ΕΙΔΗΣΕΙΣ

24/9/15

Σε οριακό σημείο το ΕΚΑΒ, Χωρίς κοινή γραμμή οι εργαζόμενοι

Καθημερινό φαινόμενο στο ΕΚΑΒ το τελευταίο έτος

Πέμπτη, 24 Σεπτεμβρίου 2015
ΕΚΑΒNews

Γράφει ο Αλέξης Κιτσόπουλος

Το Σάββατο 12 Σεπτεμβρίου στο αμφιθέατρο του ΕΚΑΒ-2  Θεσσαλονίκης,  μετά από ανοικτή πρόσκληση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Προσωπικού ΕΚΑΒ σε όλα τα πρωτοβάθμια σωματεία,  πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία Πανελλήνια Συνδιάσκεψη του ΕΚΑΒ. Συμμετείχαν, μέσω των εκπροσώπων τους, 17 από τα 21 πρωτοβάθμια σωματεία του ΕΚΑΒ.

Τα θέματα συζήτησης ήταν ο Νέος Οργανισμός (βρισκόμαστε στο 2015 και έχουμε έναν οργανισμό του εκπονήθηκε τον περασμένο αιώνα!!), το Συνταξιοδοτικό καθεστώς των υπαλλήλων του ΕΚΑΒ, οι Εκτός Έδρας Αποζημιώσεις και η Εναρμόνιση των Υποχρεώσεων και Καθηκόντων μας με τα Επαγγελματικά μας Δικαιώματα.
Για όλα τα θέματα κατατέθηκαν ολοκληρωμένες προτάσεις από την Ομοσπονδία πάνω στις οποίες έγινε διαλογική συζήτηση. Τα αποτελέσματα της συνδιάσκεψης θα γίνουν ανακοινώσιμα μετά την επεξεργασία τους από ομάδα εργασίας που έχει συσταθεί για αυτό το σκοπό.
Τα τελικά κείμενα για τα θέματα της Συνδιάσκεψης θα αποτελέσουν τους βασικούς άξονες διεκδίκησης του συνδικαλιστικού κινήματος του ΕΚΑΒ για το επόμενο χρονικό διάστημα.


Πανελλήνια Συνδιάσκεψη στην Θεσσαλονίκη 12/9/2015

Στην Συνδιάσκεψη όμως δεν παραβρέθηκε το Σωματείο Εργαζομένων ΕΚΑΒ (Αθήνας)  το οποίο είναι το μεγαλύτερο πρωτοβάθμιο σωματείο του χώρου μας και εκπροσωπεί σχεδόν 1500 εργαζόμενους-μέλη.
Η συμμετοχή του σωματείου στην πανελλήνια συνδιάσκεψη τέθηκε ως θέμα συζήτησης στο Δ.Σ. στις 2/9/2015 από εκπρόσωπο της Εναλλακτικής Πρότασης. Η πλειοψηφία όμως των μελών αρνήθηκε να το συζητήσει και να πάρει μια απόφαση.
Δεν μπορώ να γνωρίζω αν είναι διαφωνία για προσωπικά-συνδικαλιστικά οφέλη ή κομματική τακτική ή εκπλήρωση προσωπικών φιλοδοξιών ή απαξίωση προς τα υπόλοιπα μικρότερα πρωτοβάθμια σωματεία του χώρου μας αλλά το γεγονός ότι ακόμα και τώρα που έχουμε φτάσει σε τόσο οριακό σημείο ως οργανισμός το ότι δεν μπορούμε από κοινού να αποφασίσουμε τους βασικούς άξονες διεκδίκησης, αυτό είναι πρόβλημα…

Και για να μην προστρέξουν κάποιοι σας θυμίζω τι έγινε το προηγούμενο χρονικό διάστημα στο θέμα της κοινής συνδικαλιστικής εκπροσώπησης του χώρου μας:
Κατά την τελευταία τριετία έγιναν τρεις Πανελλαδικές Συνδιασκέψεις οι οποίες οργανώθηκαν από κοινού.

Πανελλαδική Συνδιάσκεψη στην Αθήνα 2-12-2011
Κατά την πανελλαδική συνδιάσκεψη 11 Πρωτοβάθμιων Σωματείων και της ΠΟΠ-ΕΚΑΒ στις 2-12-2011στην Κ.Υ. του ΕΚΑΒ προχωρήσαμε στην  δημιουργία της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα και  στην δημιουργία Επιτροπής για θεσμικά αιτήματα.
Στην συνέχεια πραγματοποιήθηκε  πανελλαδική συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην Αθήνα στις 12-1-2012.

