ΕΙΔΗΣΕΙΣ

25/10/15

Ρύθμιση λειτουργίας Ιδιωτικών ασθενοφόρων


Κυριακή, 25 Οκτωβρίου 2015
ΕΚΑΒNews

Γράφει ο Κυριάκος Σιδηρόπουλος

Παίρνω αφορμή για να σχολιάσω, από σχετικό δημοσίευμα του ΕΚΑΒNews:

Είναι η δεύτερη φορά που ο κος Παπαευσταθίου, Διοικητής του ΕΚΕΠΥ, προσπαθεί να ευαισθητοποιήσει την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου σχετικά με το θέμα και μπράβο του. Η προηγούμενη ήταν ως Πρόεδρος του ΕΚΑΒ. Η επιστολή του περιέχει και μία παράγραφο, ή οποία αν και με βρίσκει απόλυτα σύμφωνο, με εκπλήσσει, λόγω των προεκτάσεων που έχει και δεν νομίζω να επιζήσει των συνδικαλιστών. Ζητά να υποχρεωθούν οι ιδιώτες να στελεχώνουν τα ασθενοφόρα τους, με προσωπικό το οποίο κατέχει άδεια άσκησης επαγγέλματος. Αυτό θα ωφελήσει άμεσα τους απόφοιτους ΙΕΚ, οι οποίοι χάνουν θέσεις εργασίας από κάθε καρυδιάς καρύδι. Οδηγούς, τραυματιοφορείς, φύλακες, νοσηλευτές κλπ.
Θα περάσει πριν κάποιοι ανακαλύψουν ότι η νομοθεσία είναι κοινή για όλους; Ότι αν ισχύσει, θα ισχύσει και για το ΕΚΑΒ.
Στο δημοσίευμα, περιλαμβάνεται και άρθρο της κας Μαίρης Μπιμπή στο health.in.gr, το οποίο είναι στην αντίθετη κατεύθυνση. Κατ' αρχήν να κάνω μία διόρθωση. Τα εξιτήρια δεν είναι δευτερογενείς διακομιδές, αλλά τεταρτογενείς. Ζητάει στο άρθρο της να στελεχωθούν τα ασθενοφόρα με τραυματιοφορείς και οδηγούς των Κ.Υ.
Σύγχυση λοιπόν προκαλεί το δημοσίευμα του συναδέλφου στο EKABNews. Θα έπρεπε ίσως να ακολουθείται από σχολιασμό, ή παράθεση περισσότερων στοιχείων, ώστε να οδηγείται ο αναγνώστης σε προβληματισμό προς την σωστή κατεύθυνση.
Προκειμένου να λυθεί οριστικά το πρόβλημα των ιδιωτικών, πρέπει να επανέλθει η Διοίκηση με συγκεκριμένες προτάσεις.
Για να γίνει αυτό, πρέπει να κατανοήσουμε τις αιτίες του προβλήματος και αυτές να θεραπεύσουμε.
Επίσης να αποδεχτούμε ότι:
Δεν είναι τόσο θέμα ελλιπούς στελέχωσης του ΕΚΑΒ, όσο θέμα Οργάνωσης και Κόστους. Με τον σημερινό τρόπο λειτουργίας όσους διασώστες, οδηγούς, τραυματιοφορείς, δικαιούχους ΟΑΕΔ, και μουσουλμάνους να προσλάβεις, πάλι θα υπάρχει πρόβλημα. Πρόβλημα στα επείγοντα, πόσο μάλλον στις διακομιδές. Πολύ σωστά γράφει η δημοσιογράφος ότι, τα ιδιωτικά κάνουν και επείγοντα.
Το κόστος είναι σημαντική παράμετρος. Ένα εξιτήριο στοιχίζει στο ΕΚΑΒ 200 ευρώ (και βάλε) και στον ιδιώτη το 1/4. Μπορούμε να λειτουργήσουμε με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια και να συμπιέσουμε το κόστος, ή μοιραία θα υποχρεωθούμε να εγκαταλείψουμε αυτήν την δραστηριότητα; Μπορούμε να τροποποιήσουμε τον Οργανισμό και να διαχωρίσουμε τις δραστηριότητες, ή θα συνεχίσει η μία, να λειτουργεί σε βάρος της άλλης, ώσπου να καταρρεύσουν όλες;
Για να γίνουν τα παραπάνω, πρέπει να σταματήσουμε να κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας και να εγκαταλείψουμε ιδεοληψίες και συνθήματα των περασμένων δεκαετιών.
Να σταματήσουμε να κρυβόμαστε και στο θέμα του κομίστρου. Παρ' όλη την ξεκάθαρη νομοθεσία, όλα τα μεγάλα ιδιωτικά θεραπευτήρια, έχουν επίσημους τιμοκαταλόγους και κόβουν επίσημα παραστατικά, με το κόμιστρο των ασθενοφόρων. Θα πάει ποτέ κανείς να τους ελέγξει; Όχι είναι η απάντηση. Η εφαρμογή του νόμου θα γίνεται a la carte λοιπόν;
Αυτά και άλλα πολλά, για τα οποία έχω αναφερθεί σε προηγούμενες αναρτήσεις. Θα προτείνω, για άλλη μία φορά έναν ειλικρινή διάλογο και για αυτό το ζήτημα, αν είμαστε σε θέση να κάνουμε τέτοιον. Θα προτείνω επίσης, εισαγωγή τεχνογνωσίας και λύσεων, από Χώρες που "ανακάλυψαν την Αμερική" το 1970. Από Χώρες που δεν κατέρρευσαν οικονομικά, λόγω της λειτουργίας του Δημόσιου Τομέα.

