ΕΙΔΗΣΕΙΣ

25/6/15

Εναλλακτική Πρόταση ΕΚΑΒ, Επιτέλους!! Ανανεώστε τον στόλο ασθενοφόρων οχημάτων του ΕΚΑΒ


Ανακοίνωση Νο 13
Αθήνα, 25 Ιουνίου  2015

Επιτέλους!! Ανανεώστε τον στόλο ασθενοφόρων οχημάτων του ΕΚΑΒ

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι

Το τελευταίο διάστημα παρακολουθούμε με πολύ μεγάλη ανησυχία την αδικαιολόγητη καθυστέρηση της ολοκλήρωσης του διαγωνισμού για την προμήθεια 186 ασθενοφόρων οχημάτων από το ΕΚΑΒ.

Αν και πρώτη φορά, μετά από αποτυχημένες προσπάθειες προηγούμενων διαγωνισμών (2007-2008, 2012) φτάσαμε στα τέλη του 2014 τόσο κοντά στο επιθυμητό για όλους αποτέλεσμα, την επιτυχημένη κατάληξη του διαγωνισμού προκειμένου να ανανεωθεί ο γηρασμένος στόλος του ΕΚΑΒ, κάθε ημέρα που περνάει από τότε ελλοχεύει ο κίνδυνος να μείνουμε για μια ακόμη φορά χωρίς νέα ασθενοφόρα οχήματα και να χαθούν, οριστικά αυτή την φορά, τα κονδύλια του ΕΣΠΑ.

Τα διαθέσιμα ασθενοφόρα οχήματα έχουν διανύσει πάνω από 700.000 χιλιόμετρα το καθένα, λειτουργώντας 24ωρες το 24ωρο σε δύσκολες και αντίξοες συνθήκες. To κόστος συντήρησης κάθε οχήματος έχει υπερβεί ήδη την αξία του ίδιου του οχήματος με ότι αυτό συνεπάγεται στο Έλληνα φορολογούμενο.

Έχουμε πλέον ξεπεράσει την «οριακή κατάσταση» και έχουμε φτάσει λίγο πριν την «επικίνδυνη κατάσταση» για την επιχειρησιακή δράση του ΕΚΑΒ καθώς και για τους διασώστες-πληρώματα ασθενοφόρων που εργάζονται στους δρόμους με οχήματα τα οποία έχουν υπερβεί την δεκαετία και  εμφανίζουν συχνότατα βλάβες, τα οποία αν και συντηρούνται άριστα και υποδειγματικά από το τεχνικό προσωπικό του ΕΚΑΒ, αδυνατούν να ανταποκριθούν κάτω από τις υπάρχουσες συνθήκες.

Κάθε ημέρα που περνάει ο στόλος του ΕΚΑΒ σε εθνικό επίπεδο εμφανίζει συχνότατα βλάβες και αδυνατεί λόγω των πολλών ακινητοποιημένων οχημάτων (35% του συνόλου) να βρίσκεται σε επιχειρησιακή ετοιμότητα ο απαραίτητος για την επιχειρησιακή δράση αριθμός ασθενοφόρων.

Έχει αναρωτηθεί το Δ.Σ. του ΕΚΑΒ και η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας  τι μπορεί να συμβεί σε ένα έκτακτο γεγονός η μια φυσική καταστροφή; Ενώ θα υπάρχουν εθελοντικά, όπως έχει συμβεί πολλές φορές στο παρελθόν, διασώστες εκτός υπηρεσίας να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους, δεν θα υπάρχουν διαθέσιμα ασθενοφόρα οχήματα!!!

Αλλά και στην καθημερινότητα, ήδη στην Κ.Υ. αλλά και σε όλα τα παραρτήματα του ΕΚΑΒ, εδώ και μήνες δεν υπάρχουν εφεδρικά οχήματα με αποτέλεσμα σε περίπτωση βλάβης του κάθε διαθέσιμου ασθενοφόρου οχήματος  να μην αντικαθίσταται, να κλείνουν περιστασιακά τομείς, να καλύπτεται με δυσκολία η άμεση παροχή προνοσοκομειακής φροντίδας στους πολίτες και οι ανάγκες διακομιδής ασθενών καθώς επίσης και να αναγκάζονται οι εργαζόμενοι του ΕΚΑΒ να μετακινούνται κάθε ημέρα σε άλλον τομέα για να εργαστούν. Και αυτό εάν υπάρχει κενή βάρδια…

Καλούμε τον Υπουργό Υγείας, ο οποίος έφερε το θέμα και σε ειδική συνεδρίαση της Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής, ώστε να αρθεί το αδιέξοδο του διαγωνισμού, αντί να κάνει δηλώσεις ότι «απέδωσαν οι προσπάθειες του για τα 90 πρώτα ασθενοφόρα από τα 186 του διαγωνισμού» χωρίς όμως να προχωρήσει στην κατακύρωση τους μέχρι σήμερα και να θέτει ερωτήματα στην Επιτροπή όπως «Ποια τα ηθικά ερωτήματα αν καεί ένας άνθρωπος μέσα σε ένα παλιό ασθενοφόρο;» να δώσει θετικό τέλος στον πολύπαθο διαγωνισμό το συντομότερο δυνατό και με τον καθ’ όλα νόμιμο και διαφανή τρόπο καθώς υπάρχει ο κίνδυνος να χαθούν ανθρώπινες ζωές.

Καλούμε το Δ.Σ. του ΕΚΑΒ και την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας να αναλογιστούν τις ευθύνες τους, να ενεργήσουν άμεσα και να προασπίσουν το μέλλον του ΕΚΑΒ, την δημόσια υγεία και την ελληνική κοινωνία από τα πάσης φύσης ιδιωτικά συμφέροντα, αντιμετωπίζοντας το πρόβλημα που υπάρχει με την παλαιότητα των ασθενοφόρων.

Καλούμε επίσης την πολιτική ηγεσία να προκηρύξει νέο  διαγωνισμό για την πλήρη ανανέωση του στόλου των ασθενοφόρων οχημάτων.  

About " "

Το EKABNews έχει δημιουργηθεί και υποστηρίζετε από εργαζόμενους του ΕΚΑΒ με σκοπό την συγκέντρωση των δημοσιευμάτων που αφορούνε την υπηρεσία και όχι μόνο.. Η ενημέρωση των συναδέλφων , η παρουσίαση διάφορων θεμάτων που αφορούνε τον χώρο, η προβολή των τοπικών νέων ανά παράρτημα, αλλά και η γενικότερη προβολή του ΕΚΑΒ.. είναι μερικοί από τους στόχους της σελίδας. Ευχαριστούμε για την υποστήριξη!

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τους φίλους αναγνώστες:

ΟΧΙ SPAM,
ΟΧΙ GREEKLISH,
ΟΧΙ ΠΡΟΣΒΛΗΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ

Παρακαλούμε το σχόλιό σας να είναι σχετικό με την παραπάνω ανάρτηση.
Γενικές απορίες μόνο στη σελίδα μας στο facebook.

 
Copyright © 2013 EKABNews