Πανελλαδική Συνδιάσκεψη στην Αθήνα 2-12-2011

Πανελλαδική Συνδιάσκεψη στον Βόλο στις 10-12-2012
Συζητήθηκαν όλα τα θέματα με έμφαση την διαθεσιμότητα –κινητικότητα. Συνεχίστηκε η δράση της  Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα. Όλες οι κρίσιμες συναντήσεις με τις πολιτικές ηγεσίες του Υπουργείου Υγείας ήταν κοινές.

Πανελλαδική Συνδιάσκεψη στην Θεσσαλονίκη στις 8-4-2014
Κύριο θέμα της συνάντησης ήταν η διαθεσιμότητα των οδηγών νοσοκομείων και η μετάταξη τους στο ΕΚΑΒ.

Η προσπάθεια αυτή της συνεργασίας και της κοινής διεκδίκησης είχε εμφανή θετικά αποτελέσματα τόσο για τους εργαζόμενους όσο και για το ΕΚΑΒ.
Σταμάτησε όμως με ευθύνη κυρίως των εκπροσώπων των τριών από τις πέντε παρατάξεις που εκπροσωπούνται στο νυν Δ.Σ. του Σωματείου Εργαζομένων ΕΚΑΒ (εξαιρούνται η Εναλλακτική Πρόταση ΕΚΑΒ και η ΕΝΟΤΗΤΑ).

Εκτός από τα κορυφαία θέματα της συνδιάσκεψης τα προβλήματα για τα οποία πρέπει να δοθούν άμεσα λύσεις είναι περισσότερα από ποτέ:
 • Ήδη έχουμε την  «κατάργηση» των εκτός έδρας μετακινήσεων με αύξηση του ορίου στα 160 χλμ χωρίς καμία αντίδραση.

 • Την πρωτοφανή στα χρονικά του ΕΚΑΒ «έναντι» καταβολή των πρόσθετων αμοιβών Δεκεμβρίου 2014. Η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας δεν κατάφερε να βρει το ποσό που έλειπε και εμείς δεν αντιδράσαμε  (μας οφείλεται το δεκαήμερο εργασίας των εορτών Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς).

 • Την μεγάλη καθυστέρηση στην καταβολή των πρόσθετων αμοιβών 2015. Μας οφείλεται ο Ιούνιος (έλειπαν χρήματα από το τρίμηνο που πιστώθηκε τα οποία δεν μπορέσαμε να βρούμε!), ο Ιούλιος και ο Αύγουστος.

 • Την μεγάλη καθυστέρηση στις εκτός έδρας αποζημιώσεις. Κάποια παραρτήματα έχουν να πληρωθούν 18 μήνες!

 • Την κοροϊδία εκ μέρους της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Υγείας στην αποκατάσταση της αδικίας στο Τμήμα Αεροδιακομιδών με την πτητική αποζημίωση. 

 • Την απίστευτη ταλαιπωρία που βιώνουν τα πληρώματα ασθενοφόρων με τις συνεχείς μετακινήσεις για να εργαστούν όπου υπάρχει διαθέσιμο ασθενοφόρο. Τα ακινητοποιημένα οχήματα είναι πιο πολλά από ποτέ. Έχουμε 20 τομείς στην Αττική κλειστούς γιατί δεν υπάρχουν οχήματα. Ο νέος πρόεδρος του δ.σ. του ΕΚΑΒ ο οποίος γνωρίζει πολύ καλά, μιας και αυτό ήταν το αντικείμενο εργασίας του, τις διαδικασίες προμήθειας ανταλλακτικών και επισκευής των ασθενοφόρων, δεν κατάφερε ακόμη να δώσει λύση…

 • Την μειωμένη κατά 30% επιχορήγηση του ΕΚΑΒ για λειτουργικές δαπάνες με αποτέλεσμα την αδυναμία του ΕΚΑΒ να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις προς τρίτους καθώς και για την ομαλή λειτουργία του  (ανταλλακτικά, λάστιχα κ.α.). Είναι χαρακτηριστικό ότι οι χημικές τουαλέτες στις βάσεις-στεγάσεις του ΕΚΑΒ δεν λειτουργούν εδώ και ένα έτος… Οι δωρεές πάσης φύσεως (από δωρεάν πλύσιμο των οχημάτων μέχρι προσφορά υγειονομικού υλικού) είναι καθημερινό φαινόμενο ειδικά στην περιφέρεια.

