ΕΙΔΗΣΕΙΣ

15/10/15

ΕΚΑΒ Χαλκιδικής, Συνεχείς διακομιδές με μειωμένο προσωπικό


Πέμπτη, 15 Οκτωβρίου 2015
ΕΚΑΒNews


Το ΕΚΑΒ Χαλκιδικής με υποστελεχωμένους τομείς καλείται να καλύψει τα κενά του ΕΣΥ με συνεχείς διακομιδές.

Η Χαλκιδική ειδικά κατά τους θερινούς μήνες  είναι τουριστικός προορισμός αρκετών εκατοντάδων χιλιάδων Ελλήνων παραθεριστών όπως επίσης και πολλών εκατοντάδων χιλιάδων  ξένων τουριστών. Η προβλέψιμη διακύμανση πληθυσμού στον νομό συνεχίζεται σε όλα σχεδόν τα τριήμερα κατά τη διάρκεια του έτους δημιουργώντας αυξημένες ανάγκες παροχής νοσοκομειακής και προνοσοκομειακής φροντίδας.
Η υποστέλεχωση όμως τόσο του «Νοσοκομείου Πολυγύρου Χαλκιδικής» όσο και των Κ.Υ. του νομού δημιουργούν δυσλειτουργία των υπηρεσιών υγείας και θέτουν σε άμεσο και αδικαιολόγητο κίνδυνο ανθρώπινες ζωές.
Το ΕΚΑΒ Χαλκιδικής καλείται να καλύψει τα κενά που παρουσιάζονται με συνεχείς διακομιδές προς τα μεγάλα Νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης. Με δεδομένη όμως την υποστελέχωση των Τομέων ΕΚΑΒ σε Διασώστες-Πληρώματα Ασθενοφόρου και την ιδιαίτερη γεωγραφική διαμόρφωση της Χαλκιδικής, όπου ο μέσος όρος αποστάσεων είναι 120 με 150 χιλιόμετρα και κατά συνέπεια ο μέσος χρόνος διεκπεραίωσης περιστατικού φτάνει ακόμη και  3 με 4 ώρες, οι παρεχόμενες υπηρεσίες δεν εξασφαλίζουν την προστασία της υγείας τουριστών και κατοίκων.
Οι συνεχείς διακομιδές έχουν ως αποτέλεσμα να  μειώνονται τα διαθέσιμα ασθενοφόρα οχήματα στη Χαλκιδική και πολλές φορές να μην υπάρχει άμεση αντιμετώπιση  σε επείγοντα περιστατικά. Ειδικά κατά την καλοκαιρινή περίοδο οι πνιγμοί και τα τροχαία ατυχήματα είναι σε καθημερινή βάση.Τομείς ΕΚΑΒ Χαλκιδικής και Υγειονομικοί σχηματισμοί
Στελέχωση (το κάθε ασθενοφόρο στελεχώνεται από 11 διασώστες)

Τομέας ΕΚΑΒ Κασσανδρείας-Κέντρο Υγείας
Στελεχώνεται από 7 διασώστες. Υπάρχει ασθενοφόρο σε 24ωρη βάση καθότι διατίθεται προσωπικό από το Τομέα ΕΚΑΒ Μουδανιών.

Τομέας ΕΚΑΒ Μουδανιών-Κέντρο Υγείας
Στελεχώνεται από 15 διασώστες. Υπάρχει ασθενοφόρο σε 24ωρη βάση.

Τομέας ΕΚΑΒ Παλαιοχωρίου-Κέντρο Υγείας
Στελεχώνεται από 5 διασώστες. Καλύπτονται οι δύο από τις τρείς βάρδιες το 24ωρο.

Τομέας ΕΚΑΒ Πολυγύρου-Νομαρχιακό Νοσοκομείο Πολυγύρου Χαλκιδικής
Στελεχώνεται από 7 διασώστες. Καλύπτονται συνήθως οι δύο από τις τρείς βάρδιες το 24ωρο.

