ΕΙΔΗΣΕΙΣ

26/7/15

Μια μέρα στο... πεδίο μάχης του «Ευαγγελισμού»Ασθενοφόρα στην είσοδο του Ευαγγελισμού


Ένας γίγαντας του Εθνικού Συστήματος Υγείας είναι ο «Ευαγγελισμός», που είναι εγκαταλειμμένος από το κράτος, αλλά κρατιέται όρθιος και δυνατός χάρη στο ανθρώπινο δυναμικό του.

Συντάκτης: Ντάνι Βέργου

Ασθενείς, στριμωγμένοι στην αίθουσα αναμονής, περιμένουν να ακούσουν τον σεκιουριτά να φωνάξει το νούμερό τους -κάποια στιγμή, μετά από μισή, μία, μιάμιση ή και περισσότερες ώρες- για να προωθηθούν στη διαλογή, που θα τους κατευθύνει στο κατάλληλο, για το πρόβλημά τους, τμήμα. Εκεί απ’ έξω, στον διάδρομο, θα περιμένουν και πάλι με τις ώρες να έρθει η σειρά τους.

Στις αναμονές, οι ασθενείς εξαντλούνται, προκαλώντας ανάμεικτα συναισθήματα στους συνοδούς τους, που τη μια στιγμή τούς δίνουν κουράγιο, την άλλη απευθύνονται με απόγνωση, ανυπομονησία, αλλά ακόμα και εκνευρισμό ή επιθετικότητα στους εργαζόμενους του νοσοκομείου, για να ξαναβρούν λίγο αργότερα το χιούμορ τους, να διακωμωδήσουν την κατάσταση ή να πιάσουν κουβέντα με τον συμπάσχοντα διπλανό τους.

                                          Εξωτερικά νοσοκομείου «Ευαγγελισμός»

Μέσα στα τμήματα, οι αεικίνητοι πρωταγωνιστές, γιατροί και νοσηλευτές, δίνουν στον επισκέπτη την εντύπωση ότι διαθέτουν υπεράνθρωπες ικανότητες, αφού εξυπηρετούν τους πάντες σχεδόν ταυτόχρονα.

Το χαμόγελο και το χιούμορ, το οποίο προσπαθούν να κρατούν μέχρι το τέλος κάθε ημέρας δουλειάς, υπερκαλύπτουν τα εμφανή σημάδια κόπωσης που εντοπίζονται ακόμα και στους νεότερους.

Πρόκειται για εικόνες από την εφημερία του γίγαντα του Εθνικού Συστήματος Υγείας, του «Ευαγγελισμού».

Ένας γίγαντας που είναι εγκαταλειμμένος από το κράτος, αλλά κρατιέται όρθιος και δυνατός χάρη στο ανθρώπινο δυναμικό του.

Προσέλευση


Ασθενοφόρα στην είσοδο του Ευαγγελισμού

Την πύλη του πιο φημισμένου νοσοκομείου της χώρας, με τα 950 κρεβάτια που απλώνονται σε 10 ορόφους, περνούν μισό εκατομμύριο ασθενείς τον χρόνο.

Απ’ αυτούς, οι 60.000 νοσηλεύονται, ενώ από τα τακτικά και τα επείγοντα περνούν περίπου 250.000.

Σε αυτούς, προστίθενται και οι ασθενείς που καταφεύγουν στο νοσοκομείο, μη έχοντας πού αλλού να πάνε -σημάδι των καιρών. Το πέρασμά τους από το νοσοκομείο δεν καταγράφεται πουθενά.


Ασθενείς στους διαδρόμους του Ευαγγελισμού

«Την τελευταία τριετία φτάνουν στο νοσοκομείο άνθρωποι σε απόγνωση, ζητώντας βοήθεια για κάτι απλό, όπως είναι μια συνταγογράφηση ή και πιο εξειδικευμένο, όπως είναι μια εξέταση κάθε είδους, ιατρική, διαγνωστική, μικροβιολογική», λέει ο Ηλίας Σιώρας, καρδιολόγος, πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων του νοσοκομείου.

Μιλά για ασθενείς απελπισμένους, που δεν έχουν πια την πρωτοβάθμια δομή υγείας ν’ απευθυνθούν ή τα χρήματα για να πάνε στον ιδιωτικό τομέα ή επειδή το ραντεβού που τους δίνει το νοσοκομείο είναι πολύ μακρινό.

