ΕΙΔΗΣΕΙΣ

30/3/15

ΕΚΑΒ, Επιτυχηµένη οργάνωση διακοµιδής 4χρονου για µεταµόσχευση καρδιάς στην Ιταλία


∆ΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Αθήνα 29 Μαρτίου 2015

Επιτυχηµένη οργάνωση διακοµιδής 4χρονου για µεταµόσχευση καρδιάς στην Ιταλία.

Το Εθνικό Κέντρο Άµεσης Βοήθειας σήµερα, 29 Μαρτίου 2015 στις 3:30 το πρωί (ώρα Ελλάδος), ολοκλήρωσε µε επιτυχία την αεροδιακοµιδή ενός παιδιού 4,5 ετών από την Μονάδα Εντατικής Θεραπείας Παίδων του Πανεπιστηµιακού Νοσοκοµείου στο Ρίο Αχαΐας προς τη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Πανεπιστηµιακού Νοσοκοµείου στην Πάντοβα της Ιταλίας, προκειµένου να υποβληθεί σε µεταµόσχευση καρδιάς.
Το συγκεκριµένο περιστατικό, που ολοκληρώθηκε µε τη συνεργασία του Συντονιστικού Κέντρου Αεροδιακοµιδών του Ε.Κ.Α.Β. στην Ελευσίνα και του Εθνικού Οργανισµού Μεταµοσχεύσεων (Ε.Ο.Μ.), επιχειρησιακά αποτελεί το πιο σύνθετο και πολύπλοκο κατά την 20ετή λειτουργία του Τµήµατος Αεροδιακοµιδών του Ε.Κ.Α.Β. δεδοµένου ότι ο τελικός σχεδιασµός αντιµετώπισης αφορούσε το συντονισµό 2 αεροσκαφών της Πολεµικής Αεροπορίας και Κινητών Ιατρικών Μονάδων του Ε.Κ.Α.Β. και 5 ιατρών, 2 νοσηλευτών, 2 διασωστών και ενός τεχνικού που προερχόντουσαν από τη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας Παίδων του Πανεπιστηµιακού Νοσοκοµείου Ρίου, του Νοσοκοµείου της Πάντοβας αλλά και του Τµήµατος των Αεροδιακοµιδών του Ε.Κ.Α.Β..
Η ανάπτυξη της επιχείρησης ξεκίνησε στις 28 Μαρτίου 2015 όπου το Πρωθυπουργικό Αεροσκάφος της Πολεµικής Αεροπορίας (Embraer) προσγειώθηκε στη Βενετία και παρέλαβε οµάδα 3 ιατρών (1 καρδιολόγος και 2 χειρουργοί) και ενός τεχνικού λειτουργίας ειδικής συσκευής εξωσωµατικής κυκλοφορίας (ECMO Extracorporeal Membrane Oxygenation) από το Πανεπιστηµιακό Νοσοκοµείο της Πάντοβας (Azienda Ospedaliera di Padova), ώστε να τους µεταφέρει στον Στρατιωτικό Αεροδρόµιο στον Άραξο Αχαΐας.
Από εκεί µετέβησαν µε ασθενοφόρο του Ε.Κ.Α.Β. και όχηµα του Πανεπιστηµιακού Νοσοκοµείου του Ρίου κατευθείαν στο Χειρουργείο για την τοποθέτηση της ειδικής συσκευής εξωσωµατικής κυκλοφορίας στον µικρό ασθενή.
Ταυτόχρονα ασθενοφόρο όχηµα - Κινητή Ιατρική Μονάδα (Κ.Ι.Μ.) - µε ιπτάµενο ιατρό του Ε.Κ.Α.Β. και δύο ιπτάµενους διασώστες αναχώρησε από την βάση των Αεροδιακοµιδών του Ε.Κ.Α.Β. εντός του Στρατιωτικού Αεροδροµίου της Ελευσίνας, µε κατεύθυνση προς το Πανεπιστηµιακό Νοσοκοµείο του Ρίου.
Με την επιτυχημένη τοποθέτηση της ειδικής συσκευής εξωσωµατικής κυκλοφορίας και της πλήρους σταθεροποίησης της υγείας του µικρού ασθενούς εντός του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου του Ρίου, έγινε η τοποθέτηση του στην Κινητή Ιατρική Μονάδα του Ε.Κ.Α.Β. και αναχώρησε για το στρατιωτικό αεροδρόµιο στον Άραξο.
Εκεί η Κινητή Ιατρική Μονάδα (όχηµα του Ε.Κ.Α.Β.) τοποθετήθηκε και ασφαλίστηκε εντός του µεταγωγικού αεροσκάφους C-130 της Πολεµικής Αεροπορίας (που είχε µεταβεί από την Ελευσίνα) και µαζί µε τους ιατρούς από την Ιταλία, τον ∆ιευθυντή και µία νοσηλεύτρια από την Μ.Ε.Θ. Παίδων του Πανεπιστηµιακού Νοσοκοµείου του Ρίου και τους ιπτάµενους (ιατρό & διασώστες) του Ε.Κ.Α.Β. αναχώρησε, στις 23:20 (28/3/2015), µε προορισµό το αεροδρόµιο της Βενετίας στην Ιταλία.
Με την προσγείωση στην Βενετία, στις 01:40 της 29ης Μαρτίου 2015, η Ελληνική Κινητή Μονάδα µετέβη οδικώς στη Πάντοβα και παρέδωσε το παιδί στην Μονάδα Εντατικής Θεραπείας Πανεπιστηµιακού Νοσοκοµείου της πόλης.
Τελικά, σήµερα 29 Μαρτίου 2015 στις 10:00 το πρωί, το ίδιο αεροσκάφος C-130 της Πολεµικής Αεροπορίας προσγειώθηκε στο Στρατιωτικό Αεροδρόµιο στον Άραξο έτσι ώστε να αποβιβαστεί το προσωπικό της Μ.Ε.Θ. του Πανεπιστηµιακού Νοσοκοµείου του Ρίου και στη συνέχεια ανέχωρησε προς το Στρατιωτικό Αεροδρόµιο Ελευσίνας όπου και προσγειώθηκε στις 10:40, µε το πλήρωµα του C-130 και τους ιπτάµενους ιατρούς και διασώστες του Ε.Κ.Α.Β. µε την Κινητή Ιατρική Μονάδα να ολοκληρώνουν επιτυχώς την αποστολή τους.