Αναρτήθηκε από Κυριάκος Σιδηρόπουλος στις 23/10/2015
About " "

Το EKABNews έχει δημιουργηθεί και υποστηρίζεται από εργαζόμενους του ΕΚΑΒ με σκοπό την συγκέντρωση των δημοσιευμάτων που αφορούνε την υπηρεσία και όχι μόνο.. Η ενημέρωση των συναδέλφων , η παρουσίαση διάφορων θεμάτων που αφορούνε τον χώρο, η προβολή των τοπικών νέων ανά παράρτημα, αλλά και η γενικότερη προβολή του ΕΚΑΒ.. είναι μερικοί από τους στόχους της σελίδας. Ευχαριστούμε για την υποστήριξη!

11 σχόλια :

 1. οδηγος ειναι στο λεωφορειο στο ταξι στο φορτηγο,αυτοι εκει στα κεντρα υγειας ειναι πληρωματα ασθενοφορου οτι ειναι κ το εκαβ δηλ παιρνουν εντολες απ το εκαβ κ η δουλεια τους ειναι το επειγον οπως στο εκαβ ΔΕ οδηγων ηταν οι συναδελφοι που ενταχθηκαν στο εκαβ χωρις να το λεω υποτιμητικα εννοειται τα Κ.Υ ειναι ΔΕ ΠΛΗΡΩΜΑ ΑΣΘΕΝΟΦΟΡΟΥ αν δεν τους θελετε στο εκαβ γιατι αυτο βλεπω απο πολλους στο εκαβ δεν πειραζει αλλα τουλαχιστον πεστε τους με την ειδικοτητα τους γιατι οταν σας αποκαλεσουν κ εσας οδηγους του εκαβ η τραυματαιοφορεις του εκαβ οπως εχω δει πολλες φορες στην τηλεοραση χτυπαει η πιεση κοκκινο.αλλα ξεχασα τα κεντρα υγειας εχουν καινουργια ασθενοφορα μονο τα ασθενοφορα τους ειναι καλα κ οποτε ας τους παρουμε τα ασθεοφορα αλλα αλλα οχι αυτους βεβαια δεν ισχυει για ολους αυτο υπαρχουν κ σωματεια που διεκδικουν κ εμας ευτυχως

