ΕΙΔΗΣΕΙΣ

2/4/15

Στη Βουλή το θέμα της υποστελέχωσης και αποδυνάμωσης του ΕΚΑΒ στη Ρόδο,Ο Πρόεδρος Εργαζομένων Ε.Κ.Α.Β Ρόδου Δημήτρης Ρουσάκης για τα προβλήματα του Τομέα, Βίντεο


Πέμπτη, 2 Απριλίου 2015

Στη Βουλή το θέμα της υποστελέχωσης και αποδυνάμωσης του ΕΚΑΒ στη Ρόδο

Ο Μάνος Κόνσολας κατέθεσε ερώτηση προς τον Υπουργό Υγείας.

Το θέμα της υποστελέχωσης και αποδυνάμωσης του τομέα του ΕΚΑΒ στη Ρόδο, αναδεικνύει με Ερώτηση που κατέθεσε προς τον Υπουργό Υγείας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, ο Βουλευτής Δωδεκανήσου, κ. Μάνος Κόνσολας.

Ο Βουλευτής επισημαίνει ότι η αποδυνάμωση του ΕΚΑΒ στη Ρόδο, οδηγεί σε οριακό επίπεδο τη λειτουργία του και εγκυμονεί κινδύνους αφού είναι φύσει αδύνατο να καλυφθούν οι βάρδιες και οι αυξημένες ανάγκες που υπάρχουν.
Όπως επισημαίνει ο κ. Κόνσολας απαιτείται η τοποθέτηση (μέσω μεταθέσεων ή αποσπάσεων) 20 πληρωμάτων προκειμένου να καλύπτονται οι ανάγκες και τονίζει ότι ενώ είχε συμφωνηθεί η απόσπαση 5 διασωστών για να στελεχώσουν τα πληρώματα των ασθενοφόρων, άμεσα, τελικά ενδέχεται να έρθουν μόνο τρία.
Ο Βουλευτής Δωδεκανήσου στέκεται και στο θέμα της ενίσχυσης του ΕΚΑΒ Ρόδου με 3 ασθενοφόρα.

Σε δήλωσή του ο κ. Κόνσολας αναφέρει:
«Η ανάδειξη του θέματος από την πλευρά μου δεν γίνεται με αντιπολιτευτική διάθεση.
Επιδιώκω να βρεθεί λύση, γιατί αυτό απασχολεί τους πολίτες και την κοινωνία της Ρόδου.
Είναι εμπαιγμός να αποσπώνται τελικά μόνο τρεις διασώστες για να καλύψει τις ανάγκες του ΕΚΑΒ στη Ρόδο, τη στιγμή που όλοι γνωρίζουν ότι η υπηρεσία λειτουργεί στο όριο και είναι αδύνατο να καλυφθούν οι βάρδιες των ασθενοφόρων ενώ οι ανάγκες αυξάνονται λόγω της τουριστικής περιόδου.
Το ΕΚΑΒ στη Ρόδο χρειάζεται προσωπικό αλλά και τρία ασθενοφόρα εκ των οποίων το ένα πρέπει να είναι ειδικών προδιαγραφών για να μπορεί να κινηθεί στη Μεσαιωνική Πόλη».

Το πλήρες κείμενο της ερώτησης του κ. Κόνσολα, έχει ως εξής:


Ερώτηση
Προς Κύριο Υπουργό Υγείας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων

ΘΕΜΑ: «Υποστελέχωση και αποδυνάμωση του ΕΚΑΒ στη Ρόδο»

