ΕΙΔΗΣΕΙΣ

18/9/15

ΔΙΑΣΩΣΤΕΣ ΡΟΔΟΥ, Οι προτεραιότητες της Έρευνας και Διάσωσης, Φυσική και ψυχολογική προετοιμασία ΔιασώστηΠαρασκευή, 18 Σεπτεμβρίου 2015
ΔΙΑΣΩΣΤΕΣ ΡΟΔΟΥ

Γράφει ο Πολυδεύκης Β. Βανίδης

ΟΙ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΕΣ ΤΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ ΚΑΙ ΔΙΑΣΩΣΗΣ

Τρεις είναι οι προτεραιότητες στην Έρευνα και Διάσωση που πρέπει να έχουν υπόψιν οι Διασώστες.
Σε μια επιχείρηση προηγείται η ατομική ασφάλεια και ζωή τους, ακολουθεί η ασφάλεια των συντρόφων τους, της ομάδας και τέλος πλέον έπεται η ασφάλεια και ζωή του θύματος. (Στις Α΄ Βοήθειες αυτό ονομάζεται και Ασφάλεια Σκηνής, ή εναλλακτικά Ασφάλεια Χ 3).

1. Self    Ο εαυτός μου

2. Companions   Ομάδα, οι σύντροφοι διασώστες

3. Victim    Το θύμα

Προτεραιότητες στην SAR (ΕΡΕΥΝΑ ΚΑΙ ΔΙΑΣΩΣΗ)

1. Ο ΕΑΥΤΟΣ ΜΟΥ

2. ΟΙ ΣΥΝΤΡΟΦΟΙ ΜΟΥ

3. ΤΟ ΘΥΜΑ

Με μια πρώτη ματιά αυτό είναι και ακούγεται εγωιστικό αλλά εάν κάποιος το μελετήσει καλύτερα θα καταλάβει ότι είναι πέρα για πέρα ρεαλιστικό.

Ο αγνοούμενος που βρίσκεται σε δύσκολη θέση έχει στατιστικά λιγότερες πιθανότητες για επιβίωση σε σχέση με την ομάδα Διάσωσης.

Εάν λοιπόν με άσκοπες ενέργειες και άτσαλες κινήσεις ο Διασώστης φέρει τον εαυτό του τους συντρόφους του στην ίδια θέση, τότε απλά είναι άξιος της μοίρας του.

Εάν δεν είναι ασφαλής και σε θέση που να μπορεί να προσφέρει υπηρεσίες Διάσωσης, έχει κάνει διπλή βλακεία γιατί πολύ απλά έχει δημιουργήσει ένα νέο υποψήφιο θύμα και έχει μειώσει τους υπάρχοντες  Διασώστες κατά ένα άτομο.

Στην αντίθετη περίπτωση (προστατεύοντας πρώτα απ’ όλα τον εαυτό του) μπορεί να υποστηρίξει στην ανάγκη κάποιο συνάδελφο ή συναδέλφους και κατόπιν όλοι μαζί να εργαστούν για την επιτυχή έκβαση της αποστολής.

Υπάρχουν παραταύτα πολλοί Διασώστες που με κίνδυνο της ζωής τους έχουν καταφέρει αξιόλογες διασώσεις, τις περισσότερες φορές όμως η διαχωριστική γραμμή είναι ιδιαίτερα λεπτή και δύσκολα αναγνωρίσιμη την κρίσιμη στιγμή…

Πολυδεύκης Β. Βανίδης
Βαθμοφόρος Β΄ Τάξεως
Διασώστης - Εκπαιδευτής Α΄ Βοηθειών CPR

Δημοσιεύτηκε 11/9/2015

ΦΥΣΙΚΗ ΚΑΙ ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΗ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΔΙΑΣΩΣΤΗ
ΝΑ ΘΥΜΑΣΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΚΑΤΩ:
έλλειψη ΑΕΡΙΣΜΟΥ, ΦΩΤΙΣΜΟΥ Ή ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ, μπορεί να οδηγήσει γρήγορα το Διασώστη στον φόβο και από εκεί στον πανικό με απρόβλεπτες συνέπειες! ΝΑ ΣΚΕΠΤΕΣΑΙ ΨΥΧΡΑΙΜΑ ΚΑΙ ΜΕΘΟΔΙΚΑ. Ίσως κάποιες στιγμές να είσαι o μόνος που μπορεί να βοηθήσει τον εαυτό σου, κάποιο σύντροφο Διασώστη ή το θύμα…

