ΕΙΔΗΣΕΙΣ

9/12/15

Πρωτοβουλία του Αν. Υπουργού Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης Χρ. Βερναρδάκη για την αντιμετώπιση της χρήσης της σεξιστικής γλώσσας στη Δημόσια Διοίκηση


Τετάρτη, 9 Δεκεμβρίου 2015
ΕΚΑΒNews

09.12.2015
Πρωτοβουλία του αναπληρωτή υπουργού Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης Χριστόφορου Βερναρδάκη για την αντιμετώπιση της χρήσης της σεξιστικής γλώσσας στη Δημόσια Διοίκηση

Άμεσες παρεμβάσεις με αποστολή εγκυκλίων και οδηγιών προς όλες τις υπηρεσίες του στενού και ευρύτερου Δημόσιου Τομέα, ως μέσο αποβολής του σεξισμού και των στερεοτύπων από τα δημόσια έγγραφα, προανήγγειλε ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης Χριστόφορος Βερναρδάκης.

Σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε με ιδιαίτερα μεγάλη επιτυχία στο αμφιθέατρο του Υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, (Βασιλίσσης Σοφίας 15), για το συγκεκριμένο θέμα, ο Χριστόφορος Βερναρδάκης τόνισε ότι «η ισότητα των φύλων αποτελεί βασικό πυλώνα της μεταρρύθμισης που έχει αναλάβει το Υπουργείο και πρέπει να ενσωματωθεί και στην αξιολόγηση».
Προλογίζοντας την Έκθεση «Οδηγός Χρήσης μη σεξιστικής γλώσσας στο Δημόσιο Τομέα», η Φωτεινή Κούβελα, Γενική Γραμματέας Ισότητας των Φύλων, εξήρε την προσπάθεια του αναπληρωτή υπουργού, υπογραμμίζοντας ότι «η αρχή οφείλει να γίνει από την Δημόσια Διοίκηση, καθώς η γλώσσα δεν αποτελεί απλά ένα μέσο επικοινωνίας αλλά παράλληλα διαμορφώνει συνειδήσεις και συμπεριφορές στο σύνολο της κοινωνίας».

Η Μαρία Γκασούκα, αναπληρώτρια καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Αιγαίου, αντιπρόεδρος του Ε.Κ.Δ.Δ.Α. και υπεύθυνη για την πολύχρονη έρευνα και τη σύνταξη του «Οδηγού», υπογράμμισε την ύπαρξη συντριπτικής κυριαρχίας του αρσενικού γένους στη χρήση δημοσίων εγγράφων και επισήμανε την ανάγκη να υιοθετηθεί ο Οδηγός στη δημόσια διοίκηση και να επιμορφωθεί το προσωπικό του δημόσιου τομέα στη χρήση του.

Την παρουσίαση του «Οδηγού», προλόγισε και ο Αλέξανδρος Δεληστάθης, αντιπρόεδρος του Κέντρου Ερευνών για Θέματα Ισότητας.

Πηγή: ydmed.gov.grΤο ελληνικό σεξιστικό δημόσιο και πως θα αλλάξει – ΠΙΝΑΚΕΣ
tvxs.gr 

Να βάλει τέλος στη χρήση της σεξιστικής γλώσσας στη Δημόσια Διοίκηση αποφάσισε η κυβέρνηση. Μάλιστα εκδόθηκε και σχετικός οδηγός για την ένταξη της ισότητας των φύλων στη γλώσσα των διοικητικών εγγράφων.

Η σχετική πρωτοβουλία ανήκει στον αναπληρωτή υπουργό Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης Χριστόφορο Βερναρδάκη. Ακολουθεί σχετική έρευνα που έγινε και απέδειξε ότι τα δημόσια έγγραφα είναι γεμάτα σεξιστικά στερεότυπα.

Η ύπαρξη του αρσενικού γένους στη χρήση δημοσίων εγγράφων είναι συντριπτική. Σε όλα τα δημόσια έγγραφα ανεξαρτήτου φορέα, κυριαρχεί το αρσενικό γραμματικό γένος. Αυτό ισχύει ακόμα και για τα έγγραφα στα οποία γίνεται διπλή σήμανση του γένους εφόσον στο σύνολό τους τηρείται ο κανόνας της πρόταξης του αρσενικού.

Το φαινόμενο της σύνταξης των εγγράφων με αποκλειστική χρήση του αρσενικού γραμματικού γένους παρατηρείται εντονότερο στα έγγραφα που χρησιμοποιούν οι περιφέρειες με ποσοστό 66,13% και λιγότερο στα υπουργεία με ποσοστό 47,3%.


Τα υπουργεία σε ένα ποσοστό 38,39% τηρούν την διπλή σήμανση στο γραμματικό γένος, αλλά σε όλες τις περιπτώσεις προτάσσεται το αρσενικό γένος. Οι περιφέρειες εμφανίζονται να υστερούν στο θέμα αυτό σε σχέση με τους άλλους φορείς, με ένα ποσοστό 27,42%.

Στα έγγραφα των υπουργείων εντοπίσθηκαν τα χαρακτηριστικότερα παραδείγματα σημασιολογικών στερεότυπων και επίσης, εντοπίσθηκε εντονότερο το φαινόμενο της αστάθειας σήμανσης του γένους σε ποσοστό 8,93%, γεγονός που πιθανόν να σχετίζεται με το υψηλότερο ποσοστό εγγράφων διπλής σήμανσης.

Τα έγγραφα χωρίς σήμανση στο γένος φαίνεται να αποτελούν ένα όχι αμελητέο ποσοστό των εγγράφων που αναλύθηκαν, από 13,84% στα υπουργεία σε 18,52% στους δήμους.

Φυσικά εκτός από τα έγγραφα ο σεξισμός είναι διάχυτος στα δικαιώματα των γυναικών υπαλλήλων σε σχέση με των ανδρών (κυρίως μισθολογικά) αλλά και τα περιθώρια ανέλιξης. Πολύ λιγότερες γυναίκες σε σχέση με άντρες προχωρούν σε υψηλές θέσεις της ιεραρχίας.

Οι αρσενικοί τύποι των ονομάτων χρησιμοποιούνται ακόμα και στην περίπτωση όπου υπάρχει είτε διτυπία (ο/η εργοδότης, η εργοδότρια, ο/η πρέσβης, η πρέσβειρα) είτε το αντίστοιχο ουσιαστικό θηλυκού γένους (ο εκπαιδευτής/ η εκπαιδεύτρια, ο μαθητής/ η μαθήτρια, ο νέος/ η νέα). Η μόνη περίπτωση χρήσης αποκλειστικά του θηλυκού αφορά το επάγγελμα της μαίας.

«Η ισότητα των φύλων αποτελεί βασικό πυλώνα της μεταρρύθμισης που έχει αναλάβει το Υπουργείο και πρέπει να ενσωματωθεί και στην αξιολόγηση» ανέφερε σε σχετική εκδήλωση ο Χριστόφορος Βερναρδάκης.

«Η αρχή οφείλει να γίνει από την Δημόσια Διοίκηση, καθώς η γλώσσα δεν αποτελεί απλά ένα μέσο επικοινωνίας αλλά παράλληλα διαμορφώνει συνειδήσεις και συμπεριφορές στο σύνολο της κοινωνίας» είπε από την πλευρά της η Γενική Γραμματέας Ισότητας των Φύλων, Φωτεινή Κούβελα, χαρακτηρίζοντας σημαντική την προσπάθεια του υπουργού.Πηγή: tvxs.gr

Για το  ΕΚΑΒNews : Αλέξης Κιτσόπουλος

About " "

Το EKABNews έχει δημιουργηθεί και υποστηρίζετε από εργαζόμενους του ΕΚΑΒ με σκοπό την συγκέντρωση των δημοσιευμάτων που αφορούνε την υπηρεσία και όχι μόνο.. Η ενημέρωση των συναδέλφων , η παρουσίαση διάφορων θεμάτων που αφορούνε τον χώρο, η προβολή των τοπικών νέων ανά παράρτημα, αλλά και η γενικότερη προβολή του ΕΚΑΒ.. είναι μερικοί από τους στόχους της σελίδας. Ευχαριστούμε για την υποστήριξη!

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τους φίλους αναγνώστες:

ΟΧΙ SPAM,
ΟΧΙ GREEKLISH,
ΟΧΙ ΠΡΟΣΒΛΗΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ

Παρακαλούμε το σχόλιό σας να είναι σχετικό με την παραπάνω ανάρτηση.
Γενικές απορίες μόνο στη σελίδα μας στο facebook.

 
Copyright © 2013 EKABNews