«Έρχονται και παρακαλάνε. Και φυσικά, κάθε φορά το προσωπικό κάνει ό,τι μπορεί για να τους περιθάλψει», προσθέτει.

«Ενα bypass έξω κοστίζει 10.000 ευρώ. Πού θα βρει ο κόσμος τα χρήματα; Η αναμονή εδώ είναι 4 μήνες», λέει η η Κάτια Μεγάλου, μια 35χρονη ειδικευόμενη γιατρός που φέτος τελειώνει την ειδικότητά της και -όπως λέει- είναι αναγκασμένη να φύγει από το νοσοκομείο.


Ασθενείς στην αίθουσα αναμονής του Ευαγγελισμού

Δέκα λεπτά πριν αρχίσει η εφημερία, η αίθουσα αναμονής ήταν γεμάτη και ήδη 100 άτομα είχαν πάρει νούμερο.

Μια ώρα αργότερα επικρατεί συνωστισμός, στην αναμονή, στους διαδρόμους, στα τμήματα των επειγόντων, στα γκισέ για τις πληρωμές, ακόμα και στην είσοδο του νοσοκομείου που είναι μπλοκαρισμένη από τη συμφόρηση των ασθενοφόρων.

Στο καρδιολογικό τμήμα γιατροί και νοσηλευτές βρίσκονται υπ’ ατμόν.


Συνωστισμός στους διαδρόμους του Ευαγγελισμού

«Μόνο το έμφραγμα δεν περιμένει ή το γλυκαιμικό κώμα», λέει η Αριστέα Βλάχου, 47χρονη νοσηλεύτρια που εργάζεται τα τελευταία 28 χρόνια στον «Ευαγγελισμό».

Περιγράφει την περίπτωση ενός 98χρονου με εγκεφαλική εκφύλιση, που περίμενε την περασμένη εβδομάδα από τις 8.30 το πρωί μέχρι τις 6 το απόγευμα για μια αξονική!

«Πολλές φορές, λόγω φόρτου εργασίας, δεν αντιμετωπίζονται αμέσως τα περιστατικά και στην αναμονή υποτροπιάζουν. Μπορεί να εξελίσσεται κάτι εσωτερικά, μια αιμορραγία ή μια σήψη. Προσλήψεις και καλύτερη οργάνωση είναι τα ζητούμενα», λέει και συμπληρώνει: «Είναι αλυσίδα κάποια πράγματα. Ξεκινάει και φέρνει περιστατικά το ΕΚΑΒ που τα βαφτίζει λάθος. Ερχονται εδώ οι άρρωστοι, μπερδεύονται στην αναμονή με τους νοσηλευόμενους του νοσοκομείου, που και αυτοί έχουν ανάγκες».

Φόρτος εργασίας


Γιατροί και νοσηλευτικό προσωπικό του Ευαγγελισμού
EUROKINISSI / ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

Τα τελευταία έξι χρόνια, η δουλειά για τους 3.000 εργαζόμενους του μεγαλύτερου νοσοκομείου της χώρας έχει αυξηθεί κατά 25%.

Κατά 25%, όμως έχει μειωθεί και το προσωπικό του «Ευαγγελισμού» το ίδιο διάστημα.

Οι κενές οργανικές θέσεις του νέου, περικομμένου οργανισμού ξεπερνούν τις 700 και αφορούν κυρίως νοσηλευτικό προσωπικό.

«Αυτό συνεπάγεται εργασιακή εξουθένωση και προφανώς αυξημένη πιθανότητα λάθους στις διαγνωστικές και θεραπευτικές παρεμβάσεις», εξηγεί ο κ. Σιώρας.

Εκτός της εργασιακής εξουθένωσης οι εργαζόμενοι έχουν σημαντικά νοσήματα φθοράς – στον σκελετό και στους μυς. «Δεν προβλέπεται να γίνει κάτι, δεδομένου ότι έχουν παγώσει τα πάντα», προσθέτει.

Η μεγάλη προσέλευση εξωτερικών αρρώστων έχει αλλοιώσει κατά πολύ τον χαρακτήρα του νοσοκομείου.

