ΕΙΔΗΣΕΙΣ

13/6/15

Ανδρέας Ξανθός, Ομολογία-σοκ στη Βουλή! Το ΕΣΥ σε διάλυση, Οδηγούμαστε σε λειτουργικό μπλακ άουτ


Σάββατο, 13 Ιουνίου 2015
ΕΚΑΒNews

Ομολογία-σοκ στη Βουλή! Το ΕΣΥ σε διάλυση
ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

«Σκληρή η πραγματικότητα! Η Υγεία βρίσκεται σε πλήρη αποδιοργάνωση» δήλωσε ο αν. υπουργός Α. Ξανθός

Με τα μελανότερα χρώματα περιέγραψε την κατάσταση που επικρατεί στα δημόσια νοσοκομεία ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός κατά την ομιλία του στη Βουλή. Ο κ. Ξανθός ουσιαστικά παραδέχτηκε ότι, αν δεν υπάρξει συμφωνία με τους θεσμούς, τα νοσοκομεία θα οδηγηθούν σε λειτουργικό μπλακάουτ στο τέλος του 2015. Απαντώντας σε ερώτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Κώστα Μπάρκα, ο αναπληρωτής υπουργός περιέγραψε την τραγική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει το ΕΣΥ, μη διστάζοντας να προβλέψει κυνικά ότι το καλοκαίρι θα είναι μία πολύ δύσκολη περίοδος για τα νοσοκομεία, λόγω και της επιβάρυνσης από τον τουρισμό.

«Είναι σκληρή η πραγματικότητα. Το ΕΣΥ είναι σε πλήρη αποδιοργάνωση, σε κατάσταση διάλυσης και όλα αυτά οδηγούν σε λειτουργικό μπλακάουτ. Η καλοκαιρινή σεζόν θα είναι μια δύσκολη περίοδος για το σύστημα υγείας» είπε ο κ. Ξανθός. «Είναι τεράστια και κραυγαλέα τα ελλείμματα στο κοινωνικό κράτος, η κρίση σοβεί, γι' αυτό έχουμε ηθικό, κοινωνικό και πολιτικό επιχείρημα να κατοχυρώσουμε μια συμφωνία έντιμη και αξιοπρεπή για τη χώρα. Η κυβέρνηση επιδιώκει μια βιώσιμη συμφωνία, διαφορετικά τους τελευταίους μήνες του χρόνου θα αντιμετωπίσουμε σοβαρά προβλήματα στα νοσοκομεία μας» συμπλήρωσε.

Επί της ουσίας ο κ. Ξανθός παραδέχτηκε αυτό που χρόνια τώρα φωνάζουν οι εργαζόμενοι στο ΕΣΥ, ότι το δημόσιο σύστημα υγείας της χώρας πνέει τα λοίσθια. Η διαφορά, ωστόσο, ανάμεσα στους εργαζομένους του ΕΣΥ και στην ηγεσία του υπουργείου Υγείας είναι ότι η τελευταία έχει την κύρια ευθύνη να διορθώσει την κατάσταση και όχι να αναλώνεται σε κοινές διαπιστώσεις.

Επίσχεση εργασίας στο ΕΚΑΒ
Νέος κύκλος ταλαιπωρίας ξεκινά για τους ασθενείς μετά την απόφαση του Σωματείου Εργαζομένων ΕΚΑΒ να ξεκινήσουν επίσχεση εργασίας την Τρίτη 16 Ιουνίου. Οι εργαζόμενοι αναγκάζονται να καταφύγουν σε αυτή τη λύση καθώς δεν έχουν πληρωθεί τις νυχτερινές βάρδιες και τις αργίες τους από τον Δεκέμβριο του 2014, αλλά και τα εκτός έδρας από τον περασμένος Ιούνιο! «Δυστυχώς, παρά τις διαβεβαιώσεις και τα δελτία Τύπου του υπουργείου Υγείας για την καταβολή των χρημάτων που τους οφείλονται, μέχρι σήμερα οι εργαζόμενοι παραμένουν απλήρωτοι» καταγγέλλει σε ανακοίνωσή του το Σωματείο Εργαζομένων ΕΚΑΒ. Οι εργαζόμενοι που αναγκάζονται να κάνουν εκατοντάδες χιλιόμετρα καθημερινά, ειδικά όταν πρόκειται για εκτός έδρας με παλαιά ασθενοφόρα που θα έπρεπε να έχουν αποσυρθεί, δηλώνουν ότι αδυνατούν να συνεχίσουν την εργασία τους απλήρωτοι και ζητούν την άμεση επίλυση των οικονομικών και των θεσμικών τους ζητημάτων. Σημειώνεται ότι κατά τη διάρκεια της επίσχεσης εργασίας η υπηρεσία θα λειτουργεί με προσωπικό ασφαλείας.