Κύριε Υπουργέ,

Οι τομείς του ΕΚΑΒ στη Ρόδο αντιμετωπίζουν έντονο πρόβλημα υποστελέχωσης και αποδυνάμωσης σε προσωπικό και υποδομές.
Το πρόβλημα οξύνεται και καθιστά αδύνατη την κάλυψη των βαρδιών στα ασθενοφόρα αλλά και την κάλυψη των αναγκών ενός μεγάλου νησιού, ο πληθυσμός του οποίου πολλαπλασιάζεται την τουριστική περίοδο, που ήδη ξεκίνησε, και φθάνει τις 300.000.
Αντιλαμβάνεστε πιστεύω ότι η προσφορά υπηρεσιών δημόσιας υγείας σε ένα νησί όπως η Ρόδος, έχει αντανάκλαση και στην εικόνα της απέναντι στους επισκέπτες της.
Η έλλειψη διασωστών έχει δημιουργήσει προβλήματα οριακής λειτουργίας του ΕΚΑΒ στη Ρόδο αφού δεν υπάρχει προσωπικό για να καλύψει τις ανάγκες στελέχωσης.
Πρέπει να τονιστεί η αυταπάρνηση και η υψηλή αίσθηση ευθύνης και καθήκοντος του εναπομείναντος προσωπικού που δίνει τιτάνιο αγώνα, υπερβαίνοντας τα όρια της ανθρώπινης αντοχής. Είναι ενδεικτικό ότι τους οφείλονται πάνω από 4.000 μέρες, που αντιστοιχούν σε οφειλόμενα ρεπό.
Είναι χαρακτηριστικό ότι ενώ είχε συμφωνηθεί να αποσπαστούν, άμεσα, στο ΕΚΑΒ Ρόδου 5 διασώστες, τελικά ενδέχεται να αποσπαστούν μόνο τρεις.
Η κάλυψη, όμως, των αναγκών αλλά και της στελέχωσης των ασθενοφόρων απαιτεί την τοποθέτηση 20 πληρωμάτων ασθενοφόρων, ενός γιατρού και ενός διοικητικού υπαλλήλου.
Παράλληλα, σε ό, τι αφορά στις υποδομές, υπάρχει άμεση ανάγκη 3 ασθενοφόρων, εκ των οποίων το ένα πρέπει να έχει ειδικές προδιαγραφές για να μπορεί να κινηθεί στη Μεσαιωνική Πόλη της Ρόδου.

Κατόπιν των ανωτέρω

Ερωτάται ο κ. Υπουργός

1. Εάν προτίθεται να ενισχύσει άμεσα το ΕΚΑΒ Ρόδου με προσωπικό και με τρία ασθενοφόρα προκειμένου να καλυφθούν οι αυξημένες και πιεστικές ανάγκες που υπάρχουν.
2. Ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα αποσπάσεων και μεταθέσεων προσωπικού, με δεδομένο ότι η τουριστική περίοδος έχει ήδη αρχίσει.

Ο Ερωτών Βουλευτής
Μάνος Κόνσολας
Βουλευτής Δωδεκανήσου


Πηγή : Πηγή : rodiaki.grΔεν θα μπορεί να λειτουργεί το ΕΚΑΒ το καλοκαίρι!

Την παρέμβαση του δημάρχου ζητούν οι εργαζόμενοι.

Υπόμνημα στην Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών αλλά και στο δήμαρχο Ρόδου, κατέθεσαν χθες οι εργαζόμενοι στο ΕΚΑΒ, με τα οποία ενημερώνουν για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν στην εργασία τους αλλά και τα ζητήματα που θα δημιουργηθούν ενόψει της τουριστικής περιόδου στο νησί.

Οι εργαζόμενοι επισημαίνουν μεταξύ άλλων το σοβαρό ζήτημα της υποστελέχωσης της υπηρεσίας τους με αποτέλεσμα να μην «βγαίνουν» οι βάρδιες αλλά και την έλλειψη ασθενοφόρων, καθώς μόλις τρία οχήματα έχουν απομείνει να καλύπτουν ολόκληρο το νησί. Παράλληλα όπως επισημαίνουν τα περιστατικά που καλούνται να αντιμετωπίσουν έχουν διπλασιαστεί τους τελευταίους δύο μήνες με ότι αυτό συνεπάγεται για το φόρτο εργασίας που θα έχουν να αντιμετωπίσουν τους θερινούς μήνες!

Αναλυτικά το υπόμνημα που κατέθεσαν χθες οι εργαζόμενοι του ΕΚΑΒ προς τον δήμαρχο Ρόδου Φώτη Χατζηδιάκο αναφέρει τα εξής:

«Αξιότιμε κύριε  Δήμαρχε‚
είναι γνωστό και σε όλους μας  πόσο σημαντική είναι η έγκαιρη παρέμβαση του ΕΚΑΒ, προκειμένου να αντιμετωπισθούν διάφορα έκτακτα περιστατικά στον τομέα της υγείας. Η υπηρεσία αυτή έχει καταγραφεί θετικά στη συνείδηση του Έλληνα πολίτη. Παρ’ όλα αυτά το επίπεδο λειτουργίας και παροχής υπηρεσιών του τόπου μας παρουσιάζει σοβαρά προβλήματα και ελλείψεις με αποτέλεσμα να δημιουργείται δυσαρέσκεια και αγανάκτηση στους πολίτες  που το έχουν ανάγκη.
Πέρα από τα γενικά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος, θα θέλαμε να επικεντρώσουμε την προσοχή σας και σε ορισμένα από τα ιδιαίτερα προβλήματα που ταλαιπωρούν τον τομέα μας.
Ενημερωτικά σας αναφέρουμε ότι στο παράρτημά μας υπηρετούν σήμερα  48 πληρώματα ασθενοφόρων, 2 διοικητικοί και 1 ιατρός.
Με το υφιστάμενο προσωπικό όμως  δεν επαρκούν για να καλυφθούν οι βάρδιες και να κάνουμε χρήση των αδειών μας.
Συγκεκριμένα διαθέτουμε 39 πληρώματα, για 1 Τ/Κ, 3 ασθ/ρα για επείγον περιστατικά  και 1 ασθ/ρο πρωί απόγευμα τακτικών, με 3 πληρώματα στις αεροδιακομιδές και 6 με μακροχρόνιες άδειες που συνεχώς ανανεώνονται.
Ως γνωστόν για να λειτουργήσει ένα ασθενοφόρο σε εικοσιτετράωρη βάρδια χρειάζονται 11 πληρώματα ασθενοφόρου-διασώστες και 6 άτομα για τη λειτουργία του τηλεφωνικού κέντρου.
Με το υπάρχων προσωπικό μπορούμε να στελεχώσουμε 3 ασθενοφόρα όταν οι ανάγκες της περιοχής μας επιβάλλουν τουλάχιστον  5 ασθενοφόρα μόνο για τα έκτακτα περιστατικά. Στηρίζοντας την άποψη μας σύμφωνα με τα Διεθνή Στάνταρ που θέλουν 1 ασθενοφόρο ανά 25000-30000 κατοίκους. Την χειμερινή περίοδο ο πληθυσμός του νησιού είναι περίπου 150000 κάτοικοι ενώ την θερινή περίοδο ξεπερνάμε τις 300000. 

Το πρόβλημα δημιουργήθηκε όταν στα τέλη του 2005 εντάχθηκαν στην δύναμη του ΕΚΑΒ με μετατάξεις οι τέσσερις από τους πέντε οδηγούς του Κ.Υ. Έμπωνας και οι δυο από τους τέσσερις οδηγούς του Κ.Υ. Αρχαγγέλου οπότε αυτόματα το ΕΚΑΒ Ρόδου πήρε και τους τομείς ευθύνης των Κέντρων Υγείας.
Όπως είναι γνωστό από τον εσωτερικό κανονισμό λειτουργίας του ΕΚΑΒ το ασθενοφόρο λειτουργεί πάντα με διπλό πλήρωμα και είναι  αυτονόητο αφού ο σκοπός ιδρύσεως του ΕΚΑΒ είναι η  άμεση βοήθεια και η επείγουσα ιατρική φροντίδα στους πολίτες και η μεταφορά αυτών σε μονάδες παροχής υπηρεσιών υγείας και από το 2014  η  ένταξη των τακτικών περιστατικών βρίσκεται στο ημερήσιο καθηκοντολόγιό μας.   
Για να καλυφθούν όμως τα Κ.Υ. σε εικοσιτετράωρη βάρδια, χρειάζονται 22 πληρώματα και εμείς αυξήσαμε την δύναμη μας μόνο με 6 άτομα και έτσι πολλές φορές η πόλη της Ρόδου να μένει χωρίς ασθενοφόρο για αρκετές ώρες αφού τα δυο ασθενοφόρα που εδρεύουν στη Ρόδο δεν επαρκούν να καλύψουν όλη την περιοχή με αποτέλεσμα πολλές αναμονές, παράπονα και διαμαρτυρίες για πλημμελή εξυπηρέτηση.
Να μην ξεχνάμε βέβαια ότι πριν την ένταξη των οδηγών των Κ.Υ. στο Ε.Κ.Α.Β. στο νησί μας υπήρχαν και λειτουργούσαν 6 ασθενοφόρα επί 24ώρου βάσεως καθ’ όλη την διάρκεια του έτους και τώρα μετά βίας λειτουργούν 3 ασθενοφόρα. 
 Η ανάγκη πρόσληψης επιπλέον μόνιμου προσωπικού είναι επιβεβλημένη υπόψη και της επερχόμενης καλοκαιρινής περιόδου όπου το νησί μας ασφυκτιεί  από τους χιλιάδες τουρίστες που το κατακλύζουν.
Τα δυο κέντρα υγείας, Αρχαγγέλου και Έμπωνα, καθώς και τα περιφερειακά ιατρεία υπολειτουργούν όσο για το ιατρείο στο Διεθνές Αεροδρόμιο Ρόδου έχει μείνει χωρίς ιατρό εδώ και ένα χρόνο με αποτέλεσμα να έχει αυξηθεί κατά πολύ το έργο μας.
Ενδεικτικά σας αναφέρουμε, ένα οργανόγραμμα, που θα έπρεπε να εδρεύει ασθενοφόρο 365  μέρες τον χρόνο και καθ’ όλη την διάρκεια του εικοσιτετραώρου σύμφωνα με την μέχρι τώρα συχνότητα των περιστατικών της κάθε περιοχής και της χιλιομετρικής απόστασης από το Γ.Ν. Ρόδου.
1) τομέας Ρόδου με 2 ασθενοφόρα
2) τομέας Αρχαγγέλου 1 ασθενοφόρο
3) τομέας Νότιας Ρόδου 1 ασθενοφόρο
4) τομέας Έμπωνας 1 ασθενοφόρο
Για να λειτουργήσουν οι αναφερόμενοι Τομείς  με ένα Τ/Κ χρειάζονται 61 πληρώματα ασθενοφόρων συν 8 πληρώματα για τα τακτικά περιστατικά και 2 για τις αεροδιακομιδές σύνολο 71 με ενίσχυση 1 ιατρού και 1  έναν τουλάχιστον  Διοικητικό Τ.Ε.

