ΕΙΔΗΣΕΙΣ

12/10/15

ΕΣΥ, Στο στόχαστρο προμήθειες - διαφθορά


Δευτέρα, 12 Οκτωβρίου 2015
ΕΚΑΒNews

Καθολική πρόσβαση για τους ανασφάλιστους - Αναδιάρθρωση του συστήματος υγείας

Στην υλοποίηση ενός «διαφορετικού πολιτικού σχεδίου», στο πλαίσιο ενός «μετα-νεοφιλελεύθερου οράματος, πέραν του Μνημονίου και της λιτότητας» στοχεύει η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας, με τον Ανδρέα Ξανθό να μιλά για πόλεμο με τον νεοφιλελευθερισμό και να δηλώνει ότι το Μνημόνιο επιβάλλει μεροληψία υπέρ των κοινωνικών αγαθών. Σκοπός είναι η αναδιοργάνωση του ΕΣΥ και η δημιουργία ενός ολοκληρωμένου δημόσιου συστήματος υγείας, που θα είναι σταθεροποιημένο, ηθικοποιημένο και με ανθρωποκεντρική στόχευση.
Προτεραιότητα της πολιτικής ηγεσίας είναι η ενίσχυση και αναδιοργάνωση των δημόσιων νοσοκομείων, μέσω προσλήψεων και της ανακατανομής πόρων υπέρ της δημόσιας περίθαλψης, καθώς και η εύρεση ισοδύναμων για να μην επανέλθει το πεντάευρο στα εξωτερικά ιατρεία. Σε αυτήν την κατεύθυνση, ο υπουργός Υγείας δήλωσε την Τετάρτη από το βήμα της Βουλής ότι υπάρχει έτοιμο σχέδιο επαναδιαπραγμάτευσης με την Κομισιόν, ενώ έχει εκπονηθεί νομοσχέδιο με την τεχνική βοήθεια του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, που θα τεθεί σε διαβούλευση και στοχεύει στην εξασφάλιση περαιτέρω χρηματοδότησης.
Ειδικότερα, όσον αφορά τις προσλήψεις, το υπουργείο Υγείας επιδιώκει να αιμοδοτήσει το σύστημα με προσωπικό και ειδικότερα επίκειται η πλήρωση 2.400 θέσεων στα νοσοκομεία, μεταξύ αυτών 600 θέσεων γιατρών, στο τέλος του χρόνου, η ολοκλήρωση, εντός των ημερών, της πρόσληψης επιπλέον 500 επικουρικών γιατρών, αλλά και η προώθηση πολιτικής λύσης, μέσω νομοθετικής ρύθμισης, πριν τις 31 Δεκεμβρίου, του θέματος των επικουρικών γιατρών και του επικουρικού νοσηλευτικού προσωπικού που διορίστηκαν τα προηγούμενα χρόνια και συμπληρώνουν δύο χρόνια θητείας στο σύστημα. Επίσης, αναζητείται η βέλτιστη επιλογή για την αγορά του υπόλοιπου μέρους των 96 ασθενοφόρων του ΕΚΑΒ.

Υγειονομική κάλυψη όλων των ανασφάλιστων
Αιχμή του δόρατος ανάμεσα στις άμεσες πρωτοβουλίες που πρόκειται να λάβει το υπουργείο Υγείας θεωρείται η υλοποίηση της δέσμευσης για την υγειονομική κάλυψη των ανασφάλιστων, με ειδικό βιβλιάριο και κάρτα υγείας που θα διασφαλίζει αξιόπιστη ιατρική παρακολούθηση, εργαστηριακές εξετάσεις, φαρμακευτική αγωγή, νοσηλεία και υγειονομικές παροχές.
Ιδιαίτερο βάρος δίνει η ηγεσία της Αριστοτέλους στην ανάπτυξη ενός Εθνικού Δικτύου Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ) σε όλη τη χώρα, που θα βασίζεται στις αποκεντρωμένες μονάδες υγείας γειτονιάς, στα Κέντρα Υγείας αστικού και αγροτικού τύπου, στον οικογενειακό γιατρό με συγκεκριμένο πληθυσμό ευθύνης και στη διεπιστημονική ομάδα υγείας.

