ΕΙΔΗΣΕΙΣ

26/10/15

Νίκος Καλογιαννάκης, Κραυγή αγωνίας από τους διασώστες για τον ερειπωμένο στόλο του ΕΚΑΒ

Δευτέρα, 26 Οκτωβρίου 2015
ΕΚΑΒNews

Συνέντευξη του πρόεδρου εργαζομένων ΕΚΑΒ 4ης Περιφέρειας Κρήτης, Νίκοου Καλογιαννάκη.

Ασθενοφόρα-ερείπια στη μάχη για τη ζωή

Συγκλονίζουν οι μαρτυρίες των διασωστών του ΕΚΑΒ μετά το τροχαίο στο Φόδελε

Οχήματα με 700.000 χιλιόμετρα στα κοντέρ τους, εργαζόμενοι με εμφράγματα από τις συνθήκες πίεσης και ασθενείς σε κίνδυνο κατά τη μεταφορά τους

Να πρέπει να μεταφέρεις εσπευσμένα τραυματία από τροχαίο στο νοσοκομείο, να παίζεις τη ζωή σου κορώνα-γράμματα και να καρδιοχτυπάς μήπως στην πιο κρίσιμη στιγμή σε προδώσει στη μέση του δρόμου το ασθενοφόρο, το οποίο μπάζει νερά στην καμπίνα, δεν τραβά στην ανηφόρα και ο κινητήρας του “κάνει νερά”.

Αυτή την κατάσταση βίωσαν οι διασώστες του ΕΚΑΒ που κλήθηκαν στο φοβερό τροχαίο κοντά στο Φόδελε, όταν αγροτικό αυτοκίνητο συγκρούστηκε με τουριστικό λεωφορείο.

Τα όσα περιγράφει ένας από τους διασώστες που συμμετείχαν στην επιχείρηση είναι ανατριχιαστικά και ως φαίνεται ...καθημερινότητα για το προσωπικό του ΕΚΑΒ που δίνει μάχη με το χρόνο με ασθενοφόρα-ερείπια. «Καθημερινά ασθενοφόρα χαλάνε και χρειάζεται να γίνει αντικατάσταση για να ολοκληρωθεί η μεταφορά του περιστατικού» λένε στην «Π» οι άνθρωποι που με αυταπάρνηση προσπαθούν να σώσουν ζωές, ακόμα και με κίνδυνο της δικής τους σωματικής ακεραιότητας.Κραυγή αγωνίας από τους διασώστες για τον ερειπωμένο στόλο του ΕΚΑΒ

Συγκλονιστική μαρτυρία διασώστη για το τροχαίο στο Φόδελε

Της Ευαγγελίας Καρεκλάκη

Ασθενοφόρα με 700.000 χιλιόμετρα στα κοντέρ τους, εργαζόμενοι μ’ εμφράγματα από τις συνθήκες πίεσης και ασθενείς σε κίνδυνο κατά τη μεταφορά τους

«Να κάνει διακοπές ο κινητήρας και να τρέμει το φυλλοκάρδι μας μην μας αφήσει στο δρόμο...». Τα λόγια αυτά ανήκουν σε διασώστη του ΕΚΑΒ, ο οποίος μαζί με συναδέλφους του έσπευσε στο φοβερό τροχαίο που σημειώθηκε κοντά στο Φόδελε, όταν αγροτικό αυτοκίνητο συγκρούστηκε με τουριστικό λεωφορείο που μετέφερε Γερμανούς τουρίστες με προορισμό το αεροδρόμιο Ηρακλείου. Στο δυστύχημα αυτό έχασε την ζωή του το 24χρονο παλικάρι από τον Άγιο Βασίλειο, το οποίο κηδεύτηκε σε κλίμα οδύνης και συντριβής το Σάββατο, ενώ ένας 30χρονος Ηρακλειώτης τραυματίστηκε σοβαρά.

Η ανάρτηση του διασώστη στο Facebook προκαλεί ανατριχίλα καθώς περιγράφει με κάθε ειλικρίνεια τα όσα ακολούθησαν του τροχαίου, πτυχές που για τον περισσότερο κόσμο είναι άγνωστες αλλά για το προσωπικό του ΕΚΑΒ καθημερινότητα. Μία καθημερινότητα που καλούνται να διαχειριστούν με αυταπάρνηση, κάτω από πραγματικά αντίξοες συνθήκες. Τους έχουν εγκαταλείψει στην μοίρα τους με ασθενοφόρα-νεκροταφεία με κίνδυνο τόσο τις δικές τους ζωές όσο και των ασθενών.