Ενώ θα έπρεπε να κάνει δουλειά δευτεροβάθμιας και τριτοβάθμιας περίθαλψης υγείας, σε πολύ μεγάλο βαθμό κάνει δουλειά πρωτοβάθμιας.

Στη γενική εφημερία του, που είναι κάθε τέσσερις μέρες, ο γίγαντας του ΕΣΥ φροντίζει 1.000-1.800 άτομα.

Οι εισαγωγές ξεπερνούν τις 200. Την προηγούμενη Κυριακή, ημέρα εφημερίας για το νοσοκομείο, μόνο η παθολογική κλινική είχε 60 εισαγωγές, όσες είχε συνολικά την ίδια ημέρα το επίσης εφημερεύον «Σισμανόγλειο».

Συνολικά ο «Ευαγγελισμός» μέτρησε 220 εισαγωγές.


Διάδρομοι και επείγοντα στο νοσοκομείο Ευαγγελισμός

Όταν γεμίζουν οι κλινικές στην εφημερία, οι γιατροί αναζητούν κρεβάτια για τους ασθενείς τους.

Η μόνη λύση, για να μη μείνουν στους διαδρόμους και στα ράντσα, είναι να νοσηλευτούν σε κλινικές άλλης ειδικότητας, με αποτέλεσμα να είναι αναγκασμένοι οι γιατροί να ανεβοκατεβαίνουν σκάλες, να μπαινοβγαίνουν σε ξένες κλινικές, για να δουν τους αρρώστους τους.

Προϋπολογισμός

Ασθενοφόρο ΕΚΑΒ μπαίνει στον Ευαγγελισμό

Φέτος, ο προϋπολογισμός του νοσοκομείου, που το 2010 ήταν 156 εκατομμύρια ευρώ, είναι μόλις 72 εκατ.

Η σταδιακή μείωσή του την τελευταία πενταετία είναι άμεσα συνδεδεμένη με τη δυσκολία που αντιμετωπίζει το νοσοκομείο στην κάλυψη των αναγκών τού συνεχώς αυξανόμενου αριθμού ασθενών του σε φάρμακα και υλικά.

Μήνα μήνα, μέσα από παρακαλετά και συνεχείς οχλήσεις, αναζητείται παράταση της επάρκειας των αποθεμάτων.

«Τα αποθέματα του νοσοκομείου αρκούν μέχρι το τέλος του Αυγούστου», τονίζει ο κ. Σιώρας. Αν δεν μπουν αμέσως υπογραφές για παράταση της επάρκειας, όπως έχει δεσμευτεί το υπουργείο Υγείας μέχρι τα τέλη Σεπτέμβρη μέσω επιπλέον οικονομικής ενίσχυσης, η κατάσταση θα δυσκολέψει.

«Η επιπλέον χρηματοδότηση που έχει υποσχεθεί το υπουργείο Υγείας θα δώσει μια ανάσα στο νοσοκομείο», προσθέτει.

Στους εργαζόμενους του νοσοκομείου οφείλονται εφημερίες από τον Απρίλιο μέχρι σήμερα, ενώ υπάρχουν και οφειλές περασμένων ετών, εξηγεί ο Η. Σιώρας, ο οποίος σημειώνει ότι ούτε εδώ φαίνεται να υπάρχει προοπτική...

«Πολλές φορές αντιμετωπίζουν οι νοσηλευτές το επείγον, που μπορεί να προκύψει με έναν ασθενή. Γιατί μέχρι να έρθει ο γιατρός... χορηγούμε φάρμακα με δική μας ευθύνη», λέει η κ. Βλάχου. «Η εντατικοποίηση της δουλειάς είναι μια σκληρή πραγματικότητα. Δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα όμως. Γυρνάμε σπίτι και δεν έχουμε ενέργεια για τίποτα. Κι έχουμε οικογένειες πίσω».

Η σκληρή καθημερινότητα ενός νοσηλευτή στο νοσοκομείο απαιτεί να πιάνει δουλειά στις 7, για να επιστρέψει σπίτι στις 4 και να επανέλθει στο νοσοκομείο στις 11, όπου παραμένει μέχρι τις 7 το πρωί.

Η υπερωρία του αποτιμάται στα 0,95 ευρώ την ώρα. Το ρεπό είναι άγνωστη λέξη. Ενας νοσηλευτής του «Ευαγγελισμού» μπορεί να εργάζεται έως και 25 μέρες, για να ξεκουραστεί μία μέρα.

