ΕΙΔΗΣΕΙΣ

4/11/15

Με «μπαλώματα» ξηλώνουν την Υγεία

Υγειονομικοί από κάθε γωνιά της χώρας ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του Σωματείου εργαζομένων «Ευαγγελισμού» (ΣΕΝΕ), διαμαρτυρήθηκαν για το εκτός ελέγχου πρόβλημα της υποστελέχωσης


Τετάρτη, 4 Νοεμβρίου 2015
ΕΚΑΒNews

Με αίτημα αιχμής να μην απολυθεί κανείς επικουρικός και να μονιμοποιηθούν όσοι δουλεύουν με ελαστικές σχέσεις στα νοσοκομεία, πραγματοποιήθηκε χθες η μαζική κινητοποίηση των εργαζομένων στο Εθνικό Σύστημα Υγείας.

Υγειονομικοί από κάθε γωνιά της χώρας -από την Κρήτη μέχρι τη Θεσσαλονίκη- ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του Σωματείου εργαζομένων «Ευαγγελισμού» (ΣΕΝΕ), διαμαρτυρήθηκαν για το εκτός ελέγχου πρόβλημα της υποστελέχωσης που οδηγεί σε κλείσιμο τμημάτων και διεκδίκησαν τη μονιμοποίηση, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, επικουρικών και συμβασιούχων που καλύπτουν τις καθημερινές ανάγκες των νοσοκομείων σε μόνιμο προσωπικό.

Στη συνάντηση που είχε με εκπροσώπους των εργαζομένων των νοσοκομείων της χώρας, ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός απέρριψε το αίτημα για μονιμοποίηση των επικουρικών και των συμβασιούχων εργαζόμενων στα δημόσια νοσοκομεία.

«Το πρόβλημα παραπέρα υποστελέχωσης και υποβάθμισης των υπηρεσιών των νοσοκομείων, που θα φέρει τυχόν απόλυσή τους, θα αντιμετωπίσει ο υπουργός με παράταση της θητείας του επικουρικού προσωπικού», ανέφερε ο πρόεδρος του ΣΕΝΕ Ηλίας Σιώρας.

Ας σημειωθεί ότι η σύμβαση των παραπάνω εργαζομένων, που λήγει στις 31/12/2015, έχει ανανεωθεί σε κάποιες περιπτώσεις ήδη μία και σε άλλες περιπτώσεις δύο φορές, ενώ η νέα παράταση Ξανθού είναι εννεάμηνη (μέχρι 30/9/2016).

«Αθλιότητα»

Επιπλέον, ο υπουργός Υγείας προανήγγειλε 1.100 νέες προσλήψεις επικουρικών γιατρών, καθώς και 300 συμβασιούχων μέσω ΚΕΕΛΠΝΟ, χωρίς επιβάρυνση του κρατικού προϋπολογισμού, σε κάθε περίπτωση.

Όπως εξήγησε, οι επικουρικοί θα πληρώνονται από τους προϋπολογισμούς των νοσοκομείων, τα οποία όμως λόγω της υποχρηματοδότησης -έχουν εισπράξει το 40% του προϋπολογισμού του 2015, ενώ από τον ΕΟΠΥΥ οι ασφαλιστικές εισφορές πηγαίνουν ως επί το πλείστον υπέρ της πληρωμής των συντάξεων- αντιμετωπίζουν ελλείψεις σε βασικά υλικά.

«Να σταματήσει η αθλιότητα να καλύπτονται τα κενά με πεντάμηνες συμβάσεις. Εχουμε χορτάσει λόγια και από αυτή την κυβέρνηση. Σταγόνα στον ωκεανό οι προσλήψεις που έχουν ανακοινωθεί», είπε ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων «Αττικόν», Μιχάλης Ρίζος.

Μέχρι στιγμής η κυβέρνηση έχει μείνει πίσω στην υπόσχεση του πρωθυπουργού τον Απρίλιο του 2015 για 4.500 προσλήψεις μονίμων.

Οπως είχε πει ο Ανδρέας Ξανθός, μιλώντας στην «Εφ.Συν.» (15/10/2015), προωθούνται δύο δέσμες μόνιμων προσλήψεων: 1.000 (είχαν ξεκινήσει επί υπουργίας Αδ. Γεωργιάδη) και άλλες 2.500, που θα ολοκληρωθούν το 2016, οι οποίες δεν φτάνουν να καλύψουν τα κενά.

Ασφυξία

Τα προγράμματα εφημέρευσης του ΕΣΥ δεν είναι πλέον ασφαλή, με τον αριθμό των υπηρετούντων στα δημόσια νοσοκομεία σήμερα να έχει περιοριστεί ασφυκτικά.

«Μέχρι τώρα ο απολογισμός της κυβέρνησης είναι μηδενικός στο ζήτημα των προκηρύξεων και προσλήψεων», επισημαίνει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημοσίων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ).

Σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία της, οι ελλείψεις στα νοσοκομεία με τους νέους μειωμένους οργανισμούς που συστήθηκαν, σύμφωνα με τις μνημονιακές δεσμεύσεις (καταργήσεις χιλιάδων κλινικών, κλινών και οργανικών θέσεων) είναι 28.000.

Με εμβαλωματικές λύσεις τετράμηνες, εξάμηνες, διετείς συμβάσεις, μέσω ΚΕΕΛΠΝΟ κ.λπ. δεν λύνεται το πρόβλημα, καταδεικνύουν οι εργαζόμενοι.

Στα δημόσια νοσοκομεία οι δραματικές ελλείψεις προσωπικού είναι γνωστές στο υπουργείο, σημειώνουν και προαναγγέλλουν την κλιμάκωση των κινητοποιήσεων.

Στα νοσοκομεία της χώρας, σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ, εργάζονται 900 υπάλληλοι με συμβάσεις εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου (επικουρικό προσωπικό) και προσληφθέντες από το ΚΕΕΛΠΝΟ για τη στελέχωση των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας.

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με την Ομοσπονδία, αποχώρησαν την τελευταία πενταετία 17.000 υπάλληλοι, χωρίς να προσληφθεί ούτε ένας!

Έως την άνοιξη του 2016 αναμένονται άλλες 3.000 συνταξιοδοτήσεις υπαλλήλων, οι οποίοι βρίσκονται στο στάδιο των πρώτων παραιτήσεων και ανακλήσεων, αναμένοντας να καταλήξουν οι δυσμενείς αλλαγές στο ασφαλιστικό σύστημα.

Συντάκτης: Ντάνι Βέργου

Πηγή:efsyn.gr

Για το  ΕΚΑΒNews : Αλέξης Κιτσόπουλος


About " "

Το EKABNews έχει δημιουργηθεί και υποστηρίζετε από εργαζόμενους του ΕΚΑΒ με σκοπό την συγκέντρωση των δημοσιευμάτων που αφορούνε την υπηρεσία και όχι μόνο.. Η ενημέρωση των συναδέλφων , η παρουσίαση διάφορων θεμάτων που αφορούνε τον χώρο, η προβολή των τοπικών νέων ανά παράρτημα, αλλά και η γενικότερη προβολή του ΕΚΑΒ.. είναι μερικοί από τους στόχους της σελίδας. Ευχαριστούμε για την υποστήριξη!

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τους φίλους αναγνώστες:

ΟΧΙ SPAM,
ΟΧΙ GREEKLISH,
ΟΧΙ ΠΡΟΣΒΛΗΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ

Παρακαλούμε το σχόλιό σας να είναι σχετικό με την παραπάνω ανάρτηση.
Γενικές απορίες μόνο στη σελίδα μας στο facebook.

 
Copyright © 2013 EKABNews