Η ∆ιοίκηση του Ε.Κ.Α.Β., κατόπιν της επιτυχημένης επιχειρησιακής διαχείρισης του συγκεκριμένου περιστατικού, ευχαριστεί θερµά την Πολεµική Αεροπορία, την Μ.Ε.Θ. Παίδων του Πανεπιστηµιακού Νοσοκοµείου Ρίου, το Πανεπιστηµιακό Νοσοκοµείο της Πάντοβας και τον Εθνικό Οργανισµό Μεταµοσχεύσεων (Ε.Ο.Μ.) για την άψογη συνεργασία που παρείχαν και συγχαίρει το σύνολο του προσωπικού των Αεροδιακοµιδών που συμμετείχαν στην επιχείρηση.

Εθνικό Κέντρο Άµεσης Βοήθειας

Πηγή: ekab.gr

φωτογραφία αρχείου

Για το  ΕΚΑΒNews : Αλέξης Κιτσόπουλος


About " "

Το EKABNews έχει δημιουργηθεί και υποστηρίζεται από εργαζόμενους του ΕΚΑΒ με σκοπό την συγκέντρωση των δημοσιευμάτων που αφορούνε την υπηρεσία και όχι μόνο.. Η ενημέρωση των συναδέλφων , η παρουσίαση διάφορων θεμάτων που αφορούνε τον χώρο, η προβολή των τοπικών νέων ανά παράρτημα, αλλά και η γενικότερη προβολή του ΕΚΑΒ.. είναι μερικοί από τους στόχους της σελίδας. Ευχαριστούμε για την υποστήριξη!

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τους φίλους αναγνώστες:

ΟΧΙ SPAM,
ΟΧΙ GREEKLISH,
ΟΧΙ ΠΡΟΣΒΛΗΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ

Παρακαλούμε το σχόλιό σας να είναι σχετικό με την παραπάνω ανάρτηση.
Γενικές απορίες μόνο στη σελίδα μας στο facebook.

 
Copyright © 2013 EKABNews