ΕΙΔΗΣΕΙΣ

19/12/15

Μυτιλήνη, Τα ασθενοφόρα έφτασαν κάποια χρόνια μετά…, Με ευθύνη της ΔΥΠΕ, χωρίς πετρέλαιο τα Κέντρα Υγείας και με χαλασμένα ασθενοφόρα


Παρασκευή, 18 Δεκεμβρίου 2015
ΕΚΑΒNews

Χριστουγεννιάτικα χωρίς θέρμανση!

Με ευθύνη της ΔΥΠΕ, χωρίς πετρέλαιο τα Κέντρα Υγείας και με χαλασμένα ασθενοφόρα

Είναι η πρώτη φορά που μέρες εορτών τα Κέντρα Υγείας της Λέσβου δεν έχουν θέρμανση, με ευθύνη της 2ης Υγειονομικής Περιφέρειας Πειραιώς και Αιγαίου. Και συγκεκριμένα, εξαιτίας της άρνησης των προμηθευτών πρατηριούχων πετρελαίου να αποδεχτούν την πολύμηνη καθυστέρηση της εξόφλησης των χρεών της. Όλα τα Κέντρα Υγείας εκτός του Πλωμαρίου έχουν ξεμείνει από πετρέλαιο.
Παράλληλα, το περιστατικό στο Πλωμάρι με την αγρότισσα που μεταφέρθηκε με ΙΧ από το βουνό σε κεντρικό δρόμο, αντι ασθενοφόρου που ήταν χαλασμένο, αναδεικνύει γι άλλη μια φορά το πρόβλημα της έλλειψης από τη μια αλλά και πεπαλαιωμένων από την άλλη οχημάτων που πρέπει να αντικατασταθούν.

«Εδώ και χρόνια γίνεται συνεχής περικοπή των κονδυλίων για τα κέντρα Υγείας και προσπαθούμε να κάνουμε οικονομία, αλλά αυτό που συμβαίνει χριστουγεννιάτικα να μην έχουμε θέρμανση είναι πρωτοφανές!» λέει στο «Ε» ο πρόεδρος της Ενωσης Γιατρών ΕΣΥ Λέσβου, Στρατής Παυλής και διευθυντής στο Κέντρο Υγείας Άντισσας, όπου ο θάλαμος των επειγόντων περιστατικών είναι… παγωμένος!

Πρωτοφανής, βέβαια είναι και η αδιάλλακτη μέχρι χτες στάση των πρατηριούχων απέναντι στη ΔΥΠΕ που με την πρακτική της να τους αφήνει απλήρωτους έως και έξι μήνες έχει εκτεθεί, δημιουργώντας πολύ κακό προηγούμενο για όποιες επόμενες συναλλαγές.
Από την έδρα της στον Πειραιά και απέναντι στις καθημερινές οχλήσεις των Κέντρων Υγείας συμπάσχει προφορικά λέγοντας «Έχετε δίκιο» και επί της ουσίας αναθέτει σε αυτά να βρουν λύση, μιλώντας συνεχώς με προμηθευτές.

Χρωστούν στους προμηθευτές
Από την άλλη θα πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι είναι μεγάλες οι ποσότητες πετρελαίου θέρμανσης που πρέπει να προμηθευτούν τα Κέντρα Υγείας, άρα και δυσανάλογα μεγάλο το κόστος που θα επωμιστούν οι πρατηριούχοι για το χρόνο που θα αναμένουν έως να εξοφληθούν. Για παράδειγμα, μας εξηγούσε ο κ. Παυλής ότι το Κέντρο Υγείας Άντισσας πρέπει να προμηθευτεί τέσσερις τόνους, και άλλους τόσους τα υπόλοιπα δύο Κέντρα Υγείας, ενώ από πετρέλαιο θέρμανσης έχουν ξεμείνει και τα Περιφερειακά Ιατρεία Καλλονής.
Με αυτά τα δεδομένα, οι προμηθευτές προτιμούν να συναλλάσσονται με το Νοσοκομείο που παρουσιάζει μικρότερες καθυστερήσεις παρά με τη ΔΥΠΕ.
Εξάλλου, αξίζει να σημειωθεί ότι μετά τη δημοσίευση της έλλειψης θέρμανσης στην Ψυχιατρική κλινική του «Βοστανείου» στην εφημερίδα μας, λόγω  οφειλών σε προμηθευτές, το πρόβλημα λύθηκε τις επόμενες ημέρες.


Δεξιά ο Αντιπρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων ΕΚΑΒ Μυτιλήνης "Ιωάννης Κουρούλης" Κώστας Σορόπος 


Ξανά για τα ασθενοφόρα μετά το Πλωμάρι
Οκτώ μόνο αυτά που λειτουργούν!

Αντιπρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων του ΕΚΑΒ Κωνσταντίνος Σορόπος: «Κακώς διέρρευσε ότι το ΕΚΑΒ έκανε 3,5 ώρες για να μεταφερθεί στο περιστατικό.

Επανέρχεται στο προσκήνιο το μεγάλο θέμα της έλλειψης  ασθενοφόρων που έχει αναδείξει εδώ και τρεις μήνες το «Ε», μετά το περιστατικό με την αγρότισσα στο Πλωμάρι, που δεν μπορούσε να μεταφερθεί παρά σε καρότσα αγροτικού αυτοκινήτου από το χωράφι στο κεντρικό δρόμο, εξαιτίας της βλάβης που έχουν υποστεί τα δύο ασθενοφόρα στο Κέντρο Υγείας Πλωμαρίου.
Στη γυναίκα παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες από το προσωπικό του Κέντρου Υγείας και παρελήφθη στα μισά της διαδρομής προς Μυτιλήνη από ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ. Μάλιστα, όπως επισημαίνει στο «Ε» ο αντιπρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων του ΕΚΑΒ, Κωνσταντίνος Σορόπος: «Κακώς διέρρευσε ότι το ΕΚΑΒ έκανε 3,5 ώρες για να μεταφερθεί στο περιστατικό.
Δόθηκαν οι πρώτες βοήθειες στη γυναίκα και όταν κατέβηκαν σε κεντρικό δρόμο τηλεφώνησαν το ΕΚΑΒ, το οποίο έφτασε μέσα σε 40 λεπτά.»
Το Πλωμάρι πριν από λίγες μέρες έμεινε χωρίς ασθενοφόρα καθώς και τα δύο υπέστησαν βλάβη ενώ όπως δήλωσε στην ΕΡΑ Αιγαίου η διευθύντρια του Κέντρου Υγείας μετά το προχθεσινό περιστατικό το ΕΚΑΒ παραχώρησε ένα ασθενοφόρο το οποίο θα βρίσκεται στην περιοχή μέχρι να επισκευαστούν τα δύο οχήματα.
Ο κ. Σορόπος εξήγησε στην εφημερίδα μας ότι αυτή τη στιγμή λειτουργούν μόνο 8 οχήματα, ενώ σημαντική είναι και η έλλειψη προσωπικού, όπου εντοπίζονται τρία κενά σε προσωπικό ασθενοφόρου στο Πλωμάρι, ενώ πρόσφατα μετακινήθηκε ένας οδηγός από την Άντισσα για να καλύψει βάρδιες.
Σε άλλα Κέντρα Υγείας, όπως σε αυτό της Καλλονής που μας έλεγε ο πρόεδρος της Ένωσης Γιατρών ΕΣΥ Λέσβου, Στρατής Παυλής «τα ασθενοφόρα δεν κινούνται λόγω έλλειψης πετρελαίου κίνησης,» αφού οι πρατηριούχοι προσπαθούν με κάθε τρόπο να πιέσουν τη ΔΥΠΕ για να εξοφληθούν κάποια τιμολόγια.»


Ο πρόεδρος της Ένωσης Γιατρών ΕΣΥ Λέσβου Στρατής Παυλής


Τα ασθενοφόρα έφτασαν κάποια χρόνια μετά…

Είχαμε γράψει την προηγούμενη εβδομάδα, όπως μας είχε δηλώσει ο αντιπρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων του ΕΚΑΒ, Κωνσταντίνος Σορόπος ότι κατέφτασαν στη Μυτιλήνη και κάθονται στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης ακινητοποιημένα δύο ασθενοφόρα που έστειλε η 2η Υγειονομική Περιφέρεια Πειραιώς και Αιγαίου.
Ο κ. Παυλής, διασαφήνισε στο «Ε» ότι αυτά δεν αποτελούν υλοποίηση των πρόσφατων δεσμεύσεων περί της υγειονομικής ενίσχυσης της Λέσβου από το υπουργείο Υγείας, αλλά είχαν παραγγελθεί μετά το 2010 μέσω προγράμματος ΕΣΠΑ για να εξυπηρετήσουν τα Κέντρα Υγείας Πολιχνίτου και  Άντισσας.

Πάντως αναμένεται τις επόμενες ημέρες να μεταφερθούν στις έδρες τους, στον Πολιχνίτο και την Αντισσα δηλαδή, αφού τοποθετηθούν οι απαραίτητες πινακίδες, και ενώ τα διεκδικούν και οι διασώστες του ΕΚΑΒ, λόγω των αυξημένων αναγκών της υπηρεσίας τους, ένεκα και του προσφυγικού.

Είναι λοιπόν αναγκαίο η κυβερνητική δέσμευση για υγειονομική ενίσχυση της Λέσβου και με ασθενοφόρα για τις αυξημένες ανάγκες λόγω των προσφυγικών ροών να υλοποιηθεί άμεσα ,γιατί είναι ντροπή να ανταγωνίζονται τα Κ.Υ με το ΕΚΑΒ για το ποιός θα πάρει τα δυο  ασθενοφόρα όταν οι ανάγκες είναι μεγαλύτερες και δεν σηκώνουν ...εκπτώσεις!

Πηγή: emprosnet.gr

Δείτε στο ΕΚΑΒNews

Για το  ΕΚΑΒNews : Αλέξης Κιτσόπουλος

About " "

Το EKABNews έχει δημιουργηθεί και υποστηρίζεται από εργαζόμενους του ΕΚΑΒ με σκοπό την συγκέντρωση των δημοσιευμάτων που αφορούνε την υπηρεσία και όχι μόνο.. Η ενημέρωση των συναδέλφων , η παρουσίαση διάφορων θεμάτων που αφορούνε τον χώρο, η προβολή των τοπικών νέων ανά παράρτημα, αλλά και η γενικότερη προβολή του ΕΚΑΒ.. είναι μερικοί από τους στόχους της σελίδας. Ευχαριστούμε για την υποστήριξη!

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τους φίλους αναγνώστες:

ΟΧΙ SPAM,
ΟΧΙ GREEKLISH,
ΟΧΙ ΠΡΟΣΒΛΗΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ

Παρακαλούμε το σχόλιό σας να είναι σχετικό με την παραπάνω ανάρτηση.
Γενικές απορίες μόνο στη σελίδα μας στο facebook.

 
Copyright © 2013 EKABNews