ΕΙΔΗΣΕΙΣ

6/12/15

Ομιλίες για την υγεία στον προϋπολογισμό του 2016, Ξανθός: 3.500 προσλήψεις στα νοσοκομεία το 2016, ΒίντεοΚυριακή, 6 Δεκεμβρίου 2015
ΕΚΑΒNews

Ξανθός: 3.500 προσλήψεις στα νοσοκομεία το 2016 και περίθαλψη όλων των ανασφάλιστων

Χρήστος Κέλλας: Που πήγαν τα λεφτά από την μείωση των συντάξεων υπέρ ΕΟΠΥΥ;

Λεωνίδας Γρηγοράκος: Παρακολουθούμε την αποδόμηση του δημοσίου συστήματος Υγείας!

Ξανθός: 3.500 προσλήψεις στα νοσοκομεία το 2016 και περίθαλψη όλων των ανασφάλιστων

Διοικητές νοσοκομείων που πρόκειται να απομακρυνθούν, αίφνης «ανακαλύπτουν» ελλείψεις στα νοσοκομεία, υπογράμμισε ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός, ο οποίος μιλώντας στη Βουλή για τον προϋπολογισμό του 2016 ανακοίνωσε 3.500 προσλήψεις στα νοσοκομεία εντός του 2016, αλλά και αύξηση των δαπανών για τα νοσοκομεία ώστε να περιθάλπουν όλους τους ανασφάλιστους, όπως θα προβλέπει νομοσχέδιο που θα κατατεθεί σύντομα.

«Το 2016 για πρώτη φορά μετά από έξι χρόνια θα υπάρξει πραγματική ενίσχυση στη δημόσια υγεία», τόνισε ο υπουργός Υγείας υπογραμμίζοντας ότι «οι προβλέψεις του προϋπολογισμού στο χώρο της υγείας υπηρετούν ένα κοινωνικό σχέδιο που προβλέπει την καθολική κάλυψη των ανασφάλιστων ανθρώπων». Το σχέδιο της κυβέρνησης, είπε ο Α. Ξανθός, προβλέπει «προσλήψεις 3.500 για πρώτη φορά μετά από 6 χρόνια», ενώ «για πρώτη φορά μετά από 6 χρόνια έχουμε αναστροφή της τάσης για συνεχή μείωση των δαπανών των νοσοκομείων».

Ειδικότερα ο υπουργός αποκάλυψε ότι το 2015 το όριο των δαπανών για τα νοσοκομεία ήταν 1,388 δις ευρώ με βάση το μεσοπρόθεσμο, αλλά η κυβέρνηση το αύξησε κατά 150 εκατ. τον Οκτώβριο και τώρα το αυξάνει πάλι με άλλα 48 εκατ. ευρώ. «Δεν μπορούμε να φανταστούμε ότι δεν θα παρέχουμε υγεία σε κάθε πολίτη», τόνισε χειροκροτούμενος και ανακοίνωσε ότι το 2016 οι δαπάνες των νοσοκομείων θα αυξηθούν άλλα 150 εκατ. ευρώ.

Ο Α. Ξανθός επεσήμανε ότι υπάρχει αύξηση των εσόδων πάνω από 200 εκατ. που προέρχεται από τον ΕΟΠΥΥ, αλλά και αύξηση εσόδων από την μεταβίβαση πόρων από τα ασφαλιστικά ταμεία. Στόχος, είπε, είναι «η αύξηση και η σύγκλιση με τους ευρωπαϊκούς μέσους όρους, χωρίς να υπάρξει αύξηση του συνολικού ποσοστού δαπανών για την υγεία που είναι στο 9%, δηλαδή κοντά στον ευρωπαϊκό μέσο όρο». «Το πραγματικό πολιτικό ζήτημα είναι ότι έχουμε πολύ χαμηλές δαπάνες δημόσιας υγείας. Ήταν στο 5%, δηλαδή κάτω από το 6% του ΑΕΠ που ήταν ο μνημονιακός στόχος», είπε ο υπουργός Υγείας και επεσήμανε ότι «ο ευρωπαϊκός μέσος όρος είναι στο 6,5% με 7%».