Στο στόχαστρο το «σύστημα συμφερόντων»
«Βασικός αντίπαλος» στη βελτίωση του Συστήματος Υγείας θεωρείται το δημοσιονομικό πλαίσιο που προέκυψε από τη συμφωνία με τους δανειστές και συντηρεί τη λιτότητα. Ωστόσο, ως ο πιο σημαντικός αντίπαλος θεωρούνται οι αντιστάσεις του συστήματος συμφερόντων, η διαφθορά και η εκμετάλλευση του αρρώστου, καθώς και ο μηχανισμός πολιτικής συναλλαγής και συγκάλυψης ευθυνών. Άλλωστε, στο σχέδιο αναδιοργάνωσης, δεσπόζουσα θέση κατέχουν αλλαγές που θα προωθηθούν στο σύστημα προμηθειών, οι οποίες χαρακτηρίζονται από τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας Παύλο Πολάκη ως «μεγάλη θεσμική επανάσταση». Οι αλλαγές περιλαμβάνουν την πλήρη καταγραφή όλων των κωδικών και αντιδραστηρίων για τον εφοδιασμό νοσοκομείων. Επίσης, θα υπάρξει περιγραφή των τεχνικών και ποιοτικών προδιαγραφών για κάθε κατηγορία υλικών και όποιο νοσοκομείο δεν τα πληροί θα αποκλείεται από τους διαγωνισμούς. Τέλος, έχει εξαγγελθεί ότι θα υπάρξει και καθορισμός τιμής για κάθε κατηγορία προϊόντων.
Επιπλέον, θα συσταθούν γραφεία δικαιωμάτων των ασθενών, θα αυστηροποιηθεί και θα εκσυγχρονιστεί το πειθαρχικό σύστημα, προκειμένου να αντιμετωπίζονται πιο αποτελεσματικά τα φαινόμενα διαφθοράς στην Υγεία και να εδραιωθεί το κοινωνικό ήθος στο ΕΣΥ. Ακόμη, ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας έχει προαναγγείλει την απομάκρυνση των διοικήσεων νοσοκομείων που θα αξιολογηθούν αρνητικά και την προκήρυξη των θέσεων διοικητή και υποδιοικητή με ανοιχτή πρόσκληση για την πλήρωσή τους.

Αναδιοργάνωση του ΕΟΠΥΥ
Ακόμη, ανάμεσα στις εξαγγελίες της πολιτικής ηγεσίας, ξεχωρίζει και η αναδιοργάνωση του ΕΟΠΥΥ, με επαναδιαπραγμάτευση συμβάσεων των ιδιωτικών κλινικών, με ενίσχυση των ΠΕΔΥ (δίνοντας και μια δεύτερη ευκαιρία στους γιατρούς που εκδιώχθηκαν από το σύστημα) και ενίσχυση του ΕΚΑΒ, καθώς και άνοιγμα των συμβάσεων του ΕΟΠΥΥ στους νέους γιατρούς συμβάλλοντας στην καταπολέμηση της ανεργίας και της φυγής επιστημόνων στο εξωτερικό. Σημειώνεται ότι τα ασφαλιστικά ταμεία χρωστάνε περίπου 1,5 δισ. ευρώ αυτή τη στιγμή στον ΕΟΠΥΥ και από τη στιγμή που ο ΕΟΠΥΥ δεν έχει αυτά τα χρήματα καθυστερεί τις πληρωμές προς γιατρούς, νοσηλευτικά και διαγνωστικά κέντρα.

