ΕΙΔΗΣΕΙΣ

3/6/15

Νοσηλευτές, Η υποστελέχωση βλάπτει σοβαρά την υγεία ασθενών και νοσηλευτών


Τετάρτη, 3 Ιουνίου 2015

Γράφει: Δωροθέα Γαληνού

Δραματική είναι πλέον η κατάσταση στα δημόσια νοσοκομεία εξαιτίας της σοβαρής έλλειψης νοσηλευτικού προσωπικού.

Όπως υπογράμμισαν ειδικοί επιστήμονες κατά τη διάρκεια του 42ου Πανελλήνιου Νοσηλευτικού Συνεδρίου του Εθνικού Συνδέσμου Νοσηλευτών Ελλάδος (ΕΣΝΕ) που πραγματοποιήθηκε στην Αλεξανδρούπολη, σήμερα η χώρα μας διαθέτει τη μικρότερη αναλογία νοσηλευτών ανά ασθενή σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Είναι ενδεικτικό πως στα ελληνικά δημόσια νοσοκομεία αντιστοιχεί 1 νοσηλευτής ανά 25 ασθενείς κατά τη διάρκεια της ημέρας ενώ τη νύχτα οι συνθήκες γίνονται ακόμη πιο δραματικές καθώς οι τελευταίες καταγραφές έδειξαν πως αντιστοιχεί 1 νοσηλευτής ανά 35 ασθενείς!
Και όλα αυτά την ώρα που τα διεθνή στάνταρ του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας επιβάλουν 1 νοσηλευτή ανά 6 με 8 ασθενείς!

Η προσκεκλημένη ομιλήτρια κ. Janet Davies νοσηλεύτρια διεθνούς φήμης και Εκτελεστική Διευθύντρια του Βασιλικού Κολλεγίου Νοσηλευτών του Ηνωμένου Βασιλείου (Royal College of Nursing) της Μ. Βρετανίας, κατά τη διάρκεια της διάλεξή της, εστίασε στην αναγκαιότητα για ασφαλή στελέχωση στους χώρους παροχής υπηρεσιών υγείας με γνώμονα τη βελτίωση της ποιότητας και της ασφάλειας της υγείας ασθενών και πολιτών.

Τα μέλη του Εθνικού Συνδέσμου Νοσηλευτών Ελλάδος (ΕΣΝΕ) κατά τη διάρκεια του συνεδρίου υπογράμμισαν πως η πολιτεία θα πρέπει να προχωρήσει σε:
o Άμεση Στελέχωση των Νοσηλευτικών Υπηρεσιών με Νοσηλευτές, διότι η υποστελέχωση βλάπτει σοβαρά την υγεία ασθενών και νοσηλευτών
o Ενιαία Πανεπιστημιακή Νοσηλευτική Εκπαίδευση,
o Υλοποίηση και Λειτουργία των Υπηρεσιών Π.Φ.Υ. με ενεργό δράση και συμμετοχή των Νοσηλευτών
o Συμμετοχή των Νοσηλευτών στα κέντρα λήψης των αποφάσεων σε όλα τα επίπεδα
o Θεσμική και Νομική Κατοχύρωση των Νοσηλευτικών Πράξεων
o Εξασφάλιση Ποιότητας & Ασφάλειας στο Εργασιακό Περιβάλλον

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πηγή: healthreport.gr


Για το  ΕΚΑΒNews : Αλέξης Κιτσόπουλος

About " "

Το EKABNews έχει δημιουργηθεί και υποστηρίζετε από εργαζόμενους του ΕΚΑΒ με σκοπό την συγκέντρωση των δημοσιευμάτων που αφορούνε την υπηρεσία και όχι μόνο.. Η ενημέρωση των συναδέλφων , η παρουσίαση διάφορων θεμάτων που αφορούνε τον χώρο, η προβολή των τοπικών νέων ανά παράρτημα, αλλά και η γενικότερη προβολή του ΕΚΑΒ.. είναι μερικοί από τους στόχους της σελίδας. Ευχαριστούμε για την υποστήριξη!

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τους φίλους αναγνώστες:

ΟΧΙ SPAM,
ΟΧΙ GREEKLISH,
ΟΧΙ ΠΡΟΣΒΛΗΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ

Παρακαλούμε το σχόλιό σας να είναι σχετικό με την παραπάνω ανάρτηση.
Γενικές απορίες μόνο στη σελίδα μας στο facebook.

 
Copyright © 2013 EKABNews