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Το θέμα, για την διακομιδή των ασθενών που παίρνουν εξιτήριο απο δημόσιο νοσοκομείο, δεν είναι αν χαρακτηρίζονται απο κάποιους αδαείς δευτερογενείς η δεκατογενείς, αλλα αν μπορούμε να δεχτούμε σαν κοινωνία την εμπορευματοποίηση τους.Η ανάθεση μέρους του έργου των "δευτερογενών" διακομιδών σε ιδιώτες, είναι ο ορισμός της εμπορευματοποίησης τους και ανοίγει τον δρόμο για την εμπορευματοποίηση και των επειγόντων περιστατικών. Στο δημόσιο σύστημα υγείας δεν πρέπει να συμμετέχει ο κερδοσκόπος ιδιωτικός τομέας. Υπάρχει χώρος για τη συμμετοχή των ιδιωτών και αυτός δεν είναι άλλος απο τα ιδιωτικά νοσοκομεία και κλινικές (που απευθύνονται στους έχοντες) και στον οποίο μπορούν να γίνονται άνετα οι διακομιδές από και πρός αυτά απο ιδιώτες. Μακρυά λοιπόν οι ιδιώτες από όλες τις διακομιδές που αφορούν το ΕΣΥ. Τώρα κανείς δεν νομίζω ότι έχει πρόβλημα με την ικανότητα των πληρωμάτων των Κ.Υ. και κανείς από τους εργαζόμενους δεν μπορεί να αποφασίσει αν θα ενταχθούν η όχι στο ΕΚΑΒ. Το πρόβλημα είναι αν το υπουργείο σκοπεύει να κάνει τις ανάλογες προσλήψεις ,καθότι, για να λειτουργήσουν τομείς του ΕΚΑΒ στις θέσεις των Κ.Υ. χρειάζεται τουλάχιστον 11 άτομα προσωπικό/τομέα ( για 1 ασθενοφόρο σε 24ωρη βάση) καθώς και ανασύσταση των οργανικών θέσεων των οδηγών στα νοσοκομεία, καθώς και προσλήψεις για την κάλυψη αυτών των θέσεων. Αν λοιπόν γίνουν οι ανάλογες προσλήψεις, καλώς να ορίσουν και τα πληρώματα των Κ.Υ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Για να λειτουργησει ενας τομεας του ΕΚΑΒ χρειαζονται τουλαχιστον 11 ατομα? Υπαρχουν παραπανω απο 20 τομεις με 4,6 και 8 ατομα σε ολη την Ελλαδα.Δεν νομιζω οτι τα Κ.Υ εχουν 24ωρη καλυψη γι αυτο αλλωστε υπαρχει αναγκη δημιουργιας νεων τομεων του ΕΚΑΒ, διαφορετικα δεν θα υπηρχε λογος προσληψεων. Τα 11 ατομα χρειαζονται για πληρη 24ωρη καλυψη με αδειουχους και ρεπο αλλα δεν σημαινει κι οτι λιγοτερα ατομα θα καλυψουν εστω μερικα κενα. Συνεπως δεν παει ολα η τιποτε. Τελος για τους αδαεις περι δευτερογενων, τεταρτογενων και λοιπων διακομιδων να υπενθυμισω οτι ο βασικος ρολος και σκοπος του Ε.Κ.Α.Β περιγραφεται στα αρχικα του και ο νοων νοειτω.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Για να λειτουργησει ενας τομεας του ΕΚΑΒ χρειαζονται τουλαχιστον 11 ατομα? Υπαρχουν παραπανω απο 20 τομεις με 4,6 και 8 ατομα σε ολη την Ελλαδα.