ΕΙΔΗΣΕΙΣ

24/3/15

Στην… εντατική οι αεροδιακομιδές από τα Δωδεκάνησα.


Κίνδυνος να διακοπούν από το τέλος Μαρτίου.Αθήνα 24/3/2015

Σε τεντωμένο σχοινί ακροβατεί η υπόθεση των αεροδιακομιδών ασθενών προς και από το νησί της Ρόδου,  καθώς οι ιπτάμενοι διασώστες του ΕΚΑΒ που εδρεύουν και στο νησί της Ρόδου για να εξυπηρετούν τα μικρότερα νησιά του νομού μας, με μεταφορές εκτάκτων περιστατικών 24 ώρες το 24ωρο, ξεκαθαρίζουν ότι θα σταματήσουν να εργάζονται από τις 31 Μαρτίου κι αυτό επειδή δεν έχουν εισπράξει ούτε ένα ευρώ για την εργασία τους, από τον Οκτώβριο του 2013!

Το  ζήτημα αυτό αφορά άμεσα ολόκληρη την Δωδεκάνησο, αφού η βάση μεταφοράς των περιστατικών αυτών, βρίσκεται στο νησί της Ρόδου με το ειδικό ελικόπτερο του ΕΚΑΒ και στην περίπτωση που οι ιπτάμενοι διασώστες σταματήσουν να παρέχουν υπηρεσίες, αυτομάτως θα δημιουργηθεί τεράστιο πρόβλημα.

Ειδικά μάλιστα για το γεγονός ότι μπαίνουμε στην τουριστική σεζόν και τα περιστατικά εκ  των πραγμάτων θα είναι πολύ περισσότερα, το θέμα κρίνεται ως εξαιρετικά επείγον.
Για την υπόθεση, αναμένεται να ενημερωθούν επίσης και οι 5 βουλευτές  του νομού μας, έτσι ώστε να αναλάβουν πρωτοβουλίες άμεσα, καθώς ο χρόνος που απομένει είναι ελάχιστος.
Στην ανακοίνωση του ΕΚΑΒ αναφέρεται συγκεκριμένα:

“Οι  ιπτάμενοι διασώστες του τμήματος Αεροδιακομιδών του ΕΚΑΒ που εκτελούν διατεταγμένη υπηρεσία στα αεροπορικά μέσα για την παροχή πρώτων βοηθειών και αεροδιακομιδών ασθενών που βρίσκονται σε όλη την ελληνική επικράτεια αλλά και στο εξωτερικό (Ευρώπη και αλλού) σας ενημερώνουμε για τα εξής :

Το τμήμα Αεροδιακομιδών του ΕΚΑΒ ξεκίνησε τη λειτουργία του το 1992. Από την αρχή της λειτουργίας του τμήματος συνέβησαν τρία δυστυχήματα με αποτέλεσμα την πτώση 3 ελικοπτέρων με απώλειες 15 ατόμων (διασώστες, ιατροί, ασθενείς και χειριστές).

Με βάση τη διάταξη της παρ. 4 του άρθρου 19 του Ν. 1193/1991 παρασχέθηκε ειδική αποζημίωση στους γιατρούς  του Κέντρου Άμεσης Βοήθειας του Γενικού Νοσοκομείου Αθηνών που εκτελούν διατεταγμένη υπηρεσία με αεροπορικά μέσα σε ασθενούντα άτομα το ύψος της οποίας καθορίζεται με κοινή Υπουργική Απόφαση των Υπουργείων Οικονομικών και Κοινωνικών Υπηρεσιών.

Με βάση τη διάταξη του άρθρου 3 παρ. 4 του Ν. 2258/1994 επεκτάθηκε η χορήγηση της ανωτέρω ειδικής αποζημίωσης και στα πληρώματα των ασθενοφόρων και το νοσηλευτικό προσωπικό του ΕΚΑΒ που εργάζεται σε Αεροδιακομιδές ασθενών.

Η πτητική αποζημίωση που χορηγήθηκε (γιατροί – διασώστες)  αφορούσε εγκεκριμένο ποσό από το Υπουργείο το οποίο μοιράστηκε  ανισομερώς μεταξύ γιατρών και διασωστών (περίπου αναλογία 1 προς 2,5) σε αντίθεση με την   αρχή της ισότητας των πολιτών ως εκτεθειμένοι στις ίδιες δυσχερείς συνθήκες και κινδύνους  που συνεπάγεται η μεταφορά των ασθενών με πτητικά μέσα (ελικόπτερα – αεροπλάνα).

Τους άφησαν απλήρωτους
Με το Ν. 4024/2011 η αποζημίωση αυτή έπαψε να χορηγείται μόνο στους διασώστες διότι οι ιατροί εξαιρούνται από αυτό το Νόμο .Επίσης και όλοι οι ιπτάμενοι της Πολεμικής Αεροπορίας λαμβάνουν κανονικά την αποζημίωση.

