ΕΙΔΗΣΕΙΣ

19/11/15

4ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ασθενών, Ανδρέας Ξανθός: Σχέδιο έκτακτης ανάγκης για το δημόσιο σύστημα Υγείας


Πέμπτη, 19 Νοεμβρίου 2015
ΕΚΑΒNews

Αναγκαία η συμμετοχή των ασθενών στα κέντρα λήψης αποφάσεων

Η αναγκαιότητα συμμετοχής των ασθενών στα κέντρα λήψης αποφάσεων για τις πολιτικές υγείας που τους αφορούν, καθώς και η διασφάλιση της πρόσβασής τους σε όλες τις θεραπείες και τα καινοτόμα φάρμακα, αποτέλεσαν την κοινή συνισταμένη των ομιλιών στο 4ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ασθενών, που διοργανώθηκε από 15 συλλόγους ασθενών, σε συνεργασία με το Health Daily. Την αυλαία των τοποθετήσεων άνοιξε ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός, ο οποίος έκανε λόγο για εφαρμογή σχεδίου έκτακτης ανάγκης στο δημόσιο σύστημα Υγείας, με ιδιαίτερη έμφαση σε παρεμβάσεις για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας. Επίσης, μίλησε για την οικοδόμηση ενός ασθενοκεντρικού συστήματος Υγείας, την προστασία των ανασφάλιστων, τη σημασία πρόσβασης των ασθενών σε καινοτόμα φάρμακα και την ενίσχυση του γενόσημου φαρμάκου.
Ειδικότερα, ο υπουργός Υγείας Αν. Ξανθός ανέφερε ότι προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι η ενίσχυση της δημόσιας περίθαλψης, καθώς το σύστημα Υγείας βρίσκεται σε διαρκή διακινδύνευση. «Οι πόροι είναι περιορισμένοι και η χώρα μας καταβάλλει μεγάλη προσπάθεια να διασφαλίσει τη χρηματοδοτική σταθερότητα που χρειάζεται για να στηρίξει το κοινωνικό κράτος», δήλωσε χαρακτηριστικά και σημείωσε ότι «ήδη βρίσκεται σε εφαρμογή ένα σχέδιο έκτακτης ανάγκης που θα συνεχιστεί και το 2016 με αύξηση των πόρων για τα νοσοκομεία, περαιτέρω στελεχιακή ενίσχυσή τους, ενώ θα γίνει και σοβαρή παρέμβαση στον τομέα της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, ώστε να ανατραπεί η σημερινή κακή εικόνα της δημόσιας περίθαλψης».
Ιδιαίτερη μνεία έκανε και στον χώρο του φαρμάκου, σημειώνοντας ότι η πίεση των δανειστών για μείωση των τιμών των off patent και των γενόσημων φαρμάκων «δεν οδηγεί πουθενά», καθώς έτσι κανονικά «μειώνεται η δημόσια δαπάνη και αυξάνεται η συμμετοχή των ασθενών. Δημιουργείται ένα κλίμα υγειονομικής φτώχειας και οικονομικά αδύναμοι άνθρωποι αποκλείονται από τις απαραίτητες υπηρεσίες φαρμακευτικής κάλυψης». Επιπλέον, ο Ανδρέας Ξανθός επανέλαβε από το βήμα του συνεδρίου τη δέσμευση της κυβέρνησης να στηρίξει την ελληνική φαρμακοβιομηχανία και υπενθύμισε ότι έχει ήδη συγκροτηθεί επιτροπή για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας και τη διείσδυσή της στις ξένες αγορές.
Επίσης, σημείωσε ότι θα θεσμοθετηθεί η συνεργασία της ηγεσίας του υπουργείου με τους συλλόγους ασθενών και ανακοίνωσε ότι θα γίνει προσπάθεια να δημιουργηθεί κλίμα εμπιστοσύνης μεταξύ του υπουργείου και των ασθενών. «Είμαστε ανοιχτοί στον διάλογο και οφείλουμε η οπτική μας να είναι από τη σκοπιά των ασθενών, των αναγκών και των απαιτήσεών τους», είπε.
Τέλος, ο υπουργός Υγείας αναφέρθηκε στην επερχόμενη αναδιοργάνωση του ΕΣΥ, «στην κατεύθυνση ενός ολοκληρωμένου δημοσίου συστήματος Υγείας που θα λειτουργεί με βάση τις αρχές της καθολικότητας στην πρόσβαση, της ισότητας στη φροντίδα και της αποτελεσματικότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών» και την υλοποίηση της δέσμευσης για υγειονομική κάλυψη των ανασφάλιστων πολιτών.

