ΕΙΔΗΣΕΙΣ

24/3/15

Όλο το παρασκήνιο της Διυπουργικής σύσκεψης για αεροδιακομιδές στο ΥΠΕΘΑ


Τρίτη, 24 Μαρτίου 2015

Της Νικολέτα Ντάμπου

Κοινή Λύση στο μεγάλο πρόβλημα του υψηλού κόστους των αεροκομιδών και διακομιδών με πλωτά μέσα αλλά και των ελλείψεων, προσπαθούν να βρουν το ΕΚΑΒ με τις Ενόπλες Δυνάμεις και τα Σώματα Ασφαλείας καθώς και το υπουργείο Υγείας. Σας παραθέτω όλο το παρασκήνιο της Διυπουργικής σύσκεψης για αεροδιακομιδές στο ΥΠΕΘΑ.  

Προβληματισμός επικρατεί στο ΕΚΑΒ αλλά και το υπουργείο Εθνικής Άμυνας καθώς και το Υπουργείο Υγείας από τις 26 Φεβρουαρίου 2015 που άνοιξε το θέμα για το μεγάλο κόστος τόσο των αεροκομιδών όσο και της συντήρησης των πτητικών μέσων αλλά και του μικρού αριθμού διαθέσιμων αεροπλάνων και ελικοπτέρων, το οποίο πρώτη και αποκλειστικά ανέδειξα στο www.Life2day.gr ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΤΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Αναγκαία κρίνεται η συνεργασία του ΕΚΑΒ με τις Ένοπλες Δυνάμεις αλλά και των Σωμάτων Ασφαλείας με σκοπό την εκμετάλλευση του συνόλου των διαθέσιμων πτητικών μέσων, ώστε να βρεθούν λύσεις στα προβλήματά που υπάρχουν στην διακομιδή των πολιτών .
Επιβεβαιώνεται το ρεπορτάζ του www. Life2day.gr ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΤΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ με την πραγματοποίηση της Διυπουργικής σύσκεψης την Παρασκευή 20 Μαρτίου 2015 με θέμα τις αεροδιακομιδές στο ΥΠΕΘΑ, υπό τον ΥΦΕΘΑ Νίκο Τόσκα, για την επίλυση των προβλημάτων καθώς χάνονται εκατομμύρια ευρώ και αποτελεί χρόνιο πρόβλημα.

Στην σύσκεψη συμμετείχαν ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Τόσκας, ο Υφυπουργός Επικρατείας Τέρενς Κουΐκ, εκπρόσωποι του Αναπληρωτή Υπουργού Υγείας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Ανδρέα Ξανθού, ο Πρόεδρος του ΕΚΑΒ Νίκος Παπαευσταθίου και υπηρεσιακοί παράγοντες, εκπρόσωποι του Λιμενικού Σώματος, της Ελληνικής Αστυνομίας και του Πυροσβεστικού Σώματος, καθώς και όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς του ΥΠΕΘΑ.

Αναλυτικότερα, η συζήτηση της σύσκεψης επικεντρώθηκε στην διαθεσιμότητα αεροσκαφών του Πυροσβεστικού Σώματος αλλά και της Ελληνικής Αστυνομίας καθώς και του Πεζικού σώματος αλλά και των σκαφών του λιμενικού σώματος στο ΕΚΑΒ για την διακομιδή των ασθενών από τα νησιά και την επαρχεία προς την Αθήνα.

Δεν βρέθηκε λύση, ωστόσο, στην συγκεκριμένη διυπουργική σύσκεψη αφού τα αεροσκάφη της ελληνικής Αστυνομίας αλλά και του Πεζικού σώματος δεν κρίνονται κατάλληλα διότι η κατασκευή τους δεν βοηθάει ώστε να μετατραπούν σε υγειονομικά για να μεταφέρονται οι ασθενείς αξιοπρεπώς και με ασφάλεια και όχι σε τριτοκοσμικές συνθήκες όπως γίνεται μέχρι σήμερα με τα αεροσκάφη της πολεμικής αεροπορίας όπου οι ασθενείς μεταφέρονται πάνω σε ξύλινα φορεία και με τον ιατρικό εξοπλισμό σε σάκους και χωρίς ασφαλιστική κάλυψη .

