ΕΙΔΗΣΕΙΣ

27/4/15

Σωματείο Εργαζομένων ΕΚΑΒ, Αιτήματα και Διευθέτηση προβλημάτων λειτουργίας του ΕΚΑΒ


ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΕΚΑΒ
Αθήνα  27/4/2015
Αρ.πρωτ.488
                                                                                                      
ΠΡΟΣ:  Αναπληρωτή Υπουργό Υγείας Κο  Ξανθό Ανδρέα

ΘΕΜΑ: Αιτήματα και Διευθέτηση προβλημάτων λειτουργίας του ΕΚΑΒ

Κύριε Υπουργέ,
Πέρασαν πάνω από δύο μήνες από την πρώτη συνάντησή μας που σας καταθέσαμε τα αιτήματα μας για τα θεσμικά και οικονομικά προβλήματα του ΕΚΑΒ τα οποία δεν έχετε επιλύσει, παρ’ όλη την καλή διάθεση και κατανόηση που φάνηκε ότι επιδείξατε. Η μη επίλυση εγκαίρως, όλων αυτών των προβλημάτων κάνει την κατάσταση λειτουργίας του ΕΚΑΒ πανελλαδικά σχεδόν οριακή με ότι αυτό συνεπάγεται για τους πολίτες της χώρας που ζητούν τη συνδρομή του.

Σας υπενθυμίζουμε ξανά τα αιτήματα μας, τα οποία αποτελούν και προβλήματα ζωτικής σημασίας για την επιβίωση του ΕΚΑΒ :
1) Ασθενοφόρα : Όπως γνωρίζετε ο στόλος του ΕΚΑΒ είναι παλιός .με το μεγαλύτερο μέρος του να είναι αγορασμένο από το 2003 και πιο πριν, με 600-900.000 χλμ το καθένα κάνοντας τα ασύμφορα για διατήρηση σε λειτουργία λόγω του μεγάλου κόστους συντήρησης καθώς και λιγότερο ασφαλή για τους ασθενείς που διακομίζουν αλλά και για τους εργαζόμενους που τα λειτουργούν. Εδώ επισημαίνουμε ότι δεν έχει αποδεσμευτεί το δεύτερο τρίμηνο του προϋπολογισμού για τα λειτουργικά έξοδα με αποτέλεσμα να μην υπάρχουν χρήματα για ανταλλακτικά. Ο διαγωνισμός για την αγορά των νέων ασθενοφόρων όπως γνωρίζετε, ακόμη δεν έχει τελειώσει αλλά και να ολοκληρωθεί πάλι τα νέα οχήματα που θα έρθουν θα καλύπτουν περίπου το 30% της συνολικής δύναμης του στόλου των οχημάτων, με συνέπεια πάλι το μεγαλύτερο μέρος των ασθενοφόρων να παραμένει παλιό. Κρίνεται όχι μόνο απαραίτητο αλλά και κατεπείγουσας προτεραιότητας ζήτημα, να ξεκινήσει άμεσα νέος διαγωνισμός για την προμήθεια και νέων ασθενοφόρων για ανανέωση του συνόλου των οχημάτων.

2) Άμεσα  έκδοση  νέας προκήρυξης για την πρόσληψη μονίμων διασωστών ( σύμφωνα και με τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού), καθώς και τεχνικό και διοικητικό προσωπικό, ώστε να καλυφθούν ελλείψεις που παρουσιάζονται από τις συνταξιοδοτήσεις αλλά και από την υποστελέχωση Παραρτημάτων και Τομέων τόσο στην ηπειρωτική αλλά και στην νησιωτική Ελλάδα και άνοιγμα νέων τομέων  σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα.

3) Η ψηφιακή αναβάθμιση του τηλεφωνικού κέντρου του ΕΚΑΒ είναι επιτακτική ανάγκη     που δεν επιδέχεται καθυστέρηση. Στην Αττική το ήδη υπάρχον σύστημα επικοινωνίας VHF είναι ανεπαρκές, τόσο από πλευράς κάλυψης αλλά και αξιοπιστίας, καθώς διανύουμε τη δεύτερη δεκαετία του 21ου αιώνα που οι επικοινωνίες έχουν πάρει ψηφιακή μορφή και το ΕΚΑΒ έχει γυρίσει σε απαρχαιωμένες μορφές επικοινωνιών που δεν αρμόζουν σε χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και εγκυμονούν κινδύνους για τη γρήγορη αλλά και ακριβή ανταπόκριση του ασθενοφόρου με όποιο δυσάρεστο αποτέλεσμα συνεπάγεται για την ζωή του ασθενούς. Κάθε μέρα που περνάει και το πρόβλημα παραμένει, παραμένουν και οι κίνδυνοι για τους ασθενείς αλλά και τους εργαζόμενους (διασώστες και διαβιβαστές), λόγω της αδυναμίας επικοινωνίας στη διαχείριση επειγόντων περιστατικών.