Το πενθήμερο είναι κι αυτό άγνωστη έννοια.

Για τους γιατρούς τα πράγματα δεν είναι καλύτερα.

«Κανένας γιατρός δεν έχει πάρει τα ρεπό που δικαιούται», λέει ο κ. Σιώρας. «Οι ειδικευόμενοι δικαιούνται ρεπό μετά από κάθε εφημερία. Αντ’ αυτού κάνουν 8-10 εφημερίες τον μήνα και οι ώρες εργασίας τους κυμαίνονται στις 70 εβδομαδιαίως, που ορισμένες φορές φτάνουν και τις 90! Για κάθε ώρα υπερωρίας ειδικευόμενου γιατρού, το κράτος τον πληρώνει 2,5 ευρώ, ποσό που κατρακύλησε την τελευταία εξαετία. Προ λιτότητας ήταν 4 ευρώ».

«Ο καθένας θέλει για την υγεία του όσο πιο άμεση περίθαλψη», λέει η κ. Μεγάλου, «η πίεση είναι μεγάλη».

Το προσωπικό έχει εξοντωθεί. Γιατροί και νοσηλευτές που δουλεύουν σε απαιτητικές μονάδες, στα επείγοντα ή στα χειρουργεία, είναι όλοι εξουθενωμένοι.

Μισθολογικά, δε, οι μειώσεις της τελευταίας εξαετίας είναι σημαντικές: 25%–50% επί του συνόλου των αποδοχών, όλου του προσωπικού.

Την ίδια ώρα, αθροιστικά σε όλο το προσωπικό οφείλονται περισσότερα από 6.000 καταγεγραμμένα ρεπό την τελευταία δεκαετία. Οσον αφορά τους εργολαβικούς εργάτες (400 περίπου σε αριθμό), οι συνθήκες δουλειάς γι’ αυτούς είναι συνθήκες σκλαβιάς: πεντάωρα, για τα οποία αμείβονται με 400 ευρώ τον μήνα.

Εξοπλισμός


Μονάδα χειρουργείων στον Ευαγγελισμό που εγκαινιάστηκε τον Σεπτέμβριο του 2014

EUROKINISSI-ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΖΩΝΤΑΝΟΣ
Ο «Ευαγγελισμός» διαθέτει όλη την γκάμα των απαραίτητων, για ένα υπερσύγχρονο νοσοκομείο, μηχανημάτων (αξονικούς, μαγνήτη, υπέρηχους, αγγειογράφους, διάφορα ακτινοσκοπικά μηχανήματα, ραδιοϊσότοπα, μικροσκόπια, αυτόματους αναλυτές κ.λπ.).

Τα μηχανήματα του νοσοκομείου δουλεύουν στο φουλ. Η υπερβολική χρήση τους, εκ των πραγμάτων, φέρνει συχνές βλάβες.

Το τίμημα της επισκευής, μαζί με τη συντήρησή τους, είναι υψηλό. Πρόσφατα και οι δύο αγγειογράφοι για τις στεφανιογραφίες βγήκαν εκτός λειτουργίας.

Για μια εβδομάδα το νοσοκομείο δεν διέθετε το απαραίτητο εργαλείο για τους ασθενείς του. Προβλήματα στη λειτουργία του εξοπλισμού δημιουργεί και η έλλειψη προσωπικού, παρ’ όλο που το υπάρχον δίνει ψυχή και πνεύμα.

Από τα 15 χειρουργικά τραπέζια του «Ευαγγελισμού» λειτουργούν τα 10 και πάλι λόγω έλλειψης ανθρώπινου δυναμικού.

Αυτή τη στιγμή, λόγω καλοκαιρινής περιόδου, με τις άδειες, λειτουργούν τα 6. Τα καινούργια, υπερσύγχρονα χειρουργεία χρειάζονται 56 νέες προσλήψεις, κυρίως νοσηλευτές, για να λειτουργήσουν πλήρως και με ασφάλεια για τους αρρώστους, αλλά και για το προσωπικό, όπως έχει αποφανθεί η επιτροπή χειρουργείων του νοσοκομείου.

Το υπάρχον προσωπικό βλέπει το πενθήμερο με τα κιάλια. Σε πολλούς οφείλονται άδειες του 2014.

