ΕΙΔΗΣΕΙΣ

31/10/15

Διασώστες Στους NY Times, Η Frontex Αντί Να Βοηθάει... Αυτοθαυμάζεται


Παρασκευή, 30 Οκτωβρίου 2015
ΕΚΑΒNews

Διασώστες Στους NY Times: Η Frontex Αντί Να Βοηθάει... Αυτοθαυμάζεται

Έλληνες και ξένοι διασώστες από την Λέσβο καταγγέλλουν στους New York Times ότι τόσο οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις όσο και η Frontex, από την μία δεν κάνουν τίποτα για να λύσουν το πρόβλημα του προσφυγικού από την άλλη όχι μόνο δεν βοηθούν στη διάσωση αλλά σε πολλές περιπτώσεις εμποδίζουν το έργο των εθελοντών, πότε με την ατολμία τους και πότε με την άγνοιά τους.

Οι διασώστες κατηγορούν το πλήρωμα νορβηγικού σκάφους της Frontex ότι δεν έχουν ιδέα από διάσωση και πως το μόνο που κάνουν είναι να περιπολούν στη θάλασσα. Ισπανός διασώστης μάλιστα καταγγέλλει ότι ρουμανικό ελικόπτερο που συνεργάζεται με την Frontex έκανε κύκλους στον αέρα πάνω από τα σημεία διάσωσης προκαλώντας κύματα που παρεμπόδιζαν την διάσωση.

Από την άλλη πλευρά οι ξένοι εθελοντές μιλούν με θαυμασμό για τις προσπάθειες των ντόπιων κατοίκων, των εθελοντών και ιδιαίτερα των ψαράδων που μέρα και νύχτα προσπαθούν να σώσουν όσο περισσότερους ανθρώπους μπορούν.
MANY rescued kids in desperate resuscitation attempts on pavement-turned-clinics - Ongoing TRAGEDY in Lesbos pic.twitter.com/gOleJ8Q6pl— Daphne Tolis (@daphnetoli) October 28, 2015

Την ίδια στιγμή η Frontex περηφανεύεται στην ιστοσελίδα της για τα κατορθώματά της, ισχυριζόμενη ότι βοήθησε στη διάσωση 242 προσφύγων ενώ ο επικεφαλής της ομάδας ξένων εθελοντών Proavtiva Open Arms (η οποία χρηματοδοτείται με crowdfunding) αναφέρει ότι μόνο η ομάδα του και οι ψαράδες βοήθησαν ουσιαστικά στη διάσωση. «Το μόνο που έκαναν ήταν να πετάξουν τρία σκοινιά, όπως στις ταινίες», δηλώνει χαρακτηριστικά στην εφημερίδα.

Παράλληλα καταγγέλλει ότι υπήρξαν περιπτώσεις μεταναστών που ενώ διασώθηκαν στη θάλασσα έχασαν τη μάχη για τη ζωή στην στεριά γιατί τα ασθενοφόρα που έφτασαν δεν ήταν κατάλληλα εξοπλισμένα με οξυγόνο.«Είμαστε εξαντλημένοι ψυχικά και σωματικά», θα δηλώσει στην El Mundo, συμπληρώνοντας «και ντρέπομαι για την Ευρώπη»
Fra gårsdagens redningsaksjon: De klarte å redde 122. Flere barn var kritisk nedkjølt. I dag skal de ut igjen.@NSSR pic.twitter.com/XuPEzc8GjS— Kripos (@Kripos_NCIS) October 29, 2015...

Πηγή: citylocalnews.gr


ΕΚΑΒNews
Τι είναι ο FRONTEX

Ευρωπαϊκός οργανισμός για τη διαχείριση της επιχειρησιακής συνεργασίας στα εξωτερικά
Ο ευρωπαϊκός οργανισμός για τη διαχείριση της επιχειρησιακής συνεργασίας στα εξωτερικά σύνορα των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης συστάθηκε με τον Κανονισμό (ΕΚ) 2007/2004 του Συμβουλίου (26.10.2004, ΕΕ L 349/25.11.2004).

Ο FRONTEX συντονίζει την επιχειρησιακή συνεργασία μεταξύ των κρατών μελών στον τομέα της διαχείρισης των εξωτερικών συνόρων, επικουρεί τα κράτη μέλη στην εκπαίδευση των εθνικών συνοριακών φυλάκων, μεταξύ άλλων με την καθιέρωση κοινών προδιαγραφών εκπαίδευσης, πραγματοποιεί αναλύσεις κινδύνου, παρακολουθεί τις εξελίξεις των ερευνών σχετικά με τον έλεγχο και την επιτήρηση των εξωτερικών συνόρων, επικουρεί τα κράτη μέλη σε περιπτώσεις που απαιτείται αυξημένη τεχνική και επιχειρησιακή συνδρομή στα εξωτερικά σύνορα και παρέχει στα κράτη μέλη την αναγκαία στήριξη για την οργάνωση κοινών επιχειρήσεων επαναπατρισμού.
Ο FRONTEX συνδέεται στενά με άλλους εταίρους της Κοινότητας και της ΕΕ, αρμόδιους για την ασφάλεια των εξωτερικών συνόρων, όπως η EUROPOL  Επιλέξτε μεταφράσεις του προηγούμενου συνδέσμου  English (en) , CEPOL  Επιλέξτε μεταφράσεις του προηγούμενου συνδέσμου  English (en) , OLAF, για την τελωνειακή συνεργασία και τη συνεργασία όσον αφορά τους φυτοϋγειονομικούς και κτηνιατρικούς ελέγχους, με σκοπό την προώθηση της γενικής συνοχής.

Ο FRONTEX ενισχύει την ασφάλεια των συνόρων εξασφαλίζοντας το συντονισμό των ενεργειών των κρατών μελών κατά την εφαρμογή των κοινοτικών μέτρων που αφορούν τη διαχείριση των εξωτερικών συνόρων.
Εκτελεστικός διευθυντής: Ilkka Laitinen

Πηγή: europa.euΓια το  ΕΚΑΒNews : Αλέξης Κιτσόπουλος


About " "

Το EKABNews έχει δημιουργηθεί και υποστηρίζετε από εργαζόμενους του ΕΚΑΒ με σκοπό την συγκέντρωση των δημοσιευμάτων που αφορούνε την υπηρεσία και όχι μόνο.. Η ενημέρωση των συναδέλφων , η παρουσίαση διάφορων θεμάτων που αφορούνε τον χώρο, η προβολή των τοπικών νέων ανά παράρτημα, αλλά και η γενικότερη προβολή του ΕΚΑΒ.. είναι μερικοί από τους στόχους της σελίδας. Ευχαριστούμε για την υποστήριξη!

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τους φίλους αναγνώστες:

ΟΧΙ SPAM,
ΟΧΙ GREEKLISH,
ΟΧΙ ΠΡΟΣΒΛΗΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ

Παρακαλούμε το σχόλιό σας να είναι σχετικό με την παραπάνω ανάρτηση.
Γενικές απορίες μόνο στη σελίδα μας στο facebook.

 
Copyright © 2013 EKABNews