ΕΙΔΗΣΕΙΣ

30/12/15

SOS εκπέμπουν οι... διασώστες του ΕΚΑΒ

Το υπουργείο Υγείας δεσμεύτηκε με ανακοίνωσή του χθες βράδυ ότι θα λύσει συνολικά τα προβλήματα των εργαζομένων στο ΕΚΑΒ

Τρίτη, 29 Δεκεμβρίου 2015
ΕΚΑΒNews

Για πρωτοφανή οπισθοδρόμηση σε συνθήκες Μεσαίωνα με την κατάργηση, από το νέο έτος, της πρόσθετης υποχρεωτικής ασφάλισής τους κάνουν λόγο οι εργαζόμενοι στο ΕΚΑΒ και εξαγγέλλουν κινητοποιήσεις.

Γιατροί, διασώστες και νοσηλευτές του ΕΚΑΒ αντιδρούν στην πρόθεση της κυβέρνησης να ικανοποιήσει τη σχετική πρόβλεψη του τρίτου Μνημονίου και ζητούν από την ηγεσία του υπουργείου Υγείας να δώσει άμεσα λύση.

«Η πρόσθετη υποχρεωτική ασφαλιστική κάλυψη, που δυστυχώς λόγω του τρίτου Μνημονίου κόβεται, θεσπίστηκε προ 20ετίας, λόγω της ιδιαίτερης επικινδυνότητας του επαγγέλματός μας και των σοβαρών ατυχημάτων που συμβαίνουν στους συναδέλφους μας», εξηγεί ο πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων, Γιώργος Μαθιόπουλος.

Ενδεικτικά αναφέρει ότι κατά τα τελευταία χρόνια «έχουμε θρηνήσει 13 νεκρούς από πτώση ελικοπτέρων και προ τριετίας δύο συνάδελφοί μας κάηκαν ζωντανοί σε τροχαίο δυστύχημα με ασθενοφόρο στην Κρήτη».

Το αυτονόητο

Η εν λόγω υποχρεωτική ασφάλιση σε ασφαλιστική εταιρεία με δαπάνη του Δημοσίου, σύμφωνα με το άρθρο 5 του ν. 2194/94, αφορά γιατρούς, νοσηλευτές και διασώστες του ΕΚΑΒ που εκτελούν διατεταγμένη υπηρεσία με τα μέσα μεταφοράς επειγόντων περιστατικών (ελικόπτερα, αεροσκάφη, ειδικές κινητές μονάδες, ασθενοφόρα, πλωτά μέσα).

Η κάλυψη αυτή, που είναι αυτονόητη για ένα ευνομούμενο και πολιτισμένο ευρωπαϊκό κράτος, καταργείται νομοθετικά από 1/1/2016, σημειώνει ο Γ. Μαθιόπουλος.

Ετσι η πολιτεία, «μετά τις αλλεπάλληλες μισθολογικές περικοπές και τη δραστική υποβάθμιση του βιοτικού μας επιπέδου, μας επιβάλλει να εκτελούμε το έργο μας, αφήνοντάς μας ασφαλιστικά ακάλυπτους, επιδεικνύοντας με τον τρόπο αυτό την έσχατη περιφρόνηση προς τους συναδέλφους μας που με αυτοθυσία και αυταπάρνηση προσφέρουν καθημερινά ανεκτίμητο και υψίστης σημασίας έργο στο κοινωνικό σύνολο παλεύοντας για τη διάσωση συνανθρώπων μας», προσθέτει.

Νέες κινητοποιήσεις

Οι εργαζόμενοι στο ΕΚΑΒ δεν πρόκειται να ανεχθούν την κατάργηση του δικαιώματός τους αυτού, που το θεωρούν στοιχειώδες μέτρο πρόνοιας, και δηλώνουν ότι, εάν δεν επιλυθεί με νομοθετική ρύθμιση μέχρι το τέλος του έτους, από 1/1/2016 θα κατέλθουν σε απεργιακές κινητοποιήσεις μέχρι την ικανοποίηση του δίκαιου αιτήματός τους.

Eπιπλέον ζητούν τη διευθέτηση και άλλων ζητημάτων που προκύπτουν με το 3ο Μνημόνιο (νόμος 4336/2015), όπως η κατάργηση της αποζημίωσης για προμήθεια στολής, η μείωση κάτω από το μισό της αποζημίωσης για εκτός έδρας (από 45 σε 20 ευρώ).

«Η απόλυτη υποβάθμιση του διασώστη. Με τα νέα δεδομένα, δεν διασφαλίζεται ούτε ο ίδιος ούτε η οικογένειά του, στην περίπτωση ατυχήματος», αναφέρει ο Γ. Μαθιόπουλος και προσθέτει ότι -στην περίπτωση των εκτός έδρας- θα αναγκαστεί να πληρώσει από την τσέπη του από τη στιγμή που «δεν έχει την επιλογή να πάει ή να μην πάει στην εκτός έδρας κλήση. Εχει υποχρέωση, γιατί διακυβεύεται ανθρώπινη ζωή».

Από την πλευρά του, το υπουργείο Υγείας δεσμεύτηκε με ανακοίνωσή του χθες βράδυ ότι θα λύσει συνολικά τα προβλήματα των εργαζομένων στο ΕΚΑΒ (επαναφορά χορήγησης της ειδικής αποζημίωσης για το προσωπικό που εκτελεί διατεταγμένη υπηρεσία με αεροπορικά μέσα, εξαίρεση των μετακινήσεων εκτός έδρας από τις περικοπές, αποζημίωση για την προμήθεια στολής, ασφάλιση του προσωπικού κ.ά.) με την ψήφιση του νομοσχεδίου το οποίο θα κατατεθεί στη Βουλή στις αρχές του επόμενου μήνα.

Σε ό,τι αφορά το πρόβλημα που έχει προκύψει με την ασφάλιση του προσωπικού, η οποία λήγει στις 31/12/2015, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου αναλαμβάνει την ευθύνη και δεσμεύεται ότι αν στο χρονικό διάστημα που μεσολαβήσει μέχρι την ψήφιση του νομοσχεδίου παραστεί ανάγκη, δεν θα μείνει κανένας εργαζόμενος ακάλυπτος.
Συντάκτης: Ντάνι Βέργου

Πηγή: efsyn.gr


Για το  ΕΚΑΒNews : Αλέξης Κιτσόπουλος

About " "

Το EKABNews έχει δημιουργηθεί και υποστηρίζετε από εργαζόμενους του ΕΚΑΒ με σκοπό την συγκέντρωση των δημοσιευμάτων που αφορούνε την υπηρεσία και όχι μόνο.. Η ενημέρωση των συναδέλφων , η παρουσίαση διάφορων θεμάτων που αφορούνε τον χώρο, η προβολή των τοπικών νέων ανά παράρτημα, αλλά και η γενικότερη προβολή του ΕΚΑΒ.. είναι μερικοί από τους στόχους της σελίδας. Ευχαριστούμε για την υποστήριξη!

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τους φίλους αναγνώστες:

ΟΧΙ SPAM,
ΟΧΙ GREEKLISH,
ΟΧΙ ΠΡΟΣΒΛΗΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ

Παρακαλούμε το σχόλιό σας να είναι σχετικό με την παραπάνω ανάρτηση.
Γενικές απορίες μόνο στη σελίδα μας στο facebook.

 
Copyright © 2013 EKABNews