ΕΙΔΗΣΕΙΣ

15/12/15

Μαθήματα πρώτων βοηθειών από το ΕΚΑΒ σε Αλεξανδρούπολη και Κομοτηνή


Τρίτη, 15 Δεκεμβρίου 2015
ΕΚΑΒNews

3η Πανελλήνια Εβδοµάδα Εκπαίδευσης και Πρόληψης
ΕΚΑΒ Αλεξανδρούπολης
Σάββατο 12 ∆εκεµβρίου-ώρα 09:00 έως 14:00 στο ΕΚΑΒ Αλεξανδρούπολης (∆ραγάνα)
Κυριακή 13 ∆εκεµβρίου-ώρα 10:00 έως 16:00 στην Αλεξανδρούπολη (µπροστά στο ∆ηµαρχείο)

∆ευτέρα 14 ∆εκεµβρίου-ώρα 10:00 έως 16:00 στην Κοµοτηνή (Πλατεία Ειρήνης )

Συμβουλές για πρώτες βοήθειες έδωσε το ΕΚΑΒ σε πολίτες
alexpoli.gr

Μια αξιέπαινη πρωτοβουλία υλοποίησε το ΕΚΑΒ. Στην γιορτινή Κυριακάτικη Αλεξανδρούπολη το προσωπικό του, μπροστά στο Δημαρχείο πρόσφερε στους πολίτες πολύτιμες συμβουλές και οδηγίες για τη λήψη πρώτων βοηθειών σε συνανθρώπους μας που έχουν ανάγκη.
Και ας μην ξεχνάμε, οι πρώτες στιγμές, μπορεί να αποδειχθούν και οι πλέον κρίσιμες.
Δημοσιεύτηκε 14/12/2015


Πηγή: alexpoli.gr


Φωτογραφίες

Facebook Iekekab Alexandroupolis


Μαθήματα ζωής από τους διασώστες του ΕΚΑΒ στους Κομοτηναίους

Τρεις διασώστες του ΕΚΑΒ ήταν παρόντες χθες στην κεντρική πλατεία της Κομοτηνής. Οι δύο από αυτούς παρέδιδαν επί τόπου μαθήματα πρώτων βοηθειών στους πολίτες και ο τρίτος μοίραζε έντυπο υλικό.

Το Σάββατο στην Αλεξανδρούπολη και τη Δευτέρα στην Κομοτηνή και την Καβάλα, παρέδωσαν μαθήματα πρώτων βοηθειών τα πληρώματα του Εθνικού Κέντρου Άμεσης Βοήθειας (ΕΚΑΒ). 
Με το σύνθημα "Μια εβδομάδα μπορεί, κυριολεκτικά, να κρατήσει μια ζωή" το ΕΚΑΒ διοργανώνει για τρίτη συνεχή χρονιά, από τις 12 Δεκεμβρίου μέχρι και τις 19 Δεκεμβρίου, την Πανελλήνια Εβδομάδα Εκπαίδευσης και Πρόληψης. Η διοργάνωση περιλαμβάνει τα μεγαλύτερα αστικά κέντρα της χώρας, όπου πραγματοποιούνται παρεμβάσεις εκπαίδευσης και πρόληψης που περιλαμβάνουν διανομή εκπαιδευτικού υλικού, ομιλίες αλλά και εκπαιδευτικά σεμινάρια σχετικά με την Καρδιοπνευμονική Αναζωογόνηση (ΚΑΡΠΑ) και τη χρήση του Αυτόματου Εξωτερικού Απινιδωτή (ΑΕΑ). Η "Πανελλήνια Εβδομάδα Εκπαίδευσης και Πρόληψης", που θεσμοθετήθηκε ως ελάχιστος φόρος τιμής προς τους γιατρούς, τους διασώστες και τους νοσηλευτές του ΕΚΑΒ που έχασαν τη ζωή τους κατά την εκτέλεση του καθήκοντος, στοχεύει τόσο στην ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση όλων των πολιτών σχετικά με την πρόληψη των ατυχημάτων και των τραυματισμών, όσο και στην παροχή βασικών γνώσεων για την υποστήριξη των ζωτικών λειτουργιών.

Τρεις διασώστες του ΕΚΑΒ ήταν παρόντες χθες στην κεντρική πλατεία της Κομοτηνής. Οι δύο από αυτούς παρέδιδαν επί τόπου μαθήματα πρώτων βοηθειών στους πολίτες και ο τρίτος μοίραζε έντυπο υλικό.  Οι δύο διασώστες είχαν μπροστά τους δύο ειδικές κούκλες και υπέδειξαν στους πολίτες ποια στάδια θα πρέπει να ακολουθούν στη θέα ενός ανθρώπου που έχει καταρρεύσει. Το πρώτο βήμα είναι η εκτίμηση της αντίδρασης του αρρώστου. Σε αυτό το σημείο αυτός που προσεγγίζει το θύμα θα πρέπει να φωνάξει κουνώντας με προσοχή τους ώμους του, για να δει αντιδράσεις. Το επόμενο βήμα είναι το κάλεσμα προς βοήθεια. Ακολουθεί ο έλεγχος του αεραγωγού, καθώς σε έναν αναίσθητο άνθρωπο η γλώσσα μπορεί να πέσει προς τα πίσω και να αποφράξει την οδό από όπου περνάει ο αέρας. Εκτείνοντας το κεφάλι προς τα πίσω και ανασηκώνοντας το πηγούνι προς τα πάνω, η γλώσσα απομακρύνεται από το πίσω μέρος του λαιμού διευκολύνοντας έτσι τη δίοδο του αέρα. Το επόμενο βήμα είναι η αναπνοή. Διατηρώντας τον αεραγωγό ανοικτό, αυτός που προσφέρει τις πρώτες βοήθειες ελέγχει αν το θύμα αναπνέει: βλέποντας τις κινήσεις του θώρακα, ακούγοντας τον ήχο της αναπνοής και αισθανόμενος την εκπνοή στο μάγουλο του. Θα πρέπει να επιμείνει για 10 δευτερόλεπτα πριν βεβαιωθεί ότι δεν υπάρχει αναπνοή.  Τα βήματα που πρέπει να ακολουθηθούν είναι οι θωρακικές συμπιέσεις και εμφυσήσεις στο στόμα του αρρώστου. 
Όλα αυτά τα βήματα είδαν στην πράξη οι πολίτες της Κομοτηνής, από τους διασώστες του ΕΚΑΒ. Μάλιστα υπέβαλαν ερωτήσεις και ορισμένοι δε δίστασαν οι ίδιοι να εφαρμόσουν όσα προηγουμένως είδαν, πάνω στις ειδικές κούκλες.  Να σημειωθεί ότι η εκπαίδευση των πολιτών θα συνεχιστεί σε όλη τη διάρκεια της εβδομάδας. 
Το πρόγραμμα των εκπαιδευτικών ομάδων του ΕΚΑΒ έχει ως εξής:

ΕΚΑΒ Καβάλας
Τρίτη 15 Δεκεμβρίου
-ώρα 09:00 έως 12:00 στην Καβάλα (Λύκειο Ποδοχωρίου & 1ο ΕΠΑΛ Καβάλας)
Πέμπτη 17 Δεκεμβρίου
-ώρα 11:00 έως 15:00 στη Θάσο (Πλατεία του Λιμένα και σχολεία Πρίνου) Παρασκευή 18 Δεκεμβρίου
-ώρα 17:00 έως 20:00 στην Ελευθερούπολη (ΜΓΣ Ορφέα) 
ΕΚΑΒ Αλεξανδρούπολης
Τρίτη 15 Δεκεμβρίου
-ώρα 10:00 έως 16:00 στη Ξάνθη (Πλατεία Δημοκρατίας) Σάββατο 19 Δεκεμβρίου -ώρα 10:00 έως 16:00 στην Ορεστιάδα (Κεντρική Πλατεία) 

Όλγα Τσιούλφα
Δημοσιεύτηκε 15/12/2015

Πηγή: http://www.xronos.gr

Φωτογραφίες
Facebook Εκαβ Θρακης

Για το  ΕΚΑΒNews : Αλέξης Κιτσόπουλος

About " "

Το EKABNews έχει δημιουργηθεί και υποστηρίζετε από εργαζόμενους του ΕΚΑΒ με σκοπό την συγκέντρωση των δημοσιευμάτων που αφορούνε την υπηρεσία και όχι μόνο.. Η ενημέρωση των συναδέλφων , η παρουσίαση διάφορων θεμάτων που αφορούνε τον χώρο, η προβολή των τοπικών νέων ανά παράρτημα, αλλά και η γενικότερη προβολή του ΕΚΑΒ.. είναι μερικοί από τους στόχους της σελίδας. Ευχαριστούμε για την υποστήριξη!

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τους φίλους αναγνώστες:

ΟΧΙ SPAM,
ΟΧΙ GREEKLISH,
ΟΧΙ ΠΡΟΣΒΛΗΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ

Παρακαλούμε το σχόλιό σας να είναι σχετικό με την παραπάνω ανάρτηση.
Γενικές απορίες μόνο στη σελίδα μας στο facebook.

 
Copyright © 2013 EKABNews