ΕΙΔΗΣΕΙΣ

9/4/15

Δράμα, Έχουμε ασθενοφόρα και δεν έχουμε προσωπικό να τα κινήσει!


Πέμπτη, 9 Απριλίου 2015

Ενημέρωση του Σωματείου Εργαζομένων του ΕΚΑΒ στους φορείς του Νομού Δράμας.
Έχουμε ασθενοφόρα και δεν έχουμε προσωπικό να τα κινήσει!
Η περίπτωση της μη παράτασης δύο επικουρικών συμβασιούχων. Τι λέει το Σωματείο, τι απαντά ο διοικητής του Νοσοκομείου.

Του Θανάση Πολυμένη

ΤΗΝ περασμένη Πέμπτη 2 Απριλίου, είχαμε εκτενές ρεπορτάζ σχετικά με τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το ΕΚΑΒ Δράμας, έπειτα από ένα SOS που εξέπεμψε το Ενωτικό Σωματείο Εργαζομένων του ΕΚΑΒ Δράμας.

Στο μεταξύ, η διοίκηση του Σωματείου έχει ήδη ξεκινήσει τις συναντήσεις με φορείς του Νομού Δράμας, προκειμένου να τους ενημερώσει για την κατάσταση που επικρατεί, ώστε να μπορέσουν να βοηθήσουν ανάλογα με τις δυνάμεις του.

Στα πλαίσια αυτά, επισκέφθηκαν ήδη τον αντιπεριφερειάρχη Δράμας κ. Πατακάκη, ενώ χθες Τρίτη 7 Απριλίου, συναντήθηκαν με τον δήμαρχο Προσοτσάνης, ενώ στη συνέχεια θα συναντιούνταν με τον ιατρό χειρουργό του Νοσοκομείου Δράμας και πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου Δράμας κ. Μπλούχο.

Συνάντηση με δήμαρχο Προσοτσάνης
Μιλώντας στον «Πρωινό Τύπο» ο πρόεδρος του Ενωτικού Σωματείου Εργαζομένων ΕΚΑΒ Ν. Δράμας κ. Αγάογλου, είπε ότι στη συνάντηση που είχαν χθες το πρωί με τον δήμαρχο Προσοτσάνης κ. Λύσσελη, τον ενημέρωση για την κατάσταση που επικρατεί στο Κέντρο Υγείας (Κ.Υ.) Προσοτσάνης, όσον αφορά το ζήτημα των ασθενοφόρων. «Ο κ. Λύσσελης δεν ήταν ενήμερος για το μεγάλο πρόβλημα του Κ.Υ. Προσοτσάνης, ότι έχει μόνο ένα ασθενοφόρο με δύο άτομα πλήρωμα και ότι δεν μπορεί να καλύψει τις άμεσες ανάγκες», τόνισε ο κ. Αγάογλου. «Τον ενημερώσαμε ότι έχουμε συνάδελφο συνδημότη του, που υπηρετεί σε άλλο Κ.Υ. και ότι έχει κάνει αίτημα για το Κ.Υ. Προσοτσάνης και του ζητήσαμε να βοηθήσει σ’ αυτό. Ο συνάδελφος είναι διασώστης και θα μπορέσει να χρησιμοποιηθεί ως πλήρωμα σε ασθενοφόρο».

Ασθενοφόρα χωρίς πληρώματα!
Σε ερώτησή μας, πώς βλέπει το ζήτημα με τα 21 νέα ασθενοφόρα στην Περιφέρεια ΑΜΘ, εκ των οποίων έξι από αυτά θα έρθουν στη Δράμα, ο κ. Αγάογλου σημείωσε ότι είναι μια «πολύ καλή κίνηση. Άργησαν βέβαια να έρθουν κάπου11 χρόνια, γιατί ο διαγωνισμός είχε ξεκινήσει παράλληλα με τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004. Τελικά καταφέραμε και τα πήραμε τώρα. Θα περιμένουμε να βγουν οι πινακίδες και σε λίγες ημέρες θα έχουμε στην περιφέρεια του Νομού Δράμας 6 από αυτά τα νέα ασθενοφόρο. Δύο για κάθε Κ.Υ. Μάλιστα το Παρανέστι και το Νευροκόπι θα πάρουν από ένα όχημα 4Χ4 και από ένα απλό, ενώ στο Κ.Υ. Προσοτσάνη θα πάνε δύο απλά οχήματα.»