 • Το σίριαλ με την μετεγκατάσταση και όχι την ενσωμάτωση που ήταν το φυσιολογικό, του ΕΚΕΠΥ στο ΕΚΑΒ καλά κρατεί… Ο πρώην πρόεδρος φεύγει από το ΕΚΑΒ, πάει στο ΕΚΕΠΥ και ξανάρχεται στο ΕΚΑΒ για να εγκατασταθεί στο ¼ των συνολικών κτιριακών εγκαταστάσεων μας ως πρόεδρος του ΕΚΕΠΥ. Άραγε τις μας επιφυλάσσει το μέλλον…

 • Ο διαγωνισμός για τα ασθενοφόρα οχήματα ακόμη να τελειώσει. Και δεν γνωρίζει κανένας πότε και αν θα παραδοθούν διότι θα γίνει επαναδιαπραγμάτευση επί των τιμών με τις εταιρείες με την σύμφωνη γνώμη της πλειοψηφίας του Δ.Σ. του ΕΚΑΒ. Δεν μας λέει κανείς όμως, αν η διαπραγμάτευση δεν είναι επιτυχής, ότι δεν θα έχουμε ασθενοφόρα να εργαστούμε και πρέπει να στραφούμε υποχρεωτικά σε άλλες επιλογές…

 • Η σύμβαση με την εταιρεία παροχής υπηρεσιών Τεχνικού Ασφαλείας και Ιατρού Εργασίας έχει λήξει από τον Φεβρουάριο του 2015. Το Δ.Σ. του ΕΚΑΒ δεν προχώρησε σε ανανέωση της σύμβασης. Το Σωματείο Εργαζομένων ΕΚΑΒ δεν ανέδειξε το θέμα με αποτέλεσμα οι εργαζόμενοι να στερούνται τις υπηρεσίες  προστασίας και πρόληψης που σύμφωνα με την νομοθεσία είναι υποχρεωτικές. Ο νέος πρόεδρος του δ.σ. του ΕΚΑΒ ο οποίος γνωρίζει πολύ καλά την αναγκαιότητα των υπηρεσιών , μιας και αυτό ήταν το αντικείμενο εργασίας του καθότι ήταν τεχνικός ασφαλείας στο παράρτημα του ΕΚΑΒ Θεσσαλονίκης, δεν έχει δώσει ακόμη οριστική λύση.

 • Η ολοκλήρωση των διαδικασιών για την ανάληψη υπηρεσίας των 186 διασωστών από την 7Κ/2014 δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί. Την ίδια στιγμή που οι διασώστες στα νησιά του Αιγαίου (44 νέοι διασώστες με την 7Κ/2014) με αναιμική στελέχωση δίνουν πραγματική μάχη με το μεταναστευτικό-προσφυγικό το οποίο μπορεί να κρατήσει χρόνια και το Υπουργείο Υγείας μιλάει για ενίσχυση του ΕΚΑΒ με διασώστες από τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό. Ο νομός Αττικής (109 νέοι  διασώστες με την 7Κ/2014) έχει 60-70 ασθενοφόρα πρωί-νύχτα και 25-28 την νύχτα.


Εάν δεν υπάρχει κοινή γραμμή και κοινή διεκδίκηση είναι κάτι παραπάνω από βέβαιο ότι οι περικοπές θα επεκταθούν και αλλού. Και έχουν απομείνει ακόμη αρκετά τα οποία μπορεί να χαθούν.

Ας βάλουμε λοιπόν στην άκρη τις προσωπικές μας φιλοδοξίες και τους εγωισμούς και ας κοιτάξουμε πως θα σώσουμε το ΕΚΑΒ καθώς και ότι μας έχει απομείνει από τα εργασιακά και ασφαλιστικά μας δικαιώματα.


Για το  ΕΚΑΒNews : Αλέξης Κιτσόπουλος


About " "

Το EKABNews έχει δημιουργηθεί και υποστηρίζετε από εργαζόμενους του ΕΚΑΒ με σκοπό την συγκέντρωση των δημοσιευμάτων που αφορούνε την υπηρεσία και όχι μόνο.. Η ενημέρωση των συναδέλφων , η παρουσίαση διάφορων θεμάτων που αφορούνε τον χώρο, η προβολή των τοπικών νέων ανά παράρτημα, αλλά και η γενικότερη προβολή του ΕΚΑΒ.. είναι μερικοί από τους στόχους της σελίδας. Ευχαριστούμε για την υποστήριξη!

1 σχόλιο :

 1. Διαβαζω για δικαιωματα των Διασωστων, αλλα οχι για υποχρεωσεις.
  Ο νεος Οργανισμος θα αναφερει λεξεις οπως αξιολογηση και εκπαιδευση?

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Παρακαλούμε τους φίλους αναγνώστες:

ΟΧΙ SPAM,
ΟΧΙ GREEKLISH,
ΟΧΙ ΠΡΟΣΒΛΗΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ

Παρακαλούμε το σχόλιό σας να είναι σχετικό με την παραπάνω ανάρτηση.
Γενικές απορίες μόνο στη σελίδα μας στο facebook.

 
Copyright © 2013 EKABNews