ΕΙΔΗΣΕΙΣ

10/9/15

Ηλεία, ΕΚΑΒ: «Ο Θεός να βάλει το χέρι του…»


Πέμπτη, 10 Σεπτεμβρίου 2015

ΗΛΕΙΑ
ΣΕ ΟΡΙΑΚΟ ΣΗΜΕΙΟ Η ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΣΤΗΝ ΗΛΕΙΑ

Σε τεντωμένο σχοινί ακροβατεί η λειτουργία των ασθενοφόρων του ΕΚΑΒ στο Νομό Ηλείας και οι ζωές των ασθενών και τραυματιών παίζονται εδώ και καιρό κορώνα- γράμματα, αφού ο αποδυναμωμένος και πεπαλαιωμένος στόλος των οχημάτων σε συνδυασμό με το ελλιπές προσωπικό, δεν αφήνουν περιθώρια αισιοδοξίας και όπως λέει ο σοφός λαός: «Ο Θεός να βάλει το χέρι του…».

Το πρόβλημα δεν είναι τωρινό, είναι γνωστό, ωστόσο επανήλθε στο προσκήνιο μετά το περιστατικό με το τροχαίο σε κεντρική διασταύρωση της Αμαλιάδας προχθές το μεσημέρι, όπου ένας νεαρός 26 ετών σοβαρά τραυματισμένος παρέμεινε αιμόφυρτος στο οδόστρωμα επί 45 ολόκληρα λεπτά περιμένοντας το ασθενοφόρο.

Η σκληρή πραγματικότητα

Αυτή είναι δυστυχώς η σκληρή πραγματικότητα στην Ηλεία, τον ‘ευλογημένο’ κατά πολλούς νομό, όπου αποδεικνύεται στην πράξη ότι ακόμη και τα στοιχειώδη δεν είναι τελικά αυτονόητα.

Εάν χρειάστηκαν σαράντα πέντε ολόκληρα λεπτά για να μεταφερθεί ένας τραυματίας στο Νοσοκομείο της Αμαλιάδας, σε μία απόσταση ενός χιλιομέτρου από το σημείο του τροχαίου μέχρι το νοσηλευτικό ίδρυμα, δεν θέλει κανείς να φαντάζεται τι θα είχε συμβεί εάν το τροχαίο βρισκόταν σε πολύ μεγαλύτερη απόσταση.

Ο υπεύθυνος τομέα του ΕΚΑΒ Πύργου κ. Πάρις Παπαγεωργίου, ο οποίος μίλησε στην εφημερίδα ‘Πατρίς’, κρούει τον κώδωνα του κινδύνου, τονίζοντας ότι το υπάρχον προσωπικό δουλεύει ακατάπαυστα, ωστόσο δεν επαρκεί, όπως δεν επαρκούν και τα ασθενοφόρα, τα οποία βρίσκονται διαρκώς εν κινήσει, με τις διακομιδές να μην σταματούν ποτέ.

Για τη χθεσινή ημέρα ο κ. Παπαγεωργίου ανέφερε ότι έγιναν τρεις διακομιδές στην Πάτρα και δήλωσε ότι την ώρα που έγινε το τροχαίο τα δύο βρίσκονταν σε διακομιδή και το άλλο στον Πύργο και ήταν αυτό που μετακινήθηκε για την Αμαλιάδα, γι’ αυτό και η καθυστέρηση. Βέβαια, κανείς δεν απαντά στο ερώτημα τι θα γινόταν εάν η εξέλιξη του συγκεκριμένου ή κάποιου ανάλογου περιστατικού ήταν διαφορετική, γιατί όλοι απεύχονται το χειρότερο, με τις ευχές ωστόσο δεν διορθώνεται μία κατάσταση.

Τραγικές οι ελλείψεις

Αυτή τη στιγμή στο νομό κινούνται τρία ασθενοφόρα, τα οποία λειτουργούν σε τρεις βάρδιες. Δηλαδή και τα τρία στην πρωινή βάρδια, επίσης και τα τρία στην απογευματινή βάρδια και δύο στη νυχτερινή βάρδια. Το προσωπικό του ΕΚΑΒ είναι 29 άτομα, συν άλλα τρία άτομα που βρίσκονται σε κανονική άδεια πατρότητας, τη στιγμή που όπως λέει ο κ. Παπαγεωργίου θα έπρεπε να υπήρχαν 40 άτομα προσωπικό για να μπορεί να λειτουργήσει κανονικά ο συγκεκριμένος τομέας.

