ΕΙΔΗΣΕΙΣ

25/11/15

Νίκος Παπαευσταθίου, Υπέρ της δημιουργίας σταθμού αεροδιακομιδών στη ΣύροΤετάρτη, 25 Νοεμβρίου 2015
ΕΚΑΒNews

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στην Ημερησία εφημερίδα των Κυκλάδων  ΚΟΙΝΗ ΓΝΩΜΗ , ο διοικητής του Εθνικού Κέντρου Επιχειρήσεων Υγείας (Ε.Κ.ΕΠ.Υ.), Νίκος Παπαευσταθίου τάθηκε  υπέρ της δημιουργίας σταθμού αεροδιακομιδών στη Σύρο.
Για το  ΕΚΑΒNews : Δημήτρης Ι . Γάλλος

“Καταρχήν να πούμε ότι οι αεροδιακομιδές δεν γίνονται απλά για να γίνουν. Οι αεροδιακομιδές πρέπει να εξυπηρετούν τις ανάγκες του κοινωνικού συνόλου. Το ΕΚΑΒ τις κάνει για να καλύψει τα κενά και τις ελλείψεις του Εθνικού Συστήματος Υγείας που είναι η υποστελέχωση των Κέντρων Υγείας και των Νοσοκομείων της Περιφέρειας και η έλλειψη ενδεχομένως κάποιων ειδικοτήτων ή μηχανημάτων ή εξοπλισμού κλπ. 
Η λύση δεν είναι να πάρεις περισσότερα πτητικά μέσα. Η λύση θα προέλθει αν σε πρώτο βαθμό πεις ότι καλύπτω όσα περισσότερα κενά μπορώ με τοποθετήσεις και προσλήψεις έμψυχου δυναμικού. Στις περιπτώσεις που δεν έχουμε ειδικότητες, δυναμικό ή μηχανήματα κι εξοπλισμό και γίνονται αεροδιακομιδές, το θέμα είναι να γίνονται σωστά. Κατά συνέπεια, υποστηρίζω πως θα πρέπει οπωσδήποτε στις Κυκλάδες να γίνει ένας περιφερειακός σταθμός, ένα παράρτημα των αεροδιακομιδών του ΕΚΑΒ όπως υπάρχει και στη Ρόδο για την εξυπηρέτηση των Δωδεκανήσων. Πρέπει να γίνει ένας δεύτερος τομέας του ΕΚΑΒ, που μπορεί να τον υποστηρίξει το ΕΚΑΒ και η πολεμική αεροπορία καθώς φαίνεται πρόθυμη. Αν ξεπεραστούν κάποια τεχνικά θέματα, θα είναι εφικτό για τις Κυκλάδες. Εάν συμβεί αυτό, θα έχει πραγματικά έννοια η επείγουσα αεροδιακομιδή. 
Αν παραδείγματος χάριν χρειαστεί μία αεροδιακομιδή από την Αθήνα για να πάρουμε ένα περιστατικό από τη Σύρο και να το επιστρέψουμε στην Αθήνα, με την προϋπόθεση ότι υπάρχει διαθέσιμο πτητικό μέσον, (δυστυχώς τα πτητικά μέσα είναι λίγα καθώς έχουν εξαντλήσει τις ώρες πτήσεις), οπωσδήποτε θα χρειαστούν τρεις με τέσσερις ώρες. Αυτό δεν έχει την έννοια της επείγουσας αεροδιακομιδής. 
Το πραγματικά επείγον δεν το καλύπτεις. Άρα, θα ήταν πολύ σοβαρό καισημαντικό να βάλουμε ένα ελικόπτερο στις Κυκλάδες με έδρα τη Σύρο και με μία πολύ μικρή ενίσχυση σε ειδικότητες και σε έμψυχο δυναμικό του Νοσοκομείου, να μπορέσουμε τη συντριπτική πλειοψηφία των περιστατικών, άμεσα, να την πάρουμε από τα άλλα νησιά των Κυκλάδων και να τη μεταφέρουμε σε σύντομο χρόνο εδώ και να μην έχουμε την “πληγή” της “αιμορραγίας” προς την Αθήνα. Αυτή την πρόταση εξακολουθώ να την υποστηρίζω και ως διοικητής του Ε.Κ.ΕΠ.Υ.”.
Προφανώς για την υλοποίησή της χρειάζεται πολιτική απόφαση, όπως άλλωστε και για την ενίσχυση συνολικά του χώρου της Υγείας.
“Μόνο πολιτική απόφαση χρειάζεται για το θέμα των αεροδιακομιδών. Εάν υπάρξει αυτή η απόφαση τεχνικά λύνονται όλα τα θέματα. Το υποστηρίζω κατηγορηματικά από την εμπειρία που έχω. 
Σχετικά με το θέμα της ενίσχυσης γενικά, σαφώς και δεν πρέπει να παραγνωρίζουμε την οικονομική κατάσταση που βρίσκεται η χώρα αυτήν τη στιγμή. Δεν υπάρχει η δυνατότητα να γίνουν οικονομικές ενισχύσεις στον βαθμό που θα έπρεπε ή που θα επιθυμούσαμε. Όμως το θέμα των αεροδιακομιδών είναι κάτι που μπορεί να γίνει. Χρειάζεται να μεταφερθεί ένα ελικόπτερο εδώ και με μικρή ενίσχυση σε ιατρικό προσωπικό να υπάρξει καλύτερη οργάνωση του συστήματος αεροδιακομιδών”.

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο  ΕΔΩ.About " "

Το EKABNews έχει δημιουργηθεί και υποστηρίζεται από εργαζόμενους του ΕΚΑΒ με σκοπό την συγκέντρωση των δημοσιευμάτων που αφορούνε την υπηρεσία και όχι μόνο.. Η ενημέρωση των συναδέλφων , η παρουσίαση διάφορων θεμάτων που αφορούνε τον χώρο, η προβολή των τοπικών νέων ανά παράρτημα, αλλά και η γενικότερη προβολή του ΕΚΑΒ.. είναι μερικοί από τους στόχους της σελίδας. Ευχαριστούμε για την υποστήριξη!

1 σχόλιο :

Παρακαλούμε τους φίλους αναγνώστες:

ΟΧΙ SPAM,
ΟΧΙ GREEKLISH,
ΟΧΙ ΠΡΟΣΒΛΗΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ

Παρακαλούμε το σχόλιό σας να είναι σχετικό με την παραπάνω ανάρτηση.
Γενικές απορίες μόνο στη σελίδα μας στο facebook.

 
Copyright © 2013 EKABNews