ΕΙΔΗΣΕΙΣ

26/4/15

Δράμα, Ψήφισμα για την απόσπαση Δραμινών διασωστών από όμορους νομούς και να μην φύγει το τηλεφωνικό κέντρο


Κυριακή, 26 Απριλίου 2015

Η Υγεία στο Δημοτικό Συμβούλιο.
Συζήτηση για το ΕΚΑΒ και αγορά φορητού απινιδωτή στο Δημαρχείο.

Του Θανάση Πολυμένη

ΜΕΓΑΛΗ συζήτηση για το θέμα της Υγείας στο Νομό Δράμας και κυρίως για την κακή κατάσταση στην οποία βρίσκεται το ΕΚΑΒ Δράμας, έγινε στο δημοτικό συμβούλιο της Τετάρτης 22 Απριλίου, μετά από αναφορά του προέδρου του σώματος κ. Μπλούχου, ενώ στο ίδιο θέμα, τέθηκε και το ζήτημα της αγοράς ενός φορητού απινιδωτή. Παρόν στη συζήτηση ήταν και ο πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων του ΕΚΑΒ Δράμας κ. Αγάογλου.

Ο πρόεδρος του σώματος κ. Μπλούχος, καθώς είναι και χειρουργός του Νοσοκομείου Δράμας, γνωρίζει αρκετά καλά τα ζητήματα της Υγείας στο Νομό Δράμας και γι’ αυτό το λόγο έθεσε το ζήτημα αυτό, τονίζοντας ότι «η κατάσταση στο Νοσοκομείο Δράμας είναι τραγική».

Εν μέσω άλλων, ο κ. Μπλούχος έθεσε και το ζήτημα της αγοράς προπλασμάτων καθώς και έναν έξυπνο φορητό απινιδωτή ο οποίος μπορεί να χρησιμοποιηθεί και ως εκπαιδευτικός. Ο απινιδωτής αυτός είναι επιτοίχιος και μπορεί να σώσει ζωές. Όπως εξήγησε ο κ. Μπλούχος, μπορούν να γίνουν εκπαιδευτικά μαθήματα με τον απινιδωτή, τόσο σε δημοτικούς υπαλλήλους όσο και σε πολίτες. Όποιος και αν τον χρησιμοποιήσει, δεν μπορεί να κάνει κακό σε κάποιον άνθρωπο. Ο έξυπνος απινιδωτής, αναγνωρίζει μόνος του το πρόβλημα που έχει ο άνθρωπος που έχει πάθει πιθανή ανακοπή καρδιάς ή είναι ξαπλωμένος στο έδαφος για οποιονδήποτε λόγο και μπορεί να σώσει μια ζωή, έστω και μέχρι να εμφανιστεί το ΕΚΑΒ στον χώρο. Το κόστος του απινιδωτή είναι περίπου 1.500 € και θα είναι ο πρώτος σε όλο το νομό και πρόκειται για μια πρωτοπόρα κίνηση για όλη την Ελλάδα. Με την αγορά του απινιδωτή θα ακολουθήσουν και μαθήματα εκπαίδευσης των δημοτικών υπαλλήλων.

Το πρόπλασμα κοστίζει περίπου 400 € και θα μπορεί να χρησιμοποιείται και από τους άλλους Δήμους του Νομού ή Κοινότητες καθώς και από το ΕΚΑΒ για διάφορα μαθήματα εκπαίδευσης πολιτών. Η πρόταση του προέδρου κ. Μπλούχου έγινε ομόφωνα δεκτή από το σώμα.

Ελλείψεις και ΕΚΑΒ
Ο κ. Μπλούχος αναφέρθηκε στις τραγικές ελλείψεις προσωπικού στα Νοσοκομεία και κυρίως στους ειδικευόμενους γιατρούς, οι οποίοι, όπως είπε χαρακτηριστικά «δεν βρίσκονται έτσι εύκολα». Αυτή τη στιγμή τα περισσότερα τμήματα του Νοσοκομείου έχουν καταλήξει να είναι με 2-3 ειδικευόμενους, την στιγμή που απαιτούνται 7 και 10 ειδικευόμενοι για να βγάλουν με επάρκεια εφημερίες. «Αυτό σημαίνει ότι, σε λίγο δεν θα υπάρχουν γιατροί υποδοχής στα επείγοντα», είπε με έμφαση.

Ο κ. Μπλούχος έκανε αναλυτική αναφορά στο τι πραγματικά συμβαίνει και δεν μπορούν να καλυφθούν οι θέσεις αυτές, ενώ τόνισε ιδιαίτερα ότι, «ενώ κάνουν κατάπτυστες Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου, για ένα τέτοιο απλό πράγμα που δεν ενάμιση μήνα μέσα θα λύσουν το πρόβλημα, θα γεμίσουν τα Νοσοκομεία της χώρας με ειδικευόμενους. Υπάρχουν συμφέροντα και δεν το κάνουν».

Αναφορικά με το ΕΚΑΒ – η εφημερίδα μας έχει αναφερθεί με εκτενή ρεπορτάζ τις προηγούμενες εβδομάδες – υπάρχουν τρομακτικές ελλείψεις σε προσωπικό. Χαρακτηριστικό είναι ότι, ασθενοφόρα υπάρχουν, ενώ δεν υπάρχει προσωπικό να τα κινήσει.