Η ΔΙΑΧΕΙΡΗΣΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΕΚΤΑΚΤΟΥ ΑΝΑΓΚΗΣ ΑΠΑΙΤΕΙ 4 ΔΙΑΝΟΗΤΙΚΑ ΒΗΜΑΤΑ:
Stop                       Σταμάτα
Think                     Σκέψου
Observe                 Παρατήρησε
Plan                       Σχεδίασε

STOP - ΣΤΑΜΑΤΑ
Σταμάτα στο πρώτο σημάδι προβλήματος. Το να αναγκάζεσαι να αποφασίσεις βιαστικά απλά θα σε μπερδέψει περισσότερο. Το να σταματήσεις βοηθά να παλέψεις με την ανησυχία / πανικό και βελτιώνει κατά μεγάλο βαθμό τις ευκαιρίες επιβίωσής σου. Εσύ μπήκες σ’ αυτή την κατάσταση και εσύ ίδιος μπορείς να βγεις από αυτή. Σταμάτα μία στιγμή και να έχεις υπομονή. Εάν κάποιος χρειάζεται ιατρική υποστήριξη χορήγησέ του τις πρώτες βοήθειες.

ΤΗΙΝΚ - ΣΚΕΨΟΥ
Σκέψου για τους άμεσους και μελλοντικούς κινδύνους. Ανάλυσε τις καιρικές συνθήκες και τις διαθέσιμες προμήθειες για να διατηρήσεις τη ζωή. Κοίταξε για αναγνωρίσιμα ορόσημα μελέτησε τον χάρτη για ενδείξεις. Εάν έχεις χαθεί, πριν πόση ώρα ήξερες που είσαι; Μπορείς να επιστρέψεις σ΄ αυτό το σημείο; Υπάρχουν αποτυπώματα παπουτσιών σημάδια να σε οδηγήσουν; Μπορείς να ακούσεις σημάδια πολιτισμού; Κινήσου αργά, μην κάνεις βιαστικές κρίσεις. Σκέψου για το ποιες θα έπρεπε να είναι οι σωστές μελλοντικές ενέργειες.

OBSERVE - ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕ
Κοίτα τριγύρω και ζύγισε την κατάσταση. Κοίταξε τους άμεσους κινδύνους που μπορεί να σε απειλήσουν. Πόσο θα πάρει μέχρι να βραδιάσει; Τι έχεις διαθέσιμο για να εργαστείς; Αναζήτησε την καλύτερη δυνατή πορεία δράσης.

PLAN - ΣΧΕΔΙΑΣΕ
Σχεδίασε την καλύτερη πορεία δράσης πριν θέσεις σε εφαρμογή οποιαδήποτε δράση. Να σκέπτεσαι προσεκτικά και πρακτικά. Το σχέδιό σου θα έπρεπε να είναι ένα προσχέδιο βασισμένο πάνω στις ανάγκες και προτεραιότητες της ζωής.

Πολυδεύκης Β. Βανίδης
Βαθμοφόρος Β΄ Τάξεως
Διασώστης - Εκπαιδευτής Α΄ Βοηθειών CPR

Δημοσιεύτηκε 11/9/2015

Για το  ΕΚΑΒNews : Αλέξης Κιτσόπουλος

About " "

Το EKABNews έχει δημιουργηθεί και υποστηρίζεται από εργαζόμενους του ΕΚΑΒ με σκοπό την συγκέντρωση των δημοσιευμάτων που αφορούνε την υπηρεσία και όχι μόνο.. Η ενημέρωση των συναδέλφων , η παρουσίαση διάφορων θεμάτων που αφορούνε τον χώρο, η προβολή των τοπικών νέων ανά παράρτημα, αλλά και η γενικότερη προβολή του ΕΚΑΒ.. είναι μερικοί από τους στόχους της σελίδας. Ευχαριστούμε για την υποστήριξη!

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τους φίλους αναγνώστες:

ΟΧΙ SPAM,
ΟΧΙ GREEKLISH,
ΟΧΙ ΠΡΟΣΒΛΗΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ

Παρακαλούμε το σχόλιό σας να είναι σχετικό με την παραπάνω ανάρτηση.
Γενικές απορίες μόνο στη σελίδα μας στο facebook.

 
Copyright © 2013 EKABNews