Ενώ, τα σκάφη του λιμενικού σώματος και της πυροσβεστικής είναι κατάλληλα για την χρήση τους από το ΕΚΑΒ αλλά είναι πολύ λίγα σε αριθμό .

Να σημειώσουμε ότι το κόστος των διακομιδών με πλωτά μέσα ανέρχεται σε 3.500-4.000 ευρώ ανά περίπτωση το όποιο βαραίνει τους φορολογούμενους μέσα από τα κονδύλια του ΕΚΑΒ/υπουργείου Υγείας. Ενώ, λόγω της ελλείψεις πλωτών σκαφών και του υψηλού κόστους της ενοικίασης σε πολλές περιπτώσεις μεταφέρονται οι ασθενείς με ψαροκάικα .

Αναρωτιέμαι πως είναι δυνατόν το 2015 να επιτρέπει η πολιτεία να γίνονται διακομιδές ασθενών στην Ελλάδα με ψαροκάικα και να κινδυνεύουν οι ασθενείς να χάσουν την ζωή τους καθώς ο χρόνος της μεταφοράς είναι πολύ μεγάλος αλλά και οι συνθήκες άκρως επικίνδυνες .

Ενώ, σκανδαλώδες είναι το κόστος των ενοικιάσεων των ιδιωτικών σκαφών για διακομιδή το όποιο δεν πέφτει κάτω από 80 ευρώ το ναυτικό μίλι.

Από την πλευρά του το ΕΚΑΒ έχει προτείνει στην πολιτεία να πραγματοποιηθεί αγορά μικρόν υγειονομικών αεροσκαφών διότι είναι πιο οικονομικά ή από τα Ίδη υπάρχοντα τα οποία είναι κατάλληλα να μετατραπούν σε υγειονομικά όπως τα 3 κόκκινα ελικόπτερα ιδιοκτησίας του ΥΥΚΑ .

Εδώ θέτω ένα ερώτημα προς τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα εφόσον δήλωσε ότι πρόκειται να πουλήσει ένα από τα τρία πρωθυπουργικά αεροσκάφη και συγκεκριμένα το μικρό γιατί δεν το διαθέτει στο ΕΚΑΒ ώστε να μετατραπεί σε υγειονομικό;

Είναι απορίας άξιον, επίσης, το γεγονός ότι καμία κυβέρνηση μέχρι σήμερα δεν επέλεξε την λογική λύση δηλαδή , την στελέχωση των Κέντρων Υγείας με γιατρούς και νοσηλευτικό προσωπικό των νησιών και της περιφέρειας ώστε να μειωθούν οι ανάγκες για διακομιδές που στοιχίζουν υπερβολικά πολύ .
Ένα ακόμα μεγάλο ερώτημα είναι γιατί η πολιτεία δεν προσλαμβάνει 400 διασώστες τους οποίους έχει ανάγκη το ΕΚΑΒ και είναι απαραίτητοι για την γρήγορη εξυπηρέτηση του Έλληνα πολίτη ;
Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και τα εμπλεκόμενα υπουργεία θα επιλέξουν τις ορθές λύσεις των παραπάνω προβλημάτων ;
… ίδωμεν
Παρακολουθώ το ρεπορτάζ και τις εξελίξεις.

Πηγή: life2day.gr


Για το  ΕΚΑΒNews : Αλέξης Κιτσόπουλος

About " "

Το EKABNews έχει δημιουργηθεί και υποστηρίζεται από εργαζόμενους του ΕΚΑΒ με σκοπό την συγκέντρωση των δημοσιευμάτων που αφορούνε την υπηρεσία και όχι μόνο.. Η ενημέρωση των συναδέλφων , η παρουσίαση διάφορων θεμάτων που αφορούνε τον χώρο, η προβολή των τοπικών νέων ανά παράρτημα, αλλά και η γενικότερη προβολή του ΕΚΑΒ.. είναι μερικοί από τους στόχους της σελίδας. Ευχαριστούμε για την υποστήριξη!

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τους φίλους αναγνώστες:

ΟΧΙ SPAM,
ΟΧΙ GREEKLISH,
ΟΧΙ ΠΡΟΣΒΛΗΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ

Παρακαλούμε το σχόλιό σας να είναι σχετικό με την παραπάνω ανάρτηση.
Γενικές απορίες μόνο στη σελίδα μας στο facebook.

 
Copyright © 2013 EKABNews