ΕΙΔΗΣΕΙΣ

12/8/15

“Φαλτσέτα” στις αποζημιώσεις για τα εκτός έδρας στο ΕΚΑΒ – Νέο όριο τα 160 χλμ.


Τετάρτη, 12 Αυγούστου 2015
virus.com.gr

Αυτό που δεν κατάφερε να κάνει με δικό της νομοσχέδιο η κυβέρνηση τον περασμένο Ιούνη, το κάνει τώρα εντάσσοντας στο σχέδιο νόμου με το κείμενο της συμφωνίας με τους δανειστές, τις περικοπές στην αποζημίωση για τις εκτός έδρας μετακινήσεις των εργαζομένων στις δημόσιες δομές υγείας και πρόνοιας.

Η προσπάθεια του υπουργείου Οικονομικών στις αρχές του καλοκαιριού να «κουρέψει» την «εκτός έδρας» αποζημίωση, συνάντησε ισχυρή αντίδραση κι έτσι αποσύρθηκε (δείτε εδώ). Δύο μήνες μετά, το σχέδιο επανέρχεται ως μέρος του 3ου Μνημονίου, μην αφήνοντας πλέον περιθώρια αντίδρασης στους εργαζόμενους, που σύντομα θα απολέσουν μέρος της πενιχρής αποζημίωσης των 15 – 45 ευρώ που λαμβάνουν όποτε καλούνται να παράσχουν τις υπηρεσίες τους εκτός έδρας.


Το σχέδιο νόμου που κατατέθηκε στη Βουλή βάζει νέο όριο τα 160 χιλιόμετρα για μετακίνηση με ΙΧ ή υπηρεσιακό αυτοκίνητο και τα 120 χιλιόμετρα για μετακίνηση με μέσο μαζικής μεταφοράς. Για μετακινήσεις από την ηπειρωτική στη νησιωτική χώρα και αντίστροφα ή από νησί σε νησί, το όριο είναι τα 20 ναυτικά μίλια.

Η ημερήσια αποζημίωση ορίζεται στα 40 ευρώ.

Το ποσό αυτό καταβάλλεται ολόκληρο στις εξής περιπτώσεις:
• Όταν καταβάλλονται δαπάνες διανυκτέρευσης,
• Όταν η διανυκτέρευση γίνεται σε φιλικό σπίτι,
• Όταν οι μετακινούμενοι κατά την επιστροφή τους είναι υποχρεωμένοι να διανυκτερεύσουν σε τρένο ή πλοίο,
• Όταν οι μετακινούμενοι διανυκτερεύουν στην ύπαιθρο,
• Όταν η μέρα επιστροφής συμπίπτει με την ημέρα λήξης των εργασιών.

Η αποζημίωση δίνεται μειωμένη κατά 50% στις εξής περιπτώσεις :
• Όταν παρέχεται ημιδιατροφή,
• Όταν ο μετακινούμενος επιστρέψει αυθημερόν και η απόσταση προορισμού είναι μεγαλύτερη των 160 χλμ. για μετακίνηση με ΙΧ ή υπηρεσιακό αυτοκίνητο, μεγαλύτερων των 120 χλμ. για μετακίνηση με μέσο μαζικής μεταφοράς και μεγαλύτερη των 20 ναυτικών μιλίων για μετακίνηση από την ηπειρωτική στη νησιωτική χώρα και αντίστροφα ή από νησί σε νησί.

Τέλος, η αποζημίωση δίνεται μειωμένη κατά το ¼ για τις αυθημερόν εκτός έδρας μετακινήσεις, ενώ δεν καταβάλλεται ημερήσια αποζημίωση όταν παρέχεται πλήρης διατροφή.

Απλήρωτοι οι μισοί εργαζόμενοι στο ΕΚΑΒ για τα εκτός έδρας

Την ίδια στιγμή, ούτε 1αν μήνα για αποζημιώσεις εκτός έδρας του τρέχοντος έτους δεν έχουν δει να πιστώνεται στους λογαριασμούς τους οι υπάλληλοι στο ΕΚΑΒ, ενώ σε Κρήτη, νησιά του Αιγαίου, Πάτρα και αλλού παραμένουν απλήρωτα και τα δεδουλευμένα για τις εκτός έδρας μετακινήσεις του 2014! Παράλληλα, σε όλους τους εργαζομένους του ΕΚΑΒ οφείλονται αμοιβές από υπερωρίες και αργίες του Δεκεμβρίου 2014 και ενός 3μήνου του 2015.

Το γεγονός καταγγέλλει με ανακοίνωσή της η Εκτελεστική Επιτροπή της ΠΟΠ ΕΚΑΒ, τονίζοντας ότι θα εισηγηθεί να διακοπεί η αναστολή της επίσχεσης εργασίας ενόψει της Διεθνούς Έκθεσης το Σεπτέμβριο στη Θεσσαλονίκη.

Πηγή: virus.com.grΓια το  ΕΚΑΒNews : Αλέξης Κιτσόπουλος

About " "

Το EKABNews έχει δημιουργηθεί και υποστηρίζεται από εργαζόμενους του ΕΚΑΒ με σκοπό την συγκέντρωση των δημοσιευμάτων που αφορούνε την υπηρεσία και όχι μόνο.. Η ενημέρωση των συναδέλφων , η παρουσίαση διάφορων θεμάτων που αφορούνε τον χώρο, η προβολή των τοπικών νέων ανά παράρτημα, αλλά και η γενικότερη προβολή του ΕΚΑΒ.. είναι μερικοί από τους στόχους της σελίδας. Ευχαριστούμε για την υποστήριξη!

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τους φίλους αναγνώστες:

ΟΧΙ SPAM,
ΟΧΙ GREEKLISH,
ΟΧΙ ΠΡΟΣΒΛΗΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ

Παρακαλούμε το σχόλιό σας να είναι σχετικό με την παραπάνω ανάρτηση.
Γενικές απορίες μόνο στη σελίδα μας στο facebook.

 
Copyright © 2013 EKABNews