ΕΙΔΗΣΕΙΣ

9/10/15

Η διαφθορά στην Υγεία και τον δημόσιο τομέα καλά κρατεί


Παρασκευή, 9 Οκτωβρίου 2015
ΕΚΑΒNews

Η διαφθορά στην Υγεία και τον δημόσιο τομέα καλά κρατεί

Η διαφθορά καλά κρατεί, σύμφωνα με όσα έδωσε στην δημοσιότητα ο Γενικός Επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης, Λέανδρος Ρακιντζής. Κάποιοι γιατροί παρουσιάζονται αμετανόητοι και ζημιώνουν τα ασφαλιστικά ταμεία κάνοντας αισθητικές επεμβάσεις στα δημόσια νοσοκομεία.

Όπως ανέφερε την Πέμπτη ο κ. Ρακιντζής, το κόστος φτάνει τα 33 δισ. ευρώ ετησίως, κι άρα αν επί 10 χρόνια δεν είχαμε φαινόμενα διαφθοράς, θα είχε εκλείψει το δημόσιο χρέος της χώρας.

της Μαρίας Τσιλιμιγκάκη

Λόγω της οικονομικής κρίσης, όπως εξήγησε ο κ. Ρακιντζής, έχουν μειωθεί τα φαινόμενα διαφθοράς και τα "φακελάκια". Ενώ πριν από την οικονομικη κρίση, γιατροί ζητούσαν από τους ασθενείς ακόμα και 5.000 ευρώ.

Πλην όμως υπάρχουν ακόμα γιατροί που εμπλέκονται σε υποθέσεις διαφθοράς που  επιβαρύνουν τα ασφαλιστικά ταμεία. Χαρακτηριστικά ο κ. Ρακιντζής θύμισε την υπόθεση χειρουργού που κατάφερε να προαχθεί σε καρδιοχειρουργό προσκομίζοντας πλαστή συστατική επιστολή του σερ Μαγκντί Γιακούμπ.

Εξάλλου, σε μεγάλο κρατικό νοσοκομείο αποκαλύφθηκε ότι σε μέσα σε έξι μήνες 32 χειρουργοί εξυπηρετούσαν την ιδιωτική πελατεία τους κάνοντας εκατοντάδες αισθητικές επεμβάσεις τις οποίες δήλωναν ως επείγοντα περιστατικά!

Ενώ σε μια άλλη περίπτωση, γιατρός δημόσιου νοσοκομείου διατηρούσε ιδιωτικό ιατρείο κι όταν τον έπιασαν επ΄αυτοφόρω, δικαιολογήθηκε λέγοντας ότι βρίσκεται στο χώρο όχι για άσκηση του επαγγέλματός του, αλλά γιατί γιορτάζει τα γενέθλιά του και ότι οι παρευρισκόμενοι είναι συγγενείς και φίλοι που ήρθαν για να του ευχηθούν!

Ο Γενικός Επιθεωρητής, πρότεινε την κωδικοποίηση της νομοθεσίας για να διαπιστωθεί ποιοι νόμοι είναι σε ισχύ και ποιοι είναι ανενεργοί. Με αυτό τον τρόπο, διευκρίνισε, θα έχουμε ασφάλεια Δικαίου, που αποτελεί ένα από τα προαπαιτούμενα της διαφάνειας.

Πηγή: iatropedia.gr
Η διαφθορά καλά κρατεί - Γιατροί δηλώνουν επείγοντα περιστατικά και κάνουν μπότοξ & ανορθώσεις στήθους

Απίστευτες ιστορίες για γέλια και για κλάματα, σχετικά με το αγκάθι της διαφθοράς στην χώρα μας καταγράφει ο Γενικός Επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης Λέανδρος Ρακιντζής.
Για ακόμη μία φορά, μεγάλος πρωταγωνιστής είναι η υγεία, όπου βλέπουμε γιατρούς να ζημιώνουν τα ασφαλιστικά ταμεία και το Δημόσιο και χειρουργούς, που αντί για επείγοντα περιστατικά, πραγματοποιούν μπότοξ και ανορθώσεις στήθους.

