ΕΙΔΗΣΕΙΣ

28/9/15

Αυξάνεται το ρευστό στα νοσοκομεία! Τι θα γίνει με εφημερίες, μισθούς


Δευτέρα, 28 Σεπτεμβρίου 2015
healthreport

Της Δήμητρας Ευθυμιάδου

Την άμεση εκταμίευση κονδυλίων για τη χρηματοδότηση των νοσοκομείων επιχειρεί η νέα ηγεσία του υπουργείου Υγείας.
Όπως τονίζουν έγκυρες πηγές του HealthReport.gr τον Οκτώβριο αναμένεται να εκταμιευθούν περί τα 250 εκατ. ευρώ για να καλυφθούν ανάγκες σε εφημερίες και υπερωρίες αλλά και για ορισμένες προμήθειες.
Στόχος της νέας ηγεσίας είναι να δρομολογηθούν οι πληρωμές όλων των εφημεριών και υπερωριών που οφείλονται σε γιατρούς και εργαζόμενους και να υιοθετηθεί άμεσα ένα σύστημα ώστε να πληρώνονται όλοι στη ώρα τους.
Μάλιστα αναμένεται τα κονδύλια που θα εξοικονομηθούν από τις προμήθειες των νοσοκομείων, να διατεθούν στο προσωπικό του ΕΣΥ, όπως τουλάχιστον είχε προαναγγείλει και η ηγεσία του υπουργείου Υγείας.

Οι μισθοί
Ωστόσο είναι υπό… εξέταση ακόμη τι αποδοχές θα λαμβάνουν τελικά οι γιατροί και οι εργαζόμενοι, καθώς οι γιατροί είναι πιθανό να ενταχθούν με πιέσεις των δανειστών στο ενιαίο μισθολόγιο, ενώ οι εργαζόμενοι θα δουν τα χρήματά τους να μειώνονται περαιτέρω αφού έρχεται η αξιολόγηση στο δημόσιο αλλά και η αλλαγή του τρόπου των αμοιβών. Διαβάστε ΕΔΩ το λεπτομερές ρεπορτάζ: «Έρχεται άγριο κούρεμα στους μισθούς στα νοσοκομεία! Αποδοχές με βάση την παραγωγικότητα!»

Άγνωστο παραμένει πάντως εάν η νέα ηγεσία του υπουργείου υγείας κατορθώσει να εξοικονομήσει περισσότερα κονδύλια για τα νοσοκομεία για την επόμενη χρονιά, αφού παρά τα αιτήματα για αύξηση της χρηματοδότησης του ΕΣΥ και από τους προηγούμενους υπουργούς, τα κονδύλια θα μείνουν καθηλωμένα, χωρίς να αποκλείεται και νέα μείωση.

Με βάση τους υπολογισμούς αναμένεται να είναι μειωμένα ακόμη και κατά 300 εκατ. ευρώ για το 2016. Και αυτό επειδή σύμφωνα με τον προϋπολογισμό για το επόμενο έτος, το κονδύλι θα περιορισθεί στο 1 δις ευρώ. Αυτά τουλάχιστον προβλέπονται στη συμφωνία και στο νέο μνημόνιο.

Να σημειωθεί πως για το 2015 τα χρήματα που έχουν προβλεφθεί για το ΕΣΥ είναι 1,388 δις ευρώ ενώ το 2014 ήταν 1,620 δις ευρώ.

Πηγή: healthreport.gr


Εφημερίες: Αφού το κονδύλι υπήρχε επί υπηρεσιακής κυβέρνησης, γιατί δεν πληρώνονται οι νοσοκομειακοί;
28/9/2015
iatropedia.gr

Την διαβεβαίωση πληρωμής των εφημεριών τουλάχιστον Ιουλίου και Αυγούστου είχαν λάβει από τον υπηρεσιακό υπουργό Υγείας Θάνο Δημόπουλο, οι νοσοκομειακοί γιατροί. Τις τελευταίες 10 ημέρες ωστόσο, ούτε φωνή ούτε και...ακρόαση για τα χρήματα αυτά που περιμένουν να τους δώσουν μια ανάσα ρευστότητας.

της Μαρίας Τσιλιμιγκάκη

Όπως δήλωσε η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη, στο iatropedia την προσεχή Δευτέρα η ΕΙΝΑΠ έχει συνάντηση με τους δύο άνδρες της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας ώστε να τεθεί πρώτα απ΄όλα το θέμα των δεδουλευμένων εφημεριών και δεύτερον το θέμα των προσλήψεων στα δημόσια νοσοκομεία.

Παρότι για το δεύτερο θέμα υπήρξαν ήδη συγκεκριμένες δεσμεύσεις από τους κ.κ. Ξανθό και Πολάκη, για τις εφημερίες τηρείται σιγή ιχθύος...

Και έτσι, παρότι το θέμα αυτό είναι άμεσης ανάγκης καθώς "δένει τα χέρια" των υποαμειβόμενων νοσοκομειακών γιατρών, ειδικά δε των ειδικευόμενων που παίρνουν μισθό περίπου 800 ευρώ, δεν φαίνεται να υπάρχει ιδιαίτερη κινητικότητα.

Πηγή: iatropedia.grΓια το  ΕΚΑΒNews : Αλέξης Κιτσόπουλος


About " "

Το EKABNews έχει δημιουργηθεί και υποστηρίζετε από εργαζόμενους του ΕΚΑΒ με σκοπό την συγκέντρωση των δημοσιευμάτων που αφορούνε την υπηρεσία και όχι μόνο.. Η ενημέρωση των συναδέλφων , η παρουσίαση διάφορων θεμάτων που αφορούνε τον χώρο, η προβολή των τοπικών νέων ανά παράρτημα, αλλά και η γενικότερη προβολή του ΕΚΑΒ.. είναι μερικοί από τους στόχους της σελίδας. Ευχαριστούμε για την υποστήριξη!

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τους φίλους αναγνώστες:

ΟΧΙ SPAM,
ΟΧΙ GREEKLISH,
ΟΧΙ ΠΡΟΣΒΛΗΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ

Παρακαλούμε το σχόλιό σας να είναι σχετικό με την παραπάνω ανάρτηση.
Γενικές απορίες μόνο στη σελίδα μας στο facebook.

 
Copyright © 2013 EKABNews