Σήμερα ζητούμε την αποκατάσταση της αδικίας αυτής με την εξομοίωση και την επαναφορά της πτητικής αποζημίωσης  για τους διασώστες. Και για όλο το χρονικό διάστημα που αυτή δεν μας καταβαλλόταν, με  αναδρομική ισχύ.

Έπειτα από μακρύ χρονικό διάστημα που μεσολάβησε με αλλαγές υπουργών γραμματέων ,σωματείων και προέδρων του ΕΚΑΒ παρόλο που όλοι ενέσκηψαν στο θέμα μας με θετική άποψη και πρόθεση να αποκαταστήσουν την αδικία αυτή, από τον Μάιο του 2014 μέχρι και σήμερα δεν έχει δοθεί λύση, παρά μόνο παράταση χρόνου και υποσχέσεις. Τελευταίος μήνας που πληρώθηκε ήταν ο Σεπτέμβριος του 2013.

Η διοίκηση του ΕΚΑΒ καθώς και το σωματείο έχει καταθέσει την επέκταση της ειδικής αποζημίωσης στην πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας εδώ και μεγάλο χρονικό διάστημα, αλλά μέχρι σήμερα δεν έχει υλοποιηθεί το δίκαιο αίτημά μας”.

Παρά τις χαρακτηριστικές δηλώσεις του πρώην Αναπληρωτή Υπουργού Υγείας:
«Αποκαθιστούμε την αδικία του επιδόματος στο νοσηλευτικό προσωπικό του ΕΚΑΒ και στους ανθρώπους οι οποίοι συνοδεύουν τους γιατρούς στις πτήσεις τους στο Αιγαίο και σε δυσπρόσιτες περιοχές, γιατί πιστεύω συνιστά άνιση μεταχείριση εργαζομένων, οι μεν γιατροί να παίρνουν το επίδομα και να μην το παίρνουν οι άλλοι», στο τέλος δεν υλοποιήθηκε το δίκαιο αίτημά μας γιατί όπως ειπώθηκε, δεν εγκρίθηκε από το Υπουργείο Οικονομικών η δαπάνη…. για τις πραγματικές ώρες πτήσης 20 διασώστων του ΕΚΑΒ!!

Οι διασώστες του τμήματος Αεροδιακομιδών με το ήθος την συνέπεια και τον επαγγελματισμό που τους διακατέχει, όπως άλλωστε και όλων των υπολοίπων εργαζόμενων στο ΕΚΑΒ ,έκαναν υπομονή όλο αυτό το διάστημα και έβαλαν πλάτη όπως έχουν μάθει να κάνουν σε κάθε δυσκολία όλα αυτά τα χρόνια.

Δεν μας απομένει άλλη αντίδραση από τις κινητοποιήσεις για την αποκατάσταση της αδικίας.
Τα περιθώρια έχουν στενέψει και έτσι αποφασίσαμε μετά τις 31/3/15 να σταματήσουμε να πετάμε έως ότου δοθεί λύση.

Είμαστε πεπεισμένοι ότι και εσείς θα κατανοήσετε το δίκαιο αίτημα μας και θα δώσετε οριστική λύση τις επόμενες ήμερες πράγμα που σημαίνει ότι δεν θα χρειαστεί να φτάσουμε στο σημείο να μην συνεχίσουμε να πετάμε.
Οι ιπτάμενοι διασώστες του Τμήματος Αεροδιακομιδών ΕΚΑΒ” .

Για το  ΕΚΑΒNews : Δημήτρης Ι . Γάλλος

Πηγή : www.rodiaki.gr

About " "

Το EKABNews έχει δημιουργηθεί και υποστηρίζεται από εργαζόμενους του ΕΚΑΒ με σκοπό την συγκέντρωση των δημοσιευμάτων που αφορούνε την υπηρεσία και όχι μόνο.. Η ενημέρωση των συναδέλφων , η παρουσίαση διάφορων θεμάτων που αφορούνε τον χώρο, η προβολή των τοπικών νέων ανά παράρτημα, αλλά και η γενικότερη προβολή του ΕΚΑΒ.. είναι μερικοί από τους στόχους της σελίδας. Ευχαριστούμε για την υποστήριξη!

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τους φίλους αναγνώστες:

ΟΧΙ SPAM,
ΟΧΙ GREEKLISH,
ΟΧΙ ΠΡΟΣΒΛΗΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ

Παρακαλούμε το σχόλιό σας να είναι σχετικό με την παραπάνω ανάρτηση.
Γενικές απορίες μόνο στη σελίδα μας στο facebook.

 
Copyright © 2013 EKABNews