ΕΙΔΗΣΕΙΣ

24/4/15

Σωματείο Εργαζομένων ΕΚΑΒ, Κάλυψη νησιών από το ΕΚΑΒ Αθηνών


ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΕΚΑΒ
ΑΘΗΝΑ 24/04/2015
ΑΡ. ΠΡΩΤ: 485

ΠΡΟΣ : Πρόεδρο Δ.Σ ΕΚΑΒ
           Μέλη Δ.Σ ΕΚΑΒ                                                                              

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

ΘΕΜΑ: ΚΑΛΥΨΗ ΝΗΣΙΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΕΚΑΒ ΑΘΗΝΩΝ

Στην Γενική Συνέλευση εργαζομένων που πραγματοποιήθηκε στο αμφιθέατρο της Κ.Υ στις 22/4/2015 αποφασίστηκε ομόφωνα να μην σταλεί κανείς διασώστης από το Εκαβ Αθηνων να καλύψει τομείς του Εκαβ στην Νησιωτική και Ηπειρωτική Ελλαδα όπου υπάρχουν κενά. Οι λόγοι της απόφασης για την μη αποστολή διασωστών από το Εκαβ Αθηνών είναι οι εξής :
1) Συνεχώς μειούμενη δύναμη του Εκαβ Αθηνών από διασώστες λόγω της μη πρόσληψης προσωπικού τα τελευταία 5 χρόνια , λόγω συνταξιοδοτήσεων, δυσίατων ασθενειών , θανάτων, μεταθέσεων και της επέκτασης του Εκαβ πανελλαδικά λόγω ανοίγματος καινούργιων τομέων. Πιο συγκεκριμένα πρωί-απόγευμα  τα επείγοντα – χρόνια  περιστατικά καλύπτουν 55-60 ασθενοφόρα και την νύχτα μειώνονται σε 25-30 για όλο τον νομό Αττικής με πληθυσμό γύρω στα 5 εκ. ανθρώπους μαζί με τους τουρίστες, επισκέπτες καθώς και τους πρόσφυγες - μετανάστες καθώς όλοι αυτοί θα ζητήσουν κάποια στιγμή την συνδρομή του Εκαβ.
2) Ο συνεχώς αυξανόμενος όγκος διακομιδής ασθενών σε νοσοκομεία καθώς και οι δευτερογενείς διακομιδές που σε μηνιαία βάση, σύμφωνα και με τα επίσημα στοιχεία του Εκαβ ξεπερνάνε τα 24.000 περιστατικά μηνιαίως.
3) Συσσώρευση μεγάλου αριθμού οφειλόμενων ρεπό καθώς και υπόλοιπα αδειών με αποτέλεσμα να μην χορηγούνται διότι η καθημερινή δύναμη των ασθενοφόρων  είναι στο όριο ασφαλείας. Το πρόβλημα αυτό εντείνεται καθώς οι διασώστες που απασχολούνται στην καλοκαιρινή τους άδεια εργαζόμενοι σε κάποιο νησί, κάνουν την χρήση της, την χειμερινή περίοδο και το πρόβλημα μεγαλώνει.
4) Η Πολιτεία έστω και τώρα πρέπει να αναλάβει την ευθύνη για την στελέχωση με μόνιμο προσωπικό στην νησιώτικη και ηπειρωτική  Ελλάδα ειδικά εκεί που δεν υπάρχει ούτε ένα ασθενοφόρο για να καλύπτει 24ωρη βάρδια. Η πρόσληψη εποχικού προσωπικού δεν λύνει το πρόβλημα διότι τους υπόλοιπους μήνες που δεν θα εργάζεται το εποχικό προσωπικό κάποιος πρέπει να πει και στους βιαστικούς υποστηρικτές των συμβασιούχων , ότι συνεχίζουν να ζουν ακόμη άνθρωποι στα νησιά και στους ελλιπείς σε προσωπικό τομείς και το φθινόπωρο αλλά και τον χειμώνα. Ας φροντίσει το κράτος να στελεχώσει με μόνιμο προσωπικό για ένα τουλάχιστον ασθενοφόρο κάθε νησί και τομέα  γιατί υπάρχουν κάτοικοι εκεί 12 μήνες τον χρόνο και οι ανάγκες υγείας τους δεν είναι εποχικές……
5) Ως γνωστόν το Εκαβ λειτουργεί  με αριθμούς διασωστών και στόλου οχημάτων πολύ μικρότερους από τα διεθνή στάνταρντ που προβλέπουν ένα ασθενοφόρο ανά 25-30.000 κατοίκους και με πολύ πιο οργανωμένα συστήματα πρωτοβάθμιας υγείας. Το Εκαβ Αθηνών διαθέτει ένα ασθενοφόρο ανά 80-90.000 κατοίκους στην καλύτερη περίπτωση, πολύ μεγάλο αριθμό διακομιδής ασθενών με αποτέλεσμα να μην μπορεί να ικανοποιήσει τον αριθμό των πολιτών που ζητούν τις υπηρεσίες του και να χάνεται η  έννοια της άμεσης  ανταπόκρισης σε επείγον περιστατικό.

Το Σωματείο μας έχει τονίσει πολλές φορές στις εκάστοτε διοικήσεις  και στις Πολιτικές Ηγεσίες του Υπουργείου Υγείας , την έλλειψη σε ανθρώπινο δυναμικό τόσο στην Αττική ,όσο και στην υπόλοιπη Ελλάδα και ειδικά στις νησιώτικες περιοχές αλλά και στους τομείς που ανοίγει το Εκαβ για την κάλυψη των αναγκών του σε Πανελλαδικό επίπεδο για να μπορούν όλοι οι πολίτες να κάνουν χρήση των υπηρεσιών του Εκαβ αλλά και κάποιες φορές κατά απαίτηση των τοπικών κοινωνιών και της Πολιτείας.
Από ότι φαίνεται κανείς δεν αναλαμβάνει τις ευθύνες του και τις μεταφέρει στους  εργαζόμενους του Εκαβ για να καλυφθούν κενά αποδυναμώνοντας άλλους τομείς , ενώ θα μπορούσε εδώ και χρόνια με στοχευμένες  προσλήψεις μόνιμου προσωπικού να καλύψει τα μεγάλα κενά που υπάρχουν.

ΓΙΑ ΤΟ Δ.Σ.

Ο Πρόεδρος           Ο Γ. Γραμματέας

Μαθιόπουλος Γεώργιος   Μπαρκονίκος Χρήστος


Για το  ΕΚΑΒNews : Βασίλης Χουλιάρας
About " "

Το EKABNews έχει δημιουργηθεί και υποστηρίζεται από εργαζόμενους του ΕΚΑΒ με σκοπό την συγκέντρωση των δημοσιευμάτων που αφορούνε την υπηρεσία και όχι μόνο.. Η ενημέρωση των συναδέλφων , η παρουσίαση διάφορων θεμάτων που αφορούνε τον χώρο, η προβολή των τοπικών νέων ανά παράρτημα, αλλά και η γενικότερη προβολή του ΕΚΑΒ.. είναι μερικοί από τους στόχους της σελίδας. Ευχαριστούμε για την υποστήριξη!

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τους φίλους αναγνώστες:

ΟΧΙ SPAM,
ΟΧΙ GREEKLISH,
ΟΧΙ ΠΡΟΣΒΛΗΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ

Παρακαλούμε το σχόλιό σας να είναι σχετικό με την παραπάνω ανάρτηση.
Γενικές απορίες μόνο στη σελίδα μας στο facebook.

 
Copyright © 2013 EKABNews