Η διαφθορά είναι διάχυτη στην ελληνική κοινωνία και για να καταπολεμηθεί απαιτείται πάνω απ' όλα πολιτική βούληση, κάτι που δεν υπάρχει, ανέφερε την Πέμπτη ο κ. Ρακιντζής, προσθέτοντας, ότι το κόστος της φτάνει τα 33 δισ. ευρώ ετησίως, συνεπώς αν για 10 χρόνια δεν είχαμε φαινόμενα διαφθοράς, θα είχε εκλείψει το δημόσιο χρέος της χώρας.
Ωστόσο, λόγω της οικονομικής κρίσης, είπε ο κ. Ρακιντζής, έχουν λιγοστέψει τα φαινόμενα διαφθοράς, αλλά και έχουν μειωθεί αισθητά τα σχετικά «κόστη» με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα το «φακελάκι»: Πριν από τα μνημόνια γιατροί ζητούσαν από τους ασθενείς ακόμα και 5.000 ευρώ, ενώ σήμερα το αντίστοιχο ποσό έχει πέσει στα 300 ευρώ.
Παρόλα αυτά, γιατροί, εμπλέκονται και σε υποθέσεις που στοιχίζουν σε ανθρώπινες ζωές, επιβαρύνουν παράνομα τα ασφαλιστικά ταμεία, ενώ άλλοι προκειμένου να γλυτώσουν την τσιμπίδα του νόμου εφευρίσκουν φθηνές δικαιολογίες. Ειδικότερα, ο κ. Ρακιντζής υπενθύμισε την υπόθεση χειρουργού που κατάφερε να προαχθεί σε καρδιοχειρουργό προσκομίζοντας ακόμα και πλαστή συστατική επιστολή του... Μαγκντί Γιακούμπ. Κίνησε τις υποψίες και τελικά απολύθηκε όταν διαπιστώθηκε ότι οι ασθενείς του που πέθαιναν στα χέρια του ήταν τριπλάσιοι σε σχέση με τον μέσο όρο των συναδέλφων του.
Σε μεγάλο κρατικό νοσοκομείο αποκαλύφθηκε ότι σε μόλις έξι μήνες 32 χειρουργοί, εκμεταλλευόμενοι τις υποδομές του ιδρύματος, εξυπηρετούσαν την ιδιωτική πελατεία τους κάνοντας εκατοντάδες αισθητικές επεμβάσεις (μπότοξ, ανόρθωση στήθους, επιθέματα στο πρόσωπο, ρινοπλαστικές και λιποαναρροφήσεις) και τις δήλωναν ως επείγοντα περιστατικά (σκωληκοειδίτιδα κ.λπ), επιβαρύνοντας τον ασφαλιστικό φορέα του «ασθενή».
Γιατρός δημόσιου νοσοκομείου διατηρούσε, κατά παράβαση της νομοθεσίας, ιδιωτικό ιατρείο. Την ώρα που εκπρόσωποι των αρχών διενέργησαν έλεγχο στο ιατρείο του βρίσκονταν στην αναμονή 6-7 ασθενείς του. Ο γιατρός δικαιολογήθηκε λέγοντας ότι βρίσκεται στο χώρο όχι για άσκηση του επαγγέλματός του, αλλά γιατί γιορτάζει τα γενέθλιά του και ότι οι παρευρισκόμενοι είναι συγγενείς και φίλοι που ήρθαν για να του ευχηθούν!
Ο κ. Ρακιντζής υποστήριξε ότι για να αντιμετωπιστεί η διαφθορά θα πρέπει να αλλάξει η νοοτροπία του λαού αλλά και να υπάρχει σχετική πολιτική βούληση. «Όλες οι κυβερνήσεις διακηρύττουν ότι θα πατάξουν τη διαφθορά και ότι το μαχαίρι θα φτάσει στο κόκκαλο, αλλά μέχρι τώρα δεν έχω δει κανένα μαχαίρι να φτάνει στο κόκκαλο» πρόσθεσε.
Τέλος ο Γενικός Επιθεωρητής, πρότεινε την κωδικοποίηση της νομοθεσίας για να διαπιστωθεί ποιοι νόμοι είναι σε ισχύ και ποιοι είναι ανενεργοί. Με αυτό τον τρόπο, διευκρίνισε, θα έχουμε ασφάλεια Δικαίου, που αποτελεί ένα από τα προαπαιτούμενα της διαφάνειας. Δεν παρέλειψε δε να τονίσει, ότι από συστάσεως του ελληνικού κράτους έως σήμερα, έχουν ψηφιστεί 17.500 νόμοι και έχουν εκδοθεί 120.000 εγκύκλιοι, ενώ ο Γενικός Οικοδομικός Κανονισμός αποτελείται από 30.000 σελίδες!
Πραγματικά ιστορίες καθημερινής τρέλας και διαφθοράς....
Δημοσιεύθηκε 8/10/2015

Πηγή: onmed.gr

Για το  ΕΚΑΒNews : Αλέξης Κιτσόπουλος


About " "

Το EKABNews έχει δημιουργηθεί και υποστηρίζετε από εργαζόμενους του ΕΚΑΒ με σκοπό την συγκέντρωση των δημοσιευμάτων που αφορούνε την υπηρεσία και όχι μόνο.. Η ενημέρωση των συναδέλφων , η παρουσίαση διάφορων θεμάτων που αφορούνε τον χώρο, η προβολή των τοπικών νέων ανά παράρτημα, αλλά και η γενικότερη προβολή του ΕΚΑΒ.. είναι μερικοί από τους στόχους της σελίδας. Ευχαριστούμε για την υποστήριξη!

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τους φίλους αναγνώστες:

ΟΧΙ SPAM,
ΟΧΙ GREEKLISH,
ΟΧΙ ΠΡΟΣΒΛΗΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ

Παρακαλούμε το σχόλιό σας να είναι σχετικό με την παραπάνω ανάρτηση.
Γενικές απορίες μόνο στη σελίδα μας στο facebook.

 
Copyright © 2013 EKABNews