ΕΙΔΗΣΕΙΣ

6/5/15

ΕΚΑΒ ΔΡΑΜΑΣ: Μη Συμμετοχή στην Απεργία, ΔΡΑΜΑτική η κατάσταση σε νοσοκομείο και ΕΚΑΒ


Τετάρτη, 6 Μαΐου 2015
ΕΚΑΒNews

ΕΚΑΒ ΔΡΑΜΑΣ, Μη Συμμετοχή στην Απεργία
Στη Γενική Συνέλευση του Σωματείου Εργαζομένων Ε.Κ.Α.Β. Δράμας πάρθηκε κατά πλειοψηφία η μη συμμετοχή μας στην απεργία που κήρυξε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Ε.Κ.Α.Β.

Για το Δ.Σ.

Ο Πρόεδρος Παναγιώτης Αγάογλου
Ο Γεν. Γραμματέας Εμμανουήλ Ρήγας


Δημοσιεύτηκε 5/5/2015

Πηγή: livester.gr


ΔΡΑΜΑτική η κατάσταση σε νοσοκομείο και ΕΚΑΒ

ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΜΑΡΙΑ ΛΙΤΟΥ

Ένα και μοναδικό ασθενοφόρο παροπλισμένο λόγω έλλειψης πληρώματος ΕΚΑΒ στο Παρανέστι, χωρίς κέντρο υγείας και ασθενοφόρο το Δοξάτο, κέντρα υγείας που λειτουργούν κάτω από τα όρια ασφαλείας σε Κάτω Νευροκόπι και Προσοτσάνη, νοσοκομείο με αρκετές βασικές ειδικότητες να μην εφημερεύουν στη Δράμα για την κάλυψη των αναγκών περισσότερων από 60.000 κατοίκων!
Αυτή είναι η κατάσταση που βιώνουν διασώστες- πληρώματα ασθενοφόρου στο ΕΚΑΒ του νομού Δράμας, όπως την περιγράφει σε επιστολή του το Ενωτικό Σωματείο Εργαζομένων ΕΚΑΒ Νομού Δράμας. Την χαρακτηρίζει απελπιστική, τονίζει ότι καθημερινά ρισκάρονται ζωές και ζητά άμεσα παρέμβαση από το υπουργείο Υγείας.
«Δεν είναι δυνατόν να συνεχίζει η διοίκηση του ΕΚΑΒ να ‘’παίζει’’ με την υγεία των πολιτών του νομού κωφεύοντας στις εκκλήσεις μας για βοήθεια, μη αφήνοντας συναδέλφους να έρθουν με μετάθεση στο ΕΚΑΒ Δράμας», τονίζουν στην επιστολή τους.

Με καθυστέρηση
Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Σωματείου Παναγιώτη Αγάογλου, στο δήμο Δοξάτου, με πληθυσμό τουλάχιστον 15.000 κατοίκων, δεν υπάρχει κέντρο υγείας ούτε ασθενοφόρο. Τα επείγοντα πρέπει να καλύπτονται από το ΕΚΑΒ Δράμας με χρονική καθυστέρηση η οποία συχνά οδηγεί σε μοιραία κατάληξη για τους πολίτες.
Στο Παρανέστι, το κέντρο υγείας λειτουργεί κάτω από τα όρια ασφαλείας. Το ασθενοφόρο παραμένει χωρίς πλήρωμα, λόγω αδυναμίας στελέχωσης από εργαζόμενο με σοβαρό πρόβλημα υγείας και τα επείγοντα καλύπτονται από το ΕΚΑΒ Δράμας. Οι εργαζόμενοι διαμαρτύρονται ότι οι ασθενείς εξυπηρετούνται με καθυστέρηση τουλάχιστον 45 λεπτών λόγω της απόστασης χειμερινή και ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες. «Φανταστείτε να έχετε εμπλακεί σε τροχαίο στην περιοχή, να είστε εγκλωβισμένοι στο αμάξι, να κινδυνεύει άμεσα η ζωή των παιδιών σας ή η δική σας από αιμορραγία και να περιμένετε να έρθει ασθενοφόρο από το ΕΚΑΒ της Δράμας. Η κατάληξη δυστυχώς δεν θα είναι η επιθυμητή», υπογραμμίζουν οι διασώστες.
Τραγικές συνθήκες επικρατούν και στην Προσοτσάνη. Το κέντρο υγείας λειτουργεί χωρίς να πληροί ούτε τις στοιχειώδεις προϋποθέσεις. Οι δυο εργαζόμενοι δεν μπορούν να καλύψουν το 24ωρο και ασθενοφόρο υπάρχει μόνο στην πρωϊνή βάρδια. Σχεδόν ακάλυπτες είναι η απογευματινή και νυχτερινή βάρδια, ενώ οι αργίες και τα Σαββατοκύριακα μένουν χωρίς κάλυψη.