Δεν νομιζω οτι τα Κ.Υ εχουν 24ωρη καλυψη γι αυτο αλλωστε υπαρχει αναγκη δημιουργιας νεων τομεων του ΕΚΑΒ, διαφορετικα δεν θα υπηρχε λογος προσληψεων. Τα 11 ατομα χρειαζονται για πληρη 24ωρη καλυψη με αδειουχους και ρεπο αλλα δεν σημαινει κι οτι λιγοτερα ατομα θα καλυψουν εστω μερικα κενα. Συνεπως δεν παει ολα η τιποτε. Τελος για τους αδαεις περι δευτερογενων, τεταρτογενων και λοιπων διακομιδων να υπενθυμισω οτι ο βασικος ρολος και σκοπος του Ε.Κ.Α.Β περιγραφεται στα αρχικα του και ο νοων νοειτω.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Αυτή ακριβώς είναι η διαφορά, ότι τα ΚΥ, όπως δουλεύουν, μπορούν να παρέχουν 24ωρη κάλυψη στην περιοχή που καλύπτουν με μόλις 5 άτομα προσωπικό στα ασθενοφόρα την ίδια ώρα που το ΕΚΑΒ χρειάζεται 11. Τώρα φίλε Sotiris Al, αν νομίζεις ότι τα ΚΥ που βρίσκονται σε ορεινές, απομακρυσμένες και νησιωτικές περιοχές της Ελλάδας, πρέπει να σταματήσουν να καλύπτουν σε 24ωρη βάση με ασθενοφόρο την περιοχή, τότε μάλλον οι σκέψεις σου, ξεκινούν απο μια αφετηρία που εγγυμονεί κινδύνους για το δημόσιο καλό καθώς και για την εικόνα του ΕΚΑΒ. Τέλος ως προς το τι νοεί έκαστος για τον βασικό ρόλο και σκοπό του ΕΚΑΒ, δεν πρέπει να περιορίζεται στην ανάγνωση των αρχικών του, αλλά συνυπολογίζοντας το έργο που του έχει ανατεθεί με διάφορους νόμους και υπουργικές αποφάσεις, απο την ίδρυση του ως σήμερα, καθώς και απ' αυτό που πρόκειται να του ανατεθεί στο εγγύς μέλλον.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. Μαλλον δεν διαβασες καλα το σχολιο γι αυτο και απαντας με αυτο τον τροπο. Πρωτον ειναι . πολυ λιγα τα κεντρα υγειας που εχουν προσωπικο για καλυψη 7 εικοσιτετραωρων την εβδομαδα γιατι τα περισσοτερα υπολειτουργουν λογω λλειψεων προσωπιοκυ. Δευτερον εγω δεν ανεφερα πουθενα οτι πρεπει να σταματησει η λειτουργια τους αλλα οτι λογω των υποστελεχωσεων τους ειναι απαραιτητη η δημιουργια τομεων του ΕΚΑΒ και τριτον και σημαντικοτερο για την προασπιση του δημοσιου καλου πρεπει το ΕΚΑΒ να ασχοληθει πρωτα με το επειγον και μετα με ολα τα αλλα. Τελος δεν σημαινει οτι οποιος νομος και οποια υπουργικη αποφαση βγαινει ειναι παντα και η σωστη φιλε Θρασυβουλε. αλλα μαλλον το βλεπεις διαφορετικα.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 7. εννοειται να ασχοληθει με το επειγον τα εξιτηρια και οι επανεξετασεις τη πρεπει να γινουν?

