ΕΙΔΗΣΕΙΣ

19/6/15

protoplano.gr: Κινητές “νεκροφόρες” τα ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ, Στα όρια τους οι εργαζόμενοι


Παρασκευή, 19 Ιουνίου 2015

Το Εθνικό Κέντρο χρήζει Άμεσης Βοήθειας…

Μέρα παρά μέρα, ένα, δύο, τρία ή περισσότερα ασθενοφόρα καταλήγουν στην καρότσα φορτηγού, εταιρείας οδικής βοήθειας, που θα τα μεταφέρει… πληγωμένα στο συνεργείο.

Το protoplano βρέθηκε στις εγκαταστάσεις του ΕΚΑΒ Θεσσαλονίκης και κατά τη διάρκεια του ρεπορτάζ, έφτασε ένα από τα οχήματα για τα οποία γίνεται λόγος και ξεφορτώθηκε, με κολλημένο κολάρο, για να πάει κι αυτό με τη σειρά του στην… “εντατική” όπως βλέπετε και στην φωτογραφία.


Κι όχι απλά θα πάει με τη σειρά του αλλά θα την περιμένει κιόλας… γιατί πριν από αυτό έχει σειρά ένα άλλο, σε πιο σοβαρή κατάσταση, μιας και προέρχεται από ατύχημα.


Οι ΕKABίτες καλούνται να οδηγήσουν σε ακραίες συνθήκες, παίζοντας τη ζωή τους… κορώνα – γράμματα καθώς, καθημερινά δίνουν μάχη με το χρόνο για να σώσουν ανθρώπινες ζωές…, ζωές που επίσης κινδυνεύουν να χαθούν στις κινητές “νεκροφόρες”, όπως αποκαλούν οι εργαζόμενοι τα ασθενοφόρα, αφού είναι “φορτωμένα” με απίστευτα χιλιόμετρα.

Στην καλύτερη των περιπτώσεων έχουν 600.000 χιλιόμετρα, ένα από αυτά μάλιστα ρίχτηκε ξανά στο δρόμο από ανάγκη για να καλυφθούν οι ελλείψεις, ενώ υπάρχουν ασθενοφόρα, που πλησιάζουν το 1.000.000 χιλιόμετρα!

Όσο για τα λάστιχά τους; Φθαρμένα. Για ανταλλακτικά;… Άλλα λόγια να αγαπιόμαστε, αφού δεν υπάρχουν χρήματα για να αγοραστούν, με αποτέλεσμα ασθενοφόρα να βρίσκονται καθηλωμένα στο συνεργείο τουλάχιστον δύο χρόνια, όπως το συγκεκριμένο που δεν έχει κινητήρα, ενώ στην καλύτερη των περιπτώσεων οι μηχανικοί παίρνουν “δανεικό” κάποιο εξάρτημα από ένα όχημα, για να το χρησιμοποιήσουν σε κάποιο άλλο.

“Η κατάσταση είναι απελπιστική, έχει φτάσει στο απροχώρητο, οι συνάδελφοι καταβάλουν υπεράνθρωπη προσπάθεια για προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στους πολίτες, λέει στο protoplano ο Γιώργος Μαρίνης, πρόεδρος των εργαζομένων στη Θεσσαλονίκη. Δυστυχώς δεν ξέρω πόσο θα αντέξουμε κάτω από αυτές τις συνθήκες. Ό,τι χαλάει, απλά δεν επιδιορθώνεται. Κάποια διαλύονται για να βρεθούν ανταλλακτικά”.

Από τα 50 ασθενοφόρα στο νομό Θεσσαλονίκης (100 για όλη την Κεντρική Μακεδονία) τα 20 με 25 είναι ακινητοποιημένα.
Επιχορηγήσεις Νοσοκομείων - ΕΚΑΒ για εξόφληση υποχρεώσεων και κάλυψη λειτουργικών αναγκών

“Η κατάσταση οξύνεται λόγω καλοκαιριού, αυξάνεται η κίνηση και δεν μπορούμε να πάμε στα επείγοντα. Είναι θέμα ζωής και θανάτου.Τα περιστατικά πολλαπλασιάζονται. Αυτοκτονίες, καρδιακά επεισόδια, σοβαρά εγκεφαλικά δεν ήταν ποτέ τόσο πολλά», λένε στο protoplano οι διασώστες του ΕΚΑΒ.

Πέρσι, στη Χαλκιδική υπήρξαν 1-2 περιστατικά ανακοπών που δεν τα πρόλαβαν.

Εκτός από τα παλιά και χαλασμένα ασθενοφόρα υπάρχει και σοβαρή έλλειψη προσωπικού. Στη Θεσσαλονίκη έφυγαν από το ΕΚΑΒ, λόγω συνταξιοδότησης, 20 εργαζόμενοι και θα προσληφθούν μόνο οκτώ.

Αν σκεφτείτε ότι τώρα το καλοκαίρι κάποιοι φεύγουν στα νησιά για να καλύψουν τις ανάγκες που υπάρχουν εκεί, καταλαβαίνετε ότι η Θεσσαλονίκη και η Χαλκιδική που βουλιάζει από τουρίστες μένουν ακάλυπτες.


Την ίδια ώρα, εκτός από τα προβλήματα με τον απαρχαιωμένο στόλο, οι ΕΚΑΒίτες παραμένουν μήνες χωρίς να πληρωθούν υπερωρίες νυχτερινά και Σαββατοκύριακα, με διπλές βάρδιες για να καλυφθούν τα κενά των ελλείψεων προσωπικού.

Οι εργαζόμενοι στο ΕΚΑΒ έφτασαν στα όριά τους.

Το υπουργείο Υγείας υποσχέθηκε καταβολή των δεδουλευμένων των τριών πρώτων μηνών, στα τέλη Ιουνίου.

Σε ένδειξη καλής θέλησης ανέστειλαν την επίσχεση εργασίας που είχαν εξαγγείλει μέχρι τις 27/6. Έως τότε το ΕΚΑΒ παραμένει στην… “εντατική” σε… μηχανική υποστήριξη, μένει να δούμε αν θα… τραβηχτεί η πρίζα…
Πηγή: protoplano.grΓια το  ΕΚΑΒNews : Αλέξης Κιτσόπουλος


About " "

Το EKABNews έχει δημιουργηθεί και υποστηρίζεται από εργαζόμενους του ΕΚΑΒ με σκοπό την συγκέντρωση των δημοσιευμάτων που αφορούνε την υπηρεσία και όχι μόνο.. Η ενημέρωση των συναδέλφων , η παρουσίαση διάφορων θεμάτων που αφορούνε τον χώρο, η προβολή των τοπικών νέων ανά παράρτημα, αλλά και η γενικότερη προβολή του ΕΚΑΒ.. είναι μερικοί από τους στόχους της σελίδας. Ευχαριστούμε για την υποστήριξη!

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τους φίλους αναγνώστες:

ΟΧΙ SPAM,
ΟΧΙ GREEKLISH,
ΟΧΙ ΠΡΟΣΒΛΗΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ

Παρακαλούμε το σχόλιό σας να είναι σχετικό με την παραπάνω ανάρτηση.
Γενικές απορίες μόνο στη σελίδα μας στο facebook.

 
Copyright © 2013 EKABNews