ΕΙΔΗΣΕΙΣ

23/5/15

Στη Βουλή τα προβλήματα και οι ανάγκες του ΕΚΑΒ Ρεθύμνου


Παρασκευή, 23 Μαΐου 2015

Από βουλευτές του ΚΚΕ.
Ερώτηση προς τον Υπουργό Υγείας με θέμα: Προβλήματα και ανάγκες του ΕΚΑΒ Ρεθύμνου κατέθεσαν οι βουλευτές του ΚΚΕ Μανώλης Συντυχάκης, Γιώργος Λαμπρούλης και Σταύρος Τάσσος.

Στην ερώτηση αναφέρεται:
"Η συνεχής υποβάθμιση του τομέα υγείας τα τελευταία χρόνια έχει συσσωρεύσει τεράστια προβλήματα στην εξυπηρέτηση του μεγαλύτερου μέρους του πληθυσμού στο Ρέθυμνο και την Κρήτη. Αυτή η εγκληματική πολιτική των προηγούμενων κυβερνήσεων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, όχι μόνο δεν λέει να σταματήσει, αλλά συνεχίζεται σταθερά και επιδεινώνεται καθημερινά και με την νέα συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.
Οι περικοπές στη χρηματοδότηση για να επιτευχθεί ο στόχος της εμπορευματοποίησης και της ιδιωτικοποίησης των παροχών στην υγεία, έχει φτάσει και τη λειτουργία του ΕΚΑΒ στο Ρέθυμνο, κάτω από το όριο ασφαλείας, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Χαρακτηριστικά αναφέρουμε:
Το ΕΚΑΒ Ρεθύμνου διαθέτει 27 άτομα πλήρωμα και 2 διοικητικούς, εκ των οποίων ο ένας προέρχεται από μετάταξη. Προσλήψεις έχουν να γίνουν από το 2008. Λόγω συνταξιοδότησης θα μείνει το 50% του ήδη μειωμένου υπάρχοντος προσωπικού, ενώ οι ανάγκες συνεχώς αυξάνονται.
Ταυτόχρονα το 2014 τα περιστατικά ξεπέρασαν τα 4.000. Το ΕΚΑΒ δεν μπορεί να ανταπεξέλθει στις αυξημένες ανάγκες, οι οποίες οφείλονται: Στην αύξηση των τροχαίων στο εθνικό δίκτυο ιδιαίτερα κατά την καλοκαιρινή περίοδο, στην αυξημένη διακομιδή ασθενών από τα νοσοκομεία Ηρακλείου και Χανίων λόγω σημαντικών ελλείψεων σε αυτά, στην κάλυψη όλου του Νομού Ρεθύμνου αφού υπολειτουργούν τα Κ.Υ. Υπενθυμίζουμε ότι η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ είχε υποσχεθεί προσλήψεις στα ΕΚΑΒ πανελλαδικά, ωστόσο μέχρι σήμερα δεν έχουν υλοποιηθεί.
Τα ασθενοφόρα είναι ελάχιστα, παλιά και η συντήρησή τους γίνεται από ιδιώτες. Η τελευταία φορά που το ΕΚΑΒ Ρεθύμνου προμηθεύτηκε 2 ασθενοφόρα ήταν την περίοδο των Ολυμπιακών αγώνων από τα 100 που έδωσαν οι εφοπλιστές. Σήμερα τα διαθέσιμα είναι 2, το πολύ 3, ασθενοφόρα που μόλις δουλεύουν.
Το κράτος χρωστά στους εργαζόμενους τα εκτός έδρας για τους περισσότερους μήνες του 2014 και όλο το 2015, ενώ εκκρεμούν τα Σαββατοκύριακα και οι αργίες του 2015.
Η καθαριότητα είναι ανύπαρκτη στις εγκαταστάσεις λόγω έλλειψης προσωπικού.
Για την για τη στοιχειώδη λειτουργία της υπηρεσίας, τα ελάχιστα που άμεσα απαιτούνται είναι έξι (6) νέας τεχνολογίας ασθενοφόρα για την κάλυψη των περιοχών Μυλοποτάμου, Αγ. Φωτεινής (Αμάρι), Λάμπης, Δυτικού Ρεθύμνου και 2 στην πόλη του Ρεθύμνου, στελεχωμένα με 66 άτομα προσωπικό. Για την κάλυψη όμως των πραγματικών αναγκών που υπάρχουν απαιτούνται και περισσότερα ασθενοφόρα και στελεχωμένα με το ανάλογο προσωπικό ούτως ώστε να καλύπτουν τις ανάγκες όλο το 24ωρο, σε όλη την ακτίνα ευθύνης του ΕΚΑΒ, για να γίνεται έγκαιρα η διακομιδή των έκτακτων περιστατικών και να μη χάνουν τη ζωή τους άνθρωποι, αλλά να αντιμετωπίζονται και όλα τα άλλα περιστατικά.
Επειδή η κατάσταση είναι σε οριακό σημείο με συνέπειες στην υγεία και τη ζωή των ασθενών και των πληρωμάτων του ΕΚΑΒ του Ρεθύμνου,

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός:
1) Τι μέτρα θα πάρει άμεσα για την πρόσληψη μόνιμου προσωπικού, ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες όλης της Π.Ε. Ρεθύμνου;
2) Σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί η κυβέρνηση για την ανανέωση και την προμήθεια νέων ασθενοφόρων για την κάλυψη των αναγκών της πόλης και των άλλων περιοχών της Π.Ε. Ρεθύμνου;
3) Πότε θα προβεί στην πληρωμή των εργαζομένων για τα εκτός έδρας των εκκρεμοτήτων του 2014 και όλο το 2015, τα Σαββατοκύριακα και τις αργίες του 2015".

Πηγή: cretalive.gr


Για το  ΕΚΑΒNews : Αλέξης Κιτσόπουλος

About " "

Το EKABNews έχει δημιουργηθεί και υποστηρίζεται από εργαζόμενους του ΕΚΑΒ με σκοπό την συγκέντρωση των δημοσιευμάτων που αφορούνε την υπηρεσία και όχι μόνο.. Η ενημέρωση των συναδέλφων , η παρουσίαση διάφορων θεμάτων που αφορούνε τον χώρο, η προβολή των τοπικών νέων ανά παράρτημα, αλλά και η γενικότερη προβολή του ΕΚΑΒ.. είναι μερικοί από τους στόχους της σελίδας. Ευχαριστούμε για την υποστήριξη!

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τους φίλους αναγνώστες:

ΟΧΙ SPAM,
ΟΧΙ GREEKLISH,
ΟΧΙ ΠΡΟΣΒΛΗΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ

Παρακαλούμε το σχόλιό σας να είναι σχετικό με την παραπάνω ανάρτηση.
Γενικές απορίες μόνο στη σελίδα μας στο facebook.

 
Copyright © 2013 EKABNews