Κ. Σουλιώτης: Το 32% των καρκινοπαθών δεν έχει πρόσβαση σε γιατρό
Απογοητευτικά είναι τα στοιχεία που παρουσίασε ο Κυριάκος Σουλιώτης, επίκουρος καθηγητής Πολιτικής Υγείας στη Σχολή Κοινωνικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, από έρευνα που διεξάγει η Σχολή, από κοινού με τον Σύλλογο Καρκινοπαθών, Εθελοντών, Φίλων και Ιατρών «ΚΕΦΙ» Αθηνών. Το 32% των ογκολογικών ασθενών δεν έχει πρόσβαση σε γιατρό, με βασικό εμπόδιο να αποτελεί η καθυστέρηση στο κλείσιμο του ραντεβού, η απόσταση και η δυσκολία μετακίνησης, ενώ το 28% δεν έχει πρόσβαση στα φάρμακά του. Το 40% των ασθενών δε λαμβάνει με καθυστέρηση τη θεραπεία του ή ακόμη και χάνει δόση της θεραπείας.

Δ. Βαρνάβας: Το σύστημα Υγείας θυμίζει ναρκοπέδιο
Το σύστημα Υγείας «θυμίζει ναρκοπέδιο», υπογράμμισε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος Δημήτρης Βαρνάβας. Χαρακτηριστικό παράδειγμα της «τραγικής κατάστασης» στα νοσοκομεία είναι η αναμονή για ραντεβού στα εξωτερικά ιατρεία, που σε κάποιες περιπτώσεις φθάνει ακόμη και τα δύο χρόνια, ενώ οι γιατροί εξετάζουν σε καθημερινή βάση 30 και 40 ασθενείς. Ο Δ. Βαρνάβας τόνισε ότι είναι απαραίτητη η πρόσληψη προσωπικού, η χρηματοδότηση και η τροποποίηση του μοντέλου διοίκησης των νοσοκομείων, στην οποία πρέπει να συμμετέχουν και οι σύλλογοι των ασθενών. Τέλος, ανέφερε ότι η ενίσχυση της πρωτοβάθμιας φροντίδας Υγείας είναι προαπαιτούμενο για οποιαδήποτε μεταρρύθμιση, με γιατρούς πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης.

Γ. Μουσάς: Η ψυχική νόσος είναι θέμα δημόσιας Υγείας
«Το πολιτικό σύστημα πρέπει να αντιληφθεί ότι η ψυχική νόσος είναι θέμα δημόσιας υγείας, άρα πολιτικό ζήτημα», τόνισε από το βήμα του Συνεδρίου ο Γιώργος Μουσάς, επίκουρος καθηγητής Ψυχιατρικής και διευθυντής του Ψυχιατρικού Τομέα του νοσοκομείου «Σωτηρία». Επεσήμανε δε ότι στην Ελλάδα αντιστοιχούν 800.000 καταθλιπτικοί άνθρωποι, ενώ περίπου το 1/3 του πληθυσμού φέρει διαγνωσμένες ψυχικές νόσους. Ταυτόχρονα, 30-40.000 άνθρωποι παρουσιάζουν προβλήματα εξάρτησης από ουσίες. Τούτων δοθέντων, αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα να συσταθούν υπηρεσίες για τη διαχείριση αυτού του μεγάλου όγκου των ασθενών.

