ΕΙΔΗΣΕΙΣ

29/4/15

Το ΕΚΑΒ Δράμας δεν μπορεί να καλύψει το Εθνικό οδικό δίκτυο στο 3ήμερο της Πρωτομαγιάς, Ψήφισμα του Δ.Σ.Δράμας για την δραματική κατάσταση στο ΕΚΑΒ, Βίντεο


Τετάρτη, 29 Απριλίου 2015

Το ΕΚΑΒ Δράμας δεν μπορεί να καλύψει το Εθνικό οδικό δίκτυο στο 3ήμερο της Πρωτομαγιάς
Επίσημη παραδοχή με έγγραφο του παραρτήματος ΕΚΑΒ Καβάλας.
Έλλειψη προσωπικού στο ΕΚΑΒ Δράμας.

Του Θανάση Πολυμένη

ΚΑΙ ΕΠΙΣΗΜΑ παραδέχεται τελικά το παράρτημα ΕΚΑΒ Καβάλας, ότι ο Τομέας ΕΚΑΒ Δράμας, δεν μπορεί να καλύψει τις ανάγκες του, λόγω της μειωμένης έλλειψης ασθενοφόρων (προσωπικού), με έγγραφό του, το οποίο απέστειλε στην κεντρική διοίκηση του ΕΚΑΒ στην Αθήνα.
Σύμφωνα με ένα επίσημο έγγραφο, το οποίο ήρθε στα χέρια της εφημερίδας μας, ο Τομέας ΕΚΑΒ Δράμας, αδυνατεί να καλύψει το Εθνικό οδικό δίκτυο για το τριήμερος της Πρωτομαγιάς, από 1 έως και 3 Μαΐου, καθώς παρουσιάζει «μειωμένο αριθμό ασθενοφόρων». Να σημειώσουμε εδώ πριν προχωρήσουμε στο ρεπορτάζ, ότι, όταν το ΕΚΑΒ μιλάει για ασθενοφόρα, εννοεί τα πληρώματα των δύο ατόμων που χρειάζονται για να κινηθεί ένα ασθενοφόρο, και όχι το ασθενοφόρο ως όχημα. (Από οχήματα υπάρχουν αρκετά, άτομα δεν υπάρχουν να τα κινήσουν και να κάνουν χρήση τους).


«Κάλυψη Εθνικού οδικού δικτύου»
Πως έχει το ιστορικό. Η κεντρική διοίκηση του ΕΚΑΒ στην Αθήνα, ζήτησε από τα κατά τόπους Παραρτήματα του ΕΚΑΒ σε όλη τη χώρα, να αποστείλουν μια κατάσταση, στην οποία να φαίνεται πώς μπορούν να καλύψουν το Εθνικό οδικό δίκτυο το τριήμερο της Πρωτομαγιάς, από 1 έως 3 Μαΐου. Το Παράρτημα της Καβάλας, που έλαβε την εντολή, απάντησε για τους Τομείς ευθύνης του, που είναι οι Νομοί Καβάλας, Δράμας και Σερρών.

Στο σχετικό έγγραφο που εστάλη στις 20 Απριλίου 2015 προς τον πρόεδρο του ΕΚΑΒ αναφέρονται τα εξής:
[Σαν γνωρίζουμε, πως το Παράρτημα ΕΚΑΒ – Καβάλας, θα καλύψει με ασθενοφόρο όχημα την Εγνατία Οδό από Καβάλα προς Θεσσαλονίκη (Κόμβος Μουσθένης),  ως εξής:
- Παρασκευή 01-05-2015 πρωινή και απογευματινή βάρδια.
- Κυριακή 03-05-2015 πρωινή και απογευματινή βάρδια.
Ο Τομέας ΕΚΑΒ Σερρών θα καλύψει το Εθνικό οδικό δίκτυο ευθύνης του τις αντίστοιχες ημέρες και ώρες, με ένα ασθενοφόρο το οποίο θα κινείται στον Οδικό άξονα Σερρών – Θεσσαλονίκης.
Ο Τομέας ΕΚΑΒ Δράμας δεν έχει τη δυνατότητα κάλυψης του Εθνικού Οδικού δικτύου, λόγω του μειωμένου αριθμού ασθενοφόρων.]
Το έγγραφο υπογράφει η προϊσταμένη διεύθυνσης ΕΚΑΒ-Καβάλας, κα. Σοφία Πετροπούλου-Παπαναστασίου.

Δύο ασθενοφόρο στο Ν. Δράμας
Η εφημερίδα μας επικοινώνησε για άλλη μια φορά με τον πρόεδρο του Σωματείου Εργαζομένων του ΕΚΑΒ Δράμας κ. Παναγιώτη Αγάολγου, ο οποίος σχετικά με το ζήτημα μας είπε: «Το δικό μας Γραφείο Κίνησης, αναφέρει και επίσημα πλέον, ότι το Παράρτημα Καβάλας που είναι υπεύθυνο για τους νομούς Καβάλας – Δράμας – Σερρών, ότι το ΕΚΑΒ Καβάλας όπως και το ΕΚΑΒ Σερρών, μπορούν να καλύψουν την Εθνική Οδό, αλλά το ΕΚΑΒ Δράμας, δυστυχώς, επειδή έχει έλλειψη προσωπικού, δεν μπορεί να καλύψει το Εθνικό δίκτυο.
Εμείς ως Σωματείο έχουμε στείλει ήδη μια αίτηση και ενημέρωση προς τη διοίκηση του παραρτήματος στην Καβάλα, λέγοντας ότι το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος τον Ιούνιο, στην περιοχή των Κοκκινογείων του Δήμου Προσοτσάνης, θα γίνει η πανελλήνια συνάντηση μοτοσικλετιστών, όπου αναμένονται περίπου 1.000 άτομα. Και επειδή θα έχουμε μεγάλη προσέλευση, ποιες είναι οι κινήσεις που θα κάνει ως γραφείο Κίνησης η διοίκηση του ΕΚΑΒ για να μπορέσουμε να καλύψουμε αυτό το γεγονός, γιατί πάλι θα είμαστε δύο ασθενοφόρα για όλο το νομό. Προς το παρόν περιμένουμε απάντηση. Αλλά ήδη μας έχουν καλύψει με το επίσημο έγγραφο για το τριήμερο της Πρωτομαγιάς, που λέει ότι για τη Δράμα δεν θα μπορέσουμε να κάνουμε κάτι.»