Όπως περιγράφει, έφθασαν πρώτοι με τρία ασθενοφόρα και γιατρό με το όχημα ταχείας επέμβασης, τον γνωστό «Πήγασο» όπως είναι η κωδική του ονομασία. Παραθέτουμε ακριβώς την σοκαριστική ανάρτηση του διασώστη, η οποία είναι άκρως αποκαλυπτική για την μάχη που δίνουν κάθε μέρα οι διασώστες του ΕΚΑΒ. «Παραλάβαμε τρία περιστατικά και απεγκλωβίσαμε εμείς τον έναν τραυματία με βοήθεια από την Πυροσβεστική Υπηρεσία που ήρθε στο τέλος. Στους τραυματίες έγινε ό,τι προβλέπεται από τα διεθνή πρωτόκολλα (ακινητοποίηση, ιν, γραμμές, έλξη...), τους μεταφέραμε στο νοσοκομείο με δύο από τα τρία ασθενοφόρα να είναι σαράβαλα, να βάζουν νερό στην καμπίνα πίσω λόγω της βροχής, να κάνει διακοπές ο κινητήρας και να τρέμει το φυλλοκάρδι μας μην μας αφήσει στο δρόμο. Ο οδηγός οδηγούσε με θαμπωμένο παρμπρίζ γιατί το καλοριφέρ δεν δούλευε και στην ανηφόρα, μάξιμουμ 70-80 χλμ. Στο τρίτο περιστατικό ο γιατρός με το πλήρωμα έδινε τη δική του μάχη για να κρατήσουν στη ζωή τον άτυχο τραυματία. Αυτά κάναμε...».

Αποκαλυπτικά είναι όμως και τα όσα αναφέρει στην «Π» ο πρόεδρος εργαζομένων ΕΚΑΒ 4ης Περιφέρειας Κρήτης, Νίκος Καλογιαννάκης με αφορμή την ανάρτηση του συναδέλφου του. «Το 80% των ασθενοφόρων στο Ηράκλειο είναι ακατάλληλα να κυκλοφορούν». Είναι ενδεικτικό ότι δεν υπάρχει μέρα που να μην χρειαστεί να γίνει αντικατάσταση ασθενοφόρου, το οποίο έχει βγει δρομολόγιο για κάποιο περιστατικό. Λόγω βλάβης ακινητοποιείται και χρειάζεται να κληθεί νέο όχημα για να ολοκληρωθεί η μεταφορά του περιστατικού.

Τα κοντέρ έχουν  γράψει 700.000  χιλιόμετρα!

«Σχεδόν καθημερινά συμβαίνει αυτό;» τον ρωτάμε με έκπληξη. «Καθημερινά. Έχω επίγνωση σε αυτό που σας λέω» ήταν κατηγορηματικά η απάντηση του.

Στην παρούσα φάση το Ηράκλειο εξυπηρετείται κυρίως από ασθενοφόρα χρονολογίας του 2004, τα οποία χρησιμοποιούν βενζίνη και έχουν «κάψει» μέχρι και 700.000 χιλιόμετρα. Από τα ασθενοφόρα με τα οποία είχαν ενισχυθεί το 2008, στην πραγματικότητα μόνο δύο είναι στην διάθεση της υπηρεσίας αφού τα υπόλοιπα είτε έχουν ακινητοποιηθεί (λόγω του υψηλού κόστους επισκευής, περίπου 9.000-10.000 ευρώ, θεωρούνται ασύμφορα) είτε βρίσκονται στο συνεργείο για επισκευή, κάτι όμως που επίσης είναι χρονοβόρο λόγω και πάλι των ακριβών ανταλλακτικών.

«Χωρίς ασφάλεια, χωρίς δύναμη, με φθαρμένα ελαστικά, τρίζουν, βάζουν νερά...δεν μπορούμε να τρέξουμε με 150 χιλιόμετρα. Δεν τραβάνε....Ειδικά το χειμώνα λόγω ολισθηρότητας είναι επικίνδυνο και για μας και για τους ασθενείς...Πράγματα που δεν ξέρει ο κόσμος και θα πρέπει να μάθει» τονίζει ο κ. Καλογιαννάκης. Όπως λέει, οι συνθήκες εργασίας τους είναι πραγματικά αντίξοες. Το καλοκαίρι χωρίς αιρ-κοντίσιον και ας μεταφέρουν καρδιολογικά περιστατικά και το χειμώνα χωρίς καλοριφέρ. «Και πρέπει να τρέξουμε πρώτοι, να παραλάβουμε τον ασθενή ή τον τραυματία να τον μεταφέρουμε το ταχύτερο στο νοσοκομείο με πολύ άγχος και στρες. Ο κόσμος δεν ξέρει και δεν έχει υπομονή...οι επιθέσεις, οι ύβρεις και οι αναφορές είναι για μας καθημερινότητα...Όμως η πραγματικότητα είναι άλλη». Σύμφωνα με τον πρόεδρο των εργαζομένων, τρεις συνάδελφοι του υπέστησαν έμφραγμα λόγω της ασφυκτικής πίεσης και των έντονων ρυθμών δουλειάς.