Για το θέμα μίλησε στο σώμα και ο πρόεδρος Εργαζομένων του ΕΚΑΒ Δράμας κ. Αγάογλου, αναφέροντας ιδιαίτερα το ζήτημα του Κέντρου Υγείας Παρανεστίου, όπου δεν υπάρχει ούτε ένας οδηγός ασθενοφόρου. «Αυτή τη στιγμή που μιλάμε, αν κάποιος πάθει κάτι στο Παρανέστι κάνει τον σταυρό του και θα παρακαλέσει να έρθει ένα ασθενοφόρο από το ΕΚΑΒ από τα δύο που υπάρχουν. Στο Νευροκόπι υπάρχει 3 που δεν μπορούν  να βγάλουν απογεύματα και αργίες, όπως και στην Προσοτσάνη που μπορούν να βγάλουν μόνο πρωί και κάποιες νυχτερινές βάρδιες. Αυτή τη στιγμή, αν κάποιος συντοπίτης μας χρειαστεί, Παρανέστι, Νευροκόπι, Προσοτσάνη ασθενοφόρο, θα πρέπει να είναι τυχερός, γιατί τα δύο που έχει μονάδα η Δράμα σαν πόλη, θα πάει να τους καλύψει».

Ο πρόεδρος του Ενωτικού Σωματείου ΕΚΑΒ Δράμας Παναγιώτης Αγάογλου


Ο κ. Αγάογλου έκανε λεπτομερή αναφορά στον τρόπο λειτουργίας του ΕΚΑΒ Δράμας και τις υπηρεσίες που προσφέρει, ενώ στη συνέχεια υπήρξε έντονη συζήτηση για το θέμα, όσο και για το ζήτημα των σημαντικών ελλείψεων σε προσωπικό αλλά και χρηματοδότηση που πάσχει το Νοσοκομείο Δράμας.

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε επίσης, στην προσπάθεια που γίνεται από τη διοίκηση του ΕΚΑΒ να φύγει το τηλεφωνικό κέντρο της Δράμας και να μεταφερθεί στην Καβάλα, καθώς ενδιαφέρονται να δικαιολογήσουν εκεί 17 θέσεις για το Νοσοκομείο Καβάλας, ενώ στη Δράμα δεν θα έχει τίποτα. Αυτό σημαίνει πρακτικά, ότι, αν κάποιος Δραμινός χρειαστεί το ΕΚΑΒ, όταν τηλεφωνεί στο 166 θα του απαντάνε στην Καβάλα και από εκεί θα δίνει εντολή σε ασθενοφόρο στη Δράμα να πάει στο σημείο του περιστατικού!!!

Στις προτάσεις του ψηφίσματος θα αναφέρονται τα προβλήματα και θα αιτούνται προσλήψεις ατόμων για το ΕΚΑΒ Δράμας, προκειμένου να μπορεί να λειτουργεί χωρίς προβλήματα προς όφελος των πολιτών του Νομού. Όπως αναφέρθηκε μάλιστα, υπάρχουν Δραμινοί που υπηρετούν στην Κομοτηνή και στην Ξάνθη, όπου εκεί το ΕΚΑΒ έχει πληρότητα και θα ζητηθεί η απόσπασή τους από εκεί. Σημαντικό είναι ότι, οι ίδιοι έχουν κάνει αιτήσεις για να έρθουν στη Δράμα, αλλά μέχρι στιγμής δεν έχουν εγκριθεί.

Τις απόψεις του για τα ζητήματα και τα προβλήματα που απασχολούν τον τομέα της Υγείας στο Νομό, εξέθεσαν όλοι οι δημοτικοί σύμβουλοι Δράμας, συμφωνώντας ότι πρέπει να γίνει κάτι άμεσα ώστε να μην είναι αργά.
Δημοσιεύτηκε 24/4/2015

Πηγή: proinos-typos.gr

Για το  ΕΚΑΒNews : Αλέξης ΚιτσόπουλοςAbout " "

Το EKABNews έχει δημιουργηθεί και υποστηρίζεται από εργαζόμενους του ΕΚΑΒ με σκοπό την συγκέντρωση των δημοσιευμάτων που αφορούνε την υπηρεσία και όχι μόνο.. Η ενημέρωση των συναδέλφων , η παρουσίαση διάφορων θεμάτων που αφορούνε τον χώρο, η προβολή των τοπικών νέων ανά παράρτημα, αλλά και η γενικότερη προβολή του ΕΚΑΒ.. είναι μερικοί από τους στόχους της σελίδας. Ευχαριστούμε για την υποστήριξη!

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τους φίλους αναγνώστες:

ΟΧΙ SPAM,
ΟΧΙ GREEKLISH,
ΟΧΙ ΠΡΟΣΒΛΗΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ

Παρακαλούμε το σχόλιό σας να είναι σχετικό με την παραπάνω ανάρτηση.
Γενικές απορίες μόνο στη σελίδα μας στο facebook.

 
Copyright © 2013 EKABNews