ΕΙΔΗΣΕΙΣ

16/4/15

Κουρουμπλής: Να τηρηθεί ο νόμος στον διαγωνισμό για τα ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ, Την ολοκλήρωση του διαγωνισμού για τα ασθενοφόρα ζητούν κυβέρνηση και κόμματα


Πέμπτη,16 Απριλίου 2015

Επίσπευση των διαδικασιών ζητούν τα κόμματα.

Την ανάγκη άμεσης ολοκλήρωσης του διαγωνισμού για την προμήθεια 180 νέων ασθενοφόρων από το ΕΚΑΒ, επεσήμαναν στη Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής ο υπουργός Υγείας, Παναγιώτης Κουρουμπλής, και η διοίκηση του ΕΚΑΒ. Την τήρηση της νομιμότητας ζήτησαν οι εκπρόσωποι των πολιτικών κομμάτων.

Ο κ. Κουρουμπλής χαρακτήρισε εξαιρετικά στενά τα χρονικά περιθώρια που υπάρχουν, προκειμένου να ολοκληρωθεί ο διαγωνισμός και να εκταμιευθούν τα χρήματα από το ΕΣΠΑ, ενώ  αναφερόμενος στον διαγωνισμό σημείωσε ότι «ταλαιπώρησε το ελληνικό Δημόσιο για επτά χρόνια. Είχε ακυρωθεί και ξαναπροκηρύχθηκε για να φθάσουμε έως εδώ, εν μέσω μίας σφοδρότατης αντιδικίας των εταιρειών».

Αξίζει να σημειωθεί ότι, σε πρόσφατη συνέντευξη που είχε παραχωρήσει στο in.gr ο πρόεδρος του ΕΚΑΒ, Νίκος Παπαευσταθίου, αναφερόμενος στο ζήτημα είχε δηλώσει χαρακτηριστικά: «Ο τελευταίος διαγωνισμός που είχε προκηρυχθεί πριν από τρία χρόνια και θα χρηματοδοτούνταν από κεφάλαια ΕΣΠΑ, έχει καθυστερήσει πολύ εξαιτίας ενστάσεων, προσφυγών και ένδικων μέσων που οι συμμετέχουσες εταιρίες έχουν καταθέσει. Ωστόσο, φαίνεται πως οδεύουμε προς το τέλος της διαγωνιστικής διαδικασίας και υπάρχει αισιοδοξία ότι θα προλάβουμε να κάνουμε κατακύρωση, συμβασιοποίηση, παραλαβή και πληρωμή εντός του 2015. Βέβαια, τα χρονικά περιθώρια είναι ασφυκτικά και δεν πρέπει να χαθεί ούτε μια μέρα, αν θέλουμε να ολοκληρωθεί επιτυχώς η διαδικασία.»

Ο υπουργός Υγείας, απαντώντας τις επισημάνσεις βουλευτών ότι ο διαγωνισμός πρέπει να προχωρίσει, αλλά την ευθύνη για την τήρηση της νομιμότητας θα πρέπει να την έχει η κυβέρνηση, εξήγησε ότι η κυβέρνηση φέρνει το θέμα στη Βουλή, όχι γιατί φοβάται την πολιτική ευθύνη, αλλά για να ενημερωθεί η Επιτροπή.

«Δεν θα παραλάβουμε, και είναι εντολή μου αυτή, εφόσον αποφασιστεί να προχωρήσει το ΕΚΑΒ στη διαδικασία αυτή, κανένα αυτοκίνητο χωρίς πρακτικό παραλαβής του κάθε αυτοκινήτου με βάση τις προδιαγραφές που είχαν οριστεί. Έτσι, θα διασφαλίσουμε τα ποιοτικά χαρακτηριστικά που θα πρέπει να έχουν όλα αυτά τα αυτοκίνητα» τόνισε ο υπουργός Υγείας και πρόσθεσε: «Οι οδηγίες που θα δώσουμε στο ΕΚΑΒ, εφόσον προχωρήσει η διαδικασία, θα είναι αυστηρότατες, να τηρηθεί ο νόμος».