Όπως εξηγεί ο κ. Αγάογλου, αυτά θα στελεχωθούν με προσωπικό των Κ.Υ., καθώς σ’ αυτά θα ανήκουν και όχι στο ΕΚΑΒ. Να σημειώσουμε εδώ, ότι, τα Κ.Υ. δεν ανήκουν πλέον στα Νοσοκομεία των Νομών, αλλά υπάγονται απευθείας στην 4η Υγειονομική Περιφέρεια και από εκεί διοικούνται κυρίως.


Τα προβλήματα όμως παραμένουν, καθώς ούτε και στα Κ.Υ. υπάρχει το απαιτούμενο προσωπικό για να στελεχώσει τα υπάρχοντα αλλά και τα νέα ασθενοφόρα. Όπως μας λέει ο κ. Αγάογλου, «αυτή τη στιγμή το Κ.Υ. Παρανεστίου έχει ένα μόνο άτομο για ένα ασθενοφόρο, το οποίο δυστυχώς έχει διαπιστωμένα προβλήματα υγείας και δεν μπορεί να το οδηγήσει. Άρα, το Κ.Υ. Παρανεστίου με ένα όχημα που έχει και άλλα δύο που θα πάρει τώρα, θα έχει 3 ασθενοφόρα όλα στο πάρκιγνκ! Το Κ.Υ. Νευροκοπίου έχει 3 πληρώματα ασθενοφόρου (3 άτομα), ο ένας βγαίνει στη σύνταξη άρα μένουν δύο άτομα για να κυκλοφορήσουν τα τέσσερα οχήματα που θα έχει το Κ.Υ. Άρα, τα άλλα δύο πάλι θα μείνουν στο πάρκινγκ να χαλάνε. Και το Κ.Υ. Προσοτσάνης έχει δύο, που πάλι θα είναι για τέσσερα οχήματα. Γι’ αυτό κάναμε την κίνηση με τον δήμαρχο Προσοτσάνης, ώστε να έρθει ένα ακόμα άτομο από το Κ.Υ. Μαδίτου.»

Επισημαίνουμε προς τον κ. Αγάογλου, ότι κάποτε είχαμε προσωπικό αλλά χωρίς ασθενοφόρα, ενώ σήμερα έχουμε ασθενοφόρα αλλά δεν έχουμε προσωπικό και μας απαντά: «Πολύ σωστά, έτσι ακριβώς έχει η κατάσταση! Έχουμε οχήματα ασθενοφόρων, αλλά δεν έχουμε προσωπικό να τα δουλέψει! Σε λίγο θα έχουμε θέμα στα μέσα ενημέρωσης, ότι δεν θα έχουμε χώρους να βάλουμε τα ασθενοφόρα. Έξω όμως ο κόσμος, δυστυχώς, θα τυχαίνει να μην έχει ανταπόκριση όταν ζητάει ασθενοφόρο!»

Η μη παράταση δύο επικουρικών
Όπως επισημαίνει ο πρόεδρος του Σωματείου, τη Δευτέρα συναντήθηκαν και με το διοικητή του Νοσοκομείου Δράμας κ. Τρέντσιος, αναφορικά με ένα ζήτημα που δημιουργήθηκε, σχετικά με την μη ανανέωση της σύμβασης δύο επικουρικών συμβασιούχων διασωστών.

Το Σωματείο εξέφρασε τα παράπονά του στον κ. Τρένστιο, για ποιο λόγο δεν ανανεώθηκε η σύμβαση των δύο, ενώ σε όλη την Περιφέρεια και στην υπόλοιπη Ελλάδα, παρόμοιες συμβάσεις επεκτάθηκαν για άλλους οκτώ μήνες. Αναφερόμενος στο ζήτημα ο κ. Αγάογλου τόνισε: «Αυτό που μας είπε, είναι ότι δεν έχει σωστή ενημέρωση και παρ’ όλο που είχε ενημερωθεί και μέσω του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ κ. Καραγιαννίδη, που όσο μπόρεσε να τον πιέσει, ο ίδιος πάλι αρνήθηκε να επεκτείνει τις δύο συμβάσεις, όπως έχει κάνει η υπόλοιπη Ελλάδα. Αυτό που τελικά μας απάντησε τη Δευτέρα, ήταν ότι ναι τον είχε ενημερώσει ο κ. Καραγιαννίδης, του μίλησε για το πρόβλημα να μην χαθούν τα άτομα, αλλά τελικά ότι δεν είχε σωστή ενημέρωση και μας ζήτησε συγγνώμη τελικά.»

