ΕΙΔΗΣΕΙΣ

7/9/15

Νοσοκομεία, Τα κενά οδηγούν γιατρούς και νοσηλευτές σε απόδραση

Δευτέρα, 7 Σεπτεμβρίου 2015
ΕΘΝΟΣ

Η ΤΡΑΓΩΔΙΑ ΣΤΟ ΔΑΦΝΙ ΕΠΑΝΑΦΕΡΕΙ ΤΙΣ ΤΡΑΓΙΚΕΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΣΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ
Τα κενά οδηγούν γιατρούς και νοσηλευτές σε απόδραση

Σε ακραία φαινόμενα οδηγούν οι δραματικές ελλείψεις προσωπικού στα δημόσια νοσοκομεία.

ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ

Τρεις άνθρωποι χάθηκαν την Παρασκευή στο «Δαφνί», καθώς σε μία βάρδια υπήρχαν ελάχιστοι νοσηλευτές. Ακόμη ένας θάνατος είχε καταγραφεί πριν από τέσσερις μήνες στο ίδιο νοσοκομείο, όταν ασθενής είχε επιτεθεί και τραυματίσει θανάσιμα άλλον νοσηλευόμενο.
«Οι ελλείψεις νοσηλευτικού, παραϊατρικού και ιατρικού προσωπικού στα νοσοκομεία πλέον είναι τραγικές και αν δεν θρηνήσαμε περισσότερους νεκρούς οφείλεται στην αυτοθυσία του εναπομείναντος προσωπικού», επισημαίνει σε επιστολή προς τον υπηρεσιακό υπουργό Υγείας η Ενωση νοσοκομειακών γιατρών Αττικής (ΕΙΝΑΠ).
Οι ελλείψεις διώχνουν από το ΕΣΥ νέους γιατρούς, οι οποίοι εγκαταλείπουν την άσκηση ειδικότητας, επειδή δεν αντέχουν τις εξοντωτικές συνθήκες εργασίας! Αφήνουν στη μέση την εκπαίδευση, για την οποία χρειάστηκε να περιμένουν από τρία έως πέντε χρόνια μέχρι να ξεκινήσουν.


Τα κενά οδηγούν γιατρούς και νοσηλευτές σε απόδραση

Εξουθενωμένοι και απογοητευμένοι, εμφανίζονται πρόθυμοι να περιμένουν άλλα τόσα χρόνια, προκειμένου να τη συνεχίσουν σε άλλο νοσοκομείο, με τους περισσότερους να αναζητούν θέση στο εξωτερικό...
Η άσκηση ειδικότητας ξεκινά μετά την αποφοίτηση από την Ιατρική. Αποτελεί το πιο σημαντικό βήμα στην καριέρα κάθε γιατρού, καθώς σε αυτήν αποκτά την ειδικότητα που επιθυμεί και την επαγγελματική επάρκεια για να την υπηρετήσει. Είναι μία συστηματική εκπαίδευση, στην οποία λαμβάνει δυσανάλογα χαμηλό μισθό σε σχέση με το εργασιακό βάρος που καλείται να σηκώσει.


ΔΡΟΜΟΚΑΪΤΕΙΟ

Ένας ειδικευόμενος αμείβεται με 2,5 ευρώ την ώρα και μπορεί να μείνει στο νοσοκομείο μία έως δύο μέρες. Οι τεράστιες ελλείψεις που υπάρχουν στα νοσηλευτικά ιδρύματα της χώρας καθιστούν εφιαλτική την καθημερινότητά του. Ένας ειδικευόμενος μπορεί να εξετάσει σε μέρα εφημερίας 150 ή 200 ασθενείς!

Σε παραίτηση
Τουλάχιστον δύο ειδικευόμενοι γιατροί που ασκούνται σε μία από τις παθολογικές κλινικές του Νοσοκομείου «Ευαγγελισμός» έχουν απευθυνθεί στο γραφείο προσωπικού. Ζήτησαν να ενημερωθούν για τις διαδικασίες παραίτησης. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι υπάρχουν και άλλοι: «Σε κάθε εφημερία αντιμετωπίζω εικόνες πέρα από κάθε φαντασία», αναφέρει στο «Εθνος» ένας από αυτούς. Ο Αρης Ψωμάς είναι ειδικευόμενος παθολόγος στον «Ευαγγελισμό». Είναι 31 ετών και θεωρεί ότι τα... έχει δει όλα:


ΙΠΠΟΚΡΑΤΕΙΟ

 «Στην εφημερία ο ένας ασθενής είναι πάνω στον άλλο και ο ένας γιατρός πάνω στον νοσηλευτή. Φροντίζεις ένα σοβαρό περιστατικό και δίπλα σου ένας άλλος ασθενής παθαίνει έμφραγμα. Τι κάνεις σε αυτήν την περίπτωση; Οι ελλείψεις είναι μεγάλες.
Για πέντε ασθενείς στα επείγοντα είναι δύο νοσηλευτές. Βλέπουμε στην εφημερία έως και 200 ασθενείς. Στην Ιατρική διδάχτηκα ότι ο γιατρός παρέχει στον ασθενή του παρηγοριά και θεραπεία. Πώς μπορώ να το κάνω αυτό με τέτοιες συνθήκες; Είμαι νέος γιατρός και με πειράζει πολύ. Δεν είναι, όμως, μόνον αυτό. Στο νοσοκομείο υποτίθεται ότι εκπαιδεύομαι. Είναι συνθήκες εκπαίδευσης ενός γιατρού αυτές;».


