ΕΙΔΗΣΕΙΣ

15/4/15

Σχέδιο αποσυμφόρησης των επειγόντων στα νοσοκομεία
Σύμφωνα με τον Ανδρέα Ξάνθο, με κέντρα υγείας αστικού τύπου και ιατρεία της γειτονιάς, πολλά ελαφρά περιστατικά δεν θα χρειάζεται να περιμένουν στην αναμονή της εφημερίας, επιτρέποντας στους γιατρούς να περιθάλψουν σωστά τα βαριά περιστατικά

Τετάρτη,15 Απριλίου 2015

Συντάκτης: efsyn.gr

Βραχυπρόθεσμος στόχος του υπουργείου Υγείας είναι η αποσυμφόρηση στις εφημερίες των μεγάλων νοσοκομείων, σύμφωνα με τον αρμόδιο αναπληρωτή υπουργό, Ανδρέα Ξανθό. Στο πλαίσιο αυτό ανακοίνωσε σειρά μέτρων, όπως η «διαφανής λίστα χειρουργείων», που αποτρέψει το φαινόμενο με τα φακελάκια, αλλά και η δημιουργία κέντρων υγείας αστικού τύπου, που θα φροντίζουν τα ελαφρύτερα περιστατικά. Τέλος, υποσχέθηκε την εξομάλυνση στις πληρωμές των εφημεριών στους γιατρούς.
Σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο Ανδρέας Ξανθός αναφέρει πως η καλύτερη λειτουργία των νοσοκομείων στις εφημερίες θα επιτευχθεί με αλλαγές στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ), διαφορετική οργάνωση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, τη «Διαφανή Λίστα Χειρουργείων», αλλά και με επιπλέον εξειδικευμένο προσωπικό και όσο το δυνατό ταχύτερη εξόφληση υπερωριών και εφημεριών στους γιατρούς.
Ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας εκτιμά πως τα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών θα λειτουργήσουν καλύτερα με την εξειδίκευση στην επείγουσα ιατρική και την αυτόνομη λειτουργία τους. Εξηγεί πως «όταν τα ΤΕΠ στελεχωθούν ως αυτόνομα τμήματα σε κάθε νοσοκομείο, θα μπορούν να λειτουργήσουν ως πρώτη γραμμή άμυνας του συστήματος μόνο για τα επείγοντα περιστατικά». Με αυτόν τον τρόπο, θα περιοριστεί ο «πελατειακός μηχανισμός στα νοσοκομεία, αλλά και όσα περιστατικά εμφανίζονται -με προσυνεννόηση- ως επείγοντα στα ΤΕΠ για να νοσηλευθούν σε συγκεκριμένες κλινικές».

Επείγοντα και «λίστα χειρουργείων»
Είναι κοινή πρακτική, ασθενείς που φτάνουν ως έκτακτα περιστατικά στα επείγοντα, να νοσηλεύονται τελικά σε κλινικές του νοσοκομείου, έπειτα από  σε συνεννόηση με τον γιατρό τους και στόχο να κάνουν άμεσα εξετάσεις, ακόμη και επεμβάσεις που δεν είναι επείγουσες. Στόχος του σχεδίου είναι να αντιμετωπιστεί αυτό το φαινόμενο. Οι υπεύθυνοι του υπουργείου Υγείας κάνουν συζητήσεις με Έλληνες καθηγητές Επείγουσας Ιατρικής, όπως ο διευθυντής στο ΤΕΠ του ΠΕΠΑΓΝΗ στην Κρήτη, Παναγιώτης Αγγουριδάκης, ενώ θα ζητήσουν και τις απόψεις άλλων επιστημόνων με γνώση και εμπειρία στον συγκεκριμένο τομέα.
Ο Ανδρέας Ξανθός υποστηρίζει επίσης πως σημαντικό μέτρο είναι η «Διαφανής Λίστα Χειρουργείων», στην οποία, δεν θα εμπλέκεται ο χειρουργός γιατρός και «δεν θα μπορεί να την παρακάμψει ακόμη και αν ζητήσει φακελάκι». Παρόμοια λίστα, σύμφωνα με τον υπουργό, έχει εφαρμοστεί με επιτυχία σε μεγάλο νοσοκομείο της περιφέρειας, και όπως επισήμανε, «όταν ένας ασθενής γνωρίζει πότε θα χειρουργηθεί με βάση τη σοβαρότητα της κατάστασής του και ότι η ημερομηνία δεν αλλάζει, δεν θα μπει στη διαδικασία να δώσει φακελάκι».