«Να μην υπακούσουν στην εντολή του ΠΕΔΥ»
Εντολή στους γιατρούς του Πρωτοβάθμιου Εθνικού Δικτύου Υγείας (ΠΕΔΥ), με την οποία ζητά να βάλουν λουκέτο σήμερα στα ιδιωτικά ιατρεία τους, έστειλε με επίσημο έγγραφό της η 6η Υγειονομική Περιφέρεια Ελλάδας (ΥΠΕ) (Πελοποννήσου, Ιονίων Νήσων, Ηπείρου και Δυτικής Ελλάδας). Δεδομένου ωστόσο ότι το ζήτημα αυτό εκκρεμεί λόγω δικαστικών αποφάσεων που δικαίωσαν κάποιους γιατρούς, η Ομοσπονδία Συλλόγων Επιστημονικού Υγειονομικού Προσωπικού ΕΟΠΥΥ κάλεσε τα μέλη της να μην υπακούσουν. «Οι συνάδελφοι γιατροί καλούνται να ευθυγραμμιστούν με τις υποδείξεις της ομοσπονδίας, όπως άλλωστε αποδεικνύει η έως τώρα δικαίωση όλων όσοι ακολούθησαν τις συστάσεις της» αναφέρει χαρακτηριστικά σε ανακοίνωσή του το προεδρείο της ομοσπονδίας, αντιδρώντας στην αιφνιδιαστική εντολή της 6ης ΥΠΕ. Σημειώνεται ότι οι γιατροί του ΠΕΔΥ είχαν κληθεί πριν από περίπου έναν χρόνο να αποφασίσουν αν θα διατηρήσουν τα ιδιωτικά ιατρεία τους ή αν θα περάσουν με μόνιμη και αποκλειστική σχέση εργασίας στο ΠΕΔΥ, με συνέπεια χιλιάδες γιατροί να προσφύγουν στη Δικαιοσύνη.

Έγγραφο φωτιά: Καταβολή εφημεριών με «ψαλίδι» 35%
Οργή και αγανάκτηση έχει προκαλέσει στους γιατρούς των Κέντρων Υγείας έγγραφο της 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας Ελλάδας (ΥΠΕ), Πελοποννήσου, Ιονίων Νήσων, Ηπείρου και Δυτικής Ελλάδας, που προτείνει «μαχαίρι» στις εφημερίες κατά 35%, τη στιγμή που δεν έχουν πληρωθεί τις εφημερίες τους από τον περασμένο Ιανουάριο! Ειδικότερα, η διεύθυνση της 6ης ΥΠΕ προτείνει στους διοικητές των νοσοκομείων καθώς και στους διευθυντές των Κέντρων Υγείας να προβούν σε εκκαθάριση των εφημεριών για τους μήνες Ιανουάριο, Φεβρουάριο και Μάρτιο με περικοπή περίπου 35%.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Ελληνικής Ενωσης Γενικής Ιατρικής Αργύρης Μαριόλης χαρακτηρίζει εξωπραγματική τη μείωση του χρηματικού κονδυλίου για το 2015. Στην περίπτωση που εφαρμοστεί η εν λόγω περικοπή, τονίζει σε επιστολή του προς το υπουργείο Υγείας, «αντιλαμβάνεστε ότι ισοδυναμεί με "κλείσιμο" των Κέντρων Υγείας, δεδομένου ότι πλέον δεν θα μπορούν πρακτικά οι γιατροί να εφημερεύουν». «Οι εφημερίες των γιατρών έλαβαν χώρα κανονικά, κατά συνέπεια οφείλονται δεδουλευμένες αποδοχές, οι οποίες θα πρέπει σε κάθε περίπτωση να καταβληθούν στους δικαιούχους» σημειώνει.

