ΕΙΔΗΣΕΙΣ

17/11/15

«Καμπανάκι» για τις τραγικές ελλείψεις στο ΕΚΑΒ στη νοτιανατολική Λακωνία


Τρίτη, 17 Νοεμβρίου 2015
ΕΚΑΒNews

Ένα ασθενοφόρο και μία κινητή μονάδα καλύπτουν τις περιοχές του Δ. Μονεμβασίας.

Ακόμη και με αγροτικά μεταφέρονται στο νοσοκομείο οι ασθενείς

Τεράστιες είναι οι ελλείψεις σε ασθενοφόρα, αλλά και σε προσωπικό του ΕΚΑΒ στη νοτιοανατολική Λακωνία, όπως καταγγέλλουν φορείς και υπηρεσιακοί παράγοντες στο χώρο της Υγείας. Οι δραματικές ελλείψεις έχουν ως συνέπεια να είναι συχνό το φαινόμενο, πολίτες να παραμένουν αβοήθητοι και η ζωή τους να διατρέχει μεγάλο κίνδυνο.

Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις, που λόγω της ανεπάρκειας σε οχήματα και της  υποστελέχωσης σε προσωπικό, πολίτες που χρήζουν επείγουσας ιατρικής φροντίδας, να υποχρεώνονται σε αυτοσχέδιες λύσεις, ώστε να φτάσουν έγκαιρα στο πλησιέστερο Νοσοκομείο των Μολάων. Είναι χαρακτηριστικές οι εικόνες με ασθενείς ή τραυματίες να μεταφέρονται στο νοσοκομείο επάνω στην καρότσα ενός αγροτικού οχήματος ή στο πίσω κάθισμα ενός επιβατηγού ΙΧ και όλα αυτά εν έτει 2015!

Με το σοβαρό θέμα έχει ασχοληθεί ενεργά και ο δήμαρχος Μονεμβασίας, κ. Ηρακλής Τριχείλης, ο οποίος με επιστολή του προς τη διοίκηση του αρμόδιου Οργανισμού, είχε ζητήσει τη δημιουργία σταθμού ΕΚΑΒ στους Μολάους, που θα εξυπηρετεί τα ιατρικά  περιστατικά στην εκτεταμένη περιοχή του Δήμου Μονεμβασίας και την Ελαφόνησο, ακόμη και τα Κύθηρα σε κάποιες περιπτώσεις. Παρά τις διαβεβαιώσεις και τις αποφάσεις της διοίκησης του Οργανισμού, ωστόσο, η κατάσταση παραμένει σε οριακό σημείο για τους κατοίκους και τους επισκέπτες της νοτιανατολικής Λακωνίας.

Σύμφωνα με πηγές από τους Μολάους, στο Νοσοκομείο της πόλης απασχολείται μόλις ένας επικουρικός υπάλληλος ως οδηγός ασθενοφόρου, με σύμβαση ορισμένου χρόνου, που λήγει στα τέλη του τρέχοντος έτους. Παράλληλα, το Νοσοκομείο διαθέτει μία κινητή μονάδα ΕΚΑΒ με ένα πλήρωμα, που όπως είναι φυσικό καλύπτει μία βάρδια ανά ημέρα. Επομένως, οι υπόλοιπες ώρες υπηρεσίας καλύπτονται από τον επικουρικό υπάλληλο, ο οποίος καλείται να εξυπηρετήσει περιστατικά που σημειώνονται σε μία περιοχή που εκτείνεται από τη Σκάλα, μέχρι και τη Νεάπολη! Δεν είναι λίγες οι φορές, μάλιστα, κατά τις οποίες πλήρωμα του ΕΚΑΒ από τους Μολάους καλείται να μεταβεί ταυτόχρονα σε δύο διαφορετικές περιοχές που έχουν μεγάλες αποστάσεις μεταξύ τους (πχ περιστατικό στη Μονεμβασιά και διακομιδή ασθενούς στο Νοσοκομείο Σπάρτης). Το οξύμωρο της υπόθεσης είναι ότι το Νοσοκομείο Μολάων διαθέτει δύο ασθενοφόρα παλαιού τύπου, τα οποία όπως γίνεται αντιληπτό δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν ταυτόχρονα, λόγω έλλειψης προσωπικού.