Όσον αφορά τις καταγγελίες για ελλείψεις, ο Α. Ξανθός παραδέχθηκε ότι «υπάρχουν υπαρκτά προβλήματα», αλλά επεσήμανε «πατώντας πάνω σ' αυτά έχουμε διοικητές νοσοκομείων που επειδή είναι υπ' ατμόν καταγγέλλουν ελλείψεις φαρμάκων». «Αυτή είναι η τραγικότητα της αντιπολίτευσης», σχολίασε χειροκροτούμενος από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο Α. Ξανθός ανακοίνωσε παρεμβάσεις για την αναδιοργάνωση συστήματος προμηθειών και φαρμάκων στα νοσοκομεία, την ολοκλήρωση της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης, την ολική φροντίδα για τα άτομα με εξαρτήσεις και την αναδιοργάνωση της δημόσιας υγείας.Δημοσιεύτηκε στις 5 Δεκ 2015Χρήστος Κέλλας: Που πήγαν τα λεφτά από την μείωση των συντάξεων υπέρ ΕΟΠΥΥ;

Κατά τη συζήτηση του προϋπολογισμού του 2016 στη Βουλή, ο βουλευτής Λάρισας Χρήστος Κέλλας της ΝΔ, αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στον ΕΟΠΥΥ, στο clawback και στις τιμές των φαρμάκων. Είπε συγκεκριμένα:

"Όχι μόνο διατηρείτε αλλά επεκτείνετε το κατάπτυστο εργαλείο του clawback στη φαρμακευτική δαπάνη των νοσοκομείων. Μήπως να σας πω τι έλεγε αυτή η κυβέρνηση το Φεβρουάριο στους φαρμακοποιούς; Το ξέρουν καλύτερα αυτοί. Να σας θυμίσω τι έλεγε ο κ. Κουρουμπλής στη συζήτηση του περσινού προϋπολογισμό για την ελληνική φαρμακοβιομηχανία; «Οι ελληνικές φαρμακοβιομηχανίες θα πρέπει να πληρώνουν μικρότερο ριμπέιτ...» Να σας πω τι έκανε; Αύξησε το ριμπέιτ κατά 150 εκατομμύρια ευρώ. Και ο διάδοχός του ο κύριος Ξανθός έρχεται και μειώνει την τιμή του ελληνικού φαρμάκου μέχρι 1 ευρώ. Αποτέλεσμα: Με μαθηματική ακρίβεια, καταστροφή της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας, αύξηση της ανεργίας, μεγαλύτερη οικονομική επιβάρυνση των Ελλήνων ασθενών και κανένα όφελος για τα ασφαλιστικά ταμεία. Την ίδια πολιτική ακολουθείτε σε όλους τους τομείς. Η αύξηση των εισφορών υπέρ ΕΟΠΥΥ - δήθεν - με μείωση 6% στις συντάξεις μεταφράζεται σε 814 εκατομμύρια ευρώ για το 2015. Από αυτά έχουν εισρεύσει στον ΕΟΠΥΥ μόνο τα 214. Τα υπόλοιπα 600 πού πήγαν; Στο χρέος ή στην πληρωμή συντάξεων;".
Από Βασίλη Βενιζέλο

Πηγή: ygeia360.grΛεωνίδας Γρηγοράκος: Παρακολουθούμε την αποδόμηση του δημοσίου συστήματος Υγείας!

Επίθεση κατά της κυβέρνησης για τα θέματα της Υγείας εξαπέλυσε μεταξύ άλλων το απόγευμα της Πέμπτης 3 Δεκεμβρίου ο βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Λεωνίδας Γρηγοράκος, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στη συζήτηση του κρατικού προϋπολογισμού για το 2016 στην Βουλή.

Συγκεκριμένα, ο Λεωνίδας Γρηγοράκος ανέφερε τα εξής για την Υγεία:

"Αντί να βελτιώσετε το σύστημα της υγείας, παρατηρούμε τη συνεχή αποδόμησή του!
Αντί να φροντίσετε για την αποφυγή εκμετάλλευσης των ασθενών στο σύστημα, μου τους φέρατε ξανά πίσω με τον νόμο Κατρούγκαλου, «ο ''κακός'' ο Γρηγοράκος τον έπιασε στον ''Ευαγγελισμό'' και το ίδιο βράδυ τον είχα στείλει σπίτι του». Και έβγαινε και έλεγε ο χριστιανός «δεν με έφταναν τα λεφτά!». Γιατί, φτάνουν στους άλλους; Τον φέρατε πίσω. Τους φέρατε πίσω τους γυναικολόγους στο «Έλενα». Όλους!
Αντί να αποφύγετε, λοιπόν, το black-out του συστήματος, ακόμη συνεχίζετε να δίνετε άδειες σε γιατρούς του Εθνικού Συστήματος Υγείας να πηγαίνουν δήθεν για μετεκπαίδευση ή άνευ αποδοχών. Κρατούν τη θέση στον «Ευαγγελισμό», στο «Κρατικό Αθηνών» και στα πανεπιστημιακά νοσοκομεία της Ελλάδος και πηγαίνουν και δουλεύουν στο εξωτερικό. Τι μαγκιά είναι τούτη; Τι μαγκιά είναι αυτή; Να κρατάω τη θεσούλα μου, να είμαι στο εξωτερικό, να τα οικονομάω και, άμα τύχει κάτι, θα ξαναγυρίσω και πίσω! Καμία δεν είχα υπογράψει. Τώρα υπογράφονται κατά κόρον. Κατά τα άλλα έχουμε έλλειψη γιατρών στο Εθνικό Σύστημα Υγείας.
Φέραμε την τροπολογία -και πέρασε- για να φύγουν οι γιατροί στα εξήντα επτά έτη. Δεν τη φέραμε γιατί θέλαμε να αυξήσουμε το όριο ηλικίας των γιατρών. Από ανάγκη τη φέραμε, γιατί έφευγαν χίλιοι γιατροί από το σύστημα. Τώρα είναι μέσα στο σύστημα και κρατάνε το σύστημα όρθιο. Δεν την ψηφίσατε όμως. Την πολεμήσατε με μανία.
Ποσοστό συμμετοχής στα φάρμακα. Βάλατε φόρο τώρα. Αυξήσατε τις ασφαλιστικές εισφορές. Αντί να διαφυλάξετε και να διατηρήσετε τις μόνιμες και επικουρικές θέσεις στα νοσοκομεία -το είχαμε κερδίσει με το προηγούμενο Υπουργικό Συμβούλιο- πήρατε τα λεφτά, έμειναν οι θέσεις κενές και δεν μπορούσατε να προκηρύξετε θέσεις. Εδώ είναι ο κ. Σταϊκούρας για να επιβεβαιώσει. Μιλάω για τεσσερισήμισι χιλιάδες, τρεις χιλιάδες θέσεις προσωπικού των νοσοκομείων και χίλιους πεντακόσιους μόνιμους γιατρούς. Πήρατε τα λεφτά και τα δώσατε στα ασφαλιστικά ταμεία τον χειμώνα. Πώς να προκηρύξετε λοιπόν θέσεις για το Εθνικό Σύστημα Υγείας;
Κλείνουν όλα τα νοσοκομεία. Όσο για τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας θα κλείσουν και αυτές όλες, γιατί απολύθηκαν οι νοσηλευτές του ΚΕΕΛΠΝΟ που στήριζαν τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας".
Από Βασίλη Βενιζέλο

Πηγή: ygeia360.gr


Δείτε στο ΕΚΑΒNews

Για το  ΕΚΑΒNews : Αλέξης Κιτσόπουλος

About " "

Το EKABNews έχει δημιουργηθεί και υποστηρίζετε από εργαζόμενους του ΕΚΑΒ με σκοπό την συγκέντρωση των δημοσιευμάτων που αφορούνε την υπηρεσία και όχι μόνο.. Η ενημέρωση των συναδέλφων , η παρουσίαση διάφορων θεμάτων που αφορούνε τον χώρο, η προβολή των τοπικών νέων ανά παράρτημα, αλλά και η γενικότερη προβολή του ΕΚΑΒ.. είναι μερικοί από τους στόχους της σελίδας. Ευχαριστούμε για την υποστήριξη!

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τους φίλους αναγνώστες:

ΟΧΙ SPAM,
ΟΧΙ GREEKLISH,
ΟΧΙ ΠΡΟΣΒΛΗΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ

Παρακαλούμε το σχόλιό σας να είναι σχετικό με την παραπάνω ανάρτηση.
Γενικές απορίες μόνο στη σελίδα μας στο facebook.

 
Copyright © 2013 EKABNews