ΕΙΔΗΣΕΙΣ

14/6/15

Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντικής Αιμοδοσίας 14/6, Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντή Αιμοδότη


Κυριακή, 14 Ιουνίου 2015

Εξίσωση Ζωής:
10 λεπτά=400 κυβικά εκατοστά αίμα

Μερικά στοιχεία από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (WHO):

108 εκατομμύρια δωρεές αίματος ανά έτος.
Το 65% των δωρεών, σε χώρες με χαμηλό εισόδημα των κατοίκων, δίδονται σε παιδιά κάτω των 5 ετών.

Μια μονάδα αίματος μπορεί να χρησιμοποιηθεί από πολλούς ασθενείς, καθώς αυτή διαχωρίζεται στα διάφορα συστατικά της.


Μπορείτε να κατεβάσετε και να τυπώσετε τις αφίσες και άλλα υλικά της εκστρατείας από τη σελίδα www.who.int
Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντή Αιμοδότη

Η 14η Ιουνίου καθορίστηκε ως Παγκόσμια Ημέρα του Εθελοντή Αιμοδότη από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, τον Ερυθρό Σταυρό και την Ερυθρά Ημισέληνο, την Παγκόσμια Ομοσπονδία Εθελοντών Αιμοδοτών και τον Διεθνή Οργανισμό Μετάγγισης Αίματος.

Αφορμή στάθηκαν τα γενέθλια του αυστριακού ιατρού Καρλ Λαντστάινερ, που ανακάλυψε τις ομάδες αίματος το 1900 και αργότερα τα ρέζους, τιμήθηκε δε, με το Nobel Ιατρικής το 1930 για τη σημαντική αυτή ανακάλυψη.

Την ημέρα αυτή τιμάται ο ανώνυμος εθελοντής αιμοδότης και ο αλτρουισμός που επιδεικνύει προς τον πάσχοντα συνάνθρωπό του, προσφέροντας δύο πολύτιμα αγαθά του χωρίς ανταμοιβή: 10 λεπτά χρόνο από τη ζωή του και 400 κ.ε. αίμα από τα 6 λίτρα που διαθέτει.

Το μήνυμα του εορτασμού της Ημέρας του Εθελοντή Αιμοδότη δεν είναι μόνο να εξαλείψει την προκατάληψη, το φόβο και την άγνοια γύρω από την αιμοδοσία, αλλά κυρίως:
  • να προσελκύσει νέους εθελοντές αιμοδότες
  • να ενθαρρύνει όσο το δυνατόν περισσότερους ανθρώπους να γίνουν κανονικοί αιμοδότες, δηλαδή τακτικοί εθελοντές αιμοδότες
  • να μεταγγίσει στη νέα γενιά αιμοδοτών την ιδέα της μη αμειβόμενης Εθελοντικής Αιμοδοσίας.

Κάθε χώρα, για να καλύψει τις ανάγκες της σε αίμα, χρειάζεται 60.000 φιάλες αίμα, σε 1.000.000 κατοίκους και άρα στην Ελλάδα των 10 εκατομμυρίων απαιτούνται τουλάχιστον 600.000 μονάδες, από τις οποίες μόνο το 40% καλύπτεται από εθελοντές αιμοδότες.

Πηγή: sansimera.gr

Μήνυμα Αναπληρωτή Υπουργού Υγείας Ανδρέα Ξανθού για την Παγκόσμια Ημέρα Αιμοδότη, 14-06-2015