Προσλήψεις προσωπικού και κέντρα υγείας αστικού τύπου
Οι προσλήψεις ειδικευμένου προσωπικού είναι το Α και το Ω για την επιτυχία του σχεδίου αποσυμφόρησης των επειγόντων κατά τις εφημερίες. Ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας πιστεύει πως «θα πρέπει να ολοκληρωθούν το συντομότερο δυνατό, καθώς οι ελλείψεις στο σύστημα είναι μεγάλες».


Ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας δήλωσε πως μέσα στον Μάιο θα αρχίσει να εξομαλύνεται η ροή των πληρωμών στους γιατρούς για το 2015

Όσον αφορά την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, ο Ανδρέας Ξάνθος θεωρεί ότι είναι ένας ακόμη πυλώνας που θα συμβάλει μακροπρόθεσμα στην καλή λειτουργία των ΤΕΠ. Στόχος είναι να αξιοποιηθούν «οι δημόσιες δομές της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας στα αστικά κέντρα, αρχικά σε ολοήμερη βάση και αργότερα σε 24ωρη, με επίκεντρο τον οικογενειακό γιατρό, υπεύθυνο για μία συγκεκριμένη ομάδα πληθυσμού», τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός. Προς επίρρωσιν του σχεδίου του, ανέφερε το παράδειγμα ενός παιδιού με υψηλό πυρετό που ζει στο Περιστέρι: «Το παιδί αυτό θα πάει με τους γονείς του σε ένα ιατρείο γειτονιάς κοντά στο σπίτι του. Εκεί, ο οικογενειακός παιδίατρος θα αποφασίσει αν πρέπει να μεταφερθεί σε κάποιο νοσοκομείο Παίδων». Έτσι, εκτιμά, «μόνο τα πραγματικά επείγοντα περιστατικά θα φτάνουν στις εφημερίες των μεγάλων νοσοκομείων».
Στο πλαίσιο αυτό, και με τα κέντρα υγείας αστικού τύπου και τα ιατρεία της γειτονιάς, το υπουργείο εκτιμά ότι πολλά ελαφρά περιστατικά δεν θα χρειάζεται να περιμένουν στην αναμονή της εφημερίας, επιτρέποντας στους γιατρούς να περιθάλψουν σωστά τα βαριά περιστατικά.

Οι πληρωμές των γιατρών
Ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας δήλωσε ότι προς το παρόν δεν τίθεται ζήτημα αλλαγής του συστήματος των εφημεριών των νοσοκομείων. Ωστόσο τόνισε ότι γίνεται μεγάλη προσπάθεια να αποπληρώνονται άμεσα οι εργαζόμενοι την υπερωριακή εργασία που προσφέρουν. Τόνισε λοιπόν πως βούληση του υπουργείου είναι «μέσα στον Μάιο να αρχίσει να ομαλοποιείται η ροή των πληρωμών για το 2015. Είναι στοιχειώδες καθήκον της Πολιτείας για τους εργαζόμενους και τους γιατρούς που υπηρετούν το σύστημα σε μία δύσκολη περίοδο». Σημείωσε επίσης ότι οι λειτουργοί της υγείας αξίζουν συγχαρητήρια, καθώς τελευταία είναι αυξημένη η προσέλευση των ασθενών στις δημόσιες δομές και οι ελλείψεις μεγάλες.

Δημοσιεύτηκε 14/4/2015

Πηγή: efsyn.grΓια το  ΕΚΑΒNews : Αλέξης Κιτσόπουλος

About " "

Το EKABNews έχει δημιουργηθεί και υποστηρίζεται από εργαζόμενους του ΕΚΑΒ με σκοπό την συγκέντρωση των δημοσιευμάτων που αφορούνε την υπηρεσία και όχι μόνο.. Η ενημέρωση των συναδέλφων , η παρουσίαση διάφορων θεμάτων που αφορούνε τον χώρο, η προβολή των τοπικών νέων ανά παράρτημα, αλλά και η γενικότερη προβολή του ΕΚΑΒ.. είναι μερικοί από τους στόχους της σελίδας. Ευχαριστούμε για την υποστήριξη!

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τους φίλους αναγνώστες:

ΟΧΙ SPAM,
ΟΧΙ GREEKLISH,
ΟΧΙ ΠΡΟΣΒΛΗΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ

Παρακαλούμε το σχόλιό σας να είναι σχετικό με την παραπάνω ανάρτηση.
Γενικές απορίες μόνο στη σελίδα μας στο facebook.

 
Copyright © 2013 EKABNews