Επιπλέον, καλεί τους διευθυντές των Κέντρων Υγείας να μην τροποποιήσουν σε καμία περίπτωση τα υφιστάμενα προγράμματα, διότι αναφέρονται σε δεδουλευμένες εφημερίες. Παράλληλα, ως πρόεδρος της Ελληνικής Ενωσης Γενικής Ιατρικής αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο να κινηθεί νομικά. Σημειώνεται ότι, εκτός από τις απλήρωτες εφημερίες των γιατρών των Κέντρων Υγείας, οι εν λόγω ιατρικές δομές αντιμετωπίζουν τεράστιες ελλείψεις σε προσωπικό. Ενδεικτικά, το Γενικό Νοσοκομείο - Κέντρο Υγείας στην Ικαρία και το Κέντρο Υγείας στον Εύδηλο, σύμφωνα με το Σύλλογο Εργαζομένων Νοσοκομείου Ικαρίας, μέσα στην τουριστική σεζόν θα μείνουν χωρίς αναισθησιολόγο, παιδίατρο, χειρουργό και γυναικολόγο, εάν δεν ανανεωθούν οι συμβάσεις τους.

Πιο φθηνές οι εξετάσεις «υψηλής καινοτομίας»!
Καταργείται η επιπρόσθετη οικονομική επιβάρυνση των ασφαλισμένων για τις διαγνωστικές εξετάσεις υψηλής καινοτομίας, με απόφαση του υπουργού Υγείας Παναγιώτη Κουρουμπλή. Αυτό σημαίνει ότι πλέον οι ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ δεν θα χρειάζεται να καταβάλλουν ποσά ύψους 10 έως 50 ευρώ για ψηφιοποιημένη μαστογραφία και 40 έως 120 ευρώ για ψηφιακή μαστογραφία. Ειδικότερα, καταργείται το εδάφιο 22 του άρθρου 3 της υπουργικής απόφασης (οικ. 70521/2014), που είχε ληφθεί από την προηγούμενη ηγεσία του υπουργείου Υγείας. Αξίζει να σημειωθεί ότι όλο αυτό το διάστημα ο ΕΟΠΥΥ δεχόταν σωρεία καταγγελιών και παραπόνων από τους ασφαλισμένους για το «χαράτσι» στις διαγνωστικές εξετάσεις, όπως αναφέρει στην ανακοίνωσή του το υπουργείο Υγείας. Συγκεκριμένα, οι ιδιώτες πάροχοι υγείας απαιτούσαν την επιπρόσθετη οικονομική επιβάρυνση, χωρίς να καθορίζεται από καμία κανονιστική πράξη το ύψος της ανά είδος εξέτασης υψηλής καινοτομίας. Αυτό είχε αποτέλεσμα πολλοί δικαιούχοι του ΕΟΠΥΥ να καταβάλλουν συμμετοχή που υπερέβαινε την αποζημίωση της εξέτασης με βάση το κρατικό τιμολόγιο.
Δημοσιεύθηκε 12/6/2015
Ρίτα Μελά

«Λειτουργικό μπλακ άουτ στο ΕΣΥ, χωρίς συμφωνία»
Η ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ

Με μελανά χρώματα περιέγραψαν χθες στη Βουλή δύο υπουργοί την κατάσταση που επικρατεί στην Υγεία και την Πρόνοια. Ο Ανδρέας Ξανθός προειδοποίησε για κατάρρευση του ΕΣΥ, αν δεν επιτευχθεί μια βιώσιμη συμφωνία με τους εταίρους, ενώ η Θεανώ Φωτίου έκανε λόγο για ύπαρξη 17.000 αστέγων μόνο στην Αττική. «Η καλοκαιρινή σεζόν θα είναι μια δύσκολη περίοδος για το σύστημα υγείας. Οδηγούμαστε σε λειτουργικό μπλακ άουτ», σημείωσε χαρακτηριστικά ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός, απαντώντας σε ερώτηση του Κ. Μπάρκα (ΣΥΡΙΖΑ).

Λίγο αργότερα, η αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, απαντώντας σε ερώτηση του Σπ. Λυκούδη (Ποτάμι), επισήμανε πως -σύμφωνα με μελέτη του Πανεπιστημίου Κρήτης- μόνο στο Λεκανοπέδιο Αττικής συνολικά οι άστεγοι φτάνουν στους 17.720, ανάμεσά τους και πολλοί που κοιμούνται ακόμα και μέσα στο αυτοκίνητό τους. Σύμφωνα με την κ. Φωτίου, από σήμερα ξεκινάει η χορήγηση του μηνιαίου επιδόματος στέγασης, που θα κυμαίνεται από 70 ευρώ έως 220 ευρώ και, σε πρώτη φάση, αφορά μόνο 1.073 άτομα. Τα 500 άτομα βρίσκονται στην Αττική, 153 στη Θεσσαλονίκη και 420 σε όλη την υπόλοιπη χώρα.
Δημοσιεύθηκε 12/6/2015
Χάρης Ιωάννου
Πηγή: efsyn.grΑ. Ξανθός: Βιώσιμη συμφωνία για να μην έχει πρόβλημα το ΕΣΥ στο τέλος του χρόνου
Η ΑΥΓΗ