Γραφείο Τύπου Αναπληρωτή Υπουργού

Δελτίο Τύπου

Αθήνα, 14 Ιουνίου 2015

Προς τιμήν του νομπελίστα αυστριακού γιατρού Karl Landsteiner που ανακάλυψε το 1900 τις ομάδες αίματος και αργότερα τον παράγοντα rhesus, εδώ και δώδεκα  χρόνια η 14η  Ιουνίου (ημέρα γενεθλίων του Landsteiner) έχει καθοριστεί από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟ.Υ.) ως Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντή Αιμοδότη.
Η φετινή εκστρατεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας είναι αφιερωμένη στους εθελοντές αιμοδότες, με το σύνθημα "Ευχαριστώ που μου σώζεις την ζωή"  και επικεντρώνεται σε ιστορίες ανθρώπων, των οποίων οι ζωές σώθηκαν χάρη στην αιμοδοσία.
Η μετάγγιση αίματος δεν σώζει μόνο ζωές. Βελτιώνει  την υγεία των ανθρώπων μέσω παραγώγων αίματος ή χρησιμοποιείται για υποστηρικτική φροντίδα σε σημαντικές επεμβάσεις (καρδιαγγειακή χειρουργική,  επεμβάσεις μεταμόσχευσης, μαζικά τραύματα κ.α.), ακόμα και σε θεραπείες για αιματολογικές κακοήθειες. Η επαρκής παροχή ασφαλούς αίματος και η αύξηση των ποσοστών άμεσης και ασφαλούς θεραπείας των ασθενών, μπορεί να εξασφαλιστεί μόνο μέσω της τακτικής εθελοντικής αιμοδοσίας.
Το 2009 η Διακήρυξη της Μελβούρνης κάλεσε όλες τις κυβερνήσεις να αναλάβουν δράση έτσι ώστε  το 2020 όλες οι προμήθειες αίματος να βασίζονται αποκλειστικά στην εθελοντική αιμοδοσία. Ο στόχος αυτός έχει ήδη επιτευχθεί σε 60 αναπτυγμένες χώρες.
Μέλημα του Υπουργείου Υγείας είναι η στήριξη και η αναβάθμιση των Τμημάτων Αιμοδοσίας των Νοσοκομείων του ΕΣΥ και του Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας (Ε.ΚΕ.Α.) έτσι ώστε να διασφαλιστεί η επάρκεια, η διαχείριση και ο έλεγχος- σύμφωνα με τα σύγχρονα διεθνή standards- αυτού του πολύτιμου αγαθού για την ανθρώπινη ζωή, του αίματος.
Με αφορμή τη σημερινή ημέρα λοιπόν, απευθύνουμε ένα μεγάλο ευχαριστώ στους Συλλόγους Αιμοδοτών και στην Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Αιμοδοτών για τη συνεισφορά τους στην ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση της κοινωνίας και στην ανάδειξη της εθελοντικής αιμοδοσίας η οποία αποτελεί μια πράξη κοινωνικής αλληλεγγύης και προσφοράς ιδιαιτέρα σημαντικής, ειδικά αυτή την περίοδο. Ευχαριστούμε όλους τους ανώνυμους εθελοντές αιμοδότες για το μεγάλο δώρο ζωής που προσφέρουν στο συνάνθρωπο, για τον αλτρουισμό που επιδεικνύουν δίνοντας από το χρόνο τους μόνο 10 λεπτά τα οποία είναι όμως αρκετά για να σώσουν ζωές και να ωφελήσουν πολλούς ασθενείς που βρίσκονται σε ανάγκη. Τέλος, τους ευχαριστούμε για τη στάση τους που θα έπρεπε να αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση για όλο το κοινωνικό σύνολο.

Πηγή: moh.gov.gr


ΕΚΑΒNews
Για το  ΕΚΑΒNews : Αλέξης Κιτσόπουλος

About " "

Το EKABNews έχει δημιουργηθεί και υποστηρίζεται από εργαζόμενους του ΕΚΑΒ με σκοπό την συγκέντρωση των δημοσιευμάτων που αφορούνε την υπηρεσία και όχι μόνο.. Η ενημέρωση των συναδέλφων , η παρουσίαση διάφορων θεμάτων που αφορούνε τον χώρο, η προβολή των τοπικών νέων ανά παράρτημα, αλλά και η γενικότερη προβολή του ΕΚΑΒ.. είναι μερικοί από τους στόχους της σελίδας. Ευχαριστούμε για την υποστήριξη!

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τους φίλους αναγνώστες:

ΟΧΙ SPAM,
ΟΧΙ GREEKLISH,
ΟΧΙ ΠΡΟΣΒΛΗΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ

Παρακαλούμε το σχόλιό σας να είναι σχετικό με την παραπάνω ανάρτηση.
Γενικές απορίες μόνο στη σελίδα μας στο facebook.

 
Copyright © 2013 EKABNews