Παρ’ όλα αυτά, ο «Ευαγγελισμός» διαθέτει υψηλού επιπέδου εργαστήρια, όπως Ηλεκτροφυσιολογίας, Ανοσολογίας, Παθολογοανατομίας, Αιμοπαθολογανατομίας.

Επιπλέον διαθέτει εξαιρετικές μονάδες -Μεταμόσχευσης Μυελού των Οστών, Μεταμόσχευσης Συμπαγών Οργάνων- και πάρα πολλά άλλα τμήματα, τα οποία είναι κέντρα πανελλήνιας αναφοράς και παρέχουν υπηρεσίες ανωτάτου επιπέδου.

Δυσοίωνο μέλλον


Εργαζόμενοι νοσοκομείου Ευαγγελισμός
EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

«Διαφαίνεται ότι με τα νέα μέτρα του 3ου μνημονίου θα επιδεινωθεί κατά πολύ η κατάσταση», λέει ο Η. Σιώρας. «Θα αυξηθεί κι άλλο η απλήρωτη εργασία. Το ίδιο και η δουλειά στο νοσοκομείο. Θα εντατικοποιηθεί, από τη στιγμή που δεν θα γίνουν προσλήψεις, κι αν γίνουν, θα είναι με ελαστικές σχέσεις –ΜΚΟ, Προγράμματα ΕΣΠΑ, ολιγόμηνες συμβάσεις, σχολές μαθητείας ΟΑΕΔ, ΤΕΙ, εργολαβικές εταιρείες, επικουρικοί. Οξύμωρη η επιλογή. Οι μόνιμοι υπάλληλοι κοστίζουν λιγότερο, έχουν καλύτερη ασφαλιστική κάλυψη και ελέγχεται η δουλειά τους».

Ο «Ευαγγελισμός» πληρώνει 10-12 εκατομμύρια ευρώ τον χρόνο σε εργολάβους, στην αμοιβή των οποίων συμπεριλαμβάνεται και ο ΦΠΑ, που στην περίπτωση προσλήψεων μόνιμων εργαζομένων δεν θα ίσχυε!

Ενδεικτική της κατρακύλας του γίγαντα του ΕΣΥ είναι η πρόταση για δημιουργία επιτροπής αλληλεγγύης στον «Ευαγγελισμό» που αναμένεται να καταθέσει το σωματείο εργαζομένων προς το διοικητικό συμβούλιο του νοσοκομείου.

Η επιτροπή θα έχει διπλό σκοπό: ο πρώτος, να διεκδικεί από την κεντρική κυβέρνηση χρήματα για εξοπλισμό, φάρμακα, υλικά κ.ο.κ.

Ο δεύτερος, να απευθυνθεί ευρύτερα στην κοινωνία (λαϊκές επιτροπές, συλλόγους, αγροτικούς συνεταιρισμούς κ.ο.κ.), ζητώντας αλληλεγγύη σε περίπτωση που υπάρχει ανάγκη σε τρόφιμα, φάρμακα και υγειονομικό υλικό.
Δημοσιεύθηκε 25/7/2015

Πηγή: efsyn.gr


Για το  ΕΚΑΒNews : Αλέξης ΚιτσόπουλοςAbout " "

Το EKABNews έχει δημιουργηθεί και υποστηρίζεται από εργαζόμενους του ΕΚΑΒ με σκοπό την συγκέντρωση των δημοσιευμάτων που αφορούνε την υπηρεσία και όχι μόνο.. Η ενημέρωση των συναδέλφων , η παρουσίαση διάφορων θεμάτων που αφορούνε τον χώρο, η προβολή των τοπικών νέων ανά παράρτημα, αλλά και η γενικότερη προβολή του ΕΚΑΒ.. είναι μερικοί από τους στόχους της σελίδας. Ευχαριστούμε για την υποστήριξη!

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τους φίλους αναγνώστες:

ΟΧΙ SPAM,
ΟΧΙ GREEKLISH,
ΟΧΙ ΠΡΟΣΒΛΗΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ

Παρακαλούμε το σχόλιό σας να είναι σχετικό με την παραπάνω ανάρτηση.
Γενικές απορίες μόνο στη σελίδα μας στο facebook.

 
Copyright © 2013 EKABNews