ΕΙΔΗΣΕΙΣ

27/3/15

Στη Βουλή φέρνει ο Μ. Κόνσολας το θέμα της χορήγησης πτητικού επιδόματος στους διασώστες του ΕΚΑΒ


Παρασκευή, 27 Μαρτίου 2015

Σε κοινοβουλευτικό επίπεδο, αναδεικνύει το θέμα της άνισης αντιμετώπισης που τυγχάνουν οι ιπτάμενοι διασώστες του ΕΚΑΒ, ο Βουλευτής Δωδεκανήσου, κ. Μάνος Κόνσολας.
Με ερώτηση που κατέθεσε προς τους Υπουργούς Οικονομικών και Υγείας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, ο Βουλευτής Δωδεκανήσου επισημαίνει τη διαιώνιση της άνισης αντιμετώπισης που τυγχάνουν οι ιπτάμενοι διασώστες του ΕΚΑΒ, οι οποίοι είναι οι μοναδικοί που δεν λαμβάνουν το πτητικό επίδομα.
Ο κ. Κόνσολας επισημαίνει ότι ο ελάχιστος αριθμός των ιπτάμενων διασωστών του ΕΚΑΒ (είναι περίπου 20 τον αριθμό) δεν δημιουργεί δημοσιονομικό πρόβλημα ως προς την χορήγηση του πτητικού επιδόματος, τη στιγμή, μάλιστα, που αυτό καταβάλλεται στους γιατρούς και στους ιπταμένους που συμμετέχουν στις αεροδιακομιδές.

Σε δήλωσή του ο Μάνος Κόνσολας, αναφέρει:
«Πρέπει να αποκατασταθεί μια αδικία εις βάρος των ιπτάμενων διασωστών του ΕΚΑΒ, που δικαιούνται το πτητικό επίδομα.
Το έργο και η κοινωνική τους προσφορά είναι αδιαμφισβήτητα, συμμετέχουν στις αεροδιακομιδές στο Αιγαίο και σε δυσπρόσιτες περιοχές. Τη στιγμή που το επίδομα αυτό χορηγείται στους γιατρούς και τους ιπταμένους, δικαιωματικά πρέπει να δοθεί και σε αυτούς τους ανθρώπους.
Το δημοσιονομικό κόστος είναι ελάχιστο αφού μιλάμε για 20 ανθρώπους, που δικαιούνται αυτό το επίδομα.
Δεν χρειάζεται να επισημάνω ότι οι ιπτάμενοι διασώστες του ΕΚΑΒ διακινδυνεύουν κάτω από αντίξοες καιρικές συνθήκες, προκειμένου να σώσουν ανθρώπινες ζωές. Τρία ατυχήματα που κόστισαν 14 νεκρούς κατά το παρελθόν, το επιβεβαιώνουν».

Το πλήρες κείμενο της ερώτησης του κ. Κόνσολα, έχει ως εξής:

Ε Ρ Ω Τ Η Σ Η
Προς 1 . Υπουργό Οικονομικών
          2 .Υπουργό Υγείας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων

ΘΕΜΑ: «Χορήγηση πτητικού επιδόματος στους ιπτάμενους διασώστες του ΕΚΑΒ»

Κύριοι Υπουργοί,

Το έργο των αεροδιακομιδών από τα νησιά του Αιγαίου, τις ακριτικές και δυσπρόσιτες περιοχές είναι εξαιρετικά δύσκολο αλλά και μείζονος κοινωνικής σημασίας.
Κάτω από αντίξοες συνθήκες, οι πιλότοι, οι γιατροί και οι διασώστες του ΕΚΑΒ σώζουν ανθρώπινες ζωές.
Η χορήγηση του πτητικού επιδόματος είναι η ελάχιστη αναγνώριση και υλική ανταμοιβή που μπορεί να τους προσφέρει η Πολιτεία.
Δυστυχώς με το Νόμο 4024 του 2011, εξαιρέθηκαν από την καταβολή του πτητικού επιδόματος οι ιπτάμενοι διασώστες του ΕΚΑΒ, ενώ το επίδομα καταβάλλεται κανονικά στους ιπταμένους της Π.Α. και στους γιατρούς που συμμετέχουν στις αεροδιακομιδές.
Είναι σαφές ότι πρόκειται για μία ανισότητα, που πρέπει να αποκατασταθεί.
Ιδιαίτερα, μάλιστα, όταν ο αριθμός των ιπτάμενων διασωστών του ΕΚΑΒ, που συμμετέχουν στις αεροδιακομιδές, δεν υπερβαίνει τα 20 άτομα.
Αυτό σημαίνει ότι δεν δημιουργείται δημοσιονομικό πρόβλημα αφού το κόστος είναι ελάχιστο.
Επισημαίνω ότι οι ιπτάμενοι διασώστες του ΕΚΑΒ, έχοντας υπερβεί τα όρια των αντοχών τους, προσανατολίζονται να απέχουν από τις αεροδιακομιδές, μετά την 31η Μαρτίου και εφόσον δεν επιλυθεί το πρόβλημα.
Κάτι τέτοιο είναι βέβαιο ότι θα προκαλέσει μεγάλα προβλήματα στην αντιμετώπιση έκτακτων περιστατικών, ιδίως στις νησιωτικές περιοχές.

Κατόπιν των ανωτέρω
Ερωτώνται οι Κύριοι Υπουργοί

1. Εάν προτίθενται να αναλάβουν πρωτοβουλία για την επαναφορά και χορήγηση του πτητικού επιδόματος στους ιπτάμενους διασώστες του ΕΚΑΒ.

Ο Ερωτών Βουλευτής
Μάνος Κόνσολας
Βουλευτής Δωδεκανήσου

Πηγή: dimokratiki.grΓια το  ΕΚΑΒNews : Αλέξης Κιτσόπουλος


About " "

Το EKABNews έχει δημιουργηθεί και υποστηρίζετε από εργαζόμενους του ΕΚΑΒ με σκοπό την συγκέντρωση των δημοσιευμάτων που αφορούνε την υπηρεσία και όχι μόνο.. Η ενημέρωση των συναδέλφων , η παρουσίαση διάφορων θεμάτων που αφορούνε τον χώρο, η προβολή των τοπικών νέων ανά παράρτημα, αλλά και η γενικότερη προβολή του ΕΚΑΒ.. είναι μερικοί από τους στόχους της σελίδας. Ευχαριστούμε για την υποστήριξη!

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τους φίλους αναγνώστες:

ΟΧΙ SPAM,
ΟΧΙ GREEKLISH,
ΟΧΙ ΠΡΟΣΒΛΗΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ

Παρακαλούμε το σχόλιό σας να είναι σχετικό με την παραπάνω ανάρτηση.
Γενικές απορίες μόνο στη σελίδα μας στο facebook.

 
Copyright © 2013 EKABNews