ΕΙΔΗΣΕΙΣ

18/7/15

Burn out ή μήπως το...κάψατε;


Σάββατο, 18 Ιουλίου 2015

Οι συνθήκες εργασίας έχουν βελτιωθεί από τα μέσα του 20ου αιώνα και μετά αλλά τα τελευταία χρόνια παγκοσμίως οι υψηλές απαιτήσεις και ο ανταγωνισμός στον ιδιωτικό τομέα συνδυασμένος με τις χαμηλές απολαβές οδηγήσουν όλο και περισσότερους σε ένα νέο σύνδρομο που ονομάζεται Burn-out και σημαίνει σε ελεύθερη μετάφραση "κάψιμο".

Ο όρος χρησιμοποιήθηκε πρώτη φορά στα μέσα της δεκαετίας του 1970 στις ΗΠΑ για να περιγράψει την μείωση των επαγγελματικών επιδόσεων λόγω συμπτωμάτων από υπερβολική κόπωση.

Εκδηλώνεται με μεγάλη συχνότητα σε γιατρούς και νοσηλευτές, αλλά στις μέρες μας πλήττει και πολλούς άλλους ελεύθερους επαγγελματίες και ιδιωτικούς υπαλλήλους.

Οι αιτίες είναι:
-Οι υψηλές απαιτήσεις
-ο φόρτος εργασίας.
-η απουσία επιβράβευσης και αναγνώρισης
-απουσία ελέγχου των αποφάσεων.
- ανάθεση μεγάλων ευθυνών.
- κακή σχέση με τον προϊστάμενο.
-η κακή σχέση με τους συναδέλφους.
- η μονότονη εργασία.
-οι μη ικανοποιητικές απολαβές.

Έμμεσα την κατάσταση μπορεί να επιβαρύνουν και άλλοι παράγοντες στην εργασία που εντείνουν το στρες, όπως: Ο κακός φωτισμός, ο οποίος επηρεάζει την παραγωγικότητά μας και μπορεί να προκαλέσει πονοκεφάλους, ο θόρυβος, και η ακατάλληλη θερμοκρασία στο χώρο εργασίας.

Τα συμπτώματα είναι:
Εξάντληση, πονοκέφαλος, πεπτικές διαταραχές, δυσκολίες ύπνου, υπερένταση, γρήγορη αναπνοή, μυοσκελετικοί πόνοι, απώλεια της λίμπιντο, διαταραχές της όρεξης , εκνευρισμός, αίσθημα ανησυχίας, ευσυγκινησία, ενοχές, αδράνεια, θλίψη, κ.ά.

Σύμφωνα με τα συμπεράσματα της πολυετούς μελέτης, όσοι βιώνουν στον εργασιακό τους χώρο έντονο και χρόνιο άγχος αντιμετωπίζουν έως και κατά 68% μεγαλύτερο κίνδυνο να υποστούν καρδιακή προσβολή ή να εμφανίσουν στηθάγχη.
Δημοσιεύτηκε 16/7/2015

Διαβάστε επίσης

Πηγή: iatropedia.gr

Πώς θα καταλάβει μία μητέρα ότι κινδυνεύει από «burnout» ή αλλιώς «ψυχική εξάντληση»;

Πρώτο δείγμα μπορεί να είναι ένα επίμονο αίσθημα ψυχικής κούρασης και άγχους. Τότε είναι που οι μέρες ή ακόμη και οι μήνες περνούν με τα δυσάρεστα αυτά συναισθήματα να επιμένουν.

Συχνά η μητέρα δεν έχει υπομονή να ασχοληθεί με το παιδί ή με άλλη δραστηριότητα, είναι ευερέθιστη και μπορεί να νιώθει ότι δεν είναι κανείς εκεί για να την βοηθήσει. Πιάνει τον εαυτό της να φωνάζει ή να μαλώνει τα παιδιά για πράγματα που δεν είναι τόσο σημαντικά.
Οι κινήσεις της είναι απότομες και βιαστικές και φαίνεται συνεχώς κάτι να απασχολεί το μυαλό της. Μέσα της κατηγορεί όλους τους υπόλοιπους για τον εκνευρισμό της. Της φταίει το παιδί που δεν ακούει, ο σύζυγος που δεν καταλαβαίνει, ο εργοδότης που είναι άδικος ή οι φίλες της που κοιτούν μόνο τον εαυτό τους.


Πηγή: onmed.gr


Για το  ΕΚΑΒNews : Αλέξης ΚιτσόπουλοςAbout " "

Το EKABNews έχει δημιουργηθεί και υποστηρίζεται από εργαζόμενους του ΕΚΑΒ με σκοπό την συγκέντρωση των δημοσιευμάτων που αφορούνε την υπηρεσία και όχι μόνο.. Η ενημέρωση των συναδέλφων , η παρουσίαση διάφορων θεμάτων που αφορούνε τον χώρο, η προβολή των τοπικών νέων ανά παράρτημα, αλλά και η γενικότερη προβολή του ΕΚΑΒ.. είναι μερικοί από τους στόχους της σελίδας. Ευχαριστούμε για την υποστήριξη!

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τους φίλους αναγνώστες:

ΟΧΙ SPAM,
ΟΧΙ GREEKLISH,
ΟΧΙ ΠΡΟΣΒΛΗΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ

Παρακαλούμε το σχόλιό σας να είναι σχετικό με την παραπάνω ανάρτηση.
Γενικές απορίες μόνο στη σελίδα μας στο facebook.

 
Copyright © 2013 EKABNews