Βάρδιες από το... σπίτι!
Στο Κάτω Νευροκόπι, το κέντρο υγείας υπολειτουργεί και οι τρεις εργαζόμενοι δεν επαρκούν για να καλυφτεί όλο το 24ωρο. «Εδώ συμβαίνει το εξής ‘’φανταστικό’’: Οι συνάδελφοι σε πάγια βάση καλύπτουν τις έκτατες κλήσεις από το σπίτι τους, όταν είναι εκτός βάρδιας, βάζοντας σε κίνδυνο όχι μόνο τη δική τους ασφάλεια αλλά και των πολιτών. Οταν φυσικά δεν μπορούν να βοηθήσουν, όλα τα επείγοντα περιστατικά πρέπει να καλύπτονται από το ΕΚΑΒ της Δράμας, με μοιραία για τους πολίτες χρονική καθυστέρηση πάνω από 45 λεπτά τους θερινούς μήνες, λόγω της χιλιομετρικής απόστασης αλλά και της γεωγραφικής ιδιαιτερότητας, τους χειμερινούς...», υπογραμμίζει σε δραματικό τόνο το προσωπικό του ΕΚΑΒ.
Στη Δράμα, το νοσοκομείο λειτουργεί κάτω από τα όρια ασφαλείας, χωρίς κύριες ειδικότητες στις εφημερίες. Το ΕΚΑΒ, με συνοδεία γιατρού του νοσοκομείου, αναγκάζεται να διακομίζει ασθενείς σε νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης, της Αλεξανδρούπολης, της Καβάλας και άλλων πόλεων. Οι διασώστε μιλούν για ένα νοσοκομείο που κατέληξε να λειτουργεί χάρη στις υπεράνθρωπες προσπάθειες του προσωπικού και προειδοποιούν ότι σύντομα δεν θα υπάρχουν γιατροί υποδοχής στα επείγοντα!
Το ΕΚΑΒ Δράμας διαθέτει 4 ασθενοφόρα και 2 ιατρικές κινητές μονάδες αλλά χωρίς γιατρό! «Καλούμαστε, εκτός από τα επείγοντα περιστατικά, όπως νεφροπαθείς, τροχαία, ανακοπές, εργατικά ατυχήματα, παιδιατρικά, επείγουσες διακομιδές εκτός νομού, αλλά και τα δευτερογενή περιστατικά –π.χ. εξιτήρια, επανεξετάσεις, μαγνητικές- να καλύψουμε τις αδυναμίες της λειτουργίας των κέντρων υγείας του νομού και να διακομίζουμε τα περιστατικά στο νοσοκομείο της Δράμας», αναφέρουν οι εργαζόμενοι στο ΕΚΑΒ.

Ακυρώνονται ραντεβού
Σε καθημερινή βάση ένα από τα δύο ασθενοφόρα βρίσκεται σε επείγουσα διακομιδή προς νοσοκομείο άλλου νομού, ενώ το άλλο πρέπει να καλύψει τα επείγοντα όλου του νομού Δράμας. Αποτέλεσμα, όπως περιγράφουν οι διασώστες, να ακυρώνονται τα προγραμματισμένα ραντεβού των ασθενών!
Στις επείγουσες κλήσεις, ο συντονιστής- τηλεφωνητής καλείται ως... «μικρός Θεός» να αποφασίσει σε ποιόν θα στείλει άμεσα ασθενοφόρο και σε ποιόν καθυστερημένα, με κίνδυνο ακόμα και τη ζωή του ασθενή! Όπως δηλώνει ο κ. Αγάογλου, οι διασώστες έχουν εκπέμψει SOS ξανά και πλέον απευθύνουν προσκλητήριο ζωής «για να πάψουμε να ζούμε ως πολίτες β’ κατηγορίας στη Δράμα».

Τα αιτήματα
Οι διασώστες ζητούν πληρώματα ώστε να βγουν σε «κίνηση» και τα υπόλοιπα οχήματα που σκουριάζουν στο πάρκινγκ, ελπίζοντας να μην σκουριάσουν και τα 6 νέα πλήρως εξοπλισμένα ασθενοφόρα που θα παραλάβουν τα κέντρα υγείας. Επίσης, να προσληφθεί γιατρός. Συνολικά για να καλυφτούν οι ανάγκες στο νομό, απαιτούνται 49 άτομα. 


Πηγή: agelioforos.gr


Για το  ΕΚΑΒNews : Αλέξης Κιτσόπουλος

About " "

Το EKABNews έχει δημιουργηθεί και υποστηρίζεται από εργαζόμενους του ΕΚΑΒ με σκοπό την συγκέντρωση των δημοσιευμάτων που αφορούνε την υπηρεσία και όχι μόνο.. Η ενημέρωση των συναδέλφων , η παρουσίαση διάφορων θεμάτων που αφορούνε τον χώρο, η προβολή των τοπικών νέων ανά παράρτημα, αλλά και η γενικότερη προβολή του ΕΚΑΒ.. είναι μερικοί από τους στόχους της σελίδας. Ευχαριστούμε για την υποστήριξη!

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τους φίλους αναγνώστες:

ΟΧΙ SPAM,
ΟΧΙ GREEKLISH,
ΟΧΙ ΠΡΟΣΒΛΗΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ

Παρακαλούμε το σχόλιό σας να είναι σχετικό με την παραπάνω ανάρτηση.
Γενικές απορίες μόνο στη σελίδα μας στο facebook.

 
Copyright © 2013 EKABNews