ΕΙΔΗΣΕΙΣ

7/11/15

ΕΤΙΚ ΕΚΑΒ, Ειδικό Τμήμα Ιατρικής Καταστροφών


Σάββατο, 7 Νοεμβρίου 2015
ΕΚΑΒNews

Αποστολή Ε.Τ.Ι.Κ.
To Ειδικό Τμήμα Ιατρικής Καταστροφών (ΕΤΙΚ) είναι υπεύθυνο για τη σύνταξη σχεδίων καθώς και για την εφαρμογή τους σε περιπτώσεις έκτακτων αναγκών και μαζικών απωλειών υγείας λόγω φυσικών η μη μαζικών καταστροφών.
Τα σχέδια που συντάσσει το ΕΤΙΚ εντάσσονται στο γενικότερο σχεδιασμό του κράτους για αντιμετώπιση έκτακτων αναγκών και συγκεκριμένα στο Γενικό Σχέδιο Πολιτικής Προστασίας με την συνθηματική λέξη Ξενοκράτης. Στο τμήμα αυτό συμμετέχουν γιατροί και πληρώματα του ΕΚΑΒ, οι οποίοι έχουν εκπαιδευτεί στην αντιμετώπιση μαζικών απωλειών υγείας λόγω μαζικών ατυχημάτων και καταστροφών.
Στα πλαίσια του σχεδίου Ξενοκράτης καλείται η υπηρεσία μας να αντιμετωπίσει τις επιπτώσεις στην υγειά των πολιτών από διαφόρων αντίξοες καταστάσεις με αίτιο φυσικές η τεχνολογικές καταστροφές, μαζί με τους υπόλοιπους εμπλεκόμενους φορείς.
Αποστολή του ΕΤΙΚ είναι η εξασφάλιση και προστασία της δημόσιας υγείας δια μέσω μιας ταχείας ανταπόκρισης του ΕΚΑΒ σε όλες τις καταστάσεις που απαιτούν παροχή επείγουσας προνοσοκομειακης φροντίδας σε μεγάλο αριθμό θυμάτων καθώς και ο συντονισμός μεταξύ προνοσοκομειακής και νοσοκομειακής ανταπόκρισης.
Η προστασία της υγείας καθώς και η διατήρηση της ζωής και της περιούσιας των πολιτών από τις επιδράσεις μιας φυσικής η τεχνολογικής καταστροφής είναι πάρα πολύ σημαντική . Γι'αυτό όλοι οι εργαζόμενοι στο ΕΤΙΚ έχουν καθήκοντα αναφορικά με αυτό κατά τέτοιο τρόπο όπως τους επιβάλλεται από το νόμο η από τους ανωτέρους τους.
Το συγκεκριμένο σχέδιο θα αναφέρεται στις βασικές έννοιες και αρχές καθώς και στις διαδικασίες μέσω των οποίων θα παρασχεθεί άμεση και ικανοποιητική ιατρική φροντίδα σε πιθανά θύματα μιας φυσικής η μη μαζικής καταστροφής.

Στελέχωση
Το ΕΤΙΚ στελεχώνεται με ιατρούς, νοσηλευτές και διασώστες οι οποίοι εκπαιδεύονται σε ειδικά προγράμματα του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας (CMIOPMMBC) αλλά και μέσω επαναλαμβανόμενων εκπαιδευτικών προγραμμάτων μικρής διάρκειας που αφορούν  τη διαλογή των θυμάτων, την  αντιμετώπιση εξειδικευμένων τραυμάτων κάτω από ιδιαίτερες συνθήκες (ΧΒΡΠ απειλές) και τη ψυχολογική υποστήριξη των μελών του τμήματος.

Ιατρικό προσωπικό 30 άτομα
Νοσηλευτές 10 άτομα
Διασώστες – πληρώματα ασθενοφόρου 100 άτομα

Ενεργοποίηση
Οι καταστάσεις που μπορούν να ενεργοποιήσουν το ΕΤΙΚ μπορεί να είναι:
Φυσική Μαζική Καταστροφή.
Τεχνολογική Μαζική Καταστροφή.
Μαζικό Συμβάν που αφορά τη Δημόσια Υγεία.
Τρομοκρατικά συμβάντα που απειλούν τη Δημόσια Υγεία.