Ενδεικτικά του προβλήματος είναι όσα περιγράφει στον “ΛΤ” ο διευθυντής Ιατρικής Υπηρεσίας του Νοσοκομείου Μολάων, κ. Χριστόφορος Δαβανέλος: «Έχουν υπάρξει περιπτώσεις, όπου για τροχαία που σημειώνονται κοντά στους Μολάους, να ζητείται η συνδρομή του ΕΚΑΒ από τη Σπάρτη, ώστε να μεταφερθούν οι τραυματίες στη λακωνική πρωτεύουσα. Απαιτείται περίπου 1-1.30΄ ώρα για να καλυφθεί η συγκεκριμένη απόσταση», εξηγεί ο κ. Δαβανέλος, ο οποίος υποστηρίζει ότι η διακομιδή γίνεται παρουσία γιατρού, στο  95% των περιστατικών. Ο ίδιος δεν παραλείπει να αναφερθεί και στις ελλείψεις σε ιατρικό προσωπικό που παρουσιάζει το Νοσοκομείο Μολάων: «Παλαιότερα είχαμε μεγαλύτερο πρόβλημα, τώρα το Νοσοκομείο διαθέτει 1-2 αγροτικούς ιατρούς», λέει χαρακτηριστικά.

Όπως τονίζουν πάντως όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς, λύση στο πρόβλημα μπορεί να δοθεί μόνο με προκήρυξη θέσεων του απαιτούμενου προσωπικού, που θα δώσουν «οξυγόνο» στη λειτουργία του Συστήματος Υγείας στη νοτιοανατολική Λακωνία. Το «καμπανάκι» κινδύνου έχει ηχήσει προ πολλού και πλέον η ευθύνη βαραίνει αποκλειστικά και μόνο τα αρμόδια όργανα της Πολιτείας, που καλούνται να λειτουργήσουν προτού είναι αργά.
 
Τα περιστατικά της ντροπής
Με αγροτικό αυτοκίνητο (κλούβα) υποχρεώθηκε να μεταφερθεί στο Νοσοκομείο των Μολάων ένας 70χρονος ο οποίος τραυματίστηκε σε τροχαίο το πρωί της Πέμπτης, 15/10, στην περιοχή της Συκιάς. Στο σημείο έσπευσαν άνδρες του Πυροσβεστικού Κλιμακίου Μολάων, ενώ κλήθηκε και ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ. Το πλησιέστερο ασθενοφόρο,  όμως, βρισκόταν στη Σπάρτη(!) και έτσι ο τραυματίας διεκομίσθη με αγροτικό αυτοκίνητο στο Νοσοκομείο Μολάων.

Κάτι ανάλογο στην ίδια περιοχή είχε συμβεί πριν από ένα χρόνο περίπου, όταν -και πάλι- λόγω έλλειψης διαθέσιμου ασθενοφόρου, μία γυναίκα που είχε γλιτώσει από πνιγμό στην παραλία της Ελιάς, μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο Μολάων με αγροτικό όχημα. Το κωμικοτραγικό της υπόθεσης ήταν ότι η γυναίκα είχε τοποθετηθεί επάνω σε ξαπλώστρα (!) παραλίας που είχε υποκαταστήσει το φορείο!

Το συγκεκριμένο γεγονός είχε προκαλέσει την έντονη αντίδραση του δημάρχου Μονεμβασίας, Ηρ. Τριχείλη, ο οποίος με μία καυστική επιστολή είχε ζητήσει από τον πρόεδρο του ΕΚΑΒ την άμεση διευθέτηση του θέματος. Παρά, όμως, τις διαβεβαιώσεις της τότε ηγεσίας του ΕΚΑΒ που είχε αποστείλει σχετικό έγγραφο στο τομέα ΕΚΑΒ Τρίπολης – τομέα Σπάρτη, τονίζοντας ότι «είναι αδιανόητο να μην καλύπτεται η περιοχή Μολάων από διασώστες καθ’ όλο το 24ωρο», οι ελλείψεις φαίνεται ότι παραμένουν σε επικίνδυνο βαθμό.
Χρήστος Πετρούλιας

Πηγή: lakonikos.gr


Δείτε στο ΕΚΑΒNews
Για το  ΕΚΑΒNews : Αλέξης Κιτσόπουλος

About " "

Το EKABNews έχει δημιουργηθεί και υποστηρίζεται από εργαζόμενους του ΕΚΑΒ με σκοπό την συγκέντρωση των δημοσιευμάτων που αφορούνε την υπηρεσία και όχι μόνο.. Η ενημέρωση των συναδέλφων , η παρουσίαση διάφορων θεμάτων που αφορούνε τον χώρο, η προβολή των τοπικών νέων ανά παράρτημα, αλλά και η γενικότερη προβολή του ΕΚΑΒ.. είναι μερικοί από τους στόχους της σελίδας. Ευχαριστούμε για την υποστήριξη!

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τους φίλους αναγνώστες:

ΟΧΙ SPAM,
ΟΧΙ GREEKLISH,
ΟΧΙ ΠΡΟΣΒΛΗΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ

Παρακαλούμε το σχόλιό σας να είναι σχετικό με την παραπάνω ανάρτηση.
Γενικές απορίες μόνο στη σελίδα μας στο facebook.

 
Copyright © 2013 EKABNews