4) Ακόμα δεν διευθετήθηκε το θέμα ώστε να ισχύσει ο Νόμος για την λειτουργία των ΤΕΠ των Νοσοκομείων, έτσι ώστε να υπάρχει γρήγορη απεμπλοκή των ασθενοφόρων από την διαδικασία παράδοσης ασθενούς και να μειωθεί ο χρόνος άφιξής τους  προς τους πολίτες που χρειάζονται τις υπηρεσίες του ΕΚΑΒ.

5) Σας ενημερώσαμε για την αδικία που γίνεται ως προς τους διασώστες που εκτελούν τις υπηρεσίες αεροδιακομιδών στο ΕΚΑΒ, οι οποίοι δεν παίρνουν πτητική αποζημίωση και μέχρι τώρα δεν έγινε ακόμη καμία παρέμβαση από το Υπουργείο σας.

6) Αύξηση του ορίου των εκτός έδρας αποζημιώσεων για τους εργαζομένους του ΕΚΑΒ λόγω του διπλασιασμού των διακομιδών από Περιφερειακά Νοσοκομεία, μετά από την μετάταξη των οδηγών των νοσοκομείων στο ΕΚΑΒ.

7) Έκδοση Υπουργικής απόφασης για Άδεια άσκησης επαγγέλματος στους      εργαζόμενους του ΕΚΑΒ που κατέχουν  την ειδικότητα «Διασώστης - Πλήρωμα Ασθενοφόρου».

8) Η αναβάθμιση της ειδικότητας του Διασώστη - Πλήρωμα Ασθενοφόρου σε ανώτερη εκπαιδευτική βαθμίδα.

9) Οικονομικά ζητήματα : Για πρώτη φορά οι εργαζόμενοι στο ΕΚΑΒ δεν πληρώθηκαν στο ακέραιο τα νυχτερινά και τις αργίες τους για τον Δεκέμβριο του 2014 ,όπου εργάστηκαν μακριά από τις οικογένειές τους τις γιορτινές μέρες ,διότι δεν τακτοποιήθηκε το ποσό που υπολείπονταν στον προϋπολογισμό του ΕΚΑΒ. Για τα εξαιρέσιμα του 2015, που αφορούν τους μήνες Ιανουάριο , Φεβρουάριο  και Μάρτιο δεν έχουν αποδεσμευτεί τα χρήματα του προϋπολογισμού του 2015 με αποτέλεσμα οι εργαζόμενοι να μένουν απλήρωτοι.
Για τις εκτός έδρας αποζημιώσεις όπως γνωρίζετε , οι συνάδελφοι είναι απλήρωτοι από τον Ιούνιο του 2014. Τελευταία πληρωμή έγινε τον Δεκέμβριο του προηγούμενου έτους και από τότε δεν υπάρχει κανένα νεότερο για κάποια ημερομηνία πληρωμής. Ειδικά στην Περιφέρεια οι διακομιδές από τα νοσοκομεία έχουν διπλασιαστεί (λόγω της έλλειψης ιατρικών ειδικοτήτων) και το πρόβλημα είναι οξύτατο, όχι μόνο λόγω της αύξησης των εκτός έδρας αλλά και της επιβάρυνσης του ΕΚΑΒ στα λειτουργικά του έξοδα χωρίς να ενισχυθεί ανάλογα ο προϋπολογισμός του.

Επίσης θέλουμε να σας ενημερώσουμε ότι η Γενική Συνέλευση που έγινε στις 22/4/2015, αποφάσισε ΟΜΟΦΩΝΑ να ξεκινήσουν κινητοποιήσεις στις 8 Μαίου, αν δεν υπάρξει εξέλιξη στο θέμα των οφειλόμενων εξαιρέσιμων , εκτός έδρας και πτητικής αποζημίωσης.

Γι αυτούς τους λόγους και επειδή τα προβλήματα που σας έχουν κατατεθεί παραμένουν και μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει κάποια πρόοδος για την επίλυσή τους, ζητάμε Άμεσα συνάντηση μαζί σας για να μας ενημερώσετε και να δεσμευτείτε με ημερομηνίες για την τακτοποίηση των αιτημάτων.

ΓΙΑ ΤΟ Δ.Σ
Ο Πρόεδρος   Ο Γ. Γραμματέας
Μαθιόπουλος Γιώργος Μπαρκονίκος ΧρήστοςAbout " "

Το EKABNews έχει δημιουργηθεί και υποστηρίζετε από εργαζόμενους του ΕΚΑΒ με σκοπό την συγκέντρωση των δημοσιευμάτων που αφορούνε την υπηρεσία και όχι μόνο.. Η ενημέρωση των συναδέλφων , η παρουσίαση διάφορων θεμάτων που αφορούνε τον χώρο, η προβολή των τοπικών νέων ανά παράρτημα, αλλά και η γενικότερη προβολή του ΕΚΑΒ.. είναι μερικοί από τους στόχους της σελίδας. Ευχαριστούμε για την υποστήριξη!

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τους φίλους αναγνώστες:

ΟΧΙ SPAM,
ΟΧΙ GREEKLISH,
ΟΧΙ ΠΡΟΣΒΛΗΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ

Παρακαλούμε το σχόλιό σας να είναι σχετικό με την παραπάνω ανάρτηση.
Γενικές απορίες μόνο στη σελίδα μας στο facebook.

 
Copyright © 2013 EKABNews