AΣΚΛΗΠΙΕΙΟ

Οι γιατροί που πηγαίνουν να εργαστούν σε προηγμένες χώρες έρχονται αντιμέτωποι με πολύ καλύτερες συνθήκες, αλλά συχνά και με μία έκπληξη: ειδικευμένος γιατρός που πήγε πρόσφατα στη Σουηδία πέρασε από συνέντευξη προκειμένου να προσληφθεί σε νοσοκομείο. Τον ρώτησαν, μεταξύ άλλων, τι γνωρίζει να κάνει και όταν τους μετέφερε την εμπειρία του, πήρε την απάντηση ότι «αυτά τα κάνουν εδώ οι νοσηλευτές»!
Την τριετία 2012-2015 αποχώρησαν από το σύστημα 5.226 εργαζόμενοι διαφόρων ειδικοτήτων (γιατροί, νοσηλευτές και λοιπό προσωπικό). Η προηγούμενη κυβέρνηση είχε ανακοινώσει 2.440 προσλήψεις, με το σχετικό κονδύλι, ωστόσο, να αφορά τον προϋπολογισμό του 2016. Με απλά λόγια, για κάθε δύο αποχωρήσεις από το ΕΣΥ αναλογεί μία εξαγγελία πρόσληψης...

ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ
Έως και 2.500 ασθενείς σε κάθε εφημερία
Περισσότερες από 1.000 είναι οι κενές θέσεις διαφόρων ειδικοτήτων στο Νοσοκομείο «Ευαγγελισμός».
Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Σωματείου, καρδιολόγο Ηλία Σιώρα, η κατάσταση επιδεινώνεται συνεχώς τα τελευταία χρόνια εξαιτίας του κύματος φυγής εργαζομένων στη συνταξιοδότηση. Από τις κενές θέσεις που υπάρχουν σήμερα, περίπου 450 αφορούν νοσηλευτικό προσωπικό, οι 170 είναι γιατροί (ειδικευμένοι και ειδικευόμενοι) και οι υπόλοιποι διοικητικοί, τεχνικοί και παρασκευαστές.
Το προσωπικό και οι γιατροί βρίσκονται σε κατάσταση επαγγελματικής εξουθένωσης, καθώς η ζήτηση υπηρεσιών αυξάνεται σταθερά, ενώ ο αριθμός των ανθρώπων που βρίσκονται στην «πρώτη γραμμή» μειώνεται. Στο τμήμα επειγόντων περιστατικών γίνεται το αδιαχώρητο, καθώς σε κάθε εφημερία εξυπηρετούνται από 1.200 έως 2.500 ασθενείς. Πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα νοσοκομεία της χώρας, το οποίο έχει δυναμικότητα 1.000 κρεβατιών. Σε ετήσια βάση νοσηλεύονται σε αυτά περίπου 60.000 ασθενείς. Περισσότεροι από 100.000 εξετάζονται ετησίως στα τμήματα επειγόντων περιστατικών.

ΔΡΟΜΟΚΑΪΤΕΙΟ
Μόλις 434 εργαζόμενοι από τις 1.083 θέσεις
Τεράστια είναι τα κενά στο «Δρομοκαΐτειο», στο οποίο καταλήγουν χιλιάδες ψυχιατρικά περιστατικά από ολόκληρη τη χώρα, από τα οποία περισσότερα από τα μισά αφορούν εισαγγελικές εντολές. Ο πρόεδρος της ομοσπονδίας εργαζομένων στα νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ) Μιχάλης Γιαννάκος σημειώνει ότι το νοσηλευτικό ίδρυμα έχει 1.083 οργανικές θέσεις, αλλά υπηρετούν σε αυτό μόλις 434 εργαζόμενοι. Από τις 563 οργανικές θέσεις νοσηλευτικού προσωπικού είναι καλυμμένες μόλις 240. Η κίνηση αυξάνεται σταθερά, την ώρα που το προσωπικό μειώνεται. Οι εργαζόμενοι κάνουν λόγο για επικίνδυνες συνθήκες εργασίας. Πριν από μία δεκαετία γίνονταν 15 εισαγωγές ασθενών ανά εφημερία και οι εργαζόμενοι έκαναν τότε λόγο για οριακή κατάσταση. Ο αριθμός των εισαγωγών έχει φτάσει πλέον στις 25 ανά εφημερία. Η υποστελέχωση προκαλεί «ασφυξία» στο εναπομείναν προσωπικό, το οποίο καλείται να φροντίσει διεγερτικούς ασθενείς. Οι θέσεις νοσηλείας δεν επαρκούν να καλύψουν την κίνηση. Σύμφωνα με τους εργαζομένους, η μέση διάρκεια νοσηλείας ενός οξέος περιστατικού ήταν δύο μήνες, ενώ τώρα έχει περιοριστεί στον έναν μήνα.