Το πρόβλημα στο Παρανέστι
Όπως μας ενημερώνει ο κ. Αγάογλου, «μετά από το δημοτικό συμβούλιο Δράμας την περασμένη Τετάρτη όπου συζητήθηκε το θέμα του ΕΚΑΒ Δράμας, ήρθαμε σε επαφή και με τη δήμαρχο Παρανεστίου κα. Σωτηριάδου, η οποία μας είπε ότι την περασμένη εβδομάδα συναντήθηκε με τον υπουργό Υγείας κ. Κουρουμπλή στην Αλεξανδρούπολη, και του έθεσε το ζήτημα με το Κέντρο Υγείας Παρανεστίου αλλά και την έλλειψη προσωπικού για ασθενοφόρο. Ο κ. Κουρουμπλής είπε ότι θα κοιτάξει να μπορέσει να καλύψει το θέμα αυτό άμεσα.  Εμείς ως Σωματείο θέλουμε να ενημερώσουμε και όχι να φοβίσουμε τους κατοίκους της Δράμας, ώστε να μπορέσουμε να  κινήσουμε κάποιες διαδικασίες ώστε να έρθει το απαραίτητο προσωπικό.»
Τέλος, ο κ. Αγάογλου μας ενημέρωσε και για ένα περιστατικό που συνέβη το Σαββατοκύριο στην Προσοτσάνη, όπου μια 37χρονη γυναίκα κατέληξε από παθολογικά αίτια. Όταν οι δικοί της θέλησαν να τη μεταφέρουν στο Κέντρο Υγείας Προσοτσάνης, δεν υπήρχε διαθέσιμο ασθενοφόρο από το Κέντρο Υγείας, και οι οικείοι της αναγκάστηκαν να τη μεταφέρουν με δικό τους όχημα. Δυστυχώς η 37χρονη κατέληξε. Διενεργείται νεκροψία για να διαπιστωθεί πότε ακριβώς κατέληξε η άτυχη γυναίκα.

Δημοσιεύτηκε 28/4/2015

Πηγή: proinos-typos.gr


SOS εκπέμπει το ΕΚΑΒ Δράμας λόγω έλλειψης προσωπικού


Δημοσιεύτηκε στις 29 Απρ 2015Ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου Δράμας για την δραματική κατάσταση στο ΕΚΑΒ

Στη Δράμα και στο Δημοτικό Κατάστημα, σήμερα την 22α Απριλίου 2015, ημέρα Τετάρτη και ώρα 18.00 συνήλθε σε  συνεδρίαση το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Δράμας, ύστερα από την με αριθ. πρωτ. 15797/17-04-2015 έγγραφη πρόσκληση του Προέδρου του κ. Μπλούχου Κωνσταντίνου , με αποδεικτικό και δημοσιεύθηκε νόμιμα, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 67 του Ν. 3852/2010 (ΦΕΚ 87  Α/7-6-2010). Αφού διαπιστώθηκε νόμιμη απαρτία, δεδομένου ότι σε σύνολο 33 Δημοτικών Συμβούλων, βρέθηκαν παρόντες 26 Σύμβουλοι: 
ΠΑΡΟΝΤΕΣ 1) Μπλούχος  2) Παπαδόπουλος 3) Χατζηγιάννης 4) Μουρβετίδης 5) Σολάκης 6) Καρυοφυλλίδου 7) Χατζηκυριακίδης 8) Καψημάλης 9) Μωϋσιάδης 10) Τσεπίλης 11) Καραμπατζάκης 12) Ρεμόντης 13) Ηλιάδης  14) Παναγιωτίδης 15) Σιδηρόπουλος 16) Βασιλειάδης 17) Ζαχαριάδης 18) Ετόγλου 19) Μλεκάνης 20) Χρυσοχοΐδης 21) Καλαϊτσίδης 22) Παπαδόπουλος 23) Σιδερά 24) Χαραλαμπίδης 25) Ηλιόπουλος 26) Καλφόπουλος 
ΑΠΟΝΤΕΣ: 1)Μπαϊρακτάρης Κων/νος, 2)Τερζής Ανέστης, 3)Ψαρράς Γεώργιος 4) Πετρίδου Χαρίκλεια, 5) Ρεμόντης Θεμιστοκλής, 6) Παπαεμμανουήλ Γρηγόριος και 7) Στεφανίδης Ιωάννης. 
Ο κ. Δήμαρχος ήταν απών από τη συνεδρίαση λόγω συμμετοχής του στην Π.Ε.Δ. Στη συνεδρίαση ήταν παρούσα η προϊσταμένη της Δ/νσης Οικονομικών Υπηρεσιών του Δήμου, Ζιούτη Ευαγγελία. Με την παρουσία και της Μυροφόρας Ψωμά, υπαλλήλου του Δήμου Δράμας, ειδικής γραμματέως ΔΣ, ο κ. πρόεδρος κήρυξε την έναρξη της συνεδρίασης για συζήτηση και λήψη απόφασης στα θέματα της ημερήσιας διάταξης καθώς και στα έκτακτα          
ΠΑΡΟΥΣΙΕΣ ΠΡΟΕΔΡΩΝ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ  1) Δράμας:              Δερματίδης Ανέστης  ΑΠΟΥΣΙΕΣ  ΠΡΟΕΔΡΩΝ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ  1) Ξηροποτάμου:     Σολάκης Ιωάννης  2) Χωριστής:           Ζαρόγλου Κων/νος  ΠΑΡΟΥΣΙΕΣ ΠΡΟΕΔΡΩΝ ΤΟΠΙΚΩΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ   1) Καλλιφύτου:        Διαμαντίδης Κων/νος 2) Μικροχωρίου:      Κυριακίδης Χρήστος 3) Νικοτσάρα:          Τζάφος Χρήστος
ΑΠΟΥΣΙΕΣ ΠΡΟΕΔΡΩΝ ΤΟΠΙΚΩΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ  1)Καλού Αγρού:      Μπακαλόπουλος Γεώργιος 2)Κουδουνίων: Ηλιάδης Χαράλαμπος 3)Μαυροβάτου:       Κοτανίδης Θεοφύλακτος 4)Μοναστηρακίου:  Κιάκος Ιωάννης 5)Μυλοποτάμου:     Τριανταφυλλίδης Παναγιώτης 6) Σιδηρονέρου:       Γραμματικού Δημήτριος ΠΑΡΟΥΣΙΕΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΩΝ ΤΟΠΙΚΩΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ(ουδείς) ΑΠΟΥΣΙΕΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΩΝ ΤΟΠΙΚΩΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ  1) Λιβαδερού:Ξυγιντζής Γεώργιος 2)Μακρυπλαγίου:Χαϊτίδης Δημήτριος 3)Σκαλωτής:Καλαντίδης Ιωάννης  

Ο δημοτικός σύμβουλος Μωϋσιάδης Αριστείδης, αποχώρησε από τη συνεδρίαση κατά τη συζήτηση του 20ου θέματος, το οποίο προτάχθηκε και συζητήθηκε ως πρώτο τακτικό. Ο δημοτικός σύμβουλος Παναγιωτίδης Αλέξανδρος, αποχώρησε από τη συνεδρίαση κατά τη συζήτηση του 20ου θέματος, το οποίο προτάχθηκε και συζητήθηκε ως πρώτο τακτικό. Ο δημοτικός σύμβουλος Ζαχαριάδης Παύλος, αποχώρησε από τη συνεδρίαση κατά τη συζήτηση του 3ου τακτικού θέματος. Ο δημοτικός σύμβουλος Ετόγλου Ιωάννης, αποχώρησε από τη συνεδρίαση κατά τη συζήτηση του 2ου εκτάκτου θέματος. Ο δημοτικός σύμβουλος Μλεκάνης Μιχαήλ, αποχώρησε από τη συνεδρίαση κατά τη συζήτηση του 7ου εκτάκτου θέματος , επανήλθε κατά τη συζήτηση του 20ου θέματος, το οποίο προτάχθηκε και συζητήθηκε ως πρώτο τακτικό και αποχώρησε κατά τη συζήτηση του 3ου τακτικού θέματος. Ο δημοτικός σύμβουλος Καλαϊτσίδης Γεώργιος, αποχώρησε από τη συνεδρίαση κατά τη συζήτηση του 20ου θέματος, το οποίο προτάχθηκε και συζητήθηκε ως πρώτο τακτικό. Η δημοτική σύμβουλος Σιδερά Χρυσή, αποχώρησε από τη συνεδρίαση κατά τη συζήτηση του 2ου εκτάκτου θέματος. Ο δημοτικός σύμβουλος Χαραλαμπίδης Ανδρέας, αποχώρησε από τη συνεδρίαση κατά τη συζήτηση του 21ου τακτικού θέματος.           
Μετά από πρόταση του κ. προέδρου και ύστερα από συζήτηση και ανταλλαγή απόψεων, αποφασίσθηκε ομόφωνα, όπως το θέμα έκδοσης ψηφίσματος για την δραματική κατάσταση που επικρατεί στον τομέα ΕΚΑΒ Δράμας θεωρηθεί κατεπείγον και συζητηθεί ως τρίτο έκτακτο για λήψη απόφασης.      


Στη συνέχεια ο κ. πρόεδρος , παρουσιάζει στο σώμα την υπ΄ αριθμ. 15948/20-04-2015 επιστολή του Ενωτικού Σωματείου Εργαζομένων Ε.Κ.Α.Β. Ν. Δράμας, το οποίο έχει όπως παρακάτω:
«Αρ. Πρωτ. 23 Δράμα 20-04-2015  
ΠΡΟΣ : Πρόεδρο Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Δράμας. 
ΚΟΙΝ: 1)Πρόεδρο Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Δοξάτου.
         2)Πρόεδρο Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Παρανεστίου.
         3)Πρόεδρο Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Προσοτσάνης.
         4)Πρόεδρο Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Κ.Νευροκοπίου.

ΘΕΜΑ : Ενημέρωση κατάστασης Ε.Κ.Α.Β. Νομού Δράμας. 
Ως σωματείο εργαζομένων Τομέα Ε.Κ.Α.Β. Δράμας, νιώθουμε την υποχρέωση να ενημερώσουμε τους κ.κ.Προέδρους των Δημοτικών Συμβουλίων, όπως κάναμε και με τους κ.κ.Δημάρχους με επιστολή που αποστείλαμε στις 01-04-2015 για την απελπιστική κατάσταση που βιώνουμε ως Διασώστες - Πληρώματα Ασθενοφόρου στο Ε.Κ.Α.Β. Τομέας Δράμας, με το αντίστοιχο αντίκτυπο, δυστυχώς για την υγεία των πολιτών του Νομού μας. Σας περιγράφουμε τη κατάσταση που επικρατεί αυτή τη στιγμή στον υγειονομικό χάρτη της νομού μας.
Συγκεκριμένα στο : 1) Δήμο Δοξάτου, περίπου 15.000 κάτοικοι (απογραφή 2011) έκταση 244 τ.χλμ. δεν υπάρχει Κέντρο Υγείας, ούτε και ασθενοφόρο, όλα τα επείγοντα περιστατικά πρέπει να καλύπτονται από το Ε.Κ.Α.Β. της Δράμας, με χρονική καθυστέρηση, όπου ουκ ολίγες φορές έχει μοιραία κατάληξη, για τους πολίτες της περιοχής.
2) Δήμο Παρανεστίου, περίπου 4.900 κάτοικοι (απογραφή 2011) έκταση 1037τ.χλμ. υπάρχει ένα Κέντρο Υγείας που λειτουργεί κάτω από τα όρια ασφαλείας, υπάρχει ένας συνάδελφος με σοβαρά προβλήματα υγείας, όπου τα προβλήματα δεν τον επιτρέπουν να «ανέβει στο ασθενοφόρο», αποτέλεσμα υπάρχει ασθενοφόρο όχημα αλλά όχι πλήρωμα ασθενοφόρου, έτσι όλα τα επείγοντα περιστατικά καλύπτονται από το Ε.Κ.Α.Β. της Δράμας. Εδώ με μεγάλη χρονική καθυστέρηση, τουλάχιστον 45 λεπτά την θερινή περίοδο, λόγω χιλιομετρικής απόστασης, χειμερινή αναλόγως καιρού, φανταστείτε να έχετε εμπλακεί σε τροχαίο στη περιοχή, να είστε εγκλωβισμένοι στο αμάξι, να κινδυνεύει άμεσα η ζωή των παιδιών σας ή ακόμα και η δική σας από . . . αιμορραγία, να περιμένετε να έρθει ασθενοφόρο από το Ε.Κ.Α.Β. της Δράμας, κατάληξη δυστυχώς όχι η επιθυμητή.
3) Δήμο Προσοτσάνης, περίπου 14.000 κάτοικοι ( απογραφή 2011) έκταση 482τ.χλμ. υπάρχει ένα Κέντρο Υγείας που λειτουργεί κάτω από τα όρια ασφαλείας, υπάρχουν μόνο δύο συνάδελφοι, δεν μπορούν να καλύψουν όλο το 24ωρο, αποτέλεσμα να υπάρχει διαθέσιμο ασθενοφόρο μόνο στη πρωϊνή (07:00-15:00) βάρδια, με σχεδόν ακάλυπτες τις απογευματινές (15:00-23:00) και τις νυχτερινές (23:00-07:00) βάρδιες. Ούτε γίνετε λόγος για αργίες ή σαββατοκύριακα όπου δεν υπάρχει κάλυψη και για τις τρεις βάρδιες, αποτέλεσμα οι κάτοικοι του Δήμου να είναι ακάλυπτοι και όλα τα επείγοντα περιστατικά να εξυπηρετούνται από το Ε.Κ.Α.Β. της Δράμας με την εκάστοτε κατά περίπτωση, αρνητική χρονική καθυστέρηση για την υγεία των ασθενών.
4) Δήμο Κάτω Νευροκοπίου, περίπου 8.800 κάτοικοι (απογραφή 2011) έκταση 872τ.χλμ. υπάρχει ένα Κέντρο Υγείας που λειτουργεί κάτω από τα όρια ασφαλείας, υπάρχουν τρεις συνάδελφοι που δεν μπορούν να καλύψουν όλο το 24ωρο. Εδώ συμβαίνει το εξής «φανταστικό». Οι συνάδελφοι σε πάγια βάση καλύπτουν τις έκτατες κλήσεις από το σπίτι τους, όταν είναι εκτός βάρδιας, βάζοντας σε κίνδυνο όχι μόνο τη δική τους ασφάλεια αλλά και των πολιτών. Όταν φυσικά δεν μπορούν να βοηθήσουν, όλα τα επείγοντα περιστατικά πρέπει να καλύπτονται από το Ε.Κ.Α.Β. της Δράμας, με μοιραία για τους πολίτες χρονική καθυστέρηση πάνω από 45 λεπτά τους θερινούς μήνες, λόγω της χιλιομετρικής απόστασης αλλά και της γεωγραφικής ιδιαιτερότητας, τους χειμερινούς . . . 
5) Δήμος Δράμας, περίπου 60.000 κάτοικοι (απογραφή 2011) έκταση 833τ.χλμ. υπάρχει ένα Γενικό Νοσοκομείο που λειτουργεί κάτω από τα όρια ασφαλείας με αρκετές βασικές ειδικότητες να μην εφημερεύουν και να χρειάζεται ως Ε.Κ.Α.Β. Δράμας με συνοδεία ιατρού του νοσοκομείου να διακομίζουμε ασθενείς σε Νοσοκομεία άλλου νομού, συνήθως Θεσσαλονίκη, Αλεξανδρούπολη, Καβάλα και άλλες περιοχές της Ελλάδας. Τα πληρώματα Ασθενοφόρου που είχε το Γενικό Νοσοκομείο Δράμας, μετά τη διαθεσιμότητα που βίωσαν το καλοκαίρι του 2014, εντάχθηκαν στη δύναμη του Ε.Κ.Α.Β. Δράμας, αποτέλεσμα σήμερα το Γ.Ν.Δράμας δεν έχει ούτε πληρώματα Ασθενοφόρου, ούτε Ασθενοφόρα οχήματα. 
Στο Ε.Κ.Α.Β. Δράμας από Ασθενοφόρα-οχήματα έχουμε 4 απλά ασθενοφόρα-οχήματα και 2 Ιατρικές Κινητές Μονάδες ,δεν έχουμε Ιατρό (όπως πρέπει), έχουμε μόνο 29 Διασώστες – Πληρώματα Ασθενοφόρου, με δυνατότητα να λειτουργήσουμε το συντονιστικό-τηλεφωνικό κέντρο της Δράμας και μόνο 2 Ασθενοφόρα και στις τρεις βάρδιες, (πρωϊνή, απογευματινή, νυχτερινή) όλες τις μέρες του χρόνου. Καλούμαστε εκτός από τα επείγοντα περιστατικά ( νεφροπαθείς, τροχαία, ανακοπές, εργατικά ατυχήματα, παιδιατρικά, επείγουσες διακομιδές εκτός νομού), τα δευτερογενή περιστατικά ( εξιτήρια, επανεξετάσεις, μαγνητικές) , να καλύψουμε τις αδυναμίες της λειτουργίας των Κέντρων Υγείας του νομού, να διακομίζουμε τα περιστατικά, στο Νοσοκομείο της Δράμας. Το ίδιο όμως γίνεται και από το Γ.Ν.Δράμας, αρκετά περιστατικά, σχεδόν δύο σε καθημερινή βάση (ένα στη πρωϊνή και ένα στην απογευματινή βάρδια), διακομίζονται σε μεγαλύτερους Υγειονομικούς Σχηματισμούς (Θεσσαλονίκης, Αλεξανδρούπολης, Καβάλας και άλλες περιοχές της Ελλάδας).
Ένα ασθενοφόρο για να λειτουργήσει με ασφάλεια 24ώρες το 24ωρο και 365 μέρες το χρόνο χρειάζεται 11 άτομα, το συντονιστικό-τηλεφωνικό κέντρο αντίστοιχα 6 άτομα. Τα περιστατικά που καλούμαστε να διαχειριστούμε όπως αντιλαμβάνεστε, είναι πιο πολλά από τις δυνατότητες που έχουμε ως Ε.Κ.Α.Β. Δράμας με το υπάρχων προσωπικό. Γι’ αυτό και εν γνώση μας (για εμάς τους Διασώστες προέχει η βοήθεια στο συνάνθρωπο μας) έχουμε φτάσει στο σημείο να έχουμε οφειλόμενα ρεπό περίπου 850 και 150 μέρες άδεια του 2014. Δεν είναι δυνατόν να συνεχίζει η Διοίκηση του Ε.Κ.Α.Β. να «παίζει» με την υγεία των πολιτών του νομού Δράμας κωφεύοντας στις εκκλήσεις μας για βοήθεια, μη αφήνοντας συναδέλφους να έρθουν με μετάθεση στο Ε.Κ.Α.Β. Δράμας δίνοντάς μας την απάντηση, ότι και σε εκείνες τις περιοχές όπου ήδη υπηρετούν οι συνάδελφοι υπάρχει πρόβλημα. Στο θέμα με τη στελέχωση Ιατρού στο Τομέα Ε.Κ.Α.Β. Δράμας, η Διοίκηση δεν θέλει ούτε να το συζητήσει, γιατί άραγε ?
Μπορεί πράγματι και σε άλλες περιοχές να υπάρχει υποστελέχωση, αλλά στο σημείο που έχουμε φτάσει εδώ στη Δράμα, να ρισκάρουμε τις ζωές των πολιτών του νομού δεν το νομίζουμε, δεν θέλουμε να πούμε ότι φοβόμαστε, (μια και συμβαίνει), αλλά θα συνεχίσουμε να θρηνούμε πολίτες γιατί δεν θα μπορούμε να τους παρέχουμε τις πρώτες βοήθειες στη σωστά χρονικά στιγμή, αλλά θα φτάνουμε στο σπίτι ή στο σημείο που θα μας έχουν καλέσει λίγο πριν την . . . εξόδιο ακολουθία.( όποιος κατάλαβε, κατάλαβε.).
Σε καθημερινή βάση ένα από τα δύο ασθενοφόρα μας πάντα βρίσκετε σε επείγουσα διακομιδή προς κάποιο «μεγαλύτερο» νοσοκομείο άλλου νομού, και το άλλο που έχει μείνει πρέπει να καλύψει μόνο τα επείγοντα όχι μόνο της Δράμας, αλλά όλου του νομού, αποτέλεσμα της μέρας εκείνης, ακυρώνονται όλα τα προγραμματισμένα ραντεβού των ασθενών που χρειάζονται ασθενοφόρο για να μετακινηθούν, άρα εκείνη τη μέρα δεν μπορούν να εξεταστούν από ιατρό.
Στις επείγουσες κλήσεις θα πρέπει ο συντονιστή-τηλεφωνητής να «νιώσει μικρός ΘΕΟΣ» και να αποφασίσει βάση πρωτοκόλλων σε ποιόν θα στείλει άμεσα ασθενοφόρο και σε ποιόν θα στείλει καθυστερημένα, με κίνδυνο μόνιμη σωματική βλάβη ή ακόμα και τη ζωή του ασθενή.
Τα πράγματα είναι δραματικά, στις 01-04-2015 εκπέμψαμε S.O.S.ως Ε.Κ.Α.Β. Δράμας, σήμερα κάνουμε προσκλητήριο ζωής , ζητώντας να ενωθούμε όλοι, Εκκλησία, Βουλευτές, Τοπική Αυτοδιοίκηση, Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση  και φυσικά όλοι οι ΠΟΛΙΤΕΣ, μικροί και μεγάλοι ώστε να δώσουμε το δικαίωμα σε όλους μας στη παροχή ασθενοφόρου, στο δικαίωμα της ζωής, στη ποιότητα, στην αξιοπρέπεια, σε μία δύσκολη στιγμή της ζωής για εμάς αλλά και τους οικείους μας. Πρέπει να αγωνιστούμε για τα ευνόητα, να πάψουμε επιτέλους να ζούμε ως πολίτες β’ κατηγορίας εδώ στη Δράμα.
Πρέπει :α)να έρθουν Διασώστες – Πληρώματα Ασθενοφόρου για να βγάλουμε σε «κίνηση» και τα υπόλοιπα Ασθενοφόρα οχήματα που έχουμε και σκουριάζουν στο parking, ελπίζοντας να μην σκουριάσουν και τα 6 καινούργια πλήρως εξοπλισμένα  ασθενοφόρα που θα παραλάβουν σύντομα τα Κέντρα Υγείας του νομού μας, β) να προσληφθεί Ιατρός στο τομέα.  

Πρόταση Σωματείου Εργαζομένων Τομέα ΕΚΑΒ ΔΡΑΜΑΣ για κάλυψη αναγκών Ασθενοφόρου οχήματος με Διασώστες – Πληρώματα Ασθενοφόρου για όλο το Νομό Δράμας.
Νομός Δράμας: κάτοικοι 103.975 (απογραφή 2011) έκταση 3.468 τ.χλμ 
1)Δήμος Δράμας: κάτοικοι 59.944 (απογραφή 2011) έκταση 833.01 τ.χλμ   Υπάρχει 1 Γενικό νοσοκομείο και 29 άτομα Διασώστες - Πληρώματα Ασθενοφόρου,  χρειάζονται άλλα  11 άτομα. 2)Δήμος Κ.Νευροκοπίου: κάτοικοι 8.860 (απογραφή 2011) έκταση 872 τ.χλμ Υπάρχει 1 Κέντρο Υγείας και 3 πληρώματα,  χρειάζονται άλλα 8 άτομα. 3)Δήμος Προσοτσάνης: κάτοικοι 14.066 (απογραφή 2011) έκταση 482.77 τ.χλμ Υπάρχει 1Κέντρο Υγείας και 2 πληρώματα,  χρειάζονται άλλα 9 άτομα. 4)Δήμος Παρανεστίου: κάτοικοι 4.901 (απογραφή 2011) έκταση 1037.82 τ.χλμ Υπάρχει 1Κέντρο Υγείας και 1 πλήρωμα χρειάζονται άλλα 10 άτομα. 5)Δήμος Δοξάτου: κάτοικοι 15.516 (απογραφή 2011) έκταση 244.10 τ.χλμ Δεν υπάρχει υγειονομικός σχηματισμός, πρέπει να δημιουργηθεί «βάση Ε.Κ.Α.Β.» χρειάζονται 11 άτομα για να λειτουργήσει. 
Σύνολο αναγκών 49 ατόμων για το Ν. Δράμας 
Χρειάζονται 11 άτομα για 1 ασθενοφόρο σε 24ωρο, και αντίστοιχα 6 άτομα για το Συντονιστικότηλεφωνικό κέντρο σε 24ωρη βάση. Το πλάνο είναι για 1 μόνο ασθενοφόρο σε 24ωρη βάση στους 3 Δήμους και 3 ασθενοφόρα στη Πόλη της Δράμας μαζί με το Συντονιστικό – τηλεφωνικό κέντρο.  
Αναμονή για ταξινόμηση και παραλαβή των 6 νέων ασθενοφόρων από τη περιφέρεια για τα 3 Κέντρα Υγείας» 

Στη συνέχεια ο κ. Πρόεδρος, αναφέρθηκε αναλυτικά στην γενικότερη δραματική και οριακή κατάσταση του Γενικού Νοσοκομείου Δράμας, εξ αιτίας πολιτικών που εφαρμόστηκαν όλα τα προηγούμενα χρόνια υποβαθμίζοντάς το, με κίνδυνο την υγεία των κατοίκων της Δράμας και του Νομού γενικότερα. Ένα Νοσοκομείο που ήταν υπόδειγμα, κατέληξε να λειτουργεί, κυρίως βασιζόμενο στις υπεράνθρωπες προσπάθειες ιατρικού, νοσηλευτικού και διοικητικού προσωπικού. Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι η έλλειψη προσωπικού και κυρίως ειδικευόμενων ιατρών σε σχέση με τις κενές οργανικές θέσεις . Με την υφιστάμενη κατάσταση, σε λίγο δεν θα υπάρχουν ιατροί υποδοχής στα επείγοντα. Αυτό συμβαίνει διότι, οι μισοί νέοι ιατροί φεύγουν στο εξωτερικό και οι υπόλοιποι αιτούνται θέσης σε κεντρικά Νοσοκομεία. Μετά τις σφοδρές συνενώσεις των κλινικών, στις οποίες δεν αντισταθήκαμε ως ΟΤΑ, σε κλινικές στη Θεσσαλονίκη υπηρετούν 20-25 ειδικευόμενοι, ενώ απαιτούνται 7-8 και μάλιστα με τον ίδιο αριθμό κλινών, και στο Γενικό Νοσοκομείο Δράμας σε λίγο δεν θα υπάρχουν ιατροί υποδοχής στα επείγοντα. Το πρόβλημα λύνεται με τον τρόπο που λειτούργησαν για τις υπηρεσίες υπαίθρου δηλαδή, με υποχρεωτική υπηρεσία του ειδικευόμενου εκεί, για να μη μένουν ακάλυπτα τα αγροτικά ιατρεία. Με την ίδια λογική και κατεύθυνση, πρέπει να γίνει υποχρεωτική και υ υπηρεσία των ειδικευομένων στα επαρχιακά Νοσοκομεία. Αυτό γίνει απλά με ένα νομοθέτημα, όταν μάλιστα εκδίδονται αγόγγυστα πράξεις νομοθετικού περιεχομένου που πλήττουν καίρια τους ΟΤΑ Α΄και Β΄. Δεν το πράττουν όμως γιατί υπάρχουν συμφέροντα. Αυτή πρέπει να είναι η πρόταση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης γιατί, επιβάλλεται να στηριχθεί το Γενικού Νοσοκομείου Δράμας.       Όσο για το ΕΚΑΒ, οι ελλείψεις είναι τραγικές και τα πληρώματα με αρκετά καλή εκπαίδευση, υπερβάλουν εαυτόν προκειμένου να ανταπεξέλθουν στις απαιτήσεις αλλά, είναι άδικο να δουλεύουν υπό τόσο δύσκολες συνθήκες, εξαιτίας απουσίας οχημάτων και πληρωμάτων. Είναι άδικο επίσης για τον φορολογούμενο   πολίτη, να τίθεται σε διαθεσιμότητα η ζωή του, εξαιτίας κακών πολιτών και ανίκανων πολιτικών, που έφτασαν τη Χώρα και τις υπηρεσίες που οφείλει να προσφέρει προς τους πολίτες, σε τέτοια τραγική κατάσταση ανυπαρξίας. Ανυπαρξίας όλων των υπηρεσιών ή ύπαρξη ελαχίστως προσφερομένων, συμπεριλαμβανομένης και της υγείας. Του υπέρτατου αγαθού του ανθρώπου, που επιβάλλεται να προστατεύεται από ένα δημοκρατικό και υγιές πολίτευμα όπως συνηθίζεται να αναφέρεται ότι διαθέτει η Ελλάδα αλλά, μάλλον δεν το διαθέτουν οι πολιτικοί της, προτάσσοντας προσωπικά και κομματικά συμφέροντα σε βάρος των πολιτών.      
Συνεχίζοντας, πρότεινε στο Σώμα να συνταχθεί πλήρως με τα αναφερόμενα αιτήματα στην επιστολή του Ενωτικού Σωματείου Εργαζομένων Ε.Κ.Α.Β. Ν. Δράμας δηλαδή: την άμεση ικανοποίηση την αναφερομένων σε αυτήν αιτήσεων μεταθέσεων στον τομέα ΕΚΑΒ Δράμας και όχι μόνον, έτσι ώστε να 
αξιοποιηθούν και τα παροπλισμένα ασθενοφόρα,  την πρόσληψη ιατρού, την διατήρηση του τηλεφωνικού κέντρου του τομέα ΕΚΑΒ Δράμας και όχι την μεταφορά του στο παράρτημα ΕΚΑΒ Καβάλας, το οποίο αποδεδειγμένα έχει υπερστελεχωθεί, αποδυναμώνοντάς το εντελώς.      
Οι ανωτέρω προτάσεις σε μορφή ψηφίσματος, προτείνεται να αποσταλούν προς τους προέδρους των Δημοτικών Συμβουλίων των Δήμων του Ν. Δράμας, προκειμένου να ληφθούν ανάλογα ψηφίσματα και στη συνέχεια, σύσσωμη η Τοπική Αυτοδιοίκηση με εκπροσώπου της, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Μ.Θ. και τις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις, Βουλευτές του Νομού , φορείς, συμπεριλαμβανομένου του ιατρικού συλλόγου Δράμας και του τομέα ΕΚΑΒ Δράμας,  να επισκεφτούν στην Αθήνα τους υπεύθυνους που μπορούν να δώσουν κάποιες λύσεις, μικρές όπως διαφαίνεται και λόγω της οικονομικής κατάστασης της Χώρας αλλά, άμεσες για να ξεπεραστεί η δύσκολη παρούσα κατάσταση.        Αν στην πορεία δεν υπάρξουν τα ποθητά αποτελέσματα, πρέπει να ακολουθήσουν πιο αγωνιστικές κινητοποιήσεις διότι, κανενός η υγεία δεν θα γίνει παιχνίδι στα χέρια κανενός πολιτικού, που δεν στερήθηκε και τίποτα εξαιτίας της κρίσης. Ούτε την υγεία αυτού και της οικογενείας του, ούτε την παιδεία των παιδιών του, ούτε την αξιοπρέπεια και πολλά άλλα. 
Στη συνέχεια τοποθετήθηκε αναλυτικά και ο πρόεδρος του Ενωτικού Σωματείου Εργαζομένων Ε.Κ.Α.Β. Ν. Δράμας κ. Αγάογλου Παναγιώτης, ο οποίος αναφέρθηκε αναλυτικά στην επιστολή τους και εξέφρασε την αγωνία του για την τύχη του τομέα ΕΚΑΒ Δράμας. 
Το Δημοτικό Συμβούλιο αφού άκουσε τον κ. πρόεδρο και ύστερα από καθολική σύμπνοια των δημοτικών συμβούλων όλων των δημοτικών παρατάξεων       
Είδε τις διατάξεις  του Ν.3852/2010 και λαμβάνοντας υπόψη την υπ΄ αριθμ. 15948/20-04-2015 επιστολή του Ενωτικού Σωματείου Εργαζομένων Ε.Κ.Α.Β. Ν. Δράμας για τα υπάρχοντα προβλήματα καθώς και την γενικότερη δραματική κατάσταση του Γενικού Νοσοκομείου Δράμας, η οποία θα αναλυθεί εκτενώς σε επόμενη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου      
ΑΠΟΦΑΣΙΖΕΙ ΟΜΟΦΩΝΑ 
ΕΚΔΙΔΕΙ το παρακάτω Ψήφισμα 
Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Δράμας, στη συνεδρίασή του, την Τετάρτη 22/04/2015, λαμβάνοντας υπόψη την γενικότερη δραματική κατάσταση του ΓΝΝ Δράμας καθώς και την υπ΄ αριθμ. 15948/20-04-2015 επιστολή του Ενωτικού Σωματείου Εργαζομένων Ε.Κ.Α.Β. Ν. Δράμας, εκδίδει το παρακάτω ψήφισμα:  

ΨΗΦΙΣΜΑ
Συντάσσεται καθ΄ ολοκληρία με την υπ΄ αριθμ. συνημμένη 15948/20-04-2015 επιστολή του Ενωτικού Σωματείου Εργαζομένων Ε.Κ.Α.Β. Ν. Δράμας και απαιτεί: 
  • Την άμεση ικανοποίηση την αναφερομένων στην ανωτέρω επιστολή αιτήσεων μεταθέσεων στον τομέα ΕΚΑΒ Δράμας και όχι μόνον, έτσι ώστε να αξιοποιηθούν και τα παροπλισμένα ασθενοφόρα 
  • Την πρόσληψη ιατρού στον τομέα ΕΚΑΒ Δράμας 
  • Την διατήρηση του τηλεφωνικού κέντρου του τομέα ΕΚΑΒ Δράμας και όχι την μεταφορά του στο παράρτημα ΕΚΑΒ Καβάλας, το οποίο αποδεδειγμένα έχει υπερστελεχωθεί, αποδυναμώνοντάς το εντελώς 
  • Την αποστολή  του παρόντος ψηφίσματος προς τους προέδρους των Δημοτικών Συμβουλίων των Δήμων του Ν. Δράμας, προκειμένου να ληφθούν ανάλογα ψηφίσματα 
  • Την αποστολή  του παρόντος ψηφίσματος προς τον Υπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης , Κουρουμπλή Παναγιώτη, με την πεποίθηση  ότι  θα ανταποκριθεί, γνωρίζοντας εξ ιδίων την αναγκαιότητα της ύπαρξης ενός στελεχωμένου Γενικού Νοσοκομείου, σε έναν ειδικά τόσο ευαίσθητο ορεινό κυρίως Νομό, με απομακρυσμένους οικισμούς, που κατά καιρούς κατέθεσε χιλιάδες ψυχές στο βωμό της αντίστασης κατά  των Βουλγάρων και Γερμανών κατακτητών, και του αξίζει το αυτονόητο δικαίωμα στην υγεία. 
  • Την Μετάβαση  εκπροσώπων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης Ν. Δράμας, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Μ.Θ. και τις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις, Βουλευτές του Νομού, φορείς, συμπεριλαμβανομένου του ιατρικού συλλόγου Δράμας και του τομέα ΕΚΑΒ Δράμας στην Αθήνα, προκειμένου να συναντηθούν με υπεύθυνους που δύνανται να δώσουν κάποιες λύσεις, μικρές όπως διαφαίνεται και λόγω της οικονομικής κατάστασης της Χώρας αλλά, άμεσες για να ξεπεραστεί η δύσκολη παρούσα  και προαναφερόμενη στο σκεπτικό της απόφασης τραγική κατάσταση στο Γενικό Νοσοκομείο Δράμας γενικότερα. 
  • Την δρομολόγηση  αγωνιστικότερων κινητοποιήσεων, σε περίπτωση μη ικανοποίησης των ανωτέρω αιτημάτων που εκφράζουν όλους τους πολίτες του Νομού, ανεξαρτήτως πολιτικών πεποιθήσεων. Το Κράτος οφείλει να προστατεύει την υγεία των πολιτών του ως το υπέρτατο αγαθό και να στηρίζει πολιτικές προς αυτή την κατεύθυνση.  Θα πρέπει κάποια στιγμή οι εκπρόσωποι του λαού στη Βουλή, να λειτουργήσουν αμερόληπτα προς το γενικότερο συμφέρον των πολιτών, οι οποίοι πάντα δυστυχώς είναι οι άμεσα θιγόμενοι, όλων των αγόγγυστα λαμβανομένων αποφάσεών τους. 

Την ενέργεια που πρέπει να γίνει στη συνέχεια, αναθέτει στον Δήμαρχο Δράμας.

Δημοσιεύτηκε 28/4/2015

Πηγή: dramanow.gr

Για το  ΕΚΑΒNews : Αλέξης Κιτσόπουλος

About " "

Το EKABNews έχει δημιουργηθεί και υποστηρίζεται από εργαζόμενους του ΕΚΑΒ με σκοπό την συγκέντρωση των δημοσιευμάτων που αφορούνε την υπηρεσία και όχι μόνο.. Η ενημέρωση των συναδέλφων , η παρουσίαση διάφορων θεμάτων που αφορούνε τον χώρο, η προβολή των τοπικών νέων ανά παράρτημα, αλλά και η γενικότερη προβολή του ΕΚΑΒ.. είναι μερικοί από τους στόχους της σελίδας. Ευχαριστούμε για την υποστήριξη!

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τους φίλους αναγνώστες:

ΟΧΙ SPAM,
ΟΧΙ GREEKLISH,
ΟΧΙ ΠΡΟΣΒΛΗΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ

Παρακαλούμε το σχόλιό σας να είναι σχετικό με την παραπάνω ανάρτηση.
Γενικές απορίες μόνο στη σελίδα μας στο facebook.

 
Copyright © 2013 EKABNews