Παρά τις δεδομένες ελλείψεις, το προσωπικό του Ε.Κ.Α.Β. της περιοχής μας ανταποκρίνεται, επάξια  και στο μέγιστο των δυνατοτήτων του στο λειτούργημα που ασκεί και αυτό φαίνεται από το πλήθος των οφειλόμενων ρεπό που μας χρωστάει η υπηρεσία μας, 3500 ημέρες  περίπου.
Και ενώ διανύουμε ήδη το 2015 μόλις και μετά βίας ξεκινήσαμε να κάνουμε χρήση των αδειών του προηγούμενου έτους  και δυστυχώς με τις υπάρχουσες συνθήκες οι περσινές άδειες θα ξεχρεωθούν μόνο με ενίσχυση προσωπικού ή μείωση ασθενοφόρου κάτι που εμείς δεν επιθυμούμε. Κύριε Δήμαρχε  ζητάμε την άμεση παρέμβασή σας πρωτίστως προς τον Υπουργό Υγείας  για την ενίσχυση του τομέα μας ενόψει και της θερινής περιόδου.
Χρειαζόμαστε τουλάχιστον 20 πληρώματα, 1 ιατρό,  1 διοικητικό και  3 ασθενοφόρα εκ των οποίων ένα μικρών διαστάσεων για την Παλιά Πόλη της Ρόδου.
Επίσης ανανέωση χρειάζεται και ο στόλος των ασθενοφόρων μας.
Ο αγώνας για την ενίσχυση του ανθρωπίνου δυναμικού του Συστήματος Υγείας είναι κοινός και απαιτεί την συνεισφορά και την συνδρομή όλων μας.
Εσείς ως θεσμικός δίαυλος επικοινωνίας με την πολιτεία και εμείς με την γνώση και τις εμπειρίες των ζητημάτων του χώρου είμαστε σταθερά σύμμαχοι και συνεργάτες στην προσπάθεια για ένα καλύτερο αύριο στο χώρο της Υγείας στην περιοχή μας. Αυτό πιστεύουμε ότι περιμένουν από εμάς οι πολίτες και οι επισκέπτες του τόπου μας και αυτό πρέπει να τους προσφέρουμε».

Πηγή :rodiaki.gr


Τελευταία ενημέρωση, 3/4/2015, 16:30
Ο Πρόεδρος Εργαζομένων Ε.Κ.Α.Β Ρόδου, Δημήτρης Ρουσάκης, Για Τα Προβλήματα Του Τομέα

Δημοσιεύτηκε στις 3 Απρ 2015

Για το  ΕΚΑΒNews : Αλέξης Κιτσόπουλος

About " "

Το EKABNews έχει δημιουργηθεί και υποστηρίζετε από εργαζόμενους του ΕΚΑΒ με σκοπό την συγκέντρωση των δημοσιευμάτων που αφορούνε την υπηρεσία και όχι μόνο.. Η ενημέρωση των συναδέλφων , η παρουσίαση διάφορων θεμάτων που αφορούνε τον χώρο, η προβολή των τοπικών νέων ανά παράρτημα, αλλά και η γενικότερη προβολή του ΕΚΑΒ.. είναι μερικοί από τους στόχους της σελίδας. Ευχαριστούμε για την υποστήριξη!

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τους φίλους αναγνώστες:

ΟΧΙ SPAM,
ΟΧΙ GREEKLISH,
ΟΧΙ ΠΡΟΣΒΛΗΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ

Παρακαλούμε το σχόλιό σας να είναι σχετικό με την παραπάνω ανάρτηση.
Γενικές απορίες μόνο στη σελίδα μας στο facebook.

 
Copyright © 2013 EKABNews