Την ανάγκη να υπάρξει συμφωνία με τους δανειστές, ώστε να λυθούν και τα προβλήματα της υγείας, υπογράμμισε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός, απαντώντας στη Βουλή σε ερώτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Κώστα Μπάρκα. Ο Α. Ξανθός ανακοίνωσε ότι το επόμενο διάστημα θα παρουσιαστεί ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, καθώς έχει συγκροτηθεί ομάδα εργασίας του υπουργείου. Το σχέδιο παρουσιάζεται σήμερα στην πολιτική ηγεσία.
"Φέτος, ειδικά η καλοκαιρινή σαιζόν, θα είναι μια δύσκολη περίοδος για το δημόσιο σύστημα υγείας" επεσήμανε ο Α. Ξανθός αναφέροντας ότι οι προϋπολογισμοί είναι πάρα πολύ ελλειμματικοί, ενώ έχουν γίνει περικοπές και στις λειτουργικές δαπάνες και στις δαπάνες εφημεριών και υπερωριών του λοιπού προσωπικού. "Σε μια περίοδο που αυξήθηκε 30% η ζήτηση υπηρεσιών από το δημόσιο σύστημα έχουν μειωθεί 50% οι δαπάνες και έχει μειωθεί 30% το ανθρώπινο δυναμικό.
Αυτό πρακτικά οδηγεί σε λειτουργικό black out", προειδοποίησε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας και πρόσθεσε: "Αν δεν καταφέρουμε μέσα από μια βιώσιμη συμφωνία με τους εταίρους να πάρουμε τη δημοσιονομική ανάσα που απαιτείται για να αναμορφώσουμε τους προϋπολογισμούς των νοσοκομείων, θα έχουμε σοβαρότατα προβλήματα τους τελευταίους μήνες του χρόνου".
"Είμαστε με τη δημόσια περίθαλψη" τόνισε ο Α. Ξανθός, ενώ ο Κ. Μπάρκας υπενθύμισε τις πρωτοβουλίες που έχουν ληφθεί έως τώρα στην υγεία: Κατάργηση του εισιτηρίου των 5 ευρώ, προγραμματισμός για την πρόσληψη 4.500 ατόμων για την κάλυψη των αναγκών στα νοσοκομεία και τα κέντρα υγείας, πληρωμή των εφημεριών του νοσηλευτικού και ιατρικού προσωπικού των νοσοκομείων που είχε αφήσει η προηγούμενη κυβέρνηση σε εκκρεμότητα και υπογραφή της υπουργικής απόφασης για τη διασφάλιση υγειονομικής και ασφαλιστικής προστασίας σε όλον τον κόσμο, ακόμα και στους ανασφάλιστους.
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΚΩΣΤΑΣ ΠΟΥΛΑΚΙΔΑΣ
Δημοσιεύθηκε 12/6/2015

Πηγή: avgi.gr


Για το  ΕΚΑΒNews : Αλέξης Κιτσόπουλος
About " "

Το EKABNews έχει δημιουργηθεί και υποστηρίζεται από εργαζόμενους του ΕΚΑΒ με σκοπό την συγκέντρωση των δημοσιευμάτων που αφορούνε την υπηρεσία και όχι μόνο.. Η ενημέρωση των συναδέλφων , η παρουσίαση διάφορων θεμάτων που αφορούνε τον χώρο, η προβολή των τοπικών νέων ανά παράρτημα, αλλά και η γενικότερη προβολή του ΕΚΑΒ.. είναι μερικοί από τους στόχους της σελίδας. Ευχαριστούμε για την υποστήριξη!

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τους φίλους αναγνώστες:

ΟΧΙ SPAM,
ΟΧΙ GREEKLISH,
ΟΧΙ ΠΡΟΣΒΛΗΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ

Παρακαλούμε το σχόλιό σας να είναι σχετικό με την παραπάνω ανάρτηση.
Γενικές απορίες μόνο στη σελίδα μας στο facebook.

 
Copyright © 2013 EKABNews