ΕΙΔΗΣΕΙΣ

28/9/15

Το τίμημα της κρίσης στην Υγεία ¨πληρώνουν¨ οι νοσηλευτές με προβλήματα στη μέση και κακή ψυχολογία


Δευτέρα, 28 Σεπτεμβρίου 2015
iatropedia.gr

Οσφυαλγία, κατάθλιψη και γενική κόπωση παρουσιάζουν οι περισσότεροι νοσηλευτές της χώρας σύμφωνα με τα αποτελέσματα έρευνας του Εργαστήριου Κλινικής Εργοφυσιολογίας του Ινστιτούτου Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης Θεσσαλίας...

της Μαρίας Τσιλιμιγκάκη

Δεν είναι μυστικό ούτε το μαθαίνουμε σήμερα: Στα δημόσια νοσοκομεία, οι νοσηλευτές είναι "είδος" υπό εξαφάνιση και εξόντωση. Όπως δείχνει η έρευνα από το πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, οι μισοί υποφερουν από σοβαρή, χρόνια οσφυαλγία, που οδηγεί σε κάποιο βαθμό κατάθλιψης, ενώ η συνεχής κόπωση μειώνει την δυνατότητα δραστηριότητας και πιθανώς θα μειώσει τελικά μέχρι και το προσδόκιμο ζωής...

Στην εν λόγω έρευνα που διεξήχθη υπό την εποπτεία του δρ Γιώργου Σακκά, ερευνητή Κλινικής Εργοφυσιολογίας, σε συνεργασία με τη δρα Χριστίνα Καρατζαφέρη από το ΤΕΦΑΑ του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, την Ελίζα Κωνσταντινίδου, φυσικοθεραπεύτρια, και τον Νίκο Ρίζο, νοσηλευτή,  συμμετείχαν 60 εθελοντές νοσηλευτές, που εργάζονταν σε γενικά νοσοκομεία της περιφέρειας με πλήρες ωράριο.

Αφού έδωσαν το πλήρες ιατρικό ιστορικό τους, συμπλήρωσαν μια σειρά ερωτηματολογίων που αφορούσαν το επίπεδο της ποιότητας ζωής τους, του πόνου οσφυϊκής μοίρας σπονδυλικής στήλης, της κατάθλιψης, του σωματικού πόνου και της γενικής κόπωσης.

Στη συνέχεια τους ζητήθηκε να φορέσουν στη ζώνη τους για επτά συνεχείς ημέρες ένα επιταχυνσιόμετρο, για να καταγραφεί η απόσταση που διήνυσαν μέσα σε μία εβδομάδα.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι το 50% των νοσηλευτών έπασχαν από σοβαρή χρόνια οσφυαλγία, η οποία συνεισέφερε στα επίπεδα γενικής κόπωσης κατά 77%, στα επίπεδα κατάθλιψης κατά 33% και κατά 68% στα επίπεδα ποιότητας ζωής, σε σχέση με τους νοσηλευτές που δεν έπασχαν από οσφυαλγία. Το πιο σημαντικό, όμως, εύρημα ήταν ότι τα άτομα με χρόνια οσφυαλγία είχαν μειωμένα επίπεδα σωματικής δραστηριότητας κατά 58% σε σχέση με τους συναδέλφους τους που δεν υπέφεραν.

Πηγή: iatropedia.grΓια το  ΕΚΑΒNews : Αλέξης Κιτσόπουλος

About " "

Το EKABNews έχει δημιουργηθεί και υποστηρίζετε από εργαζόμενους του ΕΚΑΒ με σκοπό την συγκέντρωση των δημοσιευμάτων που αφορούνε την υπηρεσία και όχι μόνο.. Η ενημέρωση των συναδέλφων , η παρουσίαση διάφορων θεμάτων που αφορούνε τον χώρο, η προβολή των τοπικών νέων ανά παράρτημα, αλλά και η γενικότερη προβολή του ΕΚΑΒ.. είναι μερικοί από τους στόχους της σελίδας. Ευχαριστούμε για την υποστήριξη!

1 σχόλιο :

  1. Και κατα τα αλλα συνταξη στα 67 και στο Εκαβ που εχει προβληματα υγειας το 100% του προσωπικου. Ντροπη και αισχος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Παρακαλούμε τους φίλους αναγνώστες:

ΟΧΙ SPAM,
ΟΧΙ GREEKLISH,
ΟΧΙ ΠΡΟΣΒΛΗΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ

Παρακαλούμε το σχόλιό σας να είναι σχετικό με την παραπάνω ανάρτηση.
Γενικές απορίες μόνο στη σελίδα μας στο facebook.

 
Copyright © 2013 EKABNews