Τομέας ΕΚΑΒ Αγ. Νικολάου-Κέντρο Υγείας Αγ. Νικολάου
Στελεχώνεται από 4 διασώστες. Καλύπτονται συνήθως οι δύο από τις τρείς βάρδιες το 24ωρο.
Στους Τομείς ΕΚΑΒ Πολυγύρου και Αγ. Νικολάου υπάρχει πάντα, σε έναν από τους δύο, ασθενοφόρο όχημα σε 24ωρη βάση καθότι διατίθεται προσωπικό από το Τομέα ΕΚΑΒ Μουδανιών.


Νομαρχιακό Νοσοκομείο Πολυγύρου Χαλκιδικής
Σύμφωνα με τον διοικητή του Νοσοκομείου Πολυγύρου, Ιωάννη Μπισχινιώτη, το νοσοκομείο βρίσκεται κάτω από το 30% της στελέχωσης. «Έχουμε τεράστιο πρόβλημα στο προσωπικό καθώς βρισκόμαστε κάτω από το 30% της στελέχωσης. Δεν έχουμε ειδικευόμενους γιατρούς και δευτερεύουσες ειδικότητες, όπως δερματολόγους, ορθοπεδικούς κτλ.
Η κατάσταση θα συνεχίσει έτσι μέχρι το τέλος του 2016 καθώς μέχρι τότε δεν θα υπάρχουν διορισμοί. Με αυτοθυσία προσπαθούμε να ανταποκριθούμε σε δύσκολες συνθήκες με μειώσεις μισθών. Έχουν υποτετραπλασιαστεί οι μισθοί την ώρα που διπλασιάστηκαν οι απαιτήσεις».Κ.Υ. Κασσανδρείας
Όπως αναφέρει στο Κarfitsa.gr η διευθύντρια του Κέντρου Υγείας Κασσανδρείας, Σοφία Δημοπούλου, νοσηλευτές και γιατροί είναι μετρημένοι στα δάχτυλα, ενώ ορισμένες ειδικότητες δεν υπάρχουν καν. «Έχουμε τρομερό πρόβλημα με το προσωπικό. Στο Κέντρο Υγείας αυτή τη στιγμή έχουμε 6 νοσηλευτές και 10 γιατρούς, ενώ δεν έχουμε ορισμένες ειδικότητες όπως μαίες ή επισκέπτες υγείας. Είμαστε και χωρίς διοικητικό προσωπικό, γραμματείς κτλ. Προσπαθούμε να τα αντιμετωπίσουμε όλα. Υπερβάλλουμε των προσπαθειών μας».

Δείτε τις δηλώσεις στο ΕΚΑΒNewsΧιλιομετρικές αποστάσεις
Όταν ένα ασθενοφόρο από  οποιοδήποτε πόδι της Χαλκιδικής διακομίσει ένα περιστατικό σε Νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης χρειάζεται 2-3 ώρες για να επιστρέψει στο τομέα ευθύνης του.
Τομέας ΕΚΑΒ Κασσανδρείας: 80 χλμ μέχρι το Πολύγυρο και 120χλμ μέχρι την Θεσσαλονίκη
Τομέας ΕΚΑΒ Μουδανιών: 30 χλμ μέχρι το Πολύγυρο και 80 μέχρι την Θεσσαλονίκη
Τομέας ΕΚΑΒ Παλαιοχωρίου: 50 χλμ μέχρι το Πολύγυρο και 100 χλμ μέχρι την Θεσσαλονίκη
Τομέας ΕΚΑΒ Αγ. Νικολάου: 60χλμ μέχρι το Πολύγυρο και 120χλμ μέχρι την Θεσσαλονίκη
Τομέας ΕΚΑΒ Πολυγύρου: 70χλμ μέχρι την Θεσσαλονίκη


Νέος Τομέας ΕΚΑΒ στην Καλλικράτεια
Το Δ.Σ. του ΕΚΑΒ αποφάσισε (τον Αύγουστο του 2013) την ίδρυση Τομέα ΕΚΑΒ στην Καλλικράτεια Θεσσαλονίκης με την προϋπόθεση ότι η απόφαση θα υλοποιηθεί  μετά την παραλαβή των 186 νέων ασθενοφόρων και την πρόσληψη του προσωπικού.
Σήμερα οι ανάγκες του Πολυδύναμου Κ.Υ. Καλλικράτειας και της ευρύτερης περιοχής καλύπτονται από το ΕΚΑΒ-2 Θεσσαλονίκης.