Στις υποχρεώσεις του ΕΚΑΒ συγκαταλέγεται και η προσφορά υπηρεσιών υποστήριξης ζωτικών λειτουργιών σε ειδικές καταστάσεις όπως Μαζικές Απώλειες Υγείας από Τρομοκρατικές Ενέργειες με Όπλα Μαζικής Καταστροφής.

Η Διευθύντρια ΕΤΙΚ, ιατρός Αναστασία Ζυγούρα
ΕΤΙΚ ΑΣΚΗΣΗ 4/4/13 ΣΕΙΣΜΟΣ - Earthquake Disaster Training
Στόχοι
Ελαχιστοποίηση της απώλειας ζωής και του ποσοστού των αναπηριών μέσω της έγκαιρης και κατάλληλης παροχής επείγουσας φροντίδας
Συντονισμός της ανταπόκρισης του ΕΤΙΚ με άλλους φορείς
Εξασφάλιση ενός συγκεκριμένου συστήματος διοίκησης ΕΤΙΚ
Καθορισμός επικοινωνίας και κοινής ορολογίας.
Δυνατότητα ένταξης στο γενικότερο σχεδιασμό της χώρας για αντιμετώπιση έκτακτων αναγκών ( Ξενοκράτης)

Πεδίο Δράσης
Νομός Αττικής (Αθήνα και γύρω περιοχή)
Ελληνική επικράτεια (πρώτα ενεργοποιείται το κατά τόπους ΕΤΙΚ και εφόσον υπάρχει ανάγκη ενίσχυσης συμμετέχουν ομάδες άλλων πόλεων/παραρτημάτων)
Συγκεκριμένες αποστολές στο εξωτερικό (εθελοντική συμμετοχή δηλωμένων ομάδων).


Ιστορικό αποστολών
Εσωτερικό
Καλαμάτα 1986 - σεισμός  
Αίγιο 1995 - σεισμός         
Αθήνα 1999 - σεισμός       
Αθήνα 2004 - λεωφορειοπειρατεία        
Αθήνα – πτώσης Α/Φ  Ήλιος  - 2005      
Ηλεία – πυρκαγιές - 2007   Αθήνα 2008 – διαδηλώσεις
Κεφαλονιά 2014 - σεισμός 

Εξωτερικό
Αρμενία 1998 - σεισμός
Τουρκία 1992 - σεισμός
Αίγυπτος 1992 – τρομοκρατική επίθεση κατά Ελλήνων τουριστών
Τουρκία 1995 - σεισμός
Τουρκία 1999 – σεισμός
Πουκέτ 2004 - τσουνάμι

Δείτε στο ΕΚΑΒNews

Ο έλεγχος ετοιμότητας του ΕΤΙΚ γίνεται με τη συμμετοχή σε ασκήσεις προσομοίωσης σε τοπικό και διεθνές επίπεδο αλλά και μέσα από τη συμμέτοχη του σε αποστολές 

Δείτε στο ΕΚΑΒNews
Ειδικό Τμήμα Ιατρικής Καταστροφών ΕΚΑΒ Αθηνών
chrisoklahoma166
diasostis.comΓια το  ΕΚΑΒNews : Αλέξης Κιτσόπουλος

About " "

Το EKABNews έχει δημιουργηθεί και υποστηρίζεται από εργαζόμενους του ΕΚΑΒ με σκοπό την συγκέντρωση των δημοσιευμάτων που αφορούνε την υπηρεσία και όχι μόνο.. Η ενημέρωση των συναδέλφων , η παρουσίαση διάφορων θεμάτων που αφορούνε τον χώρο, η προβολή των τοπικών νέων ανά παράρτημα, αλλά και η γενικότερη προβολή του ΕΚΑΒ.. είναι μερικοί από τους στόχους της σελίδας. Ευχαριστούμε για την υποστήριξη!

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τους φίλους αναγνώστες:

ΟΧΙ SPAM,
ΟΧΙ GREEKLISH,
ΟΧΙ ΠΡΟΣΒΛΗΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ

Παρακαλούμε το σχόλιό σας να είναι σχετικό με την παραπάνω ανάρτηση.
Γενικές απορίες μόνο στη σελίδα μας στο facebook.

 
Copyright © 2013 EKABNews