ΙΠΠΟΚΡΑΤΕΙΟ
Δύο νοσηλεύτριες για 40 κρεβάτια
Σε μία κλινική με 40 κρεβάτια υπάρχει μία ή το πολύ δύο νοσηλεύτριες στο «Ιπποκράτειο» Νοσοκομείο της Αθήνας. Από τις 700 οργανικές θέσεις είναι κενές οι 200 και πολλές από αυτές αφορούν νοσηλευτικό προσωπικό, εξηγεί ο πρόεδρος του Σωματείου εργαζομένων στο νοσοκομείο Δημήτρης Κουρουβακάλης. Οι ελλείψεις -σημειώνει- έχουν επίπτωση στην ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών, ενώ δημιουργούν πολλά προβλήματα στην καθημερινότητα του νοσηλευτικού ιδρύματος. Σε ένα νοσοκομείο με δυναμικότητα 500 κρεβατιών υπάρχουν μόλις πέντε τεχνικοί όλων των ειδικοτήτων. Το νοσοκομείο σηκώνει μεγάλο βάρος στην εφημερία σε μία σειρά από ειδικότητες. Σε ετήσια βάση νοσηλεύει περισσότερους από 40.000 ασθενείς, φτάνοντας συνολικά τις 130.000 ημέρες νοσηλείας. Οι ελλείψεις δεν αφορούν μόνο το προσωπικό, καθώς το τελευταίο διάστημα υπήρξαν πληροφορίες για προβλήματα στην ομαλή τροφοδοσία σε υλικό, λόγω της μείωσης του προϋπολογισμού. Σύμφωνα με αυτές, υπήρξε θέμα με την επάρκεια τροφίμων, αντιδραστηρίων και μικροβιολογικού υλικού, οι οποίες, ωστόσο, δεν επιβεβαιώθηκαν.

ΑΣΚΛΗΠΙΕΙΟ
Ο διευθυντής θα καλύψει τα κενά στις εφημερίες
Το 30% έως 40% των οργανικών θέσεων του «Ασκληπιείου» Βούλας είναι κενές, αναφέρει η Σωτηρία Δάλλα, μέλος του Σωματείου και της Ομοσπονδίας εργαζομένων στα νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ). Σύμφωνα με την κ. Δάλλα, οι ελλείψεις αφορούν το σύνολο των υπηρεσιών του νοσηλευτικού ιδρύματος, ενώ στη νοσηλευτική υπηρεσία βγάζει μετά βίας τις βάρδιες. Προβλήματα υπάρχουν και στη νεφρολογική κλινική, όπου δύο νεφρολόγοι αρνήθηκαν να κάνουν περισσότερες εφημερίες από όσες προβλέπει ο νόμος, καθώς το ωράριο ήταν εξοντωτικό.

Το πλαφόν
Σύμφωνα με τον διευθυντή της κλινικής, η απόφαση των δύο νεφρολόγων να περιοριστούν στο «πλαφόν» που ορίζει ο νόμος προκαλεί 18 μέρες κενό στο πρόγραμμα εφημεριών του Σεπτεμβρίου, το οποίο προσφέρθηκε να καλύψει ο ίδιος. Εσπευσε, ωστόσο, να προειδοποιήσει -με έγγραφό του- τη διοίκηση του νοσηλευτικού ιδρύματος και όλους τους υπευθύνους, αναφέροντας χαρακτηριστικά τα εξής: «Παρακαλούμε για τις άμεσες δικές σας ενέργειες, πριν η βιολογία εξοντώσει το εναπομείναν ιατρικό προσωπικό». Το «Ασκληπιείο» Βούλας έχει δυναμικότητα 350 κρεβατιών. Σε ετήσια βάση νοσηλεύει περισσότερους από 20.000 ασθενείς, αγγίζοντας τις 75.000 μέρες νοσηλείας.

Δημήτρης Καραγιώργος

Δείτε στο ΕΚΑΒNews


Για το  ΕΚΑΒNews : Αλέξης Κιτσόπουλος

About " "

Το EKABNews έχει δημιουργηθεί και υποστηρίζετε από εργαζόμενους του ΕΚΑΒ με σκοπό την συγκέντρωση των δημοσιευμάτων που αφορούνε την υπηρεσία και όχι μόνο.. Η ενημέρωση των συναδέλφων , η παρουσίαση διάφορων θεμάτων που αφορούνε τον χώρο, η προβολή των τοπικών νέων ανά παράρτημα, αλλά και η γενικότερη προβολή του ΕΚΑΒ.. είναι μερικοί από τους στόχους της σελίδας. Ευχαριστούμε για την υποστήριξη!

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τους φίλους αναγνώστες:

ΟΧΙ SPAM,
ΟΧΙ GREEKLISH,
ΟΧΙ ΠΡΟΣΒΛΗΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ

Παρακαλούμε το σχόλιό σας να είναι σχετικό με την παραπάνω ανάρτηση.
Γενικές απορίες μόνο στη σελίδα μας στο facebook.

 
Copyright © 2013 EKABNews