Απαραίτητη η ενίσχυση σε προσωπικό
Για την άμεση παροχή προνοσοκομειακής φροντίδας και την ομαλή λειτουργία του ΕΚΑΒ στην Χαλκιδική απαιτείται η ενίσχυση με τουλάχιστον 22-25 διασώστες για την κάλυψη όλων των κενών βαρδιών σε όλους τους Τομείς για να είναι δυνατή η κάλυψη με τουλάχιστον 5 ασθενοφόρα σε 24ωρη βάση.
Απαραίτητη είναι επίσης η ενίσχυση με προσωπικό κατά την καλοκαιρινή περίοδο με τουλάχιστον ένα επιπλέον ασθενοφόρο όχημα.
Έτσι το ΕΚΑΒ θα εξασφαλίσει την προστασία της υγείας τόσο των μόνιμων κατοίκων (110.000) όσο και των επισκεπτών (700.000-900.000) σε έναν από τους μεγαλύτερους τουριστικούς προορισμούς της χώρας.

Δείτε στο ΕΚΑΒNews


Εκπαιδευτική Ομάδα ΕΚΑΒ Χαλκιδικής
Η Χαλκιδική έγινε πρότυπο για την υπόλοιπη Ελλάδα:
Ήδη σε ολόκληρη την Χαλκιδική έχουμε εκπαιδεύσει πάνω από 2000 μαθητές, εκπαιδευτικούς και απλούς πολίτες, στις Πρώτες Βοήθειες.
-Πιστοποιήσαμε με πτυχίο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Αναζωογόνησης 500 περίπου απλούς πολίτες στην Καρδιοπνευμονική Αναζωογόνηση και τους κατοχυρώσαμε Νομικά στην ασφαλή χρήση αυτόματου εξωτερικού απινιδωτή (AED), σε περίπτωση καρδιακής ανακοπής.
-Προμηθεύτηκαν Απινιδωτή με σκοπό να προστατεύσουν τους συγχωριανούς τους, τα παρακάτω χωριά:
Κασσανδρεία, Σίβηρη, Φούρκα, Στανός, Αρναία (2), Μεγάλη Παναγιά, Παλαιοχώρι και Νεοχώρι. Το επόμενο διάστημα αναμένουμε να προχωρήσουν και άλλα χωριά σε παρόμοιες κινήσεις.
Αυτή την αλλαγή νοοτροπίας στην σωτήρια γνώση, την πρόληψη και την αλληλεγγύη θέλουμε να τιμήσουμε, γι’ αυτό θα θέλαμε στις 16 Οκτωβρίου του 2015, από τις 10:30 έως τις 14:00 να γιορτάσουμε στον υπαίθριο αμφιθεατρικό χώρο του Τεχνικού Λυκείου Κασσάνδρας με τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς όλων των Σχολείων, την Ευρωπαϊκή ημέρα επανεκκίνησης μιας καρδιάς.

Facebook Αnastasis Stefanakis

Δείτε στο ΕΚΑΒNewsΠανελλήνια Εβδομάδα Εκπαίδευσης και Πρόληψης 12 -19 Δεκεμβρίου 2014Για το  ΕΚΑΒNews : Αλέξης Κιτσόπουλος


About " "

Το EKABNews έχει δημιουργηθεί και υποστηρίζεται από εργαζόμενους του ΕΚΑΒ με σκοπό την συγκέντρωση των δημοσιευμάτων που αφορούνε την υπηρεσία και όχι μόνο.. Η ενημέρωση των συναδέλφων , η παρουσίαση διάφορων θεμάτων που αφορούνε τον χώρο, η προβολή των τοπικών νέων ανά παράρτημα, αλλά και η γενικότερη προβολή του ΕΚΑΒ.. είναι μερικοί από τους στόχους της σελίδας. Ευχαριστούμε για την υποστήριξη!

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τους φίλους αναγνώστες:

ΟΧΙ SPAM,
ΟΧΙ GREEKLISH,
ΟΧΙ ΠΡΟΣΒΛΗΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ

Παρακαλούμε το σχόλιό σας να είναι σχετικό με την παραπάνω ανάρτηση.
Γενικές απορίες μόνο στη σελίδα μας στο facebook.

 
Copyright © 2013 EKABNews