ΕΙΔΗΣΕΙΣ

22/12/15

Προσπάθεια να μπει τέλος στα «μαϊμού» ασθενοφόρα


Τρίτη, 22 Δεκεμβρίου 2015
ΕΚΑΒNews

Η άγνοια του Έλληνα από τη μία και οι ''τρύπες'' του ΕΚΑΒ από την άλλη που δεν μπορεί να εξυπηρετήσει όλους τους ασθενείς, έχουν αυξήσει τις ιδιωτικές εταιρείες διακομιδής ασθενών, που σύμφωνα με καταγγελίες ορισμένες φέρονται να παρανομούν συστηματικά.
Tέλος’’ στα ‘’μαϊμού’’ ασθενοφόρα θα προσπαθήσει να βάλει η δημιουργία μητρώου ιδιωτικών ασθενοφόρων από το ΕΚΑΒ και η υποχρεωτική επάνδρωσή τους με δύο άτομα, εκ των οποίων το ένα θα έχει απαραίτητα την ειδικότητα του διασώστη-πληρώματος.
Σήμερα, με το ισχύον καθεστώς, τα ιδιωτικά ασθενοφόρα – που έχουν μόνο οι ιδιωτικές κλινικές, τα διαγνωστικά και οι ασφαλιστικές εταιρείες- παίρνουν την άδειά τους από το ΕΚΑΒ, το οποίο και πιστοποιεί ότι αυτά διαθέτουν στο εσωτερικό τους (στην καμπίνα) τον απαιτούμενο εξοπλισμό –φιάλες οξυγόνου, φάρμακα κ.λπ.- για τη σωστή και ασφαλή διακομιδή των ασθενών.
Ωστόσο, υπάρχουν αρκετές καταγγελίες στο Σώμα Επιθεώρησης του Υπουργείου Υγείας και Πρόνοιας, ότι ιδιωτικά ασθενοφόρα είτε δεν έχουν άδεια κυκλοφορίας είτε έχουν άδεια φορτηγού αλλά όχι ασθενοφόρου (άρα δεν έχουν περάσει από τον έλεγχο του ΕΚΑΒ). Την οποία άδεια ασθενοφόρου, για να την πάρει το όχημα πρέπει να έχουν γίνει οι απαιτούμενες μετατροπές που ορίζει η νομοθεσία.
Επιχειρηματίας μας επιβεβαίωσε ότι η παρανομία στο κομμάτι των ιδιωτικών ασθενοφόρων είναι μεγάλη, καθώς πολλές φορές δεν υπάρχει στο πλήρωμα πιστοποιημένος διασώστης, οδηγούνται από ανασφάλιστους (κατά βάση αλλοδαπούς) και ο εξοπλισμός τους είναι ανεπαρκής.

''Μανιτάρια'' οι ιδιωτικές εταιρείες διακομιδής ασθενών
Η άγνοια του Έλληνα από τη μία και οι «τρύπες» του ΕΚΑΒ από την άλλη που δεν μπορεί να εξυπηρετήσει όλους τους ασθενείς, έχουν αυξήσει τις ιδιωτικές εταιρείες διακομιδής ασθενών, που σύμφωνα με καταγγελίες ορισμένες φέρονται να παρανομούν συστηματικά.
Υψηλόβαθμος παράγοντας του Υπουργείου Υγείας, μας τόνισε ότι σύμφωνα με το πόρισμα που εξέδωσε το Σώμα Επιθεωρητών Υπηρεσιών Υγείας και Πρόνοιας τον Αύγουστο του 2015, απαγορεύεται η πληρωμή για την διακομιδή ασθενούς, οπότε και όλες αυτές οι εταιρείες παρανομούν. Πόρισμα όμως που τελικά δεν το γνωρίζουν πολλές φορές ούτε και οι αρμόδιοι που απασχολούνται στα δημόσια νοσοκομεία, επιτρέποντας έτσι στα ιδιωτικά ασθενοφόρα να έχουν στήσει ακόμη και «πιάτσα» στον περίβολο χώρο αυτών των μονάδων.
Σε τηλεφώνημα που έκανε το Ιatronet σε ιδιωτική εταιρεία ενοικίασης ασθενοφόρου, στην ερώτηση «ποιο είναι το κόστος για την μεταφορά ενός ασθενή που χειρουργήθηκε πρόσφατα στην καρδιά από την Αθήνα στην Πάτρα, η απάντηση που πήραμε ήταν 260 ευρώ!
«Για πλιάτσικο και παράνομο σουλατσάρισμα στα δημόσια νοσοκομεία προκειμένου να βρουν πελάτη», μας μίλησε παράγοντας από το διοικητικό συμβούλιο του ΕΚΑΒ, αναγνωρίζοντας από την άλλη, ότι αυτές οι εταιρείες θησαυρίζουν, ακριβώς λόγω της δυσχέρειας που έχει η υπηρεσία για την πλήρη κάλυψη των αναγκών που υπάρχουν. Δυσχέρεια που γνωρίζει καλά το κράτος και για αυτό κάνει και τα στραβά μάτια στη λειτουργία τους.
Άλλος παράγοντας μας ανέφερε ότι πολλά από αυτά τα ιδιωτικά ασθενοφόρα, εκμεταλλευόμενα τις συμβάσεις που έχουν με ιδιωτικές κλινικές ή διαγνωστικά, στον ελεύθερο χρόνο τους προσφέρουν έναντι υψηλού τιμήματος τις υπηρεσίες τους στους συγγενείς των ασθενών που νοσηλεύονται στα δημόσια νοσοκομεία.
Δέσποινα Καραγιαννοπούλου

Πηγή: iatronet.gr

ΕΚΑΒNews
Η δημιουργία μητρώου ιδιωτικών ασθενοφόρων από το ΕΚΑΒ και η υποχρεωτική επάνδρωσή τους με δύο άτομα, εκ των οποίων το ένα θα έχει απαραίτητα την ειδικότητα του διασώστη-πληρώματος περιέχονταν στο σχέδιο νόμου «Μέτρα για την επιτάχυνση του κυβερνητικού έργου και άλλες διατάξεις» το οποίο κατατέθηκε στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων  της Βουλής και τελικά αποσύρθηκε.
Σύμφωνα με απόφαση της Κυβέρνησης, τόσο η συζήτηση όσο και η ψήφισή του θα διεξαχθούν μετά τις 7 Ιανουαρίου.

Δείτε στο ΕΚΑΒNews


Για το  ΕΚΑΒNews : Αλέξης Κιτσόπουλος

About " "

Το EKABNews έχει δημιουργηθεί και υποστηρίζεται από εργαζόμενους του ΕΚΑΒ με σκοπό την συγκέντρωση των δημοσιευμάτων που αφορούνε την υπηρεσία και όχι μόνο.. Η ενημέρωση των συναδέλφων , η παρουσίαση διάφορων θεμάτων που αφορούνε τον χώρο, η προβολή των τοπικών νέων ανά παράρτημα, αλλά και η γενικότερη προβολή του ΕΚΑΒ.. είναι μερικοί από τους στόχους της σελίδας. Ευχαριστούμε για την υποστήριξη!

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τους φίλους αναγνώστες:

ΟΧΙ SPAM,
ΟΧΙ GREEKLISH,
ΟΧΙ ΠΡΟΣΒΛΗΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ

Παρακαλούμε το σχόλιό σας να είναι σχετικό με την παραπάνω ανάρτηση.
Γενικές απορίες μόνο στη σελίδα μας στο facebook.

 
Copyright © 2013 EKABNews