ΕΙΔΗΣΕΙΣ

19/3/15

Βγήκε το ΦΕΚ για τις εφημερίες των γιατρών! Πότε θα πληρωθούν; Τι λένε οι γιατροί;


Πέμπτη, 19 Μαρτίου 2015

Δημοσιεύτηκε το μεσημέρι της Πέμπτης το ΦΕΚ που αφορά την καταβολή των δεδουλευμένων εφημεριών στους γιατρούς του ΕΣΥ, ΠΕΔΥ και ΕΚΑΒ από το 2012 έως και το Δεκέμβριο του 2014.

Στο ΦΕΚ το οποίο υπογράφουν οι υπουργοί Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης και Υγείας, Παναγιώτης Κουρουμπλής ξεκινά και η διαδικασία καταβολής πρόσθετων αμοιβών και υπερωριών , αργιών και νυχτερινών του υγειονομικού προσωπικού πλην των γιατρών.


Οι πρώτες αντιδράσεις ωστόσο έρχονται από την  Αριστερή Ριζοσπαστική Συνεργασία Ιατρών Α.Ρ.Σ.Ι., η οποία μεταξύ άλλων σε ανακοίνωση της θέτει τα εξής ερωτήματα :

1)Γιατί χρειάστηκαν 13 μέρες (από τις 6/3 που υπογράφτηκε) η ΚΥΑ για να δημοσιευτεί σε ΦΕΚ ; Γιατί αφού είχε πάει εξ αρχής στο Εθνικό Τυπογραφείο για να εκδοθεί σε ΦΕΚ ως τέτοια, ως ΚΥΑ δηλαδή (όπως έγινε τελικά), βρέθηκε στις 12/3 στη Βουλή ως «τροπολογία» ;

2)Γιατί έπρεπε να γίνει όλη αυτή η φασαρία για ένα ΦΕΚ που περιγράφει την ίδια ΑΚΡΙΒΩΣ διαδικασία που ήξεραν πως έπρεπε να ακολουθηθεί οι αρμόδιοι υπηρεσιακοί υπάλληλοι των νοσοκομειακών μισθοδοσιών ήδη από τις πρώτες μέρες του Φλεβάρη, δηλαδή αποστολή των χρημάτων σε κάθε νοσοκομείο από το υπουργείο –> αποστολή των ενταλμάτων από κάθε νοσοκομείο στον/στην αντίστοιχο/η πάρεδρο και έγκριση –> επιστροφή του υπογεγραμμένου εντάλματος στο νοσομομείο –> «ανέβασμα» από την μισθοδοσία κάθε νοσοκομείου της σχετικής μισθοδοτικής κατάστασης στο ηλεκτρονικό σύστημα της Ενιαίας Αρχής Πληρωμών (ΕΑΠ) ;

Μάλλον επιβεβαιώνεται απ το ίδιο το περιεχόμενο του ΦΕΚ αυτό που έλεγαν οι έμπειροι υπάλληλοι των μισθοδοσιών εδώ και πάνω από έναν μήνα, πως δηλαδή αρκούσε εξ αρχής να δοθούν τα χρήματα για τις εφημερίες (Νοεμβρίου -) Δεκεμβρίου – Ιανουαρίου στα νοσοκομεία, και τίποτε άλλο, ούτε ΚΥΑ, ούτε τροπολογία, ούτε ΦΕΚ. Ρύθμιση με την μορφή ΚΥΑ, ΦΕΚ κλπ χρειαζόταν μόνο για τα οφειλόμενα των προηγούμενων ετών ώστε να εκταμιευτούν πριν την επικίνδυνη «ημερομηνία παραγραφής» 30/4, και γι αυτά (τα παλιά οφειλόμενα) καλώς έγινε

Τι θα γίνει τώρα ΣΤΗΝ ΠΡΑΞΗ ; Το σύστημα της ΕΑΠ «ανοίγει» για τα νοσοκομεία στις 30/3 και «κλείνει» την ίδια μέρα. Άρα, για να πληρωθούν οι εφημερίες Νοεμβρίου (όπου οφείλονται) – Δεκεμβρίου – Ιανουαρίου στις 14/4 (πιθανότατα αυτή είναι η κοντινότερη ημερομηνία στην ΚΑΛΥΤΕΡΗ περίπτωση αν «ανέβουν» οι μισθοδοτικές καταστάσεις από τα νοσοκομεία στις 30/3). Μόλις πάνε τα λεφτά στα νοσοκομεία, η διαδικασία με το πήγαινε – έλα στον πάρεδρο θέλει τουλάχιστον εργάσιμες μέρες στην καλύτερη περίπτωση. Άρα, για να πληρωθούν οι γιατροί στις 14/4 για τις εφημερίες (Νοεμβρίου -) Δεκεμβρίου – Ιανουαρίου, πρέπει τα λεφτά να έχουν πάει (ηλεκτρονικά πάντα) σε ΚΑΘΕ νοσοκομείο το αργότερο ως το πρωί της επόμενης Δευτέρας 23/3.
Άρα, όσον αφορά τα πρόσφατα οφειλόμενα, το ερώτημα παραμένει το ίδιο όπως ήταν πριν ενάμιση μήνα : ΠΟΤΕ ΘΑ ΔΟΘΟΥΝ ΤΑ ΧΡΗΜΑΤΑ ΣΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ ;

Αν η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας θέλει ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ να λύσει το θέμα, πρέπει τα χρήματα για το τρίμηνο 11/2014 (όπου δεν έχει πληρωθεί)- 12/2014 – 1/2015 (για να μην μιλήσουμε για τα οφειλόμενα του Φεβρουαρίου που τώρα πια έχουν κι αυτά εκκαθαριστεί …) πρέπει να σταλθούν στα νοσοκομεία ως το πρωί της επόμενης Δευτέρας 23/3, εντός μιάμιση εργάσιμης μέρας από τώρα δηλαδή. Επίσης, για να μην υπάρχει κίνδυνος παραγραφής των παλιών οφειλομένων, και με δεδομένες τις ημερομηνίες των αργιών του Πάσχα, τα αντίστοιχα χρήματα για τις παλιές οφειλές πρέπει να έρθουν στα νοσοκομεία ως την Παρασκευή 3/4.

Πάντως να σημειωθεί ότι σε στάση αναμονής βρίσκονται και οι νέοι γιατροί. Σε γενική συνέλευση που συγκάλεσε το απόγευμα της Πέμπτης το Κίνημα Νέων Ιατρών στα γραφεία του ΙΣΑ, αποφασίστηκαν γενικές συνελεύσεις ανά νοσοκομείο και επισχέσεις από 1ης Απριλίου σε περίπτωση που δεν έχουν μπει τα χρήματα στους λογαριασμούς των γιατρών.
Γράφει: Δωροθέα Γαληνού

Πηγή: healthreport.gr


ΕΚΑΒNews
Με την δημοσίευση σε ΦΕΚ της παρούσας ΚΥΑ είναι δυνατή η καταβολή των πρόσθετων αμοιβών Ιουνίου 2014 και Δεκεμβρίου 2014 για τους υπαλλήλους του ΕΚΑΒ.

Για το  ΕΚΑΒNews : Αλέξης ΚιτσόπουλοςAbout " "

Το EKABNews έχει δημιουργηθεί και υποστηρίζεται από εργαζόμενους του ΕΚΑΒ με σκοπό την συγκέντρωση των δημοσιευμάτων που αφορούνε την υπηρεσία και όχι μόνο.. Η ενημέρωση των συναδέλφων , η παρουσίαση διάφορων θεμάτων που αφορούνε τον χώρο, η προβολή των τοπικών νέων ανά παράρτημα, αλλά και η γενικότερη προβολή του ΕΚΑΒ.. είναι μερικοί από τους στόχους της σελίδας. Ευχαριστούμε για την υποστήριξη!

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τους φίλους αναγνώστες:

ΟΧΙ SPAM,
ΟΧΙ GREEKLISH,
ΟΧΙ ΠΡΟΣΒΛΗΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ

Παρακαλούμε το σχόλιό σας να είναι σχετικό με την παραπάνω ανάρτηση.
Γενικές απορίες μόνο στη σελίδα μας στο facebook.

 
Copyright © 2013 EKABNews