Γ. Δραχτίδης: Το 40% των νοσηλευτών διαγνωσμένο με Σύνδρομο Εργασιακής Εξουθένωσης
Με Σύνδρομο Εργασιακής Εξουθένωσης (Burn out) είναι διαγνωσμένο το 40% των νοσηλευτών στα δημόσια νοσοκομεία, όπως σημείωσε από το βήμα του συνεδρίου ο Γιώργος Δραχτίδης, μέλος του Δ.Σ. της Ένωσης Νοσηλευτών Ελλάδος. Οι νοσηλευτές ζητούν άμεση συμπλήρωση των κενών, ενιαία πανεπιστημιακή εκπαίδευση και συμμετοχή στα κέντρα λήψης αποφάσεων, τόσο των ασθενών όσο και των νοσηλευτών.
Της ΜΑΡΙΑΣ ΚΑΛΥΒΙΩΤΟΥ

Πηγή: avgi.gr

Συμπεράσματα από το Πανελλήνιο Συνέδριο Ασθενών


Πηγή: ygeianet.gr


Ηλεκτρονικός φάκελος και απευθείας επικοινωνία των ασθενών με την ΗΔΙΚΑ

Δημιουργία ιατρικού φακέλου και ενεργή συμμετοχή των ασθενών στη διαχείριση της υγείας τους, σχεδιάζει η διοίκηση της Ηλεκτρoνικής Διακυβέρνησης Κοινωνικής Ασφάλισης (ΗΔΙΚΑ), σύμφωνα με τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλό της, Αναστάσιο Τάγαρη, ο οποίος έδωσε την είδηση μιλώντας στο 4ο Πανελλήνιο Συνέδριο των Ασθενών.

της Μαρίας Τσιλιμιγκάκη

ο κ. Τάγαρης είπε χαρακτηριστικά ότι "σχεδιάζουμε τον ιατρικό φάκελο των ασθενών και θα τους δώσουμε τη δυνατότητα να έχουν πρόσβαση στο φάκελο αυτό. Μάλιστα ο ασθενής θα μπορεί να καθορίζει ποιος θα έχει πρόσβαση στα δεδομένα του ιατρικού του φακέλου, δίνοντας τη συγκατάθεσή του στο γιατρό που επιθυμεί".

Σε επόμενη φάση θα γίνει ενημέρωση των ασθενών με sms ή email για τα φάρμακα που συνταγογραφούνται στο βιβλιάριό τους. Η ίδια διαδικασία θα ακολουθείται για τις εξετάσεις που που χρειάζοται αλλά και για τα ηλεκτρονικά ραντεβού που κλείνονται με τα στοιχεία και το ΑΜΚΑ τους.

Σύμφωνα με τον κ. Τάγαρη, στα σχέδια της ΗΔΙΚΑ είναι και η δημιουργία Μητρώου Χρονίως Πασχόντων.


Πηγή: iatropedia.gr

Για το  ΕΚΑΒNews : Αλέξης Κιτσόπουλος

About " "

Το EKABNews έχει δημιουργηθεί και υποστηρίζεται από εργαζόμενους του ΕΚΑΒ με σκοπό την συγκέντρωση των δημοσιευμάτων που αφορούνε την υπηρεσία και όχι μόνο.. Η ενημέρωση των συναδέλφων , η παρουσίαση διάφορων θεμάτων που αφορούνε τον χώρο, η προβολή των τοπικών νέων ανά παράρτημα, αλλά και η γενικότερη προβολή του ΕΚΑΒ.. είναι μερικοί από τους στόχους της σελίδας. Ευχαριστούμε για την υποστήριξη!

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τους φίλους αναγνώστες:

ΟΧΙ SPAM,
ΟΧΙ GREEKLISH,
ΟΧΙ ΠΡΟΣΒΛΗΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ

Παρακαλούμε το σχόλιό σας να είναι σχετικό με την παραπάνω ανάρτηση.
Γενικές απορίες μόνο στη σελίδα μας στο facebook.

 
Copyright © 2013 EKABNews