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 8. Ολα πρεπει να γινουν συναδελφοι και ουδεις λεει το αντιθετο. Επισης θα συμφωνησουμε ολοι οτι δεν πρεπει να ενισχυεται μια υπηρεσια διαλυωντας αλλες η τουλαχιστον ετσι πιστευω εγω.Συνεπως οταν εχεις ελλειψεις σε νοσοκομεια, ΕΚΑΒ και Κ.Υ παιρνεις προσωπικο εκει που απαιτειται αν δεν κανω λαθος Στην δικη μας περιπτωση τι εγινε? Καταργηθηκαν οι θεσεις την οδηγων νοσοκομειων με αποτελεσμα οπως ολοι ξερουμε να ερθουν ελαχιστα ατομα στο ΕΚΑΒ τα περισσοτερα εκ των οποιων κοντα η στο οριο συνταξιοδοτησης υποτιθεται συμφωνα με το υπουργειο για να ενισχυθει το ΕΚΑΒ και αντ αυτου τι? Δεν εμεινε κανενας στο νοσοκομειο και τωρα ολος ο κοσμος στρεφεται στους ιδιωτες που τον γδερνουν και το ΕΚΑΒ δεν προλαβαινει ουτε στα επειγοντα ουτε στις δευτερογενεις γιατι οπως ειπε και ο συναδελφος πιο πανω και στο νοσοκομειο δουλευαν ενας ενας οι συναδελφοι. Και για να απαντησω στο ερωτημα σου συναδελφε θα σου πω οτι συμφωνω με την λυση της Π.Ο.Ε.Δ.Η.Ν, δηλαδη επιστροφη των οδηγων στα νοσοκομεια, ενισχυση των Κ.Υ και του ΕΚΑΒ με προσωπικο η δημιουργια νεω τομεων ΕΚΑΒ στις περιοχες που υπαρχουν Κ.Υ που υπολειτουργουν. Ετσι πιστευω οτι δεν θα υπαρχουν προβληματα η τουλαχιστον οχι τοσο μεγαλα ουτε για τους ασθενεις αλλα ουτε και για το προσωπικο ΕΚΑΒ,Κ.Υ και νοσοκομειων για το αντικειμενο της εργασιας του που θα συνεχισει να ειναι αυτο που ηταν παντα.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 9. Φίλε Sotiris Al, μάλλον επειδή εργαζόμαστε σε διαφορετικές περιοχές, λόγω των ιδιαιτεροτήτων της καθεμίας κατανοούμε διαφορετικά τα πράγματα. Τα πράγματα, μέσες άκρες, έχουν όπως τα αναφέρεις στην τελευταία σου δημοσίευση. Τα πράγματα νομίζω ότι είναι απλά: 1ον Ανασύσταση των οργανικών θέσεων στα νοσοκομεία, και κάλυψη αυτών, 2ον Κάλυψη των κενών στα ΚΥ και 3ον Κάλυψη των κενών σε όλους τους τομείς του ΕΚΑΒ που είναι υποστελεχομένοι. Μετά ας κάνουν ότι σχεδιασμό θέλουν, αλλά με γνώμονα πάντα,το ότι όπου δημιουργηθεί τομέας του ΕΚΑΒ, θα είναι πλήρως στελεχωμένος για 24ωρη λειτουργία.Το θέμα είναι ότι όλα αυτά προϋποθέτουν το να έχουν γίνει οι ανάλογες προσλήψεις. Και εγώ προσωπικά επιμένω στο "24ωρη" γιατί όπως ξέρεις καλά το επείγον δεν έχει ωράριο.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 10. Συφωνω απολυτα μαζι σου. Θα ηταν το ιδανικο οπου δημιουργηθει τομεας ΕΚΑΒ που να παρεχει 24ωρη καλυψη αλλα οπως ειπα στο πρωτο μου σχολιο αν δεν ειναι εφικτο λογω μειωμενων προσληψεων ας ξεκινησει η λειτουργια του εστω και με λιγοτερα ατομα και σιγα-σιγα να ενισχυεται. Αυτο θα λειτουργησει θετικα και για τον κοσμο και για το προσωπικο των Κ.Υ που δεχεται ολο τον ογκο επειγοντων προσπαθωντας να ανταποκριθει παρα τις τεραστιες ελλειψεις του.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 11. να δημιουργηθουν τομεις του εκαβ να προσληφθει κοσμος υπαρχουν τοσοι αδιοριστοι διασωσες της σχολης ΑΛΛΑ συγχρονως να ενταχθουν στο εκαβ κ τα πληρωματα των κεντρων υγειας για να ειναι μια η υπηρεσια που θα παρεχει προνοσοκομειακη φροντιδα κ θα ελεγχει ολα τα ασθενοφορα κ τα πληρωματα τις κινησης τους κ τα σχετικα οπως ειπα κ σε αλλα σχολια απ την στιγμη που αντιμετωπιζουμε το επειγον κ παιρνουμε εντολες απ το εκαβ ουτε καν απ το κεντρο υγειας που ανηκω πρεπει να γινει ενταξη στο εκαβ.αλλα πολυ φοβαμαι οτι δεν τους αφηνουν να κανουν προσληψεις κ ολοι στο εκαβ κ μετα ενα μπαχαλο οπως εγινε με τους οδηγους

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Παρακαλούμε τους φίλους αναγνώστες:

ΟΧΙ SPAM,
ΟΧΙ GREEKLISH,
ΟΧΙ ΠΡΟΣΒΛΗΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ

Παρακαλούμε το σχόλιό σας να είναι σχετικό με την παραπάνω ανάρτηση.
Γενικές απορίες μόνο στη σελίδα μας στο facebook.

 
Copyright © 2013 EKABNews