Τεράστιος όγκος  δουλειάς

Την ίδια ώρα ραγδαία είναι η αύξηση των περιστατικών, χρόνιων και έκτακτων, που καλούνται να διαχειριστούν από χρόνο σε χρόνο. Το 2014 συνολικά οι μεταφορές ασθενών με χρόνιες παθήσεις, ανήλθαν σε 13.042. Το νούμερο από μόνο του καταδεικνύει τον τεράστιο όγκο δουλειάς χωρίς σε αυτό να συμπεριλαμβάνονται μεταφορές έκτακτων περιστατικών που κυρίως το καλοκαίρι εκτινάσσονται λόγω και της τουριστικής κίνησης με το ΕΚΑΒ να εξυπηρετεί όχι μονάχα την Κρήτη αλλά και πολλά νησιά του Αιγαίου από τα οποία γίνονται αερομεταφορές.

Σύμφωνα με τον κ. Καλογιαννάκη, η κατάσταση είναι δραματική και πλέον περιμένουν να υλοποιηθεί η δέσμευση για ανανέωση του πεπαλαιωμένου στόλου με 25 σύγχρονα ασθενοφόρα μέσω ΕΣΠΑ. Η αλήθεια είναι ότι τα περιμένουν από το ...2010, όμως δεν χάνουν την ελπίδα και προσδοκούν, με βάση και τις τελευταίες πληροφορίες, ότι στις αρχές του 2016 η Κρήτη θα πάρει τα καινούργια ασθενοφόρα. Προς το παρόν, το σωματείο συνεχίζει να απευθύνεται σε φορείς και χορηγούς σε μία προσπάθεια εξεύρεσης πόρων για την κάλυψη στοιχειωδών αναγκών. Η Περιφέρεια Κρήτης για μία ακόμα φορά έχει ανταποκριθεί σε αίτημα τους, όπως έχει γίνει και με άλλα σωματεία, στηρίζοντας, όπως μπορεί, τον αγώνα των εργαζομένων του ΕΚΑΒ.

Ως συνδικαλιστής, ως έμπειρος διασώστης αλλά κυρίως ως Κρητικός, ο κ. Καλογιαννάκης δεν παραλείπει να επισημάνει την ανάγκη δημιουργίας διαχωριστικού στον Βόρειο Οδικό Άξονα Κρήτης. «Είναι απαράδεκτο αυτό που συμβαίνει. Όλοι οι Κρητικοί θα πρέπει να απαιτήσουμε να γίνει ένας σωστός δρόμος με διαχωριστικό. Η μείωση των τροχαίων θα ήταν συντριπτική. Απτό παράδειγμα αποτελεί το οδικό τμήμα των Γουβών. Από τότε που έγινε το διαχωριστικό, τα τροχαία μειώθηκαν θεαματικά. Είναι θλιβερό να σκοτώνεται κάθε χρόνο ένα ολόκληρο χωριό...».

Πηγή: patris.gr

Για το  ΕΚΑΒNews : Αλέξης Κιτσόπουλος

About " "

Το EKABNews έχει δημιουργηθεί και υποστηρίζετε από εργαζόμενους του ΕΚΑΒ με σκοπό την συγκέντρωση των δημοσιευμάτων που αφορούνε την υπηρεσία και όχι μόνο.. Η ενημέρωση των συναδέλφων , η παρουσίαση διάφορων θεμάτων που αφορούνε τον χώρο, η προβολή των τοπικών νέων ανά παράρτημα, αλλά και η γενικότερη προβολή του ΕΚΑΒ.. είναι μερικοί από τους στόχους της σελίδας. Ευχαριστούμε για την υποστήριξη!

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τους φίλους αναγνώστες:

ΟΧΙ SPAM,
ΟΧΙ GREEKLISH,
ΟΧΙ ΠΡΟΣΒΛΗΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ

Παρακαλούμε το σχόλιό σας να είναι σχετικό με την παραπάνω ανάρτηση.
Γενικές απορίες μόνο στη σελίδα μας στο facebook.

 
Copyright © 2013 EKABNews