Ερωτώμενος αν από εδώ και πέρα μπορεί να γίνει κάτι, ο κ. Αγάογλου είπε ότι, «δυστυχώς δεν μπορεί να γίνει κάτι. Εμείς του ζητήσαμε σαν Σωματείο, να βγει στην κοινωνία της Δράμας να ζητήσει συγγνώμη, γιατί χάσαμε δύο άτομα πλήρωμα ενός ασθενοφόρου. Το ζήτημα στην όλη υπόθεση, είναι ότι τις συμβάσεις των επικουρικών δεν θα πλήρωνε το Νοσοκομείο Δράμας, αλλά τα πληρώνει η Περιφέρεια (4η ΥΠΕ). Υπάρχει σχετική νομοθεσία γι’ αυτό. Εκτός από το ότι στείλαμε δύο άτομα στην ανεργία, χάσαμε και ένα ασθενοφόρο από το Νομό Δράμας. Οι συμβάσεις τους έληξαν στις 6 Μαρτίου. Και τώρα πρέπει να γίνει προκήρυξη ξανά από την αρχή, που δυστυχώς μάλλον δεν θα γίνει!»

Η απάντηση του κ. Τρέντσιου
Η εφημερίδα μας επικοινώνησε με τον διοικητή του Νοσοκομείου τον κ. Τρέντσιο και τον ρώτησε για το θέμα. Σε απάντησή του, μας είπε ότι το θέμα ήρθε στη διοίκηση «την τελευταία στιγμή που μπορούσαμε να κάνουμε παρατάσεις. Όπως δεν ήταν διευκρινισμένο, όσον αφορά από πού θα πληρώνονταν.»

Όπως εξήγησε ο κ. Τρέντσιος, τα δύο συγκεκριμένα άτομα είχαν προσληφθεί παλαιότερα από το Νοσοκομείο για να στελεχώνουν επικουρικά τα ασθενοφόρα του Νοσοκομείου. Ωστόσο, στη συνέχεια, όταν τα Νοσοκομεία πήραν εντολή να παραδώσουν τα ασθενοφόρα τους στο ΕΚΑΒ, ακολούθησαν και οι δύο επικουρικοί. «Δεν θελήσαμε να επιβαρύνουμε τον προϋπολογισμό του Νοσοκομείου, αφού ακόμα και σήμερα, εμείς έχουμε τη συντήρηση των ασθενοφόρων και τα καύσιμα στα Κέντρα Υγείας, παρ’ ότι δεν ανήκουν πλέον σ’ εμάς», είπε διευκρινιστικά και σημείωσε: «Μέχρι το διάστημα που είχαν κάνει τις αιτήσεις τους για ανανέωση, δεν είχε διευκρινιστεί ακόμα η διαδικασία πληρωμής τους».

Αναφορικά με το ζήτημα της συνάντησης με το Σωματείο Εργαζομένων του ΕΚΑΒ, ο κ. Τρέντσιος τονίζει ότι «έχουν τα δίκια τους οι άνθρωποι. Τους είπα να βρούμε λύσεις, με ανθρώπους που είναι από τη Δράμα και υπηρετούν σε άλλα ΕΚΑΒ, μήπως μπορούμε να βοηθήσουμε. Τώρα βέβαια είναι οριακά, καθώς βγάζουν δύο ασθενοφόρα και δεν μπορούν να βγάλουν τρίτο. Εμείς δεν έχουμε στο Νοσοκομείο ανάλογο προσωπικό, γιατί όσους είχαμε πήγανε ήδη στο ΕΚΑΒ.»

Πηγή: proinos-typos.gr

Για το  ΕΚΑΒNews : Αλέξης Κιτσόπουλος
About " "

Το EKABNews έχει δημιουργηθεί και υποστηρίζετε από εργαζόμενους του ΕΚΑΒ με σκοπό την συγκέντρωση των δημοσιευμάτων που αφορούνε την υπηρεσία και όχι μόνο.. Η ενημέρωση των συναδέλφων , η παρουσίαση διάφορων θεμάτων που αφορούνε τον χώρο, η προβολή των τοπικών νέων ανά παράρτημα, αλλά και η γενικότερη προβολή του ΕΚΑΒ.. είναι μερικοί από τους στόχους της σελίδας. Ευχαριστούμε για την υποστήριξη!

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τους φίλους αναγνώστες:

ΟΧΙ SPAM,
ΟΧΙ GREEKLISH,
ΟΧΙ ΠΡΟΣΒΛΗΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ

Παρακαλούμε το σχόλιό σας να είναι σχετικό με την παραπάνω ανάρτηση.
Γενικές απορίες μόνο στη σελίδα μας στο facebook.

 
Copyright © 2013 EKABNews