Ολοκλήρωση ψυχιατρικής μεταρρύθμισης και αντιμετώπιση εξαρτήσεων
Στα σχέδια του υπουργείου περιλαμβάνεται και η ολοκλήρωση της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης, στην κατεύθυνση του μετασχηματισμού του ασύλου και της ανάπτυξης τομεοποιημένων, πρωτοβάθμιων και κοινοτικών υπηρεσιών ψυχικής υγείας, με σεβασμό των δικαιωμάτων των ψυχικά ασθενών. Στον τομέα δε των εξαρτήσεων, έμφαση πρόκειται να δοθεί, σύμφωνα με το υπουργείο, σε όλο το φάσμα της αντιμετώπισής τους, στην πρόληψη, τη θεραπεία και την κοινωνική επανένταξη, καθώς και στη μείωση της βλάβης και την προστασία της δημόσιας υγείας. Στον τομέα της πρόληψης θα δοθεί προτεραιότητα στην αναχαίτιση της αυξητικής τάσης της χρήσης εξαρτησιογόνων ουσιών που παρατηρείται στον νεανικό πληθυσμό, στην κατάρτισης και υλοποίηση συνολικής στρατηγικής με ενιαία επιστημονική εποπτεία και συντονισμό των επιμέρους δράσεων. Τέλος, όπως τόνισε κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στην Εξέταση της 2ης Περιοδικής Έκθεσης της Ελλάδας για τα «Οικονομικά, Κοινωνικά και Πολιτιστικά δικαιώματα», ο γ.γ. Δημόσιας Υγείας Γιάννης Μπασκόζος, υπάρχει η δέσμευση από πλευράς της κυβέρνησης για μηδενισμό της λίστας αναμονής των χρηστών ναρκωτικών ουσιών σε θεραπευτικές δομές μέσα σε έναν χρόνο.

Καθολική πρόσβαση στα φάρμακα
Σε ό,τι αφορά τη φαρμακευτική πολιτική, το υπουργείο, στοχεύει στην ισότιμη και καθολική πρόσβαση σε αποτελεσματικά, ποιοτικά και ασφαλή φάρμακα. Ο υπουργός έχει εξαγγείλει κλειστό προϋπολογισμό για τα πολύ ακριβά καινοτόμα φάρμακα (ΦΥΚ) και διαπραγμάτευση τιμών με βάση το αποδεδειγμένο θεραπευτικό όφελος, αύξηση της διείσδυσης των γενοσήμων και ταυτόχρονη χρήση νέων εργαλείων ελέγχου της συνταγογράφησης και του κόστους. Επίσης, μείωση του ποσοστού συμμετοχής των ασθενών στο κόστος των φαρμάκων με κοινωνικά και νοσολογικά κριτήρια και διασφάλιση της ασφαλούς και επαρκούς διάθεσης φαρμάκων σε όλη τη χώρα μέσα από το δίκτυο των ιδιωτικών φαρμακείων.
Της Μαρίας Καλυβιώτου
Δημοσιεύτηκε 11/10/2015

Πηγή: avgi.gr

Για το  ΕΚΑΒNews : Αλέξης Κιτσόπουλος

About " "

Το EKABNews έχει δημιουργηθεί και υποστηρίζεται από εργαζόμενους του ΕΚΑΒ με σκοπό την συγκέντρωση των δημοσιευμάτων που αφορούνε την υπηρεσία και όχι μόνο.. Η ενημέρωση των συναδέλφων , η παρουσίαση διάφορων θεμάτων που αφορούνε τον χώρο, η προβολή των τοπικών νέων ανά παράρτημα, αλλά και η γενικότερη προβολή του ΕΚΑΒ.. είναι μερικοί από τους στόχους της σελίδας. Ευχαριστούμε για την υποστήριξη!

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τους φίλους αναγνώστες:

ΟΧΙ SPAM,
ΟΧΙ GREEKLISH,
ΟΧΙ ΠΡΟΣΒΛΗΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ

Παρακαλούμε το σχόλιό σας να είναι σχετικό με την παραπάνω ανάρτηση.
Γενικές απορίες μόνο στη σελίδα μας στο facebook.

 
Copyright © 2013 EKABNews