασίας της Αποστείρωσης είναι εντός των Χειρουργείων και το Παιδοογκολογικό Τμήμα, εντάσσεται στις διατάξεις που αφορούν τις Μονάδες.
Επίσης στις Μονάδες εντάσσονται τα ογκολογικά τμήματα και οι διαλύσεις κυτταροστατικών φαρμάκων.
Τα τμήματα μεταμοσχευμένων ασθενών εντάσσονται στις Μονάδες Αυξημένης Φροντίδας.
Τα νεκροτομεία επίσης είναι ειδικοί χώροι εργασίας.
Στα ΤΕΠ οι συνθήκες εργασίας είναι αντίστοιχες με τα τμήματα που αντιμετωπίζουν βαρέα περιστατικά, μικροχειρουργικές επεμβάσεις, καρδιοαναπενυστικές ανατάξεις κτλ
Οι Ψυχιατρικοί Τομείς είναι Μονάδες Αυξημένης Φροντίδας για τους Ψυχικά Πάσχοντες Ασθενείς (διέγερση, εισαγγελική εντολή εγκλεισμού, πάσχοντες από σοβαρά παθολογικά και λοιμώδη νοσήματα).
Στη εν λόγω ρύθμιση θα πρέπει να προστεθούν όλοι οι εργαζόμενοι ανεξαρτήτου εκπαίδευσης και ειδικότητας για να αρθεί η αδικία ετών, άνισης μεταχείρισης υπαλλήλων του ιδίου εργασιακού χώρου.
Η θεμελίωση της ειδικής άδειας να χορηγείται με την συμπλήρωση συνεχούς εργασίας έξη μηνών.
Κατόπιν τούτων ζητάμε τη διόρθωση και συμπλήρωση του άρθρου 105 του Ν.2071/92, σύμφωνα με την ανωτέρω πρόταση.

ΓΙΑ ΤΗΝ Ε.Ε. ΤΗΣ ΠΟΕΔΗΝ

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ο ΓΕΝ.ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΜΙΧΑΛΗΣ ΓΙΑΝΝΑΚΟΣ ΕΡΜΗΣ ΚΑΣΣΕΣ

Πηγή: poedhn.gr

Για το  ΕΚΑΒNews : Αλέξης Κιτσόπουλος


About " "

Το EKABNews έχει δημιουργηθεί και υποστηρίζετε από εργαζόμενους του ΕΚΑΒ με σκοπό την συγκέντρωση των δημοσιευμάτων που αφορούνε την υπηρεσία και όχι μόνο.. Η ενημέρωση των συναδέλφων , η παρουσίαση διάφορων θεμάτων που αφορούνε τον χώρο, η προβολή των τοπικών νέων ανά παράρτημα, αλλά και η γενικότερη προβολή του ΕΚΑΒ.. είναι μερικοί από τους στόχους της σελίδας. Ευχαριστούμε για την υποστήριξη!

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τους φίλους αναγνώστες:

ΟΧΙ SPAM,
ΟΧΙ GREEKLISH,
ΟΧΙ ΠΡΟΣΒΛΗΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ

Παρακαλούμε το σχόλιό σας να είναι σχετικό με την παραπάνω ανάρτηση.
Γενικές απορίες μόνο στη σελίδα μας στο facebook.

 
Copyright © 2013 EKABNews