«Πήραμε τα ασθενοφόρα στο ΕΚΑΒ χωρίς προσωπικό. Έφυγαν με σύνταξη, υπάρχουν κανονικές άδειες και αυτή τη στιγμή είμαστε 29 άτομα ενώ θα έπρεπε να είμαστε 40! Όλα τα ασθενοφόρα σε όλες τις βάρδιες δεν σταματούν καθόλου. Τα περιστατικά είναι πολλά, το ίδιο πολλές είναι και οι διακομιδές, οι αποστάσεις μεγάλες και πολλές φορές, κυρίως τα βράδια, είμαστε με μηδέν ασθενοφόρα στο νομό λόγω διακομιδών. Κάναμε το σταυρό μας φέτος το καλοκαίρι που δεν είχαμε πνιγμούς, γιατί θα είχαμε μεγάλο πρόβλημα. Η κατάσταση είναι σε οριακό σημείο. Δουλεύουν όλοι με συνείδηση αλλά το ΕΚΑΒ στην Ηλεία είναι στο ‘κόκκινο’ αυτή τη στιγμή» ανέφερε ο κ. Παπαγεωργίου.


Έκκληση για προσωπικό

Όπως είπε έχει ζητήσει μεταθέσεις προσωπικού από την Αθήνα, καθώς το ΕΚΑΒ είναι ενιαίος φορέας, ωστόσο δεν έχει υπάρξει ανταπόκριση. Ο κ. Παπαγεωργίου υποστηρίζει ότι οι μεταθέσεις με μία απόφαση προέδρου μπορούν να γίνουν άμεσα, τη στιγμή που υπάρχουν ενδιαφερόμενοι οι οποίοι έχουν κάνει αιτήσεις για να έρθουν στην Ηλεία, αλλά δυστυχώς μέχρι σήμερα δεν έχει υπάρξει ανταπόκριση. Αν και είχαν εγκριθεί εννέα οργανικές θέσεις, τελικά ανοίγουν τρεις θέσεις για τον τομέα της Ζαχάρως.

Την ίδια στιγμή, ένα ασθενοφόρο που έχει γίνει δωρεά στο δήμο Ανδρίτσαινας- Κρεστένων, όπως καταγγέλλει ο κ. Παπαγεωργίου παραμένει ακινητοποιημένο και σαπίζει, τι στιγμή που θα μπορούσε να ενισχύσει το στόλο της Ηλείας.

«Εάν μας βοηθήσουν από την Αθήνα με μεταθέσεις, να μας δώσουν τουλάχιστον έξι άτομα προσωπικό και ένα ακόμη ασθενοφόρο, θα μπορούμε να έχουμε τέσσερα ασθενοφόρα το πρωί και τρία τις νυχτερινές ώρες, για να καλύψουμε κάπως τις ανάγκες» υπογράμμισε ο κ. Παπαγεωργίου.

Μέχρι να γίνουν βέβαια όλα αυτά, οι Ηλείοι θα βρίσκονται στο έλεος του Θεού…

Μαρία Καραμπάτση

Πηγή: patrisnews.com


Για το  ΕΚΑΒNews : Αλέξης Κιτσόπουλος


About " "

Το EKABNews έχει δημιουργηθεί και υποστηρίζεται από εργαζόμενους του ΕΚΑΒ με σκοπό την συγκέντρωση των δημοσιευμάτων που αφορούνε την υπηρεσία και όχι μόνο.. Η ενημέρωση των συναδέλφων , η παρουσίαση διάφορων θεμάτων που αφορούνε τον χώρο, η προβολή των τοπικών νέων ανά παράρτημα, αλλά και η γενικότερη προβολή του ΕΚΑΒ.. είναι μερικοί από τους στόχους της σελίδας. Ευχαριστούμε για την υποστήριξη!

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τους φίλους αναγνώστες:

ΟΧΙ SPAM,
ΟΧΙ GREEKLISH,
ΟΧΙ ΠΡΟΣΒΛΗΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ

Παρακαλούμε το σχόλιό σας να είναι σχετικό με την παραπάνω ανάρτηση.
Γενικές απορίες μόνο στη σελίδα μας στο facebook.

 
Copyright © 2013 EKABNews