Ο κ. Παπαευσταθίου αναφερόμενος στην κατάσταση του στόλου του ΕΚΑΒ υποστήριξε ότι «το Εθνικό Κέντρο Άμεσης Βοήθειας έχει 620 ασθενοφόρα και 200 κινητές μονάδες, εκ των οποίων οι 100 είναι δωρεά της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών. Από αυτά τα ασθενοφόρα, ένας μεγάλος αριθμός βρίσκεται εκτός λειτουργίας λόγω βαρειών βλαβών, οι οποίες δεν μπορούν να επισκευαστούν, άμεσα τουλάχιστον, γιατί λόγω παλαιότητας των ασθενοφόρων οι ίδιες οι κατασκευάστριες εταιρείες δεν έχουν ανταλλακτικά».

Αναφερόμενος στο κόστος συντήρησης των ασθενοφόρων ο κ. Παπαευσταθίου εξήγησε ότι «όταν ένα ασθενοφόρο γράφει 70.000 χιλιόμετρα τον χρόνο και τα ασθενοφόρα είναι 20ετίας, φαντάζεστε σε τι κατάσταση βρίσκονται. Το μέσο ετήσιο έξοδο συντήρησης του στόλου, για να είναι αξιόμαχος, ανέρχεται την τελευταία πενταετία σε έναν μέσο όρο περίπου στα 2 εκατ. ευρώ, από 1.800.000 ευρώ μέχρι 2.300.000 ευρώ, που είναι ανταλλακτικά και εργασίες επισκευής για να μπορεί ο στόλος να είναι αξιόμαχος».

Πάντως, αν και το ΕΚΑΒ έχει ασθενοφόρα από το 1984, η πλειοψηφία του στόλου απαρτίζεται από οχήματα που είχαν αγοραστεί το 2003 για τις ανάγκες της Ολυμπιάδας.


Επίσπευση των διαδικασιών ζητούν τα κόμματα

Σχολιάζοντας τις θέσεις της κυβέρνησης και του ΕΚΑΒ, η Έφη Γεωργοπούλου-Σαλτάρη, από τον ΣΥΡΙΖΑ, σημείωσε πως είναι σε «θετική κατεύθυνση η πρωτοβουλία του υπουργού Υγείας για την προμήθεια ασθενοφόρων, μέσω των περιφερειακών επιχειρησιακών προγραμμάτων του ΕΣΠΑ».

Από τη ΝΔ, ο Γεράσιμος Γιακουμάτος τόνισε ότι «επ' ουδενί λόγο, η ΝΔ δεν θα συναινέσει να ακυρωθεί ο διαγωνισμός. Τα ασθενοφόρα είναι εκ των ουκ άνευ για να σωθούν ζωές. Άρα, συμφωνεί να τελειώσει η ιστορία που ξεκίνησε από το 2007. Ναι στα ασθενοφόρα, ναι στον διαγωνισμό, η νομιμότητα, όμως, κύριε υπουργέ, θα είναι δικό σας θέμα».

«Συμφωνούμε στο να προμηθευτεί το ΕΚΑΒ καινούργια ασθενοφόρα» δήλωσε και ο βουλευτής της Χρυσής Αυγής, Αντώνης Γρέγος, ο οποίος κάλεσε τη διοίκηση του ΕΚΑΒ να ξαναδεί το καταστατικό του Οργανισμού, γιατί είναι πολύ παλιό και δεν υπάρχει καθηκοντολόγιο.

Από το Ποτάμι, η Κατερίνα Μάρκου τόνισε ότι η Διαρκής Επιτροπή της Βουλής δεν μπορεί να έχει λόγο επί μιας διαδικασίας αυστηρά διοικητικής.

Ο βουλευτής του ΚΚΕ, Γιώργος Λαμπρούλης, απευθυνόμενος στον κ. Κουρουμπλή δήλωσε «Αν υπάρχουν ποινικές ευθύνες στη μέχρι τώρα διαδικασία να πάρουν τον δρόμο της Δικαιοσύνης. Είστε, όμως, κυβέρνηση και οφείλετε να δώσετε λύση και όχι να έρχεστε τώρα, αξιοποιούμενοι την πίεση των χρημάτων του ΕΣΠΑ, με τη "θηλιά στον λαιμό" στην Επιτροπή, να πάρετε, ενδεχόμενα, το τονίζω, ενδεχόμενα, συναίνεση. Εμείς δεν μπορούμε να συναινέσουμε. Φέρτε το θέμα με συγκεκριμένη διαδικασία, να τοποθετηθούμε με συγκεκριμένη εισήγηση».

Τέλος, ο Θανάσης Παπαχριστόπουλος από τους Ανεξάρτητους Έλληνες σημείωσε ότι «το γεγονός ότι ο υπουργός φέρνει το θέμα εδώ για ενημέρωση, δείχνει ότι δεν έχει να φοβηθεί τίποτα», ενώ ο Λεωνίδας Γρηγοράκος από το ΠΑΣΟΚ έθεσε τον υπουργό Υγείας τις εξής ερωτήσεις: «Γιατί τα ασθενοφόρα των ίδιων εταιρειών τα πήραμε φθηνότερα στη Βόρεια Ελλάδα, κατά 10.000 και 20.000; Αυτό είναι το ερώτημα που πρέπει να κάνετε και όχι αυτά που φέρατε σήμερα εδώ».
Μαίρη Μπιμπή

Πηγή: news.in.gr






ΕΚΑΒ: Την ολοκλήρωση του διαγωνισμού για τα ασθενοφόρα ζητούν κυβέρνηση και κόμματα
Από Βασίλη Βενιζέλο

Στις αρχές της ερχομένης εβδομάδας αναμένεται να συνεδριάσει το Δ.Σ. του Εθνικού Κέντρου Άμεσης Βοήθειας (ΕΚΑΒ), με θέμα την ολοκλήρωση του διεθνούς διαγωνισμού για την προμήθεια 180 ασθενοφόρων για όλη τη χώρα.

Σύμφωνα με πολύ καλά πληρφορημένες πηγές του ygeia360.gr, ο υπουργός Υγείας Παναγιώτης Κουρουμπλής έχει δώσει εντολή στην διοίκηση του ΕΚΑΒ να ολοκληρώσει τάχιστα και, πάντως, εντός της προβλεπόμενης χρονικής προθεσμίας τον πολύπαθο διαγωνισμό, πάντα με πιστή τήρηση της νομιμότητας.

Σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πολύ καλά πληροφορημένες πηγές του ygeia360.gr, το Δ.Σ του ΕΚΑΒ θα προχωρήσει σε μία από τις εξής δύο εναλλακτικές επιλογές: Είτε θα κατακυρώσει τον διεθνή διαγωνισμό σε μία από τις ανταγωνίστριες εταιρείες, αλλά μόνον για επτά από τις δεκατρείς διοικητικές περιφέρειες της χώρας είτε θα κατακυρώσει τον διαγωνισμό για όλες τις διοικητικές περιφέρειες της χώρας σύμφωνα με τις δικαστικές αποφάσεις για τα ασφαλιστικά μέτρα.

Εξάλλου, την ολοκλήρωση του διεθνούς διαγωνισμού, με πιστή τήρηση της νομιμότητας, ζήτησαν επίσης το πρωί της Πέμπτης 16 Απριλίου οι βουλευτές όλων των κομμάτων, κατά τη διάρκεια της ειδικής για το συγκεκριμένο θέμα συνεδρίασης της επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής, η οποία συνεκλήθη εκτάκτως με πρωτοβουλία του υπουργού Υγείας Παναγιώτη Κουρουμπλή.

Πηγή: ygeia360.gr




Για το  ΕΚΑΒNews : Αλέξης Κιτσόπουλος

About " "

Το EKABNews έχει δημιουργηθεί και υποστηρίζετε από εργαζόμενους του ΕΚΑΒ με σκοπό την συγκέντρωση των δημοσιευμάτων που αφορούνε την υπηρεσία και όχι μόνο.. Η ενημέρωση των συναδέλφων , η παρουσίαση διάφορων θεμάτων που αφορούνε τον χώρο, η προβολή των τοπικών νέων ανά παράρτημα, αλλά και η γενικότερη προβολή του ΕΚΑΒ.. είναι μερικοί από τους στόχους της σελίδας. Ευχαριστούμε για την υποστήριξη!

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τους φίλους αναγνώστες:

ΟΧΙ SPAM,
ΟΧΙ GREEKLISH,
ΟΧΙ ΠΡΟΣΒΛΗΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ

Παρακαλούμε το σχόλιό σας να είναι σχετικό με την παραπάνω ανάρτηση.
Γενικές απορίες μόνο στη σελίδα μας στο facebook.

 
Copyright © 2013 EKABNews