ΕΙΔΗΣΕΙΣ

11/3/15

ΕΚΑΒ: Προσλήψεις και αναδιοργάνωση ζητά ο πρόεδρός του Ν. Παπαευσταθίου, Συνέντευξη


Τετάρτη, 11 Μαρτίου 2015

Συνέντευξη στο in.gr

Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, αναδιοργάνωση των διακομιδών από αέρος και δια θαλάσσης, και ενίσχυση του στόλου των ασθενοφόρων, ζητά ο πρόεδρος του ΕΚΑΒ, Νίκος Παπαευσταθίου. Στη συνέντευξη που παραχώρησε στο in.gr, αναλύει πως μπορεί η Ελλάδα να αποκτήσει ένα λειτουργικό εθνικό φορέα άμεσης βοήθειας, ώστε να ελαχιστοποιηθεί η πιθανότητα απώλειας ανθρώπινων ζωών.

Συνέντευξη: Μαίρη Μπιμπή

Κύριε Παπαευσταθίου, αν έπρεπε να ιεραρχήσετε τα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα το ΕΚΑΒ, ποια θα ήταν τα πιο καίρια για την λειτουργία του;
Οι προσλήψεις προσωπικού, η ανανέωση του στόλου των ασθενοφόρων, το ΕΚΑΒ ως οργανισμός και φυσικά οι διακομιδές των ασθενών με αεροπορικά και πλωτά μέσα.

Ας πάρουμε, λοιπόν τα πράγματα από την αρχή. Τι γίνεται με τον στόλο των ασθενοφόρων; Οι καθημερινές ανάγκες για διακομιδές είναι τεράστιες και η πλειοψηφία των οχημάτων είναι παλαιά ή παρουσιάσουν τεχνικά προβλήματα. Τι γίνεται με τον διαγωνισμό προμήθειας νέων οχημάτων που έχει προκηρυχθεί πριν τρία χρόνια;
Όπως γνωρίζετε, το ΕΚΑΒ εκτός από τα επείγοντα περιστατικά, εξυπηρετεί τις διανοσοκομειακές διακομιδές και καλύπτει τις ελλείψεις και ανάγκες των υγειονομικών σχηματισμών πανελλαδικά. Η ανάγκη λοιπόν για ανανέωση του στόλου των ασθενοφόρων είναι τεράστια, τόσο λόγω παλαιότητας, όσο και ως προς την ενίσχυση του στόλου.
Ο τελευταίος διαγωνισμός που είχε προκηρυχθεί πριν από τρία χρόνια και θα χρηματοδοτούνταν από κεφάλαια ΕΣΠΑ, έχει καθυστερήσει πολύ εξαιτίας ενστάσεων, προσφυγών και ένδικων μέσων που οι συμμετέχουσες εταιρίες έχουν καταθέσει. Ωστόσο, φαίνεται πως οδεύουμε προς το τέλος της διαγωνιστικής διαδικασίας και υπάρχει αισιοδοξία ότι θα προλάβουμε να κάνουμε κατακύρωση, συμβασιοποίηση, παραλαβή και πληρωμή εντός του 2015.
Βέβαια, τα χρονικά περιθώρια είναι ασφυκτικά και δεν πρέπει να χαθεί ούτε μια μέρα αν θέλουμε να ολοκληρωθεί επιτυχώς η διαδικασία.

Μέχρι να ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασία, ο στόλος του ΕΚΑΒ δε θα μπορούσε να ενισχυθεί από τα ασθενοφόρα που είναι «χρεωμένα» σήμερα στα Κέντρα Υγείας και τα νοσοκομεία;

Τα ασθενοφόρα των νοσοκομείων όντως έχουν παραχωρηθεί στο ΕΚΑΒ. Δεν έχει γίνει όμως το ίδιο και με τα ασθενοφόρα των Κέντρων Υγείας. Και αυτό διότι, η προμήθειά τους έχει γίνει μέσω περιφερειακών ΕΣΠΑ και άρα υπάγονται στην αρμοδιότητα των ΔΥΠΕ. Επιπλέον, επειδή πολλοί οδηγοί ασθενοφόρων Κέντρων Υγείας έχουν συνταξιοδοτηθεί το τελευταίο διάστημα, αυτό έχει ως αποτέλεσμα ολοκαίνουρια σύγχρονα ασθενοφόρα να παραμένουν ανενεργά και παροπλισμένα. Αν όμως υπήρχε το κατάλληλο νομικό πλαίσιο θα μπορούσαν να παραχωρηθούν στο ΕΚΑΒ.

Έχετε ενημερώσει για το θέμα αυτό τον υπουργό Υγείας;
Φυσικά και έχει ενημερωθεί η πολιτική ηγεσία του υπουργείου.

Εκτός από τον υλικοτεχνικό εξοπλισμό, τόσο εσείς όσο και ο προκάτοχός σας Δημήτρης Παπαγιαννίδης, έχετε πει ότι χρειάζονται προσλήψεις προσωπικού αλλά και διαρκής εκπαίδευσή τους. Πείτε μας τι γίνεται με τον διαγωνισμό του ΑΣΕΠ του 2009, σε τι φάση βρίσκεται και αν καλύπτει τις σημερινές ανάγκες του ΕΚΑΒ.
Όπως γνωρίζετε, το ΕΚΑΒ ιδρύθηκε πριν 30 χρόνια και έκτοτε έχει αναπτυχθεί σε δεκάδες πόλεις ανά την Ελλάδα, με προσωπικό που παρέχει υψηλού επιπέδου υπηρεσίες επείγουσας προνοσοκομειακής φροντίδας. Σήμερα, όμως, στις περισσότερες πόλεις υπάρχει πρόβλημα έλλειψης προσωπικού.
Το 2009 με απόφαση του ΔΣ του ΕΚΑΒ, είχαμε ζητήσει επειγόντως την πρόσληψη 200 διασωστών πληρωμάτων ασθενοφόρων για την πανελλαδική ενίσχυση όλων των τομέων.
Δυστυχώς, αυτή η προκήρυξη ξεκίνησε από το ΑΣΕΠ τέλη του 2014, ολοκληρώθηκε τον φέτος των Φεβρουάριο και οι προσλήψεις των συγκεκριμένων διασωστών θα πραγματοποιηθούν εντός του 2015, δηλαδή έξι ολόκληρά χρόνια μετά το αρχικό μας αίτημα.
Δεδομένου λοιπόν ότι, από το 2009 μέχρι σήμερα έχουν συνταξιοδοτηθεί 300 άτομα και πλέον στο ΕΚΑΒ έχουν περιέλθει και αρμοδιότητες των νοσοκομείων, με αντίστοιχες μετακινήσεις οδηγών, που όμως είναι ελλιπείς αφού και πολλοί εξ αυτών έχουν συνταξιοδοτηθεί, είναι αυτονόητο ότι τα 200 αυτά άτομα δεν επαρκούν σε καμιά περίπτωση για να καλύψουν τα τεράστια κενά που υπάρχουν.
Απαιτείται επειγόντως ενίσχυση του ΕΚΑΒ με προσλήψεις επιπλέον 500 διασωστών, με καινούρια προκήρυξη η οποία πρέπει να εγκριθεί και να υλοποιηθεί άμεσα.
Αν προσληφθούν τα 500 αυτά άτομα θα βελτιωθεί κατακόρυφα η ανταπόκριση του ΕΚΑΒ στην αντιμετώπιση των επειγόντων περιστατικών, η εξυπηρέτηση των νοσοκομειακών αναγκών, πανελλαδικά, και θα ελαχιστοποιηθεί η πιθανότητα απώλειας ανθρώπινων ζωών, επειδή σήμερα για παράδειγμα ένα νησί ή ένας ολόκληρος νομός καλύπτεται σε 24ωρη βάση από ένα μόνο ασθενοφόρο.

Οι προσλήψεις διασωστών και ενίσχυση του στόλου των ασθενοφόρων, σίγουρα θα κάνουν τη διαφορά. Όμως, δεν χρειάζονται και άτομα στον συντονισμό ή στην τεχνική υποστήριξη;
Πολύ σωστά. Εκτός, από τις ανάγκες σε προσωπικό πληρωμάτων ασθενοφόρων, το ΕΚΑΒ έχει τεράστια ανάγκη και σε διοικητικό και τεχνικό προσωπικό, σε πανελλαδικό επίπεδο. Υπάρχουν παραρτήματα που δεν υπάρχει, ούτε ένας διοικητικός υπάλληλος, ενώ υπάρχουν επίσης και συνεργεία του ΕΚΑΒ σε διάφορες πόλεις που δε μπορούν να λειτουργήσουν λόγω έλλειψης τεχνικών. Έχουμε ήδη υποβάλλει σχετική πρόταση για πρόσληψη περίπου 100 ατόμων διοικητικού και τεχνικού προσωπικού διαφόρων ειδικοτήτων, σε πανελλαδικό επίπεδο, ελπίζοντας στην δρομολόγηση τους.

Επειδή, η Ελλάδα είναι μια κατ’ εξοχή τουριστική χώρα και η θερινή περίοδος δεν είναι και πολύ μακριά, μήπως θα έπρεπε από τώρα που είναι ακόμα νωρίς να δοθεί έμφασή στην ενίσχυση των νησιών με ασθενοφόρα και διασώστες; Και αντί των προσωρινών λύσεων που δίνονται συνήθως, με εποχικές προσλήψεις ή μετακινήσεις/αποσπάσεις προσωπικού από το κέντρο στην περιφέρεια, μήπως θα μπορούσαμε να βρούμε μια μόνιμη λύση στο πρόβλημα;
Μια μόνιμη λύση θα μπορούσε να είναι η επιπλέον στελέχωση των τομέων των τουριστικών περιοχών με μόνιμες προσλήψεις. Στη πρόταση που έχουμε υποβάλλει στο υπουργείο Υγείας για την άμεση πρόσληψη 500 διασωστών, υπάρχουν και θέσεις για την ενίσχυση των νησιών και γενικά τουριστικών περιοχών.
Βέβαια, αυτό δεν αναιρεί την ανάγκη για ενίσχυση των νησιών το καλοκαίρι με μετακινήσεις και προσλήψεις εποχικού προσωπικού.
Σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει να γίνει μια προσεκτική μελέτη, και όχι μόνο με οικονομικά κριτήρια, ώστε να επιλεγεί ο κατάλληλος τρόπος ενίσχυσης των τουριστικών περιοχών με προσωπικό, τα διαστήματα που υπάρχει ανάγκη.
Για το 2015, πάντως, η διοίκηση του ΕΚΑΒ έχει ήδη εκπονήσει σχέδιο για την κάλυψη των νησιωτικών και τουριστικών περιοχών.

Σε ότι αφορά στις διακομιδές ασθενών από αέρος και δια θαλάσσης, πως θα μπορούσαν να οργανωθούν καλύτερα, ώστε και χρόνος να μην χάνετε για την ζωή του ασθενή, αλλά ούτε και να σπαταλάμε δημόσιο χρήμα;
Προκειμένου να οργανωθούν καλύτερα, από υγειονομική και οικονομική άποψη, αυτές οι διακομιδές θα πρέπει, 
α) να εγκατασταθεί άμεσα σύστημα τηλεϊατρικής σε όλα τα νησιά, που να τα συνδέει με ένα επιχειρησιακό κέντρο διακομιδών, ώστε σε πραγματικό χρόνο να μεταφέρονται ιατρικά δεδομένα για την κατάσταση της υγείας του ασθενή και/ή να δίνονται οδηγίες για την αντιμετώπιση του ή να αποφασίζεται η διακομιδή του, και 
β) να ενισχυθούν τα νοσοκομεία των νησιωτικών συμπλεγμάτων με ιατρικό προσωπικό όλο των ειδικοτήτων αλλά και με ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό, ώστε οι διακομιδές, είτε από αέρος, είτε δια θαλάσσης, να αντιμετωπίζονται σχεδόν εξ ολοκλήρου εντός αυτών γεωγραφικών ενοτήτων.
Επιπλέον,  θα πρέπει να υπάρχουν τα κατάλληλα πτητικά μέσα (αεροπλάνα και ελικόπτερα) που να ασχολούνται αποκλειστικά και μόνο με αεροδιακομιδές και όχι με άλλες δραστηριότητες, όπως συμβαίνει σήμερα. Αυτά θα πρέπει να χωροθετηθούν και να σταθμεύουν σε συγκεκριμένες περιοχές της Ελλάδας, οι οποίες θα προκύψουν μετά από μελέτη, ώστε οι αεροδιακομιδές να πραγματοποιούνται εντός εύλογου χρόνου. Με τον τρόπο αυτό, μπορούν να αρχίσουν και στην Ελλάδα να πραγματοποιούνται πρωτογενείς αεροδιακομιδές και όχι μόνο δευτερογενείς, όπως γίνεται σήμερα.
Τέλος, σε ότι αφορά τις διακομιδές με πλωτά μέσα, μπορούμε μέσω χρηματοδοτικών πακέτων ΕΣΠΑ να αποκτήσουμε πλωτά νοσοκομειακά σκάφη και σε συνεργασία με το Λιμενικό Σώμα, να πραγματοποιούνται οι διακομιδές. Εναλλακτικά, μπορεί να προκηρυχθεί διαγωνισμός για ανάθεση των πλωτών διακομιδών σε σκάφη που να πληρούν τις κατάλληλες προδιαγραφές, με προκαθορισμένο οικονομικό τίμημα, ώστε να σταματήσει το φαινόμενο που εφαρμόζεται σήμερα, δηλαδή εξεύρεση από τα κατά τόπους Λιμεναρχεία σκαφών για διακομιδές ασθενών, όταν το Λιμενικό Σώμα δεν έχει ίδια σκάφη να παραχωρήσει.

Από τα μέχρι τώρα λεγόμενά σας, μου δημιουργείται η εντύπωση ότι μια αναδιοργάνωση του ΕΚΑΒ, εκ βάθρων, είναι τελικά αυτό που χρειαζόμαστε.
Πράγματι, το οργανόγραμμα του ΕΚΑΒ είναι το ίδιο από το 1986. Άρα, είναι ήδη παρωχημένο και σίγουρα δε μπορεί να ανταποκριθεί στις προκλήσεις και τα δεδομένα της σημερινής εποχής, πόσο μάλλον στις επιπλέον αρμοδιότητες που έχει αναλάβει το ΕΚΑΒ. Η ανάγκη, λοιπόν, για άμεση τροποποίηση και εκσυγχρονισμό του, με τρόπο που να λαμβάνει υπόψη διεθνή και ευρωπαϊκά μοντέλα λειτουργίας αντίστοιχων υπηρεσιών, είναι δεδομένη. Βασικό προαπαιτούμενο όμως είναι η όποια αναδιοργάνωση να γίνει λαμβάνοντας υπόψη τις ιδιαιτερότητες του ελλαδικού χώρου και πάντα με γνώμονα το δημόσιο πανελλαδικό χαρακτήρα του ΕΚΑΒ.

Στο πλαίσιο αυτό δε θα έπρεπε να αναβαθμιστεί και η εκπαίδευση των προσωπικού;
Εκτός από την αναβάθμιση του γνωστικού αντικειμένου του προσωπικού, πιστεύω ότι θα πρέπει να δοθεί βαρύτητα και στην ψυχολογική υποστήριξή του, που σήμερα απουσιάζει. Η αναβάθμιση της εκπαίδευσης μπορεί να επιτευχθεί αφενός με του ΙΕΚ  του ΕΚΑΒ σε ΑΤΕΙ, κάτι που αποτελεί πάγιο αίτημα των διοικήσεων του και αφετέρου με τη συνεχιζόμενη εκπαίδευση του υπάρχοντος προσωπικού.

Η μετεγκατάσταση του ΕΚΕΠΥ στο ΕΚΑΒ θα βελτιώσει ή θα επιδεινώσει τη λειτουργία των δύο φορέων;
Κοιτάξτε, το ΕΚΕΠΥ από την αρχή της λειτουργίας του μέχρι και σήμερα, υποστηρίζεται κατά κύριο λόγο, επιχειρησιακά, από τους γιατρούς του ΕΚΑΒ. Σίγουρα, η μετεγκατάσταση του στο ΕΚΑΒ θα βελτιώσει θέματα επικοινωνίας και συντονισμού, τόσο σε καθημερινό επίπεδο, όσο και σε περιπτώσεις διαχείρισης κρίσεων. Ωστόσο, θα πρέπει να μελετηθεί διεξοδικά ο τρόπος λειτουργίας του ΕΚΕΠΥ σε ότι αφορά κάποια ασαφή πλαίσια που υπάρχουν σήμερα αλλά και σε ενδεχόμενη αλληλοεπικάλυψη μεταξύ των δύο υπηρεσιών. Εμείς, έχουμε ήδη κάνει σχετικές εισηγήσεις για την λειτουργία του ΕΚΕΠΥ, στο υπουργείο Υγείας.

Και μια τελευταία ερώτηση για ένα θέμα που συνήθως δεν τυγχάνει ιδιαίτερης προσοχής. Το σύστημα διαχείρισης τηλεφωνικών κλήσεων πόση σημασία έχει για την ορθή διαχείριση του στόλου των ασθενοφόρων και την υλοποίηση των διακομιδών; Το υπάρχον σύστημα είναι λειτουργικό; Υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης που να συμβάλλουν στην καλύτερη διεκπεραίωση του έργου των διασωστών;
Όντως, το σύστημα τηλεφωνικών κλήσεων είναι νευραλγικής σημασίας για την διαχείριση του στόλου των ασθενοφόρων και την αντιμετώπιση των επειγόντων περιστατικών. Δυστυχώς, το υπάρχον σύστημα δεν είναι λειτουργικό και γι’ αυτό μελετάμε την επέκταση του συστήματος που έχει αναπτυχθεί από το ΙΤΕ και ήδη εφαρμόζεται στο ΕΚΑΒ Κρήτης και στην Αθήνα, σε όλη την Ελλάδα. Πάντως, θα πρέπει να επισημανθεί ότι, όποιο σύστημα διαχείρισης κλήσεων και αν εφαρμοστεί, όσο προσωπικό και αν προσληφθεί, όποια μέσα και αν διαθέτουμε, αυτά δεν θα επαρκούν ποτέ, αν δεν κάνουμε ορθολογική χρήση της υπηρεσίες ως κοινωνικό σύνολο. Το ΕΚΑΒ είναι η μοναδική πανελλαδικά δημόσια υπηρεσία διαχείρισης επειγόντων περιστατικών και θα πρέπει να αντιμετωπίζεται αναλόγως.

Πηγή: news.in.gr


Για το  ΕΚΑΒNews : Αλέξης Κιτσόπουλος

About " "

Το EKABNews έχει δημιουργηθεί και υποστηρίζετε από εργαζόμενους του ΕΚΑΒ με σκοπό την συγκέντρωση των δημοσιευμάτων που αφορούνε την υπηρεσία και όχι μόνο.. Η ενημέρωση των συναδέλφων , η παρουσίαση διάφορων θεμάτων που αφορούνε τον χώρο, η προβολή των τοπικών νέων ανά παράρτημα, αλλά και η γενικότερη προβολή του ΕΚΑΒ.. είναι μερικοί από τους στόχους της σελίδας. Ευχαριστούμε για την υποστήριξη!

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τους φίλους αναγνώστες:

ΟΧΙ SPAM,
ΟΧΙ GREEKLISH,
ΟΧΙ ΠΡΟΣΒΛΗΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ

Παρακαλούμε το σχόλιό σας να είναι σχετικό με την παραπάνω ανάρτηση.
Γενικές απορίες μόνο στη σελίδα